Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: nowe przepisy
PostNapisane: Śr mar 11, 2009 10:11 
Początkujący

wczorajsza wyborcza:
rowerzysta musi biec:
kask
światła
kamizelke !!

to przepisy które jakiś matoł chce wprowadzic. Ten Idiota to Andrzej Bogdanowicz. Posłowie mają w macu głosowac nad tym.
krew mnie zalała już nie zagłosuje na PO.
wiecie coś o tym?
pomóżcie nagłośnic

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 10:48 
Stały Bywalec

Przeraził mnie fragment:
mik napisał(a):
wczorajsza wyborcza:
rowerzysta musi biec

coś słyszeliśmy:
http://forum.zm.org.pl/viewtopic.php?f=1&t=712

Osobiście mało mnie to interesuje, bo mam i kask i oświetlenie, nie mam jedynie kamizelki... Zresztą jak to jest? Czy gdyby przepisy weszły w życie to:
1. Obowiązywałyby tylko w Warszawie?
2. Obowiązywały by tylko rowerzystów, którzy poruszali by się po jezdni (czyli nie dotyczyły by raczej zwolenników jazdy ścieżkowo-chodnikowej)? Czy moze jadac wzdłuż wisły ścieżynka rowerową też trzeba by było mieć kask i kamizelkę?
3. Rozumiem, że rowery podlegają tym samym przepisom co samochody jeśli jadą ulicami (czyli całoroczne zapalone światła mijania itp.?) czy może rowery mają inne przepisy? A co jeśli jedziemy ścieżką rowerową? Taką odseparowaną zupełnie od jezdni. Też trzeba mieć oświetlenie? włączone za dnia czy może tylko w ciemności? Może wówczas wcale nie trzeba mieć oświetlenia?

Często jadąc chodnikiem mijam patrole Policji/Straży Miejskiej. Oni kompletnie nic nie robią sobie z mojej obecności, a raczej nie wolno jeździć rowerem po chodnikach? Chyba że się mylę?
Podsumowując podejrzewam, że nawet jakby te przepisy weszły to i tak każdy, będzie je zlewał a zwłaszcza służby egzekwujące. No możne trochę tam zadziałają dla statystyki.

Ostatnio edytowano Śr mar 11, 2009 11:10 przez Paweł, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 11:06 
Początkujący

sorka za błędy ale nowa klawiatura (niestandardowa)

czytałem tamto

te przepisy mają by ogólnopolskie!
ręce mi opadają

czy znacie jakiegoś linkna gdzie to było by starannie opisane, che da to do mtbnews, bikeword, bikeboard, szosa, itd

wygoglałem Andrzej Bogdanowicz i ten pajac chodzi po radiach i opowiada o tym wspaniałym pomyśle a oni mu przyklaskują np. program 3

szykujecie jakąś akcje!
są jakieś inne organizajce zainteresowane tym tematem bo zielone mazowsze to raczej z ekologią sie kojarzy, a jak patrze na sprawę augustowa czy ścieżek to raczej przebicia nie macie (mimo że macie racje).

po prostu krew mnie zalała

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 11:14 
Stały Bywalec

mik napisał(a):
te przepisy mają by ogólnopolskie!

Ja nie należę do ZM i nie wiem co oni z tym robią/zrobią.
Wydaje mi się, że jak przepisy mają być ogólnokrajowe to już zupełnie można to olać, bo czołówkę serialu "ojciec Mateusz" musieli by zmienić, bo on tam jedzie nie dość, że brawurowo to jeszcze, bez kamizelki, oświetlenia i kasku :P

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 12:50 
Zielony Oszołom

mik napisał(a):
szykujecie jakąś akcje!
są jakieś inne organizajce zainteresowane tym tematem bo zielone mazowsze to raczej z ekologią sie kojarzy, a jak patrze na sprawę augustowa czy ścieżek to raczej przebicia nie macie (mimo że macie racje)

To Augustów jest na Mazowszu? Od kiedy?

A kto ma lepsze przebicie niż Zielone Mazowsze w sprawie ścieżek rowerowych na Mazowszu? Powiedz mi, bo nie wiem? (nie jestem członkiem ZM, żeby nie było że się przechwalam :P )

Zapewne piszesz na podstawie http://wyborcza.pl/1,76842,6363580,Zmia ... &startsz=x
Twoja rewelacja nie jest żadną nowością, więc larum nieco spóźnione. Oto link, o który prosiłeś:
http://www.zm.org.pl/?a=mi-dopuszczenie ... wg_miejsca
Polecam też: http://www.zm.org.pl/?a=krbrd-092
oraz http://www.zm.org.pl/?a=pord-mdr-091
Oczywiście warto, byś napisał do mtbnews, bikeword, bikeboard, szosa, im większy sprzeciw, tym lepiej. Byle tylko informacja była rzetelna.

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 15:02 
Początkujący

super
co to augustowa to chodziło mi o organizacje ekologiczne, a takie są postrzegane ...
i troche w tym racji, bo czesto zdarza się że to tylko pretekst to wyłudzenia, organizacja eko krzak cos zablokuje itd.
dlatego ZM postrzegane jako organizacja eko trche moim zdaniem traci.

do rzeczy, czy są inne, nie wiem i o to pytałem, ZM jest najlepsze w warszawie dlatego tutaj pisze

rzetelnośc, no właśnie dlatego chce sie dokładnie dowiedzec żeby potem głupot nie propagowac

czyli jest tak:
kosultacje były, a w projekcie i tak jest o kamizelkach i kaskach ?
i co teraz?

ps.
może dało by sie przeforsowac cos odnosnie mocowania rowerów, bo przecież jeżeli gmina za moje pieniądze kupuje to badziewie na przednie koło i jeszcze sie tym chwali to moim zdaniem jest to niegospodarnośc i więzienie.

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 18:57 
Admin

mik napisał(a):
a jak patrze na sprawę augustowa czy ścieżek to raczej przebicia nie macie (mimo że macie racje).

Hmm, wydawało mi się, że Rospuda to jest przykład skutecznego działania. Czy po cichu jednak wybudowali tę estakadę?

Cytuj:
dlatego ZM postrzegane jako organizacja eko troche moim zdaniem traci.

Jak dotąd większość organizacji, które osiągnęły jakieś znaczące postępy w sprawach rowerowych, to organizacje z kręgów ekologiczno-pacyfistycznych. My z radością przywitalibyśmy "konkurencję", która dla odmiany walczyłaby o infrastrukturę i przepisy rowerowe bez ekologii - ale jak na razie, jak sięgam pamięcią (ok. 15 lat), taka się nie objawiła. Działania klubów stricte rowerowych są dość efemeryczne i z reguły ograniczają się do wspólnych wypadów na grilla albo wynegocjowania zniżki na odżywkę w zaprzyjaźnionym sklepie.

Cytuj:
konsultacje były, a w projekcie i tak jest o kamizelkach i kaskach?

Ciężko powiedzieć - jednego dnia jeden urzędnik mówi tak, innego inny owak. W ministerialnym BIP-ie wiszą dwa sprzeczne ze sobą projekty aktów prawnych. Po ostatnim spotkaniu w sprawie mam wrażenie, że będący na wylocie minister po prostu nie panuje nad tym ogarniętym pożarem bordelem.

Cytuj:
i co teraz?

A co proponujesz? Mnie, jako odwołującemu się do pacyfistycznych korzeni, wyobraźnia podsuwa malowniczy obrazek palenia kamizelek przed Sejmem (mam ponad 10 w zapasie, więc mogę sobie pozwolić ;-) Ale inne kreatywne pomysły, a zwłaszcza poparte chęcią przyłożenia ręki do ich realizacji, też są mile widziane.

Cytuj:
może dało by sie przeforsowac cos odnosnie mocowania rowerów, bo przecież jeżeli gmina za moje pieniądze kupuje to badziewie na przednie koło i jeszcze sie tym chwali to moim zdaniem jest to niegospodarnośc i więzienie.

Nie ta bajka. Stojak to nie jest warunek dopuszczenia roweru do ruchu. Chyba że chcesz narzucić na rowerzystę obowiązek wożenia stojaka ze sobą - myślę, iż pomysł jest na tyle bzdurny, że ministerstwo chętnie go podchwyci.

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 20:26 
Początkujący

Cytuj:
wynegocjowania zniżki na odżywkę w zaprzyjaźnionym sklepie

to nie TDF, EPO dają u lekarza rodzinnego :d

Cytuj:
Czy po cichu jednak wybudowali tę estakadę?

tak, pare milionów poszło w błoto i nikt w więzieniu nie siedzi
poza tym porażka propagandowa, w mediach byli oszołomi z organizacji eko kontra porządni katolicy dbający o rozwój :D
o tym że lokalny wataszka z ratusza najpierw sie na natura 2000 połasił a potem udawał ze to związku z UE nie ma, trzeba było się ostro doszukiwac, innymi słowy komunikacja lipna.

Cytuj:
Chyba że chcesz narzucić na rowerzystę obowiązek wożenia stojaka ze sobą

niepotrzebnie ten wątek wprowadziłem, chodziło mi o lobbing na rzecz przepisów ze "stojak rowerowy musi umożliwi przypięcie roweru za przednie koło i ramę kłutką nie dłuższą niż...." coś w tym rodzaju, wiem ze mamy polityke miłości ale jak ktoś myślec nie umie to musi miec przepisy.

NAJ
najważniejsze, czyli info jak sie sprawy mają z kamizelkami i jakieś akcje planowane
chce dac info o tym absurdzie i przy okazji o jakiejś akcji.
jak akcji nie ma to dam samo info
tylko zastanawiam sie nad skutecznością, ale jak będzie informacja to może ktoś na jakiś pomysł wpadnie ( na mazovi jeździ koło miliona osób, w sensie osobostartów, czyli ze 100 tyś bedzie, a nie karzdy sie lubi ścigac)
przecież jest "nas" cała masa, nawet babcie do kościoła jeżdzą na rowerach

PostNapisane: Śr mar 11, 2009 22:42 
Zielony Oszołom

mik napisał(a):
chce dac info o tym absurdzie i przy okazji o jakiejś akcji.
jak akcji nie ma to dam samo info
(...)
przecież jest "nas" cała masa, nawet babcie do kościoła jeżdzą na rowerach

Jakieś wchodzenie na drzewa, jakieś wysypywanie zboża na tory? ;-) To wszystko fajne happeningi, ale obawiam się że zupełnie nie ta organizacja... (wbrew obiegowej opinii).

Co do "całej masy"... Zwróć uwagę na przepisy o oświetleniu roweru. Obowiązują od nie wiem kiedy. Ludzie generalnie niezbyt się nimi przejmują, co świadczy o ich "praktycznym" podejściu do (mniej lub bardziej życiowych) ustawowych nakazów.

Obawiam się że brak przesłanek, by w sprawie kamizelek jakoś bardziej mieli się przejąć. Więc garstka nieśmiało zaprotestuje (najczęściej we własnym gronie...). Chyba że masz jakiś pomysł, jak porwać masy na barykady ;-)

PostNapisane: Cz mar 12, 2009 9:19 
Początkujący

no właśnie ja sie pytam jak, sądziłem że na bazie swoich dotychczasowych doświadczeń poradzicie co jest skuteczne
używam systemu bez dętkowego więc palenie opon pod sejmem nie wchodzi w grę :p

może jakaś akcja meilowa?
pisze do palikota
a wieczorem dam info

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona