Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr wrz 03, 2008 20:06 
Zielony Oszołom

W "Koncepcji rowerowej dla Ursusa" opracowanej przez wiadome stowarzyszenie ;) znajduje się taki oto fragment:

Cytuj:
Pilotażowa strzeżona przechowalnia rowerów typu Bike and Ride powinna powstać na dworcu kolejowym Warszawa Ursus. Umożliwiałaby ona po dojechaniu rowerem do stacji bezpieczne pozostawienie roweru w przechowalni i dalszą podróż do centrum miasta pociągiem.
Pilotażowe uruchomienie przechowalni na niewielką ilość rowerów powinno nastąpić jak najszybciej, a w miarę poprawy atrakcyjności transportu kombinowanego (realizacja tras rowerowych prowadzących do dworca, realizacja koncepcji Szybkiej Kolei Miejskiej, wprowadzenie wspólnego biletu ZTM - Koleje Mazowieckie) liczba miejsc dla rowerów powinna być stopniowo zwiększana.
Docelowo należałoby przewidzieć również miejsce na taką przechowalnię po północnej stronie torów i na planowanym przystanku kolejowym Ursus Niedźwiadek.

Abstrahując od tego, że Urząd Dzielnicy ma ową koncepcję w głębokim poważaniu, zastanawiam się jakie są przyjęte wzorce na organizację takiej strzeżonej przechowalni. Tzn. - jak miałoby to funkcjonować.
Dysponujecie może źródłami opisującymi takie rozwiązania wprowadzone z sukcesem?

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 04, 2008 8:26 
Oberspammer

Muenster, Kolonia, wiele miast niemieckich, jakiekolwiek wieksze miasto Holenderskie, miasta dunskie. W Polsce brak doswiadczen, chociaz...

Przypominam sobie, ze na przystanku w takim Ostrowku Wegrowskim (pierwsza za Lochowem w strone Bialegostoku) funkcjonowala przechowalnia rowerowa zamykana na klodke, byc moze pilnowana przez osobe z kasy dworcowej, ale nie dam za to glowy. W kazdym razie przystanek zostal w zeszlym roku podpalony i chyba to juz nie funkcjonuje. Podpalenie wystapilo pewnie dlatego, ze ograniczono godziny funkcjonowania kasy. Nie wiem czy podobne rozwiazanie przez pewien czas nie funkcjonowalo w samym Lochowie - jest (bylo?) tam dosc prezne stowarzyszenie milosnikow rowerow. Ale to wszystko, zeby nie powiedzeic "wies", wiec co sie ma warszawfka na tym wzorowac. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 04, 2008 15:43 
Sympatyk

link: http://www.pkp.pl/image/tid/5537

Nowy parking rowerowy P&R w Dęblinie...

Tylko dlaczego łamikólka?

A i parking ten wg info prasowego jest wylacznie dla rowerow, strzezony, z monitoringiem video i do tego bezplatny :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 04, 2008 19:17 
Oberspammer

tylko niech ktos szybko zdjęcia zapełnionego tego parkingu dostarczy, bo się okaże, że np. wszyscy dęblinianie parkują po drugiej stronie torów, i przełaza na dizko. Siut up ten głupi dziu... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 20, 2008 23:34 
Zielony Oszołom

Wojtek napisał(a):
Muenster, Kolonia, wiele miast niemieckich, jakiekolwiek wieksze miasto Holenderskie, miasta dunskie.

OK, a czy macie może pod ręką adresy WWW opisujące takie rozwiązania? Chodzi o coś, co można by pokazać i czym zainspirować.

W szczególności zastanawiam się nad rozwiązaniem sposobu "strzeżenia" takiego parkingu. Widzę tu trzy czynniki, które należy brać pod uwagę:
1. Bezpieczeństwo, rzecz jasna
2. Koszty - początkowe i późniejsze stałe koszty utrzymania
3. Wygoda i czas rowerzystów
Znalazłem kilka przykładów na stronie ZM, ale żaden z nich (poza tym w Dęblinie) nie był strzeżony.

Rozwiązanie podpatrzone przez Wojtka w Ostrówku odrzuciłbym w przypadku PKP Ursus przede wszystkim z powodu trzeciego czynnika - każdorazowe wywoływanie pracownika z kluczem do otwierania pomieszczenia wydaje mi się być kłopotliwe i czasochłonne.

Sam monitoring też chyba nie do końca rozwiązuje sprawę?

Świetnym przykładem strzeżonego parkingu jest dla mnie ten na PW (fotka poniżej), tam wykorzystano istnienie budki wartowniczej - parking jest tuż obok, a w dodatku ochroniarz wydaje i pobiera numerki. Tylko że takowej budki nie ma przy PKP Ursus :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 22, 2008 9:25 
Admin

Podobnie jest na warszawskim Park&Ride. Stojaki są przy budkach strażników lub kamerach monitoringu. Przy okazji parkingu samochodowego, który jest strzeżony, strzeżone są też rowery, przypinane do stojaków w kształcie U. Na Włościańskiej i Wilanowskiej parkingi są pod dachem, na Połczyńskiej chyba nie.

Ze szkół, podobne rozwiązanie do tego z PW jest jeszcze na Zajączka w Elektroniku. Tam są co prawda wyrwikółki, ale jest też zadaszenie (jesienią i zimą bardzo przydatne), do którego można przypiąć rower tak jak do porządnego stojaka. Na parkingu w zimę przy -20 stały zawsze co najmniej 2 rowery. W porze ciepłej było około 20-stu.

Zdjęć niestety nie posiadam.

PostNapisane: Pn wrz 22, 2008 10:06 
Admin

Tarciu napisał(a):
zastanawiam się jakie są przyjęte wzorce na organizację takiej strzeżonej przechowalni. Tzn. - jak miałoby to funkcjonować.

Jeśli rowerów jest mało - a tak raczej będzie w początkowej fazie rozwoju - to widzę dwie możliwości:

1. Łączymy to z czymś innym - np. ogólny program poprawy bezpieczeństwa na dworcu (monitoring, oświetlenie, ochrona itp.) i pani w kasie, w toalecie czy zapowiadająca pociągi dostaje dodatkową kasę za obserwowanie miejsca gdzie są rowery i wzywanie ochrony w razie potrzeby.

2. Stawiamy na dworcu samoobsługowe boksy na rowery, np. takie:

Obrazek

Oczywiście one też powinny być w jakiś sposób dozorowane, czy to przez system monitoringu czy panią Krysię z kasy.

Zainspirowany wątkiem skrobnąłem krótki fotoreportażyk z parkingów rowerowych na dwóch dworcach w Bawarii - wprawdzie nie do końca na temat, bo zdecydowana większość niestrzeżona, ale może się przyda:

http://www.zm.org.pl/?a=bawaria-bnr-075

PostNapisane: Pt wrz 26, 2008 6:44 
Admin

I jeszcze parę fotek z Niemiec:

http://www.bahn.eu07.pl/bahn/minden/html/22.html
http://www.bahn.eu07.pl/bahn/minden/html/23.html

http://www.bahn.eu07.pl/bahn/bueckeburg ... ia_28.html

PostNapisane: N paź 05, 2008 16:18 
Zielony Oszołom

olek napisał(a):
Zainspirowany wątkiem skrobnąłem krótki fotoreportażyk z parkingów rowerowych na dwóch dworcach w Bawarii - wprawdzie nie do końca na temat, bo zdecydowana większość niestrzeżona, ale może się przyda

Dzięki za materiały, Olek, przydadzą się i pewnie nie tylko mi.
Te zdjęcia z Bawarii z setkami rowerów - szok :)

PostNapisane: Wt lis 25, 2008 22:16 
Zielony Oszołom

Może już gdzieś to było i znowu będzie, ze ja ostatni to widziałem. W każdym razie w tym wątku ładnie będzie wyglądać...

Wygląda na to, że Japończycy mają problem nie tylko z parkowaniem samochodów, ale także i ogromnej liczby rowerów. Kilka filmików tutaj:

http://www.filmiki.jeja.pl/3918,parking-rowerowy.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona