Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N mar 23, 2008 8:36 
Stały Bywalec

Nie można przeciwko temu jakoś zaprotestować...?

Tytuł:
PostNapisane: N mar 23, 2008 22:21 
Sympatyk

Sorry, ale nie wiem czego nasza polemika dotyczy, mam wrażenie że nt. sytuacji rowerzystów na drogach i inicjatyw administracji jesteśmy tego samego zdania - a co do p. Plewako (do którego osobiście nic nie mam) to faktycznie nie wiedziałem jaki jest jego status na dzień dzisiejszy, nie obserwuję forum codziennie, dzięki za informację.....

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 24, 2008 14:48 
Admin

Bezbłędnie tego typu myślenie o bezpieczeństwie obśmiali Brytyjczycy:

http://www.youtube.com/watch?v=gKHuHM2cp5k

mcb napisał(a):
Nie można przeciwko temu jakoś zaprotestować...?

Można oczywiście wysłać parę ciepłych słów uczestnikom tego opisanego w prasie sabatu, adresy nie powinny być trudne do znalezienia.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 15:33 
Oberspammer

Witam,

W przedświątecznym GW ukazał się artykuł na temat postulatów miasta złożonych do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji (z którym podobno ściśle miasto współpracuje) w sprawie bezpieczeństwa ruchu drogowego. Odbyło się nawet w tej sprawie spotkanie. I co?

I postulaty te to m.in:
- obowiązkowe kamizelki odblaskowe dla rowerzystów i motocyklistów (parafraza z GW. "Wszyscy uczestnicy spotkania poparli ten postulat"!!!)
- przywrócenie zielonej strzałki (które zresztą już się przecież dokonało chyba? i to bynajmniej nie pod szyldem brd)
- pulsowanie zielonego dla samochodów przez zapaleniem się żółtego (to akurat ciekawy o wart rozważenia pomysł)
- yellow boxy (w pełni popieram)

Miasto ma pismo dopiero skierować w kwietniu do MSWiW (według artykułu) - może jeszcze jest czas uderzyć do biura prawnego miasta w tej sprawie.

Cytuje artykuł, bo znalazłem:
"Chcemy zielonych strzałek na skrzyżowaniach

Rewolucyjnych zmian w kodeksie drogowym domagają się władze Warszawy: więcej zielonych strzałek pod sygnalizatorami, tzw. yellow box'ów na skrzyżowaniach, a także obowiązkowych kamizelek odblaskowych dla rowerzystów i motocyklistów

Od początku roku na stołecznych drogach zginęło 27 osób, z czego 22 to piesi. To najgorszy wynik od kilku lat. Jak powstrzymać czarną serię, zastanawiali się policjanci, przedstawiciele Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego, PZMot, Automobilu Warszawskiego, ZDM i miejskiego inżyniera ruchu. Biuro bezpieczeństwa w ratuszu zebrało najlepsze pomysły. Jednak wiele z nich wymaga zmiany kodeksu drogowego i rozporządzeń ministrów.

Chodzi np. o zieloną strzałkę, która niedawno zaczęła znikać spod sygnalizatorów z powodu decyzji byłego ministra infrastruktury Marka Pola z 2003 r. Miasto chce, by to zarządca drogi wraz z miejscową policją decydowali, czy strzałka powinna się włączać przy czerwonym świetle czy też nie.

- Jest wiele miejsc, gdzie nie stwarzałaby zagrożenia i rozładowywała korki. Np. na skręcie z Racławickiej w prawo w al. Żwirki i Wigury - uważa insp. Jacek Zalewski, naczelnik stołecznej drogówki.

Wszyscy uczestnicy spotkania w ratuszu poparli pomysł obowiązkowego zakładania kamizelek odblaskowych przez rowerzystów i motocyklistów. Często giną oni w wypadkach niezauważani przez kierowców na słabo oświetlonej drodze.

Naczelnik Zalewski proponował też wprowadzenie tzw. zielonego pulsatora w sygnalizatorach dla kierowców przed zapaleniem się żółtego światła. - Tak jest w wielu krajach Europy. Kierowca ma wyraźny sygnał, że zaraz zmieni się sygnał. Zmniejszy to liczbę wypadków z winy kierowców, którzy chcą przejechać przez skrzyżowanie w ostatniej chwili, często na czerwonym świetle - twierdzi szef drogówki.

Do resortu spraw wewnętrznych i administracji trafi też propozycja tzw. yellow box'ów. To żółte linie wyznaczające obszary, na które kierowca nie ma prawa wjechać, jeśli nie jest pewien, że opuści skrzyżowanie przed zapaleniem się czerwonego światła. Istniały już w latach 90. np. na rondzie u zbiegu Al. Jerozolimskich i Marszałkowskiej. - Dzięki temu byłaby większa możliwość karania kierowców, którzy blokują skrzyżowania - mówi Ewa Gawor, dyrektor miejskiego biura bezpieczeństwa.

Wszystkie pomysły urzędnicy wyślą w kwietniu do MSWiA. Dyrektor Gawor przekonuje, że zmiana przepisów jest możliwa i to dość szybko, bo Adam Rapacki, wiceminister spraw wewnętrznych i administracji, blisko współpracuje z władzami stolicy. Na zaproszenie prezydent miasta Hanny Gronkiewicz-Waltz został nawet członkiem rady bezpieczeństwa Warszawy. - Czekamy na projekty ustaw - usłyszeliśmy wczoraj w biurze Rapackiego.

Ewa Gawor zamierza też przekonać parlament do wprowadzenia ulgi podatkowej dla producentów odzieży dla dzieci. W zamian mieliby wyposażać ubrania w elementy odblaskowe, żeby najmłodsi byli lepiej widoczni na drodze.

Dodatkowo urzędnicy zamierzają w tym roku doświetlić 80 przejść dla pieszych reflektorami zasilanymi przez baterie słoneczne. Dzięki temu ludzie czekający przed pasami staną się lepiej widoczni dla kierowców. Na liście są zebry wzdłuż ul. Patriotów w Wawrze, Spacerowej na Mokotowie, skrzyżowaniach al. KEN z ul. Jeżewskiego na Kabatach czy ul. rtm. Pileckiego z ul. Herbsta na Ursynowie. Koszt doświetlenia jednego przejścia to 3,5 tys. zł.

Biuro bezpieczeństwa chce postawić na edukację komunikacyjną wśród najmłodszych. W każdej dzielnicy, najczęściej przy szkołach, jeszcze w tym roku zaczną powstawać miasteczka ruchu drogowego. Przedszkolaki i uczniowie podstawówki mieliby w zabawkowych samochodzikach poznawać zasady bezpiecznego poruszania się po ulicach."

Po prostu zupełnie jakby nie czytali naszego raportu o wypadkach w Warszawie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 25, 2008 17:57 
Zielony Oszołom

Pulsujące zielone jest np. w Wiedniu i z tego co wiem Austriacy muszą się o to użerać, bo generalnie w Unii jest trend, aby odchodzić od tego rozwiązania. Ale nie wiem, czy to prawda.
Natomiast pulsujące zielone w Wiedniu ma taką konsekwencję, że żółte świeci się o wiele krócej niż w Warszawie i nie ma tak długiego okresu, gdy wszyscy mają czerwone (w Warszawie wtedy samochody skręcające w lewo opuszczają skrzyżowanie no i ci, co wjechali na żółtym też). Swoją drogą to w Wiedniu prawie nie ma skrętów w lewo bez oddzielnego sygnalizatora. Z resztą są tam też pojedyncze zielone strzałki pozwalające jechać prosto lub w lewo, tyle tylko, że funkcjonują na zasadzie takiej, jak nasze oddzielne sygnalizatory.
Gdzie można coś doczytać o yellow boxach?

Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 27, 2008 15:19 
Admin

Stary Trampek napisał(a):
Gdzie można coś doczytać o yellow boxach?

Google prawdę Ci powie (np. yellow box junction):

http://en.wikipedia.org/wiki/Box_junction

http://www.drivingschoolireland.com/box-junctions.html

A tu głos przeciw :-)

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/u ... 673093.ece

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 01, 2008 12:01 
Oberspammer

Mam nadzieję, że to prima aprilis... Chciałbym jednak wierzyć, że Warszawa to nie wieś, by musieć po niej chodzić w kamizelce. :)

http://www.zw.com.pl/artykul/235686.html

Marek Kozubal napisał(a):
Doładujesz kartę, dostaniesz kamizelkę
31-03-2008, ostatnia aktualizacja 31-03-2008 22:39

Policjanci alarmują: wzrasta liczba pieszych, którzy giną w wypadkach. W kwietniu każdy, kto doładuje miejską kartę, dostanie odblaskową kamizelkę albo opaskę.

Obrazek
autor zdjęcia: Michał Walczak
źródło: Fotorzepa
+zobacz więcej

– W tym roku w wypadkach w stolicy zginęło już 24 pieszych. W całym ubiegłym roku 68 – mówi Wojciech Pasieczny, zastępca naczelnika stołecznej drogówki. – W dziesięciu przypadkach to piesi byli sprawcami wypadków.

Najczęściej wchodzili na jezdnię w miejscu niedozwolonym. Byli też potrącani przez kierowców, gdy szli poboczem jezdni w nieoświetlonych miejscach.

– O ile rowerzyści coraz częściej zakładają kamizelki odblaskowe, to piesi nie mają takiego nawyku, a szkoda – dodaje policjant.Dlatego warszawscy funkcjonariusze postanowili zainicjować akcję „Widoczny? Bezpieczny!“.

Każdy, kto doładuje za minimum 100 zł kartę parkingową na Warszawskiej Karcie Miejskiej, otrzyma kamizelkę odblaskową.

– Kamizelka odblaskowa może uratować życie. Osoba, która ma ją na sobie, jest widoczna z odległości 200 metrów – zapewnia Jacek Zalewski, szef warszawskiej drogówki. – Mam nadzieję, że kamizelki trafią też do kierowców. Dzięki nim będą bardziej bezpieczni, np. w czasie wymiany koła.

Do akcji „Widoczny? Bezpieczny!“ przyłączyła się Mennica Polska SA. Firma także współfinansuje przedsięwzięcie.

– Przewidujemy, że w ciągu dwóch tygodni rozdamy 10 tysięcy kamizelek – mówi Michał Czmielewski, rzecznik Mennicy.

Wśród organizatorów jest też Zarząd Transportu Miejskiego. To z jego inicjatywy każdy pasażer, który od 14 kwietnia doładuje bilet okresowy, dostanie opaskę odblaskową. Do warszawiaków ma ich trafić około 12 tysięcy.

Ponadto w miejscach, gdzie doładowywane są karty, będą rozdawane ulotki o bezpieczeństwie na drogach (wydrukowano ich pół miliona). W autobusach, tramwajach i metrze zawisną plakaty.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 01, 2008 13:00 
Stały Bywalec

Cytuj:
– W tym roku w wypadkach w stolicy zginęło już 24 pieszych. W całym ubiegłym roku 68 – mówi Wojciech Pasieczny, zastępca naczelnika stołecznej drogówki. – W dziesięciu przypadkach to piesi byli sprawcami wypadków.

Najczęściej wchodzili na jezdnię w miejscu niedozwolonym. Byli też potrącani przez kierowców, gdy szli poboczem jezdni w nieoświetlonych miejscach.

żeby nie chodziło o bezpieczeństwo i ludzkie życie to można by się pośmiać ....

w artykule zestawiono trzy rzeczy nie powiązane bezpośrednio ze sobą:
1. wzrost ofiar śmiertelnych wśród pieszych w Warszawie
2. poruszanie się pieszych w miejscach niedozwolonych
3. chodzenie pieszych po nieoświetlonych poboczach

mam wrażenie, że punkty 2 i 3 w minimalnym stopniu dotyczą tych 24 pieszych, którzy zginęli w Warszawie

a najbardziej rozwalający (przepraszam za kolokwializm) jest wniosek... rowerzyści w kamizelki...

Wiem, że już było to wałkowane w tym poście ale nadal nadziwić się nie mogę. Zamiast systematycznej pracy w walce z piratami drogowymi oraz nad budową odpowiedniej infrastruktury, jednorazowe wg mojej oceny bezsensowne akcje....

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 01, 2008 13:22 
Sympatyk

To jest właśnie niesamowite, że ciągle wałkujemy te same tematy, a "tamta" strona pozostaje głucha. Moim zdaniem w Polsce nikt profesjonalnie nie nadzoruje przestrzegania przepisów przez kierowców, bo to oni przede wszystkim są winni nieszczęsciom, a nie piesi (np. w Warszawie ścigani na pasach przy tak lubianym skręcie w prawo) , rowerzyści, drzewa, słońce i deszcz. W niedzielę wyjedżałem Puławską z Warszawy i w pewnym momencie zdałem sobie sprawę z faktu, że 100proc. jadących obok mnie robi to w pełni świadomie niezgodnie z przepisami (prędkość, wyprzedzanie, kierunkowskazy, telefony przy uchu etc) - w końcu i ja przejechałem przez nonsensownie ustawiony zakaz jazdy rowerem.... ponieważ policja nosi kamizelki odblaskowe miałem pewność, że żadnego jej przedstawiciela w tym "królestwie" wolnosci za kierownicą nie było - to się nazywa Państwo bezprawia.....

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 01, 2008 16:08 
Zielony Oszołom

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34864,5074439.html

Piesi i kierowcy dostaną odblaski za darmo
zaw, PAP
2008-03-31, ostatnia aktualizacja 2008-03-31 16:19

Odblaskowe opaski i kamizelki otrzymywać będą piesi i kierowcy przy doładowywaniu Warszawskiej Karty Miejskiej. Na tym polegać ma kampania społeczna "Widoczny? Bezpieczny!", zainaugurowana w poniedziałek w Warszawie.

Akcję na terenie Warszawy i okolic zorganizowały wspólnie Mennica Polska, Komenda Stołeczna Policji, Zarząd Transportu Miejskiego i Zarząd Dróg Miejskich. Jej celem jest zwiększenie bezpieczeństwa pieszych, rowerzystów i kierowców.

- W ciągu ostatnich pięciu lat na ulicach Warszawy doszło do ponad 8 tys. wypadków drogowych, w których zginęło bądź zostało rannych przeszło 10 tys. osób - poinformował na konferencji prasowej inaugurującej akcję naczelnik wydziału ruchu z komendy stołecznej, Jacek Zalewski. - Jedną z najczęstszych przyczyn wypadków jest brak widoczności, piesi nie są widoczni dla prowadzących pojazdy - podkreślił i dodał, że używanie odblasków może uratować życie.

Zalewski wyjaśnił, że akcja rozpoczyna się wraz z nadejściem wiosny, gdyż właśnie teraz jest więcej rowerzystów i spacerowiczów. Przypomniał, że o bezpieczeństwie na drogach powinni pamiętać także kierowcy, którzy np. wymieniają koło na poboczu.

Od poniedziałku, każdy, kto doładuje Warszawską Kartą Miejską przedpłatą parkingową w wysokości 100 zł, otrzyma odblaskową kamizelkę. Odblaskowe opaski dostaną pasażerowie komunikacji miejskiej, którzy od 14 kwietnia doładują bilety okresowe. Akcja potrwa do wyczerpania zapasów (do rozdania jest 10 tys. kamizelek i 12 tys. opasek).

Odblaskowe elementy są dostępne w ok. 700 specjalnie oznakowanych punktach sprzedaży, w Warszawie i okolicach. Planowane jest również dostarczenie odblaskowych kamizelek do przydrożnych barów.

Dyrektor ds. technicznych zarządu dróg miejskich, Radosław Laskowski poinformował, że w ramach akcji doświetlane będą też szczególnie niebezpieczne przejścia dla pieszych.

Droga zatrzymania samochodu jadącego po suchej nawierzchni z prędkością mniejszą niż 50 km/h od momentu dostrzeżenia zagrożenia wynosi ok. 25 metrów. Dostrzeżenie nocą pieszego ubranego na czarno jest możliwe z tej samej odległości. Posiadanie elementów odblaskowych zwiększa odległość dostrzeżenia do 200 metrów.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

------------------
I znów ZTM zamiast transportem miejskim zajmuje się czymś innym - tym razem nie budową infrastruktury do parkowania samochodów, tylko bezpieczeństwem na drogach. No oczywiście lepiej jak zajmują się bezpieczeństwem niż parkingami, ale najlepiej jak zajmą się zbiorkomem.

Pan Zalewski mnie powalił: o bezpieczeństwie na drogach powinni pamiętać także kierowcy, którzy np. wymieniają koło na poboczu. jak nie wymieniają koła i jadą 2 x ponad limit, wyprzedzają na pasach, ignoruja pieszych "na zielonej strzałce", wpadają na ludzi stojących na przystanku itd to nie muszą pamietać.

A końcówka jest pouczajaca - jeśli pieszego widać z 25 metrów i droga hamowania pojazdu jadącego z przepisową prędkością to też 25m to raczej w takiej sytuacji nie dochodzi do śmiertelnych wypadków. Po co więc na siłę ubierać pieszych w kamizelki????
Kto wie przy jakiej prędkości droga hamowania wyniesie 200m? :?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Następna strona