|
Może to niekoniecznie rowerowe, ale do budżetu partycypacyjnego się nadaje.
Przejrzałem sobie Śródmieście i miejsc, gdzie brakuje przejść dla pieszych na skrzyżowaniach bez sygnalizacji jest na prawdę bardzo dużo. Chodzi o takie miejsca, gdzie są np. 3 przejścia, a nie ma 4, bo wiadomo, przepustowość, albo przejścia są za rzadko jak na centrum. Pominąłem w sumie też ulice z tego BP.
Tu jest taka lista miejsc, którą trzeba byłoby zweryfikować pod kątem sensowności i możliwości fizycznego wykonania, ale jak widać jest tego bardzo dużo i pewnie to nie wszystkie, a to tylko mniejsze ulice w sumie i skrzyżowania nie objęte sygnalizacją, większych nie spisywałem, bo problem z nimi jest doskonale znany.
Do tego dochodzi to, że na przynajmniej paru ulicach (Dobra, Kruczkowskiego), przejścia są za rzadko.
- Nowolipki / Andersa - Andersa koło Policji - Stawki / Pokorna - Stawki / Dubois - Karmelicka / Miła 4 przejście - Karmelicka / Lewartowskiego 3 przejście - Al. Wyzwolenia / Natolińska 4 przejście - pl. Konstytucji koło kandelabry od strony wąskiej Koszykowej totalna bzdura, że to jak jest, ale może trzeba byłoby usunąć 1msc park i zrobić ten parking jednokierunkowy, żeby potem nie dało się zjechać na pl. Konstytucji, bo mogą narzekać, że potrzebne jest 5m do włączenia się do ruchu do dyskusji - Al. Ujazdowskie / Wilcza 3 przejście, troche problem z miejscem jest, ale chodzi o symbolikę - Al. Ujazdowskie / Matejki strona północna - Al. Ujazdowskie/Chopina strona ? - Al. Ujazdowskie tak na oko brakuje jeszcze z dwóch przejść od Agrykoli do Belwerderu - Al. Szucha, gdzies koło MSZ - Al. Szucha / Zoli - Bagatela / Flory z tą pierwszą ulicą trzeba w ogóle byłoby coś zrobić, bo wstyd - Spacerowa / Klonowa tu chyba byłoby najlepiej wywalić istniejącą zebrę, nie wiem jak sytuacja wygląda po budowie pasa rowerowego, poza tym jest problem, bo są msc park i zieleń - Krucza tak na oko pomiędzy Hożą, a Piękną po jednym przejściu brakuje, ale nie wiem czy najpierw jakoś jej nie uspokoić trzeba - Złota / Przeskok / Zgoda 4 przejście, może być bez sensu, jeśli byłby woonerf - Górskiego / Przeskok / pl. Powstańców 4 przejście, wywalić te 3 pasy stąd też byłoby najlepiej - przejścia na Nowym Świecie gęściej dlaczego są tak rzadko??!!! ulica nadaje się do fizycznego uspokojenia np. przez szykany, w zasadzie nie powinno byc na niej przejsc, pieszy powinien przejsc moc wszedzie - Sienkiewicza / Jasna 4 przejście - Jasna / Boudena 3 przejście - Królewska z 3 przejścia myślę, że spokojnie można byłoby wstawić - Twarda / Mariańska 3 przejście - Ossolińskich / Moliera 4 przejście - Wierzbowa / Trębacka 3 przejście - Wierzbowa przy Teatrze jeszcze jednego przejścia brakuje od strony południowej przy Teatrze - Bielańska / Daniełówiczówny 3 przejście - Świętojerska / Wałowa 3 przejście - Dzika zakręt, tu trzeba byłoby to pewnie jakoś uspokoić, bo szeroko - Dobra / Bednarska 4 przejście - Dobra / Mariensztat tu w ogóle brak przejść - Dobra / Leszczyńska 4 przejście - Ludna / Okrąg 3 przejście - Ludna / Solec 4 przejście - Górnosląska / Myśliwiecka zakręt, trzeba łazić kładką... - Wiejska / Frascatti brak przejść - Browarna / Gęsta 3 przejście - Wybrzeże Kościuszkowskie / Lipowa 3 przejście - Wybrzeże Kościuszkowskie / Jaracza 3 przejście - Dobra / Drewniana 3 przejście, można byłoby wywalić bezsensowną zatokę stąd - Karmelicka / Pawia 3 przejście - Górnosląska / Czerniakowska 3 przejście - Czackiego / Traugutta to jest miejsce do wyniesienia i wywalenia zebr
Z bardziej rowerowych rzeczy, tak się zacząłem zastanawiać: Jakby przerobić Nowowiejską koło kampusu Politechniki na jednokierunkową z kontrapasem, można byłoby wywalić parkowanie na jezdnie, tam akurat nikt nie mieszka, w sumie to kwestia wygody dojazdu samochodem.
|