Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So gru 13, 2014 1:09 
Sympatyk

olek napisał(a):
Pasy pasami, ale jest inna ważna sprawa, w której Warszawa jest gdzieś między Bangladeszem a Burkina Faso: wyniesione przejścia dla pieszych i przejazdy dla rowerzystów.

Wyniesione skrzyżowania też mogą być; a wszystko idealne pasuje do stref tempo 30.
Tutaj jedna uwaga: chyba "tempo 30" ma duży elektorat negatywny, więc może lepiej inaczej nazywać takie projekty: "uspokojenie ruchu"? "bezpieczna [tu nazwa osiedla, czy dzielnicy]"?

PostNapisane: N gru 14, 2014 17:43 
Stały Bywalec

Może to niekoniecznie rowerowe, ale do budżetu partycypacyjnego się nadaje.

Przejrzałem sobie Śródmieście i miejsc, gdzie brakuje przejść dla pieszych na skrzyżowaniach bez sygnalizacji jest na prawdę bardzo dużo. Chodzi o takie miejsca, gdzie są np. 3 przejścia, a nie ma 4, bo wiadomo, przepustowość, albo przejścia są za rzadko jak na centrum. Pominąłem w sumie też ulice z tego BP.

Tu jest taka lista miejsc, którą trzeba byłoby zweryfikować pod kątem sensowności i możliwości fizycznego wykonania, ale jak widać jest tego bardzo dużo i pewnie to nie wszystkie, a to tylko mniejsze ulice w sumie i skrzyżowania nie objęte sygnalizacją, większych nie spisywałem, bo problem z nimi jest doskonale znany.

Do tego dochodzi to, że na przynajmniej paru ulicach (Dobra, Kruczkowskiego), przejścia są za rzadko.

- Nowolipki / Andersa
- Andersa koło Policji
- Stawki / Pokorna
- Stawki / Dubois
- Karmelicka / Miła
4 przejście
- Karmelicka / Lewartowskiego
3 przejście
- Al. Wyzwolenia / Natolińska
4 przejście
- pl. Konstytucji koło kandelabry od strony wąskiej Koszykowej
totalna bzdura, że to jak jest, ale może trzeba byłoby usunąć 1msc park i zrobić ten parking jednokierunkowy, żeby potem nie dało się zjechać na pl. Konstytucji, bo mogą narzekać, że potrzebne jest 5m do włączenia się do ruchu do dyskusji
- Al. Ujazdowskie / Wilcza
3 przejście, troche problem z miejscem jest, ale chodzi o symbolikę
- Al. Ujazdowskie / Matejki
strona północna
- Al. Ujazdowskie/Chopina
strona ?
- Al. Ujazdowskie
tak na oko brakuje jeszcze z dwóch przejść od Agrykoli do Belwerderu
- Al. Szucha, gdzies koło MSZ
- Al. Szucha / Zoli
- Bagatela / Flory
z tą pierwszą ulicą trzeba w ogóle byłoby coś zrobić, bo wstyd
- Spacerowa / Klonowa
tu chyba byłoby najlepiej wywalić istniejącą zebrę, nie wiem jak sytuacja wygląda po budowie pasa rowerowego, poza tym jest problem, bo są msc park i zieleń
- Krucza
tak na oko pomiędzy Hożą, a Piękną po jednym przejściu brakuje, ale nie wiem czy najpierw jakoś jej nie uspokoić trzeba
- Złota / Przeskok / Zgoda
4 przejście, może być bez sensu, jeśli byłby woonerf
- Górskiego / Przeskok / pl. Powstańców
4 przejście, wywalić te 3 pasy stąd też byłoby najlepiej
- przejścia na Nowym Świecie gęściej
dlaczego są tak rzadko??!!! ulica nadaje się do fizycznego uspokojenia np. przez szykany, w zasadzie nie powinno byc na niej przejsc, pieszy powinien przejsc moc wszedzie
- Sienkiewicza / Jasna
4 przejście
- Jasna / Boudena
3 przejście
- Królewska
z 3 przejścia myślę, że spokojnie można byłoby wstawić
- Twarda / Mariańska
3 przejście
- Ossolińskich / Moliera
4 przejście
- Wierzbowa / Trębacka
3 przejście
- Wierzbowa przy Teatrze
jeszcze jednego przejścia brakuje od strony południowej przy Teatrze
- Bielańska / Daniełówiczówny
3 przejście
- Świętojerska / Wałowa
3 przejście
- Dzika
zakręt, tu trzeba byłoby to pewnie jakoś uspokoić, bo szeroko
- Dobra / Bednarska
4 przejście
- Dobra / Mariensztat
tu w ogóle brak przejść
- Dobra / Leszczyńska
4 przejście
- Ludna / Okrąg
3 przejście
- Ludna / Solec
4 przejście
- Górnosląska / Myśliwiecka
zakręt, trzeba łazić kładką...
- Wiejska / Frascatti
brak przejść
- Browarna / Gęsta
3 przejście
- Wybrzeże Kościuszkowskie / Lipowa
3 przejście
- Wybrzeże Kościuszkowskie / Jaracza
3 przejście
- Dobra / Drewniana
3 przejście, można byłoby wywalić bezsensowną zatokę stąd
- Karmelicka / Pawia
3 przejście
- Górnosląska / Czerniakowska
3 przejście
- Czackiego / Traugutta
to jest miejsce do wyniesienia i wywalenia zebr

Z bardziej rowerowych rzeczy, tak się zacząłem zastanawiać:
Jakby przerobić Nowowiejską koło kampusu Politechniki na jednokierunkową z kontrapasem, można byłoby wywalić parkowanie na jezdnie, tam akurat nikt nie mieszka, w sumie to kwestia wygody dojazdu samochodem.

PostNapisane: Pt gru 19, 2014 16:00 
Sympatyk

O to jest super pomysł z tymi przejściami, jeśli można to mam jeszcze kilka przykładów z mojej okolicy:
Koszykowa/Starynkiewicza - przy okazji wywalić zatokę z Koszykowej
Koszykowa/Lindleya - wschodnia strona
Koszykowa/Krzywickiego - zachodnia strona
Koszykowa na odcinku Krzywickiego - Chałubińskiego - dodatkowe przejście przez Koszykową
Koszykowa/Noakowskiego/Emilii Plater - zachodnia strona
Piękna na odcinku Marszałkowska - Krucza - dodatkowe przejście przez Piękną
Mokotowska / Chopina
Mokotowska / Koszykowa - płn. strona
Piękna / Wiejska - przejście po zachodniej stronie
Myśliwiecka / Hoene-Wrońskiego - tutaj to by się jakaś większa przebudowa/uspokojenie skrzyżowania przydało i wyznaczenie przejść przez Hoene-Wrońskiego i przez Myśliwiecką po zachodnie stronie
Rozbrat na odcinku od Górnośląskiej do Ronda Sedlaczka jak dla mnie co najmniej jedno przejście by się przydało albo przy Jezierskiego albo przy Fabrycznej
Myśliwiecka dodatkowe przejście przy kanale Piaseczyńskim
Łazienkowska +1 przejście

Generalnie takich miejsc jest dużo i można by wymieniać bez końca.

PostNapisane: Pt gru 26, 2014 14:29 
Początkujący

Pozwolę sobie dorzucić kilka drobiazgów, chyba jeszcze nie wymienianych w wątku a może zdatnych do realizacji:

Włochy
- Popularna przy Alejach Jerozolimskich - na ostatnie 200 metrów przed alejami DDR przechodzi na zachodnią stronę Popularnej, co dla jadących od strony R.Zesłańców w kierunku Nowych Włoch/Bemowa daje dodatkowo +2 przejścia przez Popularną, która potrafi być ruchliwa i zakorkowana. Nie widać przeszkód terenowych dla dociągnięcia DDR do Alej po tej samej stronie lub w postaci CPR.

Wola
- Rondo Lubomirskiego (Wolska/Prymasa) - przejazdy rowerowe wytyczone są przez 2 z 4 przejść, a DDR wykonuje skok przez Prymasa na drugą stronę. Większość rowerzystów widząc migające zielone na przejeździe DDR wybiera drugie przejście bez przejazdu dla rowerów. Dzieje się tak w obu kierunkach, zarówno rano, jak i wieczorem. Można by zalegalizować ten proceder poprzez wymalowanie dwóch brakujących przejazdów i wymianę szkiełek w sygnalizatorach.

- Myjnia i stacja paliw przy stadionie Olimpii (Górczewska/Prymasa) - nie jest tajemnicą, że ten powyginany DDR jest niebezpieczny (ciasne łuki, krzaczory, piesi - zwłaszcza w dni bazarowe), może udałoby się przerobić chodnik na CPR lub obniżyć krawężniki i umożliwić przejazd przez stacje benzynową ;) ?

Wola/Bemowo
- Wiadukt nad S8 w ciągu ulic ks. Janusza/Bolesława - popularny wyjazd z Nowego Bemowa w kierunku Śródmieścia. Może udałoby się wyznaczyć CPR na jednym z chodników.

Spróbuję pojawić się na spotkaniu styczniowym i przygotować jakieś rysunki.

PostNapisane: Wt gru 30, 2014 9:57 
Początkujący

draco napisał(a):
Spotkanie Zielonego Mazowsza w sprawie Budżetu Partycypacyjnego na 2016 rok odbędzie się w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich na 3. piętrze, czyli w "marzyciele i rzemieślnicy" (pasuje do nas jedno i drugie określenie) 8 stycznia 2015 roku (czwartek) o godz. 17:30

Można liczyć na jakąś relację z tego spotkania? Ja mam w tym samym czasie spotkanie zespołu BP na Targówku:/

PostNapisane: Cz sty 01, 2015 21:47 
Zielony Oszołom

kawiusz napisał(a):
Wola/Bemowo
- Wiadukt nad S8 w ciągu ulic ks. Janusza/Bolesława - popularny wyjazd z Nowego Bemowa w kierunku Śródmieścia. Może udałoby się wyznaczyć CPR na jednym z chodników.

Rozumiem, że dla mniej wprawnych cyklistów ten wiadukt nie jest przyjemny, ale nie uszczęśliwiajmy na siłę tych, co wolą jezdnię. Chodniki mają raptem po 2m i okresowo sporo na nich pieszych. Wschodni urywa się przed Lidlem.
Zdecydowanie polecałbym C-16+T-22 zamiast CPR.

Nie wiem jak szerokie są pasy na jezdni, jeśli nie da się wykroić pasów rowerowych, to może trzeba poczekać na "sharrows"?

Jack

PostNapisane: Pn sty 12, 2015 22:48 
Zielony Oszołom

W wątkach o BP w Ursusie i we Włochach umieściłem po 2 projekty. Są to wersje robocze, więc proszę o krytykę.
viewtopic.php?f=1&t=3171
viewtopic.php?f=1&t=3275

PostNapisane: Wt sty 13, 2015 7:39 
Bywalec

uasic napisał(a):
draco napisał(a):
Spotkanie Zielonego Mazowsza w sprawie Budżetu Partycypacyjnego na 2016 rok odbędzie się w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich na 3. piętrze, czyli w "marzyciele i rzemieślnicy" (pasuje do nas jedno i drugie określenie) 8 stycznia 2015 roku (czwartek) o godz. 17:30

Można liczyć na jakąś relację z tego spotkania? Ja mam w tym samym czasie spotkanie zespołu BP na Targówku:/

Z relacji z drugiej ręki dowiedziałem się, że o Targówku nie było nic. W związku z tym mamy wolną rękę w składaniu wniosków :)
Ja bym chciał w tym roku złożyć jeden projekt zbiorczy na ułatwienia dla pieszych i rowerzystów na Targówku Mieszkaniowym i na tym się skupię. Sugestie mile widziane.

PostNapisane: Wt sty 13, 2015 12:34 
Bywalec

Zacząłem malować.
czerwone - pasy rowerowe
pomarańczowe - przejścia dla pieszych z azylem bądź wyniesione
fioletowe - remont chodnika
niebieskie - wyznaczenie miejsc parkingowych na jezdni
zielone - słupki ograniczające parkowanie

Załączniki:
BP_Służew_drogi_2016_mały.png [201.74 KiB]
Pobrane 358 razy

PostNapisane: Wt sty 13, 2015 13:34 
Zielony Oszołom

Nic nie widać

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Następna strona