velogustlik napisał(a):
Dokładnie obserwowałem przebudowę zwężenia na granicy z Jabłonną. Byłem pewien, że to spowoduje przesuniecie korka na most Grota. Myliłem się przecież jak wiadomo szersze ulice to mniejsze korki

A jednak miałem racje. Korek przy U.G. Białołeka jest podobno porównywalny, na moście go nie ma, a gdzie jest? Zrobił się na Wisłostradzie (tzn spotęgował) i w tym momencie sięga od Mostu Ś.D. do samego Grota a niekiedy nawet na nim się kończy.
Zanim wjedziesz na 4 pasmowy Grota musisz się przebić przez zwężenie do 2 pasów przy Ekspresowej, wcześniej światła przy Statoil, a później zwężenie do 1,5 pasa na samym wjeździe (tym drugim pasem nikt prawie nie jeździ, stąd nie liczę jako 2 pasy) , więc nie ma możliwości by stanął Grota - na razie nie ma. Stoi okolica Urzędu dzielnicy, okolice wiaduktu nad Płochocińską i oczywiście dojazdy do Grota. Dalej jest w miarę i gdyby nie ruch dochodzący z Łomianek i dalej to Wisłostrada by jechała, bo z Grota dwoma pasami nie wjedzie tyle by zapchać 4 pasy Wisłostrady

Możemy się za to pokusić o prognozę. Gdy poszerzą wiadukt nad Kanałkiem, korek przy EC Żerań (wjazd na Grota) się zwiększy, przy Kowalczyka (ale już za światłami) zmniejszy, a w okolicy Płochocińskiej i Ekspresowej będzie gorzej.
W następnym etapie, gdy poszerzą resztę Modlińskiej, najbardziej będzie stał (znowu) dojazd do Grota i wiadukt przy EC - ponownie stanie się najwęższym punktem. Z racji budowy sygnalizacji, dłuższych korków spodziewam się też na Płochocińskiej, a wieczorami na wszystkich lewoskrętach w stronę Tarchomina.
No chyba, że wcześniej niż szersza Modlińska ruszy przejazd mostem Północnym. Wtedy imo Modlińska odetchnie przy Urzędzie Dzielnicy i Ekspresowej, a największe korki będą przy Konwaliowej i EC Żerań - mniejsza liczba aut z Tarchomina zachęci do wjazdu większej liczby aut z Płochocińskiej. No i wtedy będzie też przebudowa Marywilskiej, więc cała Choszczówka i ościenne straci przejazd na Bródno. W tyłek ostro dostanie też Wisłostrada, a pewnie i Marymoncka jako alternatywa do niej.