Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn mar 23, 2009 21:18 
Admin

pduncz napisał(a):
Nie wiem, czy beton w środku wiele daje. Chyba prędko się pokruszy? Jak ktoś jest na tyle zdeterminowany, żeby przeciąć solidną rurę (nie tylko taką jak te smutne w/w blaszki-spiralki), to przetnie cokolwiek.

Czy ja wiem. Wszelki sprzet to cięcia metalu raczej szybko zużywa się tnąc beton. Odwrotnie jest podobnie. Cięcie stali sprzetem do betonu nie kończy się zazwyczaj szczęśliwie dla tego sprzetu. Oczywiście wszystko mozna zniszczyć wcześniej czy później, ale to kwestia czasu i ilości hałasu - do cięcia stali wraz z betonem trzeba już raczej sprzętu typowo budowlanego. Dość ciężkiego i hałaśliwego sprzętu.

pduncz napisał(a):
Panowie strażnicy na uniwersytecie kiedyś filozofowali, że przywiozą z Hożej azot i mi zamrożą u-locka. Dawałem im 300 zł w zakładzie żeby spróbowali, ale jakoś zwątpili.

Widocznie się nasłuchali bajek, a ich wiedza o fizyce nie pozwalała im na weryfikacje ich. W końcu dostęp do ciekłego azotu nie jest powszechny i wiele osób wciąż myśli o nim na poziomie bajek z amerykańskich filmów, gdzie dowolnie duża rzecz z dowolnego materiału wsadzona w azot natychmiast staje się krucha i się rozsypuje (najczęściej po kulce z pistoletu). Rzeczywistość czasem potrafi być okrutna dla bajek ;-)

PostNapisane: Pn mar 23, 2009 22:28 
Oberspammer

Cytuj:
Nie wiem, czy beton w środku wiele daje. Chyba prędko się pokruszy?

Daje nie dla samej wytrzymałości, ale na złomiarzy.
Na złomie takiemu do d*** nakopią za rurę wypełnioną cementem, a wystukać wszystkiego nie bedzie mógł. Bo -- trzeba patrzeć z tej strony -- rura, w szczególności nierdzewna -- to parę złotych w skupie. Jak ją wyłamać, to na pół piwa będzie... :wink:

Wyłamywanie z przypiętym rowerem jest trudniejsze, a jak rower ma być do opchnięcia, to na uszkodzony może nie być zbytu... :(

PostNapisane: Pn mar 23, 2009 22:39 
Zielony Oszołom

Minus: złomiarz dowie się o betonie dopiero, gdy sprawdzi. Chyba żeby robić tak, jak przy kładzeniu kabli miedzianych - wszędzie etykietki "uwaga, światłowód!" ;-)

Ja wciąż sądzę że spiralki to po prostu są wyjątkowo słabe stojaki, i same odpadły. Podobno ze wzgl. na kryzys Chiny przestały skupować złom i już się nie opłaca go znosić bo ceny spadły na łeb. Trzeba zapytać kogoś kto jest na bieżąco. W sumie barka Rusałka przetrwała zimę w całości ;-)

PostNapisane: So maja 30, 2009 14:41 
Oberspammer

http://www.zw.com.pl/galeria/2,5,367429.html

Obrazek

Jak widać za oknem, wyrwikółki przy siedzibie Presspubliki (Rzepa/ŻW/Parkiet) są już przepełnione. Ciekawe, czy wydawca i/lub zarządca budynku rozbuduje miejsca do parkowania dla rowerów.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: So maja 30, 2009 17:29 
Zielony Oszołom

Monty B. Ike napisał(a):
E, tam, obniżonej wytrzymałości.
Narzędzi do tego jest mnóstwo: mnóstwonarzędzi

Za dychę w OBI można kupić...
Obrazek
...i bez hałasu...

Witam
Używam krążkowego przecinaka na co dzień.Ten pokazany na zdjęciu hmm można sobie palce połamać i nic więcej.Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile czasu potrzeba ażeby przeciąć rurę o średnicy 40, 50 mm i grubości ścianki 3-, 3,5 mm? Jak dokonasz takiego wyczynu w 30 sekund , porządnym narzędziem np. firmy Worth albo Ma kita za cenę powiedzmy 200 , 300 zł za sztukę to następnej rury nie przetniesz w 2 min. Nie żebym się wymądrzał ,robię takie rzeczy na co dzień i wiem ile wysiłku należy włożyć w cięcie.A swoją droga partactwo firm produkujących wszelkie osprzęt z różnego rodzaju rur nie zna granic , aby tylko wypchnąć towar za bramę.
Pozdrawiam

PostNapisane: N maja 31, 2009 9:54 
Oberspammer

grzcie2083 napisał(a):
Jak dokonasz takiego wyczynu w 30 sekund , porządnym narzędziem np. firmy Worth albo Ma kita za cenę powiedzmy 200 , 300 zł za sztukę to następnej rury nie przetniesz w 2 min. Nie żebym się wymądrzał ,robię takie rzeczy na co dzień i wiem ile wysiłku należy włożyć w cięcie.

To mnie trochę pocieszyłeś. :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2