Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 24, 2007 8:05 
Admin

kr napisał(a):
Czajnik napisał(a):
- doprowadza potok komunikacyjny do mostu i nieceleowe jest ustanawianie tam kontrapasu.

Ho, ho. Chyba Czajnik za czesto czyta pisma Inzyniera Ruchu.

Fakt, prawda objawiona. A jednak się z nią zgodzę tym razem. Z racji na duży ruch samochodowy, widziałbym na Tamce raczej zwężenie do 2 pasów (zostałyby te najbardziej po lewej) i zamiast trzeciego (prawego) wydzieloną drogę rowerową, dwukierunkową, która łączyłaby się z tą na moście.

Analogicznie w drugą stronę, można śmiało jezdnię zwęzić, bo i tak dalej jest po 1-2 pasy tylko, więc się korków nie zwiększy. Te 3 pasy to psu na budę są tam, a powodują, że droga rowerowa nie ma już szans się zmieścić.

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 27, 2007 7:35 
Oberspammer

A na odcinku Dobra - Kruczkowskiego gdzie ściezkę zmieścicie? obecnie tak jest dwukierunkowa i dwa przystanki. Póki co wasz kontrapas na Tamka jest ślepy.
Ale poza tym zgadza m się:
- na Tamka w dół jest jeden pas
- potem są trzy od Dobrej do Wisłostrady
- i potem zaledwie dwa na moście.
Ten jeden z trzech można by spróbować "ciach".

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 29, 2007 14:10 
Admin

Ciekawe materiały na temat kontrapasów i ogólnie ruchu rowerów pod prąd:

http://www.bikexprt.com/research/contra ... ichtet.htm

http://www.bikexprt.com/bikepol/facil/l ... ontrch.htm

Może ktoś chciałby się pokusić o przygotowanie streszczenia najważniejszych wyników po polsku? Taki fact-sheet na jedną stronę, którym można by męczyć sceptyków...

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 30, 2007 11:38 
Stały Bywalec

Kłopotowskiego po stronie północnej, dzięki temu nastąpi połączenie ze ścieżką wzdłuż Wisły biegnącą.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 31, 2007 22:15 
Początkujący

Grochowska (od pętli przy Realu do ul. Garwolińskiej)

Tytuł:
PostNapisane: So lip 12, 2008 14:26 
Oberspammer

Można dobrą i dość długą kontrapasową ścieżkę wyczarować. Właśnie przegladam zdjęcia z pomiarów parkingowych i zdaje się, że można to rozwiązanie zrobić i na Mazowieckiej, na Placu Powstańców Warszawy i na Szpitalnej. Na końcach należy włączyć rowerzystów do ruchu ogólnego w ulicach.

Ale trochę byłoby z tym zachodu:
1. Na Szpitalnej trzeba zmienić, aby parkowanie było po wschodniej, nie po zachodniej stronie i przekonać ZDM, by zmniejszył liczbę pasów dla samochodów do 1 zamiast obecnych dwóch. To drugie jest o tyle sprytne, że tam funkcjonuje poprzez nieprawidłowe parkowanie (ukośne zamiast równoległego) i tak de facto jest używany jeden pas, a w zasadzie półtora pasa, a więc pas + potencjalny kontrapas.
2. Na Mazowieckiej trzeba także zmienić stronę parkowania i podobnie jak na spitalnej przekonać ZDM, by z dwóch pasów zrobił jeden - tu już trochę trudniej, bo kierowcy przekonali się do równoległego parkowania. Ale całkiem niedawno (przed remontem Krakowskiego) był jeden pas i parkowanie ukośne - gdyby chcieli do tego wrócić po zakończeniu remontu to należałoby ten moment wykorzystać. To chyba właśnie teraz jest ten moment.
3. Na Placu Powstańców warszawy są trzy pasy - chyba duża zważywszy, że przed i po są obecnie dwa, a domagamy się nawet po jednym.

O włączeniach nie będę pisał, trzeba to jakoś wyczarować, ale i przy Chmielnej i Przy kopernika jest dużo miejsca na bezpieczne rozwiązania.

Tytuł:
PostNapisane: So lip 12, 2008 18:55 
Zielony Oszołom

To chyba o moje zdjęcia chodzi :)
I też mi wtedy przyszło do głowy, że można by tam wyznaczyć jakieś pasy dla rowerów.
Pytanie tylko czy miałyby to być:
1) Tylko kontrapasy w kierunku południowym, a w kierunku północnym jazda na ogólnych zasadach czy
2) Pas dla rowerów po stronie wschodniej (do jazdy na północ) i kontrapas po stronie zachodniej do jazdy na południe czy
3) Dwukierunkowy pas po stronie zachodniej.
Myślę, że miejsca jest dość na opcję 2 lub 3.
Tzn. na Szpitalnej i Mazowieckiej byłyby oprócz tego po 1 pasie dla samochodów + 1 pas parkingowy, a na Pl. Powstańców 2 pasy dla samochodów.
Na Pl. Powstańców ma być kiedyś tam w bliżej nieokreślonej przyszłości robiony parking podziemny, więc chyba to by była dobra okazja do zmiany organizacji ruchu.
A na Mazowieckiej to chyba faktycznie teraz, po zakończeniu remontu Krakowskiego przedmieścia jest dobra okazja.

Cytuj:
O włączeniach nie będę pisał, trzeba to jakoś wyczarować, ale i przy Chmielnej i Przy kopernika jest dużo miejsca na bezpieczne rozwiązania.

Chyba przy Traugutta ?

Tytuł:
PostNapisane: So lip 12, 2008 20:38 
Oberspammer

Tak - o twoje zdjęcia chodzi. Przepraszam, że opracowywanie tego parkowania mi tak długo schodzi, ale po prostu nie dawałem rady.

A co do ulic to może kompromis. Przy Kredytowej!

Tytuł:
PostNapisane: N lip 13, 2008 11:32 
Zielony Oszołom

Na zasadach ogólnych na Żoliborzu i Bielanach (wykrzyknikiem oznaczyłem te, które ze względów komunikacyjnych wydają mi się najpilniejsze):
Śmiała !
Bitwy pod Rokitną
Or-Ota
Pogonowskiego
Wieniawskiego
Brodzińskiego
Hozjusza !
Kossaka
Kochowskiego
Próchnika
Suzina
Sierpecka
Drużbackiej
Bieniewicka
Paska
Magiera !
Staffa !
Nałkowskiej
Lisowska
Płatnicza
Kleczewska
Lipińska
Zuga
Cegłowska !
Babicka
Granowska
Grębałowska
Karska
Twardowska

Są to wszystko uliczki o uspokojonym ruchu, które jeszcze niedawno były dwukierunkowe i dla rowerów takie powinny pozostać.

Poza tymi dzielnicami dla mnie bardzo uciążliwy jest zakaz jazdy pod prąd na ul.:
Podwale
Zakroczymska
Bednarska
Kozia (tu pewnie problem zniknie po otwarciu Krakowskiego Przedm.)

Przy okazji: od pewnego czasu walczę o dopuszczenie ruchu rowerów pod prąd na ul. Południowej w Laskach (gm. Izabelin). Uliczka ma ok. 350 m długości, jest szeroka, prosta, świeżo wyremontowana, z progami spowalniającymi. Uczęszczana głównie przez dzieci grające w piłkę i przez rowerzystów, w obie strony, bo to najlepsze, najkrótsze i najbezpieczniejsze połączenie części miejscowości z głównym skrzyżowaniem (sklepy, kościół). Na razie rzecz przekracza wyobraźnię urzędników (cytuję: „Nie wyobrażam sobie”).

PostNapisane: Śr lip 16, 2008 0:08 
Początkujący

Jakiś czas temu była mowa o pasach i kontrapasach rowerowych w mieście, niestety, nastała cisza.
Wiadomo może jaki jest stan przygotowań do tych inwestycji?

Obecnie chyba od dwóch lat istnieje tylko króciótki kontrapas na oboźnej(niestety trochę za krótki, powinien sięgać do Osterwy)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona