Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr sie 13, 2008 10:46 
Admin

Na stronie ZTM jeszcze nic nie ma, ale Gazeta już puszcza przecieki:

Cytuj:
Przetasowania autobusów na finał budowy metra
Jarosław Osowski
2008-08-13, ostatnia aktualizacja 2008-08-12 19:11

Wielkie porządki w komunikacji przy okazji otwarcia ostatniego odcinka metra na przełomie września i października. W środę Zarząd Transportu Miejskiego ogłosi konsultacje z pasażerami, którzy mogą przysyłać opinie w sprawie proponowanych tras autobusów. Urzędnicy podali też ostateczną wersję zmian, które wejdą w życie 1 września na Tarchominie, a także na Targówku, Ursynowie i w Rembertowie

"Gazeta" zdobyła projekt zmian, który wczoraj trafił do burmistrzów aż 13 dzielnic objętych korektami - od Bielan i Bemowa po Wawer i Włochy. Do 25 sierpnia samorządy mają czas na przesłanie swoich uwag.

ZTM eliminuje połączenia (195 i 520), których trasa dubluje metro - autobusy mają dowozić pasażerów do stacji z oddalonych od nich osiedli. Znikną linie, których trasy pokrywają się na dłuższym odcinku - zamiast trzech 116, 122 i 195 między Żoliborzem a Traktem Królewskim zostaną: kursująca bardzo często 116 (co kilka minut w szczycie i co 10 min. poza szczytem) i nowa 503. Jeżdżenie autobusów stadami skończy się też między Sadybą i centrum, gdzie dziś dublują się 131 i 522, a zostanie tylko pierwsza z nich. ZTM zlikwiduje jeszcze linie 106, 184 i E-1, za to inne po zmianach mają kursować częściej, a ich rozkłady zostaną ze sobą skorelowane. Dzięki temu mniej uciążliwe staną się przesiadki - pasażerowie krócej poczekają na przystankach.

A oto propozycje ZTM:

• 101 - wycofana z pl. Konstytucji i skierowana na górny Mokotów w zamian za wycofaną stąd linię 122: bez zmian od pl. Hallera do pl. Trzech Krzyży, stąd Al. Ujazdowskimi, al. Szucha, Puławską, Malczewskiego, Joliot-Curie, Woronicza do pętli na Spartańskiej - co 15 min. w szczycie, co 20 min. poza szczytem i w święta; z Solca do pl. Na Rozdrożu na przemian co 7-8 min. z linią 166.

• 103 - wycofana z Młocin i ul. Perzyńskiego, skierowana na Powązki, zapewni dojazd z os. Piaski do stacji Stare Bielany i z Wrzeciona do stacji Wawrzyszew: pl. Wilsona, Krasińskiego, Powązkowska, Trasa AK, Broniewskiego, Jarzębskiego, al. Zjednoczenia, Kasprowicza, Przy Agorze, Wrzeciono (powrót: Marymoncką i Lindego do Kasprowicza) - odpowiednio co 20-30-30 min.

• 105 - wycofana z Bielan na skróconą trasę z pl. Trzech Krzyży do Starego Bemowa, a wybranych kursach przez Radiową do nowej pętli Fort Babice - co 15-20-20 min.

• 106 - likwidacja linii z Młocin na Okęcie, którą po zmianie tras zastąpią 114 i 189.

• 112 - zamiast ul. Broniewskiego pojedzie od Trasy AK przez ul. Żeromskiego do al. Reymonta, co zapewni połączenie tej części Bielan z Bemowem - co 10-12-15 min.

• 114 - zamiast ul. Żeromskiego dwa razy częściej przez Piaski i Chomiczówkę, gdzie zastąpi linie 121 i 520, zapewni też szybki dojazd do metra z Młocin: bez zmian z Bródna do pl. Wilsona, a stąd ul. Krasińskiego, Broniewskiego, Galla Anonima (powrót ul. Rudnickiego), Kochanowskiego, Conrada, Sokratesa, Kasprowicza, stacja metra Młociny, Zgrupowania AK „Kampinos” (dawna Pstrowskiego), Pułkowa, Dzierżoniowska, Żubrowa, Młociny-UKSW (powrót: ul. Wóycickiego do Pułkowej) - co 8-10-10 min.

• 121 - trasa skrócona z Chomiczówki przez ul. Conrada, Sokratesa, Przy Agorze, Marymoncką, Podleśną do Gwiaździstą - co 15-20-20 min.

• 122 - wycofana ze Śródmieścia i Mokotowa, gdzie utykała w korkach wróci na swoją historyczną trasę z Marymontu na Powązki (tak kursowała na początku lat 50.) i dalej na Bemowo, zapewniając lepszy dojazd z północnej części miasta do Wojskowej Akademii Technicznej: Gwiaździsta, Potocka, Mickiewicza, pl. Wilsona, Krasińskiego, Powązkowska, gen. Maczka, Rudnicką, Kochanowskiego, Powstańców Śląskich, Piastów Śląskich, Wrocławska, Radiowa, Kaliskiego, Lazurowa, os. Górczewska - co 15-20-20 min.

• 131 - po likwidacji linii 522 wydłużenie trasy z Sadyby przez Powsińską i Wiertniczą do Wilanowa - co 6-8 min. w godzinach szczytu, co 10 min. poza szczytem i w święta.

• 132 - wycofana z pl. Wilsona i Bielan (patrz linia 103): od os. Derby na Białołęce bezpośrednio przez Trasę Toruńską, most Grota-Roweckiego i Trasę AK do stacji metra Marymont - co 20-30-30 min.

• 157 - powrót na starą trasę sprzed budowy metra na Żoliborzu: Gwiaździsta, Podleśna, Klaudyny, Rudzka, Hłaski, Gdańska, Słowackiego, pl. Wilsona i dalej bez zmian, ale tylko do pętli Szczęśliwice zamiast do Centrum Handlowego Reduta - co 10 min. w dzień powszedni i co 20 min. w święta.

• 167 - trasa wydłużona na Bielanach, gdzie zastąpi likwidowaną linię 184: bez zmian z Siekierek do Wrocławskiej na Bemowie, stąd ul. Piastów Śląskich, Powstańców Śląskich, al. Reymonta, Żeromskiego, Przybyszewskiego (powrót Oczapowskiego), Kasprowicza do stacji metra Młociny - co 12-15-15 min.

• 184 - druga już w historii (poprzednia w 1979 r.) likwidacja linii łączącej Ochotę z Wolą, a dalej z Bemowem i Hutą Warszawa (patrz trasy 167 i 189).

• 185 - utrzymanie na stałe obecnej trasy objazdowej (od pl. Wilsona przez ul. Mickiewicza, Klaudyny i Podleśną do Gwiaździstej), co ułatwi przesiadki z autobusów kursujących Trasą AK (na Kępę Potocką dojedzie linia 122) - co 15 min. w dzień powszedni i co 20 min. w święta.

• 189 - wydłużenie trasy i duża częstotliwość kursowania (zastąpi likwidowane linie 106 i 184): bez zmian z Sadyby na Jelonki, stąd ul. Powstańców Śląskich i Conrada na Chomiczówkę - co 6-8 min. w szczycie, co 10 min. poza, co kwadrans w święta.

• 195 - po wycofaniu z Żoliborza i Bielan trasa skrócona z Natolina do pl. Piłsudskiego, co 15-20-20 min. (na przemian z liniami 116 i 166).

• 409 - skrócenie trasy: Metro-Młociny, Nocznickiego, Wólczyńska, Opłotek, Palisadowa, Wóycickiego, Wólczyńska, Estrady, zachodnia brama Cmentarza Północnego (po drodze przystanki tylko przy jego bramach) - co 20 min. w dni świąteczne.

• 503 - wycofanie z Żerania, Pragi i mostu Gdańskiego: od Modlińskiej przez most Grota-Roweckiego, Wisłostradę, Krasińskiego, pl. Wilsona, Mickiewicza do Bonifraterskiej i dalej bez zmian do Natolina - 15-20-20 min.

• 520 - nowa trasa po połączeniu z linią 522 i wycofaniu z Żoliborza i Bielan: Marysin Wawerski - dotychczasowa trasa linii 520 - Marszałkowska - dotychczasowa trasa linii 522 - Znana na Woli.

• E-1 - likwidacja pierwszej linii ekspresowej, która kursowała od 1991 r. (ostatnio z Chomiczówki na pl. Wilsona).

• 701, 708 - wycofane z Żoliborza pojadą od ul. Wólczyńskiej przez ul. Sokratesa i Kasprowicza do stacji metra Młociny; linia 726 ma być zlikwidowana i połączona z kursującą częściej 708 (z Truskawia, Hornówka i Sierakowa).

Parę uwag na gorąco:

103 - strasznie pokręcona trasa i fatalna częstotliwość.

114 - podoba mi się pomysł dowozówki z Kochanowskiego do metra, w ogóle uważam że autobusy powinny jeździć tamtędy a nie Broniewskiego gdzie są tramwaje. Pytanie, czy nie lepiej byłoby dowozić Perzyńskiego do Słodowca.

116 - duża częstotliwość niewiele pomoże jeśli utkwi w korkach np. na de Gaulle'a. A to pozostanie jedynia linia na ciągu ul. Żeromskiego.

122 - to Kochanowskiego to konieczne, po puszczeniu tamtędy 114? Nie można prosto Maczka?

167 - podobna uwaga - trasa jest bardzo długa, a po drodze parę wybitnie korkogennych odcinków (np. Wawelska)

195 - a nie można by na Mariensztat, żeby dolny kampus obsłużyć?

503 - obawiam się, że bez buspasa na Trasie AK, linia będzie zwyczajnie oblężona przez Tarchominiaków wysiadających z metra na placu Wilsona

701, 708 - czemu przez Sokratesa? Mnie to akurat pasi, ale dla zdecydowane większości pasażerów to wydłużenie podróży o ok. 3 minuty.

Poza tym rozumiem, że 110 pozostaje na Marymoncie? To ludzie jadący na Arkuszową i Wólkę Węglową będą mieli zgryz, czy wysiąść na Słodowcu, czy na Młocinach. A częstotliwości żadnej z tych linii nie zachwycają.

Podobnie powiązanie metro - Bródno: 114 z Wilsona, 132 z Marymontu, 112 i 156 ze Słodowca.

Brakuje mi jakiejś dobrej linii dowozowej z Sadów Żoliborskich do metra. Niby jest 114 i 122, ale to będzie tak jak obecnie w 103, 122 i 132: autobus nabity na maksa przez pierwsze 2-3 przystanki za placem, a potem pustawo. Można by wydłużyć np. 181 do pętli Powązki.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 14, 2008 9:58 
Oberspammer

A wolalbym, aby ZTM zostawilo przez trzy miesiace od otwarcia koncowki metra wszystko tak jak jest i obserwowalo to. Dopiero z tych obserwacji wyciagnelo wnioski i cos zmienilo. Metro raczej na tyle radykalnie zmienia przyzwyczajenia jezdzacych, ze trudno je obecnie przewidziec.

Innymi slowy proponuje rozwiazanie takie jak w Japonii - budujemy stacje i nie budujemy chodnikow - piesi sami wydepcza te miejsca, gdzie chodnik nalezy potem zbudowac.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 14, 2008 14:44 
Stały Bywalec

Wojtek napisał(a):
Innymi slowy proponuje rozwiazanie takie jak w Japonii - budujemy stacje i nie budujemy chodnikow - piesi sami wydepcza te miejsca, gdzie chodnik nalezy potem zbudowac.

Mi akurat sensowne się to nie wydaje.

Tytuł: Re:
PostNapisane: Pt paź 10, 2008 20:43 
Zielony Oszołom

Hubert Pollak napisał(a):
Wojtek napisał(a):

Mi akurat sensowne się to nie wydaje.

W takim razie przyjrzyj się trawnikom w okolicach stacji metra. Nie do końca trafione doskonale widać na Słodowcu.
Swoją drogą bardzo ładna stacja ale umiejscowienie fatalne. Chyba nie ma gorszej...

Tytuł: Re: Re:
PostNapisane: Pt paź 10, 2008 21:15 
Zielony Oszołom

(w nawiązaniu do http://forum.zm.org.pl/viewtopic.php?f=1&t=890&p=4654#p4654)

olek napisał(a):
Szczerze? Myślę, że mało realne.

A spodziewasz się jakichś konkretnych wymówek dla "niedasię"?

olek napisał(a):
Moim zdaniem z tym nieszczęsnym Słodowcem można zrobić dwie rzeczy:

1. wyprostować przejście dla pieszych przez Żeromskiego przy Marymonckiej - wtedy krócej byłoby iść do przodu niż do tyłu.

zysk jest minimalny i dąży do zera, chyba żeby przesunąć to przejście na wysokość przystanków... w tej chwili tamtędy jest o 20% dalej, niż drogą którą narysowałem (i którą ludzie chodzą).

olek napisał(a):
2. przebić ulicę Duracza do Marymonckiej (może być jednokierunkowo i tylko dla autobusów), tak by autobusy mogły przejechać koło wejścia do metra.

podoba mi się, miałbym o wiele ciszej w domu! ;-) tylko nie widzę, w którym miejscu wtedy miałby być przystanek żeby było dobrze...

Ostatnio edytowano Pt paź 10, 2008 22:03 przez pduncz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt paź 10, 2008 21:42 
Admin

pduncz napisał(a):
A spodziewasz się jakichś konkretnych wymówek dla "niedasię"?

Płynność ruchu samochodów ofkors. To musiałaby być osobna faza dla ruchu pieszego, więc przepustowość Kasprowicza i Żeromskiego spadłaby o ~1/3.

Jak już zbijesz ten argument, to strzelam, że zostanie podniesiona kwestia odległości od przystanku w kierunku zachodnim - autobus jadący prosto Żeromskiego mógłby mieć problemy żeby po ruszeniu z przystanku przed światłami się ustawić na właściwym pasie.

velogustlik napisał(a):
Swoją drogą bardzo ładna stacja ale umiejscowienie fatalne. Chyba nie ma gorszej...

Chyba na razie nie ma, być może Stare Bielany będą mogły konkurować. Ale nie przejmuj się, na drugiej linii na pewno się coś gorszego znajdzie ;-)

Zastanawiałem się, gdzie właściwie ona powinna się znajdować, i doszedłem do wniosku, że zamiast Słodowca i Marymontu powinna być jedna stacja pod trasą AK, z wyjściami na obie strony trasy. Wtedy byłaby dobra przesiadka z poprzecznych linii przelotowych, lepsza niż obecnie z pętli Marymont, a od Słodowca też by się dało coś wykombinować (np. w miejscu dawnej zawrotki PKS Marymont). Pewnie wtedy także Stare Bielany powinny być nieco przesunięte. Ale pierwsza linia była projektowana w czasach, kiedy trasy AK jeszcze nie było i projektanty nie przewidziały, że to będzie istotny ciąg dla komunikacji publicznej.

PostNapisane: Pt paź 10, 2008 22:43 
Zielony Oszołom

olek napisał(a):
Płynność ruchu samochodów ofkors

Dlatego zastanawiam się, czy na Kasprowicza wróci większy ruch. Obecnie w szczycie czekają tam na zielone 3-4 samochody.

olek napisał(a):
Jak już zbijesz ten argument, to strzelam, że zostanie podniesiona kwestia odległości od przystanku w kierunku zachodnim

W miejscu gdzie widzę przejście, są między pasami ciągłe linie, więc w teorii autobus powinien się wyrabiać przed nimi. Nie mam bladego pojęcia, jak to się ma do zasad projektowania dróg.

Na rysunku zaznaczyłem szerokość potencjalnego przejścia wyjątkowo hojnie ;-)

Obrazek

PostNapisane: So paź 11, 2008 14:27 
Oberspammer

velogustlik napisał(a):
olek napisał(a):
Chyba na razie nie ma, być może Stare Bielany będą mogły konkurować.

Złe umiejscowienie stacji rozpoczęło się od Centrum (dziwnym zbiegiem okoliczności pierwsza stacja zaprojektowana w całości chyba już w kapitalizmie) i tak:
- Centrum trochę za bardzo na północ - środek stacji moim zdaniem powinien biec centralnie pod średnicą PKP (powód: brak kasy i odwagi?)
- Pl. Bankowy - też za bardzo na północ - powinien być centralnie pod placem jak to wszyscy wiedzą. (Powód: brak kasy i chyba płynność ruchu ;-))
- Warszawa Gdańska - za bardzo na południe - powinna być centralnie pod torami przynajmniej północną głowicą. (Powód: raczej nie brak kasy, bo teraz muszą wydać dodatkowo na przejście pod stacją, myślę, że brak możliwości dogadania się z PKP w sprawie ew. jednoczesnego remontu stacji, czasowego zamknięcia torów itp.)
- Marymont - jak wiadomo stacji nie ma, stąd chyba plac bankowy za bardzo na północ, a gdańska na południe?
- Pl. Wilsona - jak wiadomo za bardzo na północ - też raczej bardziej centralnie pod placem byłoby lepiej, zwłaszcza głowicą południową. (powód: hm - płynność ruchu?)
- Marymont - wydaje się optymalnie teraz jak wymyślili P+R i nową pętlę ZTM, ale moim zdaniem lepsza by była lekko bardziej na południe pod skrzyżowaniem.
- Słodowiec - byłoby lepiej gdyby był bardziej na południe, tzn. pod terenem dawnego PKS Marymont, a na tym terenie byłego PKS powinna powstać ta nieszczęsna pętla ZTM (zamiast na terenie bazaru koło hali), natomiast tam gdzie obecny barak (nie mogę tego inaczej nazwać) wyjścia ze stacji powinien być P+R połączony z centrum handlowym (nie żartuję).

Ale nia martwicie się - pewnie niedługo zjawi się inwestor co by jakąś galerię handlową nad barak nadbudować i będzie lepiej. Ale jest też tyle miejsca, że może powstać węzeł wielopoziomowy Kasprowicza, Żeromskiego, Marymoncka - na pewno jakieś nie-oszołomy to już mają na desce. ;-)

PostNapisane: So paź 11, 2008 16:54 
Admin

pduncz napisał(a):
W miejscu gdzie widzę przejście, są między pasami ciągłe linie, więc w teorii autobus powinien się wyrabiać przed nimi.

Nie mam teraz czasu szukać w czerwonej książeczce, ale wydaje mi się, że zgodnie ze sztuką powinien być kawałek ciągłej przed linią zatrzymania.

Od strony praktycznej - wystarczy że przed tymi nowymi światłami będą stały 2-3 samochody chcące skręcić w Kasprowicza i autobus będzie miał problem wyjechać z przystanku w Żeromskiego.

Ale tak jak pisałem wcześniej - nie zniechęcam, to by się przydało rozwiązać. Niech się ZTM martwi jak, skoro spaprał nadzór nad metrem podczas projektowania.

Wojtek napisał(a):
- Marymont - wydaje się optymalnie teraz jak wymyślili P+R i nową pętlę ZTM

Średnio optymalnie, bo:

1. Mimo wszystko bardzo daleko do tramwaju;

2. Do nowej pętli też kawałek i to przez światła.

PostNapisane: So paź 11, 2008 19:16 
Oberspammer

Cytuj:
Niech się ZTM martwi jak, skoro spaprał nadzór nad metrem podczas projektowania.

Na razie martwi się o kierowców parkujących na Kasprowicza i darmowe parkingi dla nich. :cry:

Cytuj:
Ale tak jak pisałem wcześniej - nie zniechęcam, to by się przydało rozwiązać.

A nie można po prostu ronda zrobić (z dwoma pasami pewnie, ale cóż)? Na pewno cztery pasy na wspólnym odcinku z Centrum to o wiele za wiele - są dwa na wjeździe z AK i dwa na skręcie z Marymonckiej - tam są oddzielne fazy śwaiteł - dla spokojnego ruchu tu też powinny być tylko dwa na dalszym odcinku. Ale tak zostało z lat 70.

Cytuj:
Średnio optymalnie

Dlatego napisałem "wydaje się", bo komuś w ZTM optymalne się wydało! :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona