Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 74  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz gru 04, 2008 16:19 
Oberspammer

http://www.polskatimes.pl/warszawa/64534,ulica-emilii-plater-bedzie-rowna-jak-stol,id,t.html

Cytuj:
Kolejne podejście do gruntownej modernizacji Emilii Plater - Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych wystąpił już do miejskiego Biura Ochrony Środowiska o wydanie decyzji środowiskowej, która jest niezbędna do rozpoczęcia budowy.

- Takie rozwiązanie podwoi liczbę miejsc parkingowych w tym punkcie miasta - zachwala Agata Choińska, rzeczniczka Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych.

...

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Cz gru 04, 2008 22:15 
Stały Bywalec

Patrząc na to z innej strony to bardzo dobrze, że zapchają szybciej miasto. Zielone Mazowsze chciało by, żeby ludzie się opamiętali i nie doszło do tego co działo się np. w Amsterdamie w latach 70-tych... Szczytny cel. Jednak to chyba Sokrates powiedział, że dziecko pomimo tego, że wierzy matce, że ogień jest gorący i tak musi się poparzyć by więcej nie pchać doń ręki. Może zamiast walczyć z korkami i spalinami zostawić to samemu sobie. Niechaj się to zapcha w cholerę jak najszybciej. Wtedy władze miasta zareagują.
Dziś czytałem w jakiejś gazecie, że w Warszawie nie ma korków a jedynie krótkotrwałe przestoje.
Jak była pula w totka 40 mln, to marzenie moich znajomych: Nowe auto. Kierowcom musi dobrze się jeżdzić po mieście skoro nie narzekają i myślą o dalszej jeździe.

PostNapisane: Cz gru 04, 2008 22:25 
Zielony Oszołom

Mnie w tym artykule zaciekawił bardziej wątek, iż w miejscu obecnych miejsc parkingowych na środku ulicy miałby powstać buspas. To oznaczałoby bowiem pierwszy w Warszawie buspas po lewej stronie jezdni, co dawałoby jakiś precedens dla BRT na Trasie Łazienkowskiej. Ciekawe co inżynier ruchu na to powie.

PostNapisane: Cz gru 04, 2008 23:00 
Oberspammer

Cytuj:
Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych wystąpił już do miejskiego Biura Ochrony Środowiska o wydanie decyzji środowiskowej, która jest niezbędna do rozpoczęcia budowy

Czy ja dobrze widze to co widze i mysle to co mysle? Kto idzie do BOS posprawdzac papiery?

PostNapisane: Cz gru 04, 2008 23:49 
Stały Bywalec

Kontynuując mój wątek. Moim zdaniem Zielone Mazowsze powinno wyjść z kampanią uświadamiającą ludzi, że można żyć inaczej.
Pamiętam jak pracowałem na Woli i jeżdziłem tramwajem i metrem to zawsze w godzinkę byłem u celu. Pewnego razu zabrał mnie samochodem kolega z pracy. Jechaliśmy równo 2 godziny. Z jego strony nic, zero refleksji. Dla niego korek to jak niechciany deszcz, coś co trzeba przetrzymać. Po prostu pewnych rzeczy nie można uniknąć. Nie pomyślał, by coś zmienić. Takie życie i tyle. Moja znajoma ostatnio powiedziała mi, że wstaje do pracy o pół do szóstej, bo jest korek na moście. Bosz, ja teraz jadę do ronda zostawiam tam rower i jadę dalej tramwajem i metrem dzięki czemu nie wstaję po szóstej tylko przed siódmą. Ludzie mają taki problem, że nie myślą, że można coś zmienić.
Dlatego może warto by było ludziom pomóc w myśleniu. Pokazać alternatywne rozwiązania. Przykładowo Jest takie forum dla makówek. Tam fani loga, tworzą filmy promujące markę:

http://www.myapple.pl/matv/68061-odcine ... -nano.html

Chodzi mi o to, że może by tak pomontować jakieś filmiki o życiu bez korków, samochodów, wolnych chodnikach, po których chodzą ludzie, a nie stoją samochody. Słowem promować taki styl życia. Zmontować z tych artykułów i zdjęć z głownej strony Zielonego Mazowsza filmiki o lepszym życiu na zachodzie Europy. Wrzucić to na youtube. Ktoś to zawsze obejrzy. Porobić ulotki i rozdawać. wyjść z tym do ludzi. Nie czekać aź oni wejdą na tę stronę i sami się zaznajomią z tematem.

PostNapisane: N gru 07, 2008 14:58 
Oberspammer

Cytuj:
Chodzi mi o to, że może by tak pomontować jakieś filmiki o życiu bez korków, samochodów, wolnych chodnikach, po których chodzą ludzie, a nie stoją samochody. Słowem promować taki styl życia. Zmontować z tych artykułów i zdjęć z głownej strony Zielonego Mazowsza filmiki o lepszym życiu na zachodzie Europy. Wrzucić to na youtube. Ktoś to zawsze obejrzy. Porobić ulotki i rozdawać. wyjść z tym do ludzi. Nie czekać aź oni wejdą na tę stronę i sami się zaznajomią z tematem.

Najlepsze są moim zdaniem sugestywne teledyski - sam w głowie buduję dyskografi piosenek o tematyce ekologicznej (w tym rowerowej) - płyta by się już zebrała - zresztą na masie krytycznej masz Skelera z taką płytoteką. Ale niestety na to potrzeba czasu, kasy etc, aby takie filmy nakręcić. Póki co nie ma.

PostNapisane: N gru 07, 2008 21:56 
Stały Bywalec

Wojtek napisał(a):
Najlepsze są moim zdaniem sugestywne teledyski - sam w głowie buduję dyskografi piosenek o tematyce ekologicznej (w tym rowerowej) - płyta by się już zebrała - zresztą na masie krytycznej masz Skelera z taką płytoteką...

Taki jak ten? Fajna piosenka... No i te 70 kg kiełbasy na 60 km to daje ponad kilogram kiełbasy na kilometr :D

PostNapisane: Pn gru 08, 2008 1:14 
Stały Bywalec

Mnie najbardziej wkurza jak się umawiam z kimś kto przyjeżdża np. z Piaseczna na Powiśle lub Pragę samochodem i spóźnia się 1,5 godziny bo były korki. Ostatnio jak byłem na uczelni to wykładowca się spóźnił z tego powodu godzinę i tekst: jak jeżdżę w sobotę to dojeżdżam w 30 minut a dziś (piątek wieczór) jechałem 1,5 godz.

Dla mnie osobiście jest niedopuszczalne abym spóźnił się na spotkanie zawodowe. Od razu uważam, że jest się spalonym. Chodzę głównie na pieszo po mieście i jeżdżę wszystkim co jeździ na szynach i nigdy się jeszcze nie spóźniałem. Niestety zauważam, że o zasadzie "czas to pieniądz" ludzie zaczęli zapominać.

Wracając do Emilki to jak to przejdzie (a coś tam w mediach piszą, że już jest grymaszenie) to będziemy mieli faktycznie pierwsze BRT w Warszawie.

PostNapisane: Wt gru 16, 2008 11:24 
Oberspammer

http://www.zw.com.pl/artykul/2,316216_W ... wcow_.html

Janina Blikowska napisał(a):
Wojsko rusza na źle parkujących kierowców

15-12-2008, ostatnia aktualizacja 16-12-2008 00:27

Nie tylko straż miejska będzie sprawdzać, czy nie łamiemy przypisów, parkując w niedozwolonych miejscach. Do akcji wkracza Żandarmeria Wojskowa.

Pierwsze wspólne patrole wyruszyły na ulice wczoraj. Żandarmów ze strażnikami można spotkać na Śródmieściu i Ochocie w rejonach Alei Ujazdowskich, pl. Trzech Krzyży, ul. Klonowej, Filtrowej i Krzywickiego.

Będzie więcej mandatów

– Czterech żandarmów dołączyło do kilkunastu naszych ludzi, którzy m.in. kontrolują parkowanie w mieście. Dzięki temu będzie o kilka patroli więcej. A to przełoży się na mandaty za złe parkowanie – opowiada Zbigniew Leszczyński, komendant straży miejskiej.

Dotychczas straż miejska holowała dziennie ok. 20 pojazdów, kierowcy kolejnych 20 płacili mandat na miejscu, bo zdążyli przed holownikiem. Poza tym co dnia ok. 400 osób dostawało wezwanie do stawiennictwa w oddziale miejskiej formacji.

– Strażnicy, widząc auto stojące w miejscu niedozwolonym, fotografowali je i wszczynali postępowanie. Taki kierowca mógł dostać później pouczenie, mandat albo wniosek o ukaranie do sądu grodzkiego – opowiada Agnieszka Kubicka, rzeczniczka formacji.

Zdaniem Leszczyńskiego, dzięki współpracy z wojskową formacją codziennie ok. 100 niesfornych kierowców więcej dostanie wezwanie do stawiennictwa w straży.

Żandarmi przydadzą się też, bo za kilka tygodni rozszerzy się strefa, z której funkcjonariusze wywożą źle zaparkowane pojazdy. Dziś jest ona ograniczona do ścisłego centrum. Ale wkrótce tabliczki ze znakiem „T-24”, które informują o groźbie odholowania, pojawią się w dodatkowych 50 miejscach i to nie tylko w Śródmieściu. Uważać muszą kierowcy parkujący m.in. na Pradze-Północ (Ratuszowa, Namysłowska, 11 Listopada), Woli (Prymasa Tysiąclecia, Człuchowska), Ursynowie (Belgradzka), w Śródmieściu (Złota, przy KDT) czy Bielanach (na Gwiaździstej).

We wrześniu, gdy zaczęła się wywózka pojazdów, dziennie holowano ok. 50 samochodów. Teraz liczba ta spadła o połowę, bo kierowcy starają się nie parkować pod znakami, gdzie są „słynne“ tabliczki.

Armia na skrzyżowaniach

Żandarmi od tygodnia wspomagają policjantów z drogówki i straż miejską w kierowaniu ruchem na najbardziej zatkanych skrzyżowaniach. Ale to jeszcze nie wszystko. Od piątego stycznia Żandarmeria Wojskowa wyjdzie na wspólne patrole ze strażą miejską.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt gru 16, 2008 23:26 
Oberspammer

Jestem coraz bardziej :shock:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 74  Następna strona