Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz kwi 02, 2009 22:57 
Początkujący

może kiedyś zechce

obiektywnie trzeba jednak stwierdzić że w Warszawie nie brakuje tras na których jest jeszcze większy ruch i korki a autobusy są przeładowane - w przeciwieństwie do wilanowskiej. Jeździłem nie raz 165 i na tym odcinku w autobusie siedzi od 0 do kilkunastu osób. Z resztą co mi tam tramwaj. I tak nie wierzę że w ciągu 20 najbliższych lat mógłby tu powstać - mieszkam w tym regionie i wiem że tramwajem dojeżdża się z Wołoskiej do metra Wierzbno i jest raptem 2 przystanki do Woronicza i potem 3 do metra Wierzbno. Są też 3 autobusy do metra 189, 186, 165

Na wszelki wypadek ponawiam pytanie w sprawie ekranów akustycznych - czy coś wiadomo?

dzięki
slawik

PostNapisane: Pt kwi 03, 2009 7:25 
Admin

slawik.n napisał(a):
Na wszelki wypadek ponawiam pytanie w sprawie ekranów akustycznych - czy coś wiadomo?

Spokojnie, Witold już Ci piszę odpowiedź na maila.

W międzyczasie możesz poszukać wiadomości o decyzji środowiskowej na stronach UW:

http://bip.mazowsze.uw.gov.pl/zawiadomienia

i RDOŚ:

http://warszawa.rdos.gov.pl/?option=com ... &Itemid=41

Jeśli nie ma nic, to znaczy że postępowanie dopiero będzie - i będzie trzytygodniowy termin, w którym będzie można zgłaszać wnioski, m.in. w sprawie ekranów przeciwhałasowych.

Inna sprawa, że ekrany przy tej wysokości zabudowy jaka jest w okolicy nie mają najmniejszego sensu - na parterze będzie ciszej, ale na wyższych piętrach głośniej.

PostNapisane: Pt kwi 03, 2009 11:27 
Początkujący

tak bardzo dziękuję. Czytałem o ekranach i muszę przyznać, że ta argumentacja jest bardzo sensowna. Faktycznie to może nie być najlepszy pomysł. Jestem pod wrażeniem kompetencji, odpowiedź na prawdę była wyczerpująca.

Pomysł synchronizacji świateł od Wołoskiej do Niepodległości na 50km/h i ograniczenie do 3,5t w godzianch nocnych wydaje się bardziej realny i skuteczniejszy. Komitetowi blokowemu też bardziej się spodoba. Będę się dowiadywał w tej sprawie i bedę strasznie wdzięczny za jakiekolwiek info w tej jak sądzę rozwojowej sprawie.

Teraz poszukam tych decyzji środowiskowych. Bardzo dziękuje za linki.

slawik

PostNapisane: Śr kwi 15, 2009 19:59 
Początkujący

Jak kogoś interesuje to znalazłem link do schematu linii tramwajowych do 2030 roku. Jest plan linii od Wołoskiej do Wilanowa przez aleje lotników, wałbrzyską a nie aleją Wilanowską. Taka trasa ma zdecydowanie większy sens bo jest dalej od równoległej linii Woronicza, wzdłuż al. lotników jest dużo bloków z obecnie naprawdę słabą komunikacją, dodatkowo linia ta obsłuży ogromne osiedle wzdłuż Wałbrzyskiej - na równoległym do Wałbrzyskiej odcinku Wilanowskiej są raptem domki jednorodzinne.

http://www.google.pl/url?sa=U&start=6&q ... a75z-O90Kw

PostNapisane: Cz kwi 16, 2009 7:50 
Oberspammer

Cytuj:
Jak kogoś interesuje to znalazłem link do schematu linii tramwajowych do 2030 roku.

Na razie od tej futurologii ważniejsze jest studium zagospodarowania, w którym linia wzdłuż Wilanowskiej jest. Ponadto to tramwaje biją się o tę linię. Trzy - jedna linia drugiej nie przeszkadza - wzdłuż Wilanowskiej można szybko ze Służewca dojechać do metra, a wzdłuż Lotników, Wałbrzyskiej w dalszych relacjach. Kiedyś linie tramwajowe budowało się dużo gęściej niż obecnie, ale przyszedł modernizm itd. itp.

PostNapisane: Cz kwi 16, 2009 9:56 
Zielony Oszołom

Jako mieszkaniec Smyczkowej bardzo bym chciał tramów na Al. Lotników i Wałbrzyskiej, ale niestety trzeba pogodzić się że ona tam nigdy nie powstaną bo:
-jest za wąsko, torowisko + jezdnie się nie zmieszczą, zwłaszcza w dalszym przebiegu torów na Nowoursynowskiej, torowisko w jezdni nie ma sensu bez zamknięcia ruchu samochodów a na to nie ma szans w tym mieście.
-plan zagospodarowania przestrzennego dla Służewca (uchwalony i obowiązujący) nie przewiduje tramwajów na Al. Lotników. Wspomina o tramwajach na Al. Wilanowskiej.

Moim prywatnym zdaniem tory na Wilanowskiej mają większy sens bo:
-mogą zapewnić szybki dojazd do zagłębia biurowców przy Marynarskiej tramwajem Wilanowska-Służewiec. Z Woronicza jedzie się dłużej, tramwaj nie ma gdzie zawracać przy metrze. Dodatkowo to pierwsze połączenie koleji radomskiej z metrem.
-stacja Wilanowska została zbudowana jako stacja większa, przesiadkowa. Tu kończą podmiejszczaki, może kiedyś tramwaj do Piaseczna.....
-linia tramwajowa powinna prowadzić dalej na nowe osiedla Wilanowa
-węzeł drogowy Puławska, Wilanowska, Niepodległości i tak będzie przebudowany. Mówi się o tunelu ale pewnie niestety będą wiadukty.

A bloki przy Wałbrzyskiej i Lotników mają o niebo lepszą komunikację niż te przy Wilanowskiej - autobus co 5 minut. Osiedle SND ma metro...

PostNapisane: Pt kwi 17, 2009 7:19 
Oberspammer

Cytuj:
Jako mieszkaniec Smyczkowej bardzo bym chciał tramów na Al. Lotników i Wałbrzyskiej, ale niestety trzeba pogodzić się że ona tam nigdy nie powstaną bo:
-jest za wąsko, torowisko + jezdnie się nie zmieszczą

Na moje oko wejdzie, ino pogłówkować i głowę na karku mieć trzeba.

PostNapisane: So kwi 18, 2009 22:06 
Początkujący

R2D2 napisał(a):
Moim prywatnym zdaniem tory na Wilanowskiej mają większy sens bo:
-mogą zapewnić szybki dojazd do zagłębia biurowców przy Marynarskiej tramwajem Wilanowska-Służewiec. Z Woronicza jedzie się dłużej, tramwaj nie ma gdzie zawracać przy metrze. Dodatkowo to pierwsze połączenie koleji radomskiej z metrem.
-stacja Wilanowska została zbudowana jako stacja większa, przesiadkowa. Tu kończą podmiejszczaki, może kiedyś tramwaj do Piaseczna.....
-linia tramwajowa powinna prowadzić dalej na nowe osiedla Wilanowa

Straszne bla bla
- po co tramwaj ma zawracać przy metrze???? Z wołoskiej jedzie woronicza, przecina metro i jedzie dalej. W czym tu problem??
- skoro jeździ tyle zatłoczonych autobusów wzdłuż al.Lotników to właśnie lepiej by się spisał tramwaj - znaczy też że jest zapotrzebowanie. Wzdłuż Wilanowskiej jeździ mało autobusów (albo puste) co znaczy, że NIE MA zapotrzebowania! To nie Afryka żeby budować linię jak nie ma zapotrzebowania.
- znam al.lotników i miejsce jest
- z al.lotników tramwaj ma jechać właśnie do wilanowa
- stacja metra wilanowska i to skrzyżowanie już są jednymi z najbardziej zatłoczonych.

PostNapisane: So kwi 18, 2009 22:12 
Początkujący

Swoją drogą jak tramwaje Warszawskie biją się o Wilanowską skoro opracowały sporo mądrzejszy projekt właśnie al.lotnikow

PostNapisane: Pt lis 13, 2009 9:08 
Oberspammer

http://autobusczerwony.blox.pl/html

Jarosław Osowski napisał(a):
Węzeł antyprzesiadkowy

Widzieliście już, co nam się kroi po przebudowie skrzyżowania al. Wilanowskiej z ul. Sobieskiego i jej przedłużeniem - al. Rzeczypospolitej? Beton drogowy szykuje tu kolejny arcyniewygodny punkt przesiadkowy. Otóż autobusy nadjeżdżające od strony pętli Wilanów mają skręcać w ul. Sobieskiego (w stronę centrum) osobnym pasem/jezdnią (widać to na zdjęciu naszego redakcyjnego kolegi Michała Wojtczuka). Zaleta jest taka, że ominą skrzyżowanie bokiem. Wada jest jednak większa - przy okazji nie zaliczą też przystanku w tym miejscu. Wsiadasz przy Królowej Marysieńki koło tzw. zatoki czerwonych świn albo dopiero przy Instytucie Psychonerologicznym na Sobieskiego. A przy al. Rzeczpospolitej już nie. Będzie to duże utrudnienie dla tych, którzy dojadą w to miejsce z Miasteczka Wilanów linią (mówi się o 239), która ma tu skręcać w al. Wilanowską do stacji metra. Kto będzie chciał z Miasteczka w stronę Sobieskiego, Belwederskiej czy dalej na Nowy Świat, już się nie przesiądzie. Chyba że ZTM puści w tym kierunku bezpośrednią linię z Miasteczka (tramwaje to wciąż marzenie ściętej głowy).

Dla niej wybetonowano już zatokę przystankową przy głównej jezdni Sobieskiego (za skrzyżowaniem z al. Wilanowską). Przez chwilę wyobraziłem sobie, że mogłyby w nią wjeżdżać linie skręcające od strony Wilanowa - wystarczyłoby ściąć krawężniki. Niestety, Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych szybko sprowadził mnie na ziemię: tego nie ma w projekcie, na to nie godzi się miejski inżynier ruchu, jednym słowem-wytrychem: nie-da-się. A może jednak?

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3