Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 74  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt gru 16, 2008 23:47 
Stały Bywalec

Na Lipowej też stanęła ale nie przetrwała pierwszego dnia gdyż kierowca skręcając z Dobrej w Lipową nie wyrobił sie na zakręcie i ściał znak (akurat nowa tabliczka T-24) słupek.

A co gdyby tam był jakiś pieszy....

PostNapisane: Śr gru 17, 2008 10:24 
Oberspammer

Gazeta Stoleczna napisał(a):
Podziemne przejście pod torami na Dworcu Gdańskim i garaż przy stacji metra Plac Wilsona obiecał w poniedziałek ratusz mieszkańcom odciętego od centrum Żoliborza

Obie inwestycje mają być gotowe dopiero w pierwszej połowie 2010 r. Oznacza to, że przez rok mieszkańcy południowego Żoliborza mogą być pozbawieni nie tylko wygodnego przejazdu, ale nawet dojścia w stronę Śródmieścia. Stanie się tak, kiedy koło Dworca Gdańskiego zacznie się rozbiórka starego wiaduktu łączącego ul. Mickiewicza i Andersa. Od listopada nie jeżdżą nim tramwaje i autobusy, najpóźniej w lutym ma być zamknięty także dla samochodów. Nie ma jednak pozwolenia na budowę ani wykonawcy nowego wiaduktu.

Wczoraj szefowie Zarządu Transportu Miejskiego Leszek Ruta i spółki PKP Polskie Linie Kolejowe Jacek Nowak podpisali porozumienie w sprawie modernizacji Dworca Gdańskiego. Warszawa dołoży do tej inwestycji 20 mln zł. Dzięki temu na tyłach technikum elektronicznego przy ul. gen. Zajączka powstanie podziemne przejście pod torami kolejowymi. Tunel pozwoli dostać się z południowego Żoliborza do stacji metra i peronów kolejowych.

W przyszłorocznym budżecie miasta znalazły się też pieniądze na urządzenie podziemnego garażu przy stacji metra Plac Wilsona. Od prawie czterech lat czeka tam ogromne puste pomieszczenie, bo poprzednia ekipa w ratuszu nie zdecydowała się otworzyć parkingu razem ze stacją. Z informacji "Gazety" wynika, że urzędnicy skłaniają się do powiększenia garażu ze 170 do 230 miejsc postojowych. Będzie to możliwe po wykorzystaniu miejsca między urzędem dzielnicy a domem handlowym Merkury. Po zakończeniu prac na powierzchni powstałby tam nowy plac. Ten wariant popierają władze Żoliborza i ZTM. Budowa garażu miałaby się zacząć pod koniec przyszłego roku.

Do budowy garazy jeszcze torche czasu. Moze mozna zawalczyc o jakies ludzkie jego rozmiary i dobry plan likwidacji miejsc parkingowych na powierzchni. Ew. Nalezy zasugerowac, ze wraz z garazem powinna sie tam pojawic strefa SPPN (byc moze warto objac badaniami parkingowymi ten teren na wiosne 2009).

Serwus!

PostNapisane: Wt sty 13, 2009 15:27 
Stały Bywalec

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... ownik.html

Cytuj:
Ściganie piratów parkingowych i szybkie usuwanie porzuconych aut - obiecuje to w tym roku warszawiakom straż miejska.

Niedawno na ul. Marynarskiej Zarząd Dróg Miejskich ściągał bezpańską przyczepę wypełnioną gruzem z pobliskiej budowy. Ten sam urząd w jednej z dzielnic namierzył porzuconego w bocznym zaułku forda Ka. Właściciel miał jednak pecha - zapomniał usunąć jedną z tablic rejestracyjnych i poniesie koszty utylizacji samochodu. Najczęściej jednak na parkingach straszą przedpotopowe dacie, maluchy, żuki i inne wytwory motoryzacji lat 80. Ustalenie właściciela bywa niemożliwe: brak tablic, zatarte numery nadwozia.

Ściąganiem takich wraków zajmuje się straż miejska. Ma z tym jednak wiele kłopotu - od kwietnia usunęła ich ledwie ponad 700. - W nowym roku zniknie ich więcej - zapowiada Agnieszka Kubicka, rzeczniczka straży. Ma w tym pomóc wyspecjalizowana firma, której właśnie szukają strażnicy. Wymagania są ostre: porzucone auto ma zniknąć w ciągu doby od zgłoszenia, firma przechowa pojazd przez osiem miesięcy i będzie dysponować parkingiem na co najmniej 150 miejsc. A także będzie w stanie usunąć porzucony pojazd o wielkości od roweru po 16-tonowe naczepy. Być może w końcu ktoś upora się z uciążliwymi samochodami zaparkowanymi "na zawsze" z wielką reklamą na przyczepie lub samochodami-magazynami na parkingu przy bazarze na ul. Wałbrzyskiej.

Cięższe czasy mają też nadejść dla kierowców, którzy parkują w niedozwolonych miejscach. We wrześniu na niektórych ulicach w Śródmieściu (m.in. w Alejach Ujazdowskich i na Szpitalnej) pojawiły się tabliczki z charakterystycznym rysunkiem holowanego pojazdu. Przez rok holowniki ściągnęły z ulic ponad 1,3 tys. piratów parkingowych. Nie jest to imponująca liczba: statystycznie wychodzi około 3,5 samochodu dziennie. Łączna opłata za zwolnienie "aresztowanego" pojazdu wynosi kilkaset złotych.

Umowy z dwiema firmami holującymi niedługo wygasają, ale będą nowe. Holowników na pewno nie zabraknie i że skróci się czas od zgłoszenia do odholowania źle zaparkowanego samochodu.. Dobry humor strażników może jednak popsuć rzecznik praw obywatelskich: niedawno zwrócił uwagę aż dwóch ministerstw na brak przepisów, które umożliwiają rozliczanie kosztów holowania i przechowywania na parkingach ściągniętych z dróg pojazdów.

ciekawe co oznacza deklaracja o większej ilości ściąganych aut... średnio 4 dziennie?

Mogę się założyć, że gdyby SM na pół roku przestał wystawiać mandaty i zrezygnowała w ogóle z holowania aut to nikt by tego nie zauważył...

PostNapisane: Wt sty 13, 2009 19:53 
Oberspammer

Cytuj:
średnio 4 dziennie?

To jest średnia liczona wobec całego roku. A w ciągu roku było tak, że do sierpnia Straż miejska sciągala jak zwykle 2-3 samochody dzienne. Pod koniec roku dzięki raportowi o parkowaniu nr 1 (na pewno mieliśmy część sukcesu tutaj) ściągano już po ok. 10 samochodów dziennie - tak było już w październiku 2008. Jeśli to się utrzyma, w tym 2009 roku ściagną z ulic rocznie ok. 3650 pojazdów. Ale to i tak za mało, bo dobrze by było ściągać te 3650 dzienne! (przynajmniej w początkowym okresie do poki kierowcy przestaną masowo łamać prawo).

PostNapisane: Pn sty 19, 2009 12:05 
Początkujący

nowe słupki na marszałkowskiej (pomiedzy Hoza i Wilcza) zostały ustawione w ten sposób ze na chodnik fizycznie nie można wjechac (wszystkie krańce zablokowane) Czy nie jest to zagrożenie w przypadku np. pożaru? Woż strażacki bedzie gasił stojąc na Marszałkowskiej, 8-10 metrów od budynku? Czy ZM moze coś w tej sprawie zrobic?

pozdr
zxc

PostNapisane: Pn sty 19, 2009 16:38 
Zielony Oszołom

Nie wiem dokładnie, jak tam wygląda sytuacja, ale zwróć uwagę, że w Warszawie słupki mają sens tylko wówczas, gdy w pełni uniemożliwiają wjazd na chodnik. Jeśli zostawi się jakąś lukę, to kierowcy natychmiast ją wykorzystują i wjeżdżają na chodnik, po czym parkują za słupkami.

Zwróć także uwagę, że słupek w żadnym razie nie jest przeszkodą nie do sforsowania, przede wszystkim przez samochód strażacki. Myślę, że w razie pożaru straż nie miałaby problemów z wjechaniem na chodnik.

PostNapisane: Wt sty 20, 2009 10:46 
Początkujący

a co to niby za filozofia "zablokowac wszystko"? po to jest straż miejska czy jacys tam wapark'owcy żeby wlepiać mandaty za złe parkowanie - patyrol widze codziennie w tym rejonie. stwianie słupków jak dla mnie jest podobne do grodzenia osiedli - totalna paranoja!

PostNapisane: Wt sty 20, 2009 11:13 
Oberspammer

Cytuj:
po to jest straż miejska czy jacys tam wapark'owcy żeby wlepiać mandaty za złe parkowanie - patyrol widze codziennie w tym rejonie. stwianie słupków jak dla mnie jest podobne do grodzenia osiedli - totalna paranoja!

Po to jest Straż Miejska, aby ścigać poważniejsze przestępstwa i wykroczenia, a parkowanie tylko wtedy jak słupki nie pomagają. Słupki są po to, by Straż Miejska nie musiała się zajmować takimi głupstwami jak kilku źle parkujących "buraków na furze". Postawienie takich barier to po prostu oszczędności w działaniu tej służby. Natomiast zgadzam się, że nie muszą to być wcale słupki, ale np. ciężkie donice z kwiatami, stojaki rowerowe lub inne elementy, które tak nie razą w oczy, ale cieszą oczy. Słupki to nie paranoja - Holendrzy w Amsterdamie ze słupka zrobili suwenir dla turystów.

PostNapisane: Wt sty 20, 2009 12:14 
Początkujący

nie zgodzę sie, od poważniejszych przestępstw to jest policja. Założę sie ze jeżeliby przeznaczyć pieniądze potrzebne na ustawienie tych wszystkich słupków na REGULARNE patrole wlepiające z miejsca mandaty za zle parkowanie to problem byłby skuteczniej rozwiązany - NIEUNIKNIONOŚĆ kary jest najlepszym odstraszaczem i jestem pewien ze maksymalnie po 2-3 mandatach większość kierowców by sie nauczyła gdzie parkować.
idąc twoim rozumowaniem, to miasto powinno grodzić osiedla bo służby porządkowe nie dają sobie rady z pilnowaniem porządku - paranoja!

PostNapisane: Wt sty 20, 2009 12:24 
Admin

zxc napisał(a):
Czy nie jest to zagrożenie w przypadku np. pożaru? Woż strażacki bedzie gasił stojąc na Marszałkowskiej, 8-10 metrów od budynku?

A na jaką odległość potrzebuje dojechać wóz strażacki do budynku, żeby gasić? 1-2 m? To co oni, z flakonika z perfumami ten pożar psikają?

Właśnie wyjrzałem przez okno i stwierdziłem, że pod mój budynek też bliżej niż 10 m straż nie podjedzie - od ściany jest po kolei wąski chodnik, drzewa, parkowanie prostopadłe. Strach się bać...

Cytuj:
Czy ZM moze coś w tej sprawie zrobic?

Myślę, że lepszym adresatem takich postulatów, o ile w ogóle są uzasadnione, byłaby straż pożarna. Zresztą to nie chodzi o sam fakt istnienia słupków, ale o zostawienie 1-2 składanych.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 74  Następna strona