Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz maja 21, 2009 20:28 
Bywalec

velogustlik napisał(a):
Ile osób będzie korzystać z tych boksów;

Gdy my byliśmy nie było nikogo, kto by z tego skorzystał. Tymczasem na górze sporo było ich przypiętych.

PostNapisane: Cz maja 21, 2009 21:38 
Sympatyk

Raffi napisał(a):
velogustlik napisał(a):
Otóż to. Od dobrych 3 lat (niech mnie ktoś poprawi jeżeli kłamię :-)) stoją stojaki według najlepszej holenderskiej szkoły i jak przeczytałeś wcześniej jest ich coraz więcej. Widać w Arkadii jest ktoś kto obdarzony jest jakąś ponadludzką spostrzegawczością i zauważa gdy rowery się nie mieszczą. Co gorsza reaguję na to co widzi.

Niestety stojaki te są poza zasięgiem kamer przed wejściem.
Wiedziała o tym dobrze osoba, która spokojnie przecięła linkę i odjechała na moim rowerze :-(

PostNapisane: Cz maja 21, 2009 22:03 
Zielony Oszołom

LordOpa napisał(a):
Niestety stojaki te są poza zasięgiem kamer
przed wejściem. Wiedziała o tym dobrze osoba, która spokojnie
przecięła linkę i odjechała na moim rowerze :-(

http://www.rowery.org.pl/kradzieze.html
Marcin Hyła napisał(a):
Czego absolutnie i pod żadnym pozorem nie wolno robić NIGDY:

* nie wolno (!) używać zapięć typu "linka" i "kiełbasa" (nawet najgrubszych i najbardziej zachwalanych przez sprzedawców)
(...)
Praktykowanie powyższych fatalnych obyczajów gwarantuje, że rower wcześniej czy później zostanie skradziony.

Śmiem twierdzić, że kamera niewiele by zmieniła. Zobaczyłbyś, że ktoś przeciął linkę.

PostNapisane: Pt maja 22, 2009 10:16 
Zielony Oszołom

pduncz napisał(a):

Śmiem twierdzić, że kamera niewiele by zmieniła. Zobaczyłbyś, że ktoś przeciął linkę.

A ja zawsze myślałem, że kamera odklei się od ściany i złapie złodzieja za rękę; co więcej doprowadzi go na najbliższą komendę i złoży odpowiednie zeznania :P

P.S. Przykro mi, że straciłeś rower ;(

PostNapisane: Pt maja 22, 2009 12:54 
Admin

pduncz napisał(a):

Albo nawet i tego nie. Do przecięcia zwykłej linki wystarczy sprzęt wielkości kombinerek - nie trudno taki schować (nawet w kieszeni), nie trudno go zasłonić ciałem tnąc linkę, hałasu tez toto nie robi - z daleka pewnie by wyglądało na zwykłe odpinanie roweru przez własciciela.

PostNapisane: So maja 23, 2009 11:37 
Dzicz Kudłata

Pozwolę sobie zacytować

"...na rowerowego klienta są ... sposoby:
1) zignorować, bo przecież ilu ich na tych rowerach jest? 50 czy 100 dziennie? Szkoda czasu na myślenie o tak nie targetowej grupie. "Jeżdżą rowerami, więc pewnie nie stać ich na nic oprócz sznurówek"

Również podzielam te obawy, że inni tak myślą. Widać to nie tylko pod większością supermarketów, ale i na poczcie czy urzędzch. Poprostu się nie myśli. Gdzie by się nie pojechało to praktycznie nie ma gdzie bezpiecznie pozostawić i przypiąć rower.

Jestem studentem, uwielbiam jeździć na rowerze już od małego. Dożo jeżdżę, często między różnymi uczelniami. Co najgorsze, wszędzie to pieruńskie wyrwikółka, dla przyklładu APS na Szczęśliwickiej, UKSW na Wóycickiego (nawet najnowsze budynki!)
Tydzień temu pojechałem oddać książki do BUW-u. Oczywiście od zawsze są tam wyrwikółka, ale tak obładowanych tych stojaków jeszcze nie widziałem. Znalazłem wolną nisze między bardzo ciasno ustawionymi rowerami i wprowadziłem swój. Żeby było trudniej opona (tylną mam 26x2.10") nie chciała się zmieścić między prętami. I problem, było tak wąsko że nie mogłem bez wykrzywiania innych rowerów przypiąć właśnego. Od tyłu też się nie dało bo wyrwikółka są za blisko ściany...

"...Do przecięcia zwykłej linki wystarczy sprzęt wielkości kombinerek - nie trudno taki schować (nawet w kieszeni), nie trudno go zasłonić ciałem tnąc linkę, hałasu tez toto nie robi - z daleka pewnie by wyglądało na zwykłe odpinanie roweru przez własciciela."

Dlaczego to cytuję? Bo jak spojżałem na te wszystkie rowery przypięte do wyrwikółek z poziomu tylnego koła zobaczyłem że wszystkie są przypięte linkami (może jeden "kiełbasą"), poprostu inaczej się nie da. Do tych pręcików nie sposób przypiąć U-locka.

Wracająćdo Żłotych Tarasów. Ludzie i tak będą korzystać z barierek i słupków od strony dworca. Komu będzie sięchciało od drudiej strony wieżdżać w podziemny parking i szukać boksu (i to jeszcze płatnego)? Poza tym ile osób wie o tym boksie? Jak poprzednik napisał, boks był pusty.

PostNapisane: N maja 24, 2009 11:29 
Zielony Oszołom

Obserwuję od pewnego czasu warszawskie centra handlowe pod tym kątem. Arkadia wprawdzie rzeczywiście prezentuje się nieźle na tle pozostałych, ale:
1. stajaki nie są zadaszone (wydawło mi się że wszystkie, ale ponoć część jest pod dachem),
2. nie są chyba objęta monitoringiem - a w każdym razie nie ma takiej informacji,
3. legalny i względnie wygodny dojazd jest tylko od strony Żoliborza,
4. przejazd przy Arkadii wschodnią stroną JP2 jest koszmarny.
W przypadku innych centrów jest zwykle gorzej - spójrzcie choćby na dojazd do CH Bemowo, Promenada czy Wola. Często są to miejsca, gdzie niewielki kosztem można dużo naprawić. Znakomitym przykładem jest choćby Arkadia http://forum.zm.org.pl/viewtopic.php?f=1&t=1293 czy Leclerc na Chomiczówce http://www.zm.org.pl/?a=aspekt-091

Mam pomysł, którego niestety nie zdołam sam zrealizować, przynajmniej w przewidywalnym czasie. Może dałoby się zainteresować media konkursem na najbardziej przyjazny rowerzystom supermarket? Kryteria łatwo określić: wygodny dojazd ze wszystkich stron, zadaszony, monitorowany, solidny parking blisko wejścia, może dodatkowe atrakcje jak kompresor czy dostęp do kilku podstawowych narzędzi?

Marek Słoń

PostNapisane: N maja 24, 2009 12:49 
Greenpisarz

Kiedyś miałem taki pomysł, ale mi trochę umarł - może go zreanimujemy?

Cytuj:
Mam pomysł, żeby w jakiś sposób wyróżnić/uhonorować miejsca przyjazne rowerzystom,
np. takie: http://www.zw.com.pl/artykul/264068.html

Po kolei:

1. Chciałbym stworzyć na Google Maps mapę użytkownika ZM z wyróżnionymi punktami
Przyjaznymi Rowerzystom (Miejsce Przyjazne ROwerzystom - Miejsce PRO!)

2. Można byłoby przyznać takim miejscom jakieś dyplomy, naklejki/plakietki z jakimś charakterystycznym znakiem np. coś takiego:
Obrazek

3. Z czasem można byłoby rozszerzyć akcję na
"Urzędnik PRO - Przyjazny ROwerzystom" - dyplom dla np. Bartosza Dominiaka,
"Kierowca PRO - Przyjazny ROwerzystom" - ładna okrągła nalepka na tylną szybę, wielkości "zielonego listka"
- dla kierowców, którzy uważają się za przyjaznych rowerzystom.

4. Taka akcja może mieć mnóstwo pozytywnych efektów: nagrodzeni mogą dzięki temu kojarzyć rowery i
rowerzystów z czymś przyjemnym - być może częściej będą rowerów używać, może gdy usiądą za kierownicą samochodu, będą dla rowerzystów uprzejmiejsi?
Pewnie będą też bardziej skłonni do współpracy - łatwiej będzie ich namówić na to, żeby zamówili np dla swojego baru stojaki w kształcie odwróconej litery U itd...

Wydaje mi się, że koszt (poza czasem) takiego przedsięwzięcia jest niewielki.

5. Propozycje miejsc do wyróżnienia/oznaczenia:
- Strzeżony parking przy Tesco na Stalowej (1zł bez ograniczeń czasowych)
- Cykloza (mimo braku stojaków)
- Strzeżony parking rowerowy przy Politechnice.
- Parking przy Wydziale Psychologii UW.
- ?

PostNapisane: Wt maja 26, 2009 21:45 
Bywalec

marek.slon napisał(a):
(...)
W przypadku innych centrów jest zwykle gorzej - spójrzcie choćby na dojazd do CH Bemowo, Promenada czy Wola. (...)

Hm, jeżeli mówisz o kompleksie z Carrefour Bemowo, to tam się akurat ostatnio zmieniło.
http://zgibek.blogspot.com/2009/04/porzadny-parking-pod-carrefour-bemowo.html
Choć, oczywiście - daleko do Arkadii, ale coś się zmienia, a miejsca w koło jest sporo, więc może będzie się rozrastać. Oby.
Co do samego dojazdu - przydałaby się ścieżka także po drugiej stronie (czyli po stronie centrum handlowego), ale da się dojechać chodnikiem i potem wewnętrzną uliczką, lub chodnikiem do samego końca.

PostNapisane: Cz maja 28, 2009 7:22 
Zielony Oszołom

Wiem, korzystałem niedawno z tego stojaka. Szkoda jedynie, że nie jest zadaszony, podejrzewam też, że nie jest to pod nadzorem kamer - więc i tu dałoby się trochę poprawić. Pisałem przede wszystkim o dojeździe, właśnie o tym, że trzeba jechać chodnikiem, bo ścieżka jak zwykle omija potencjalne cele podróży szerokim łukiem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona