Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz sty 31, 2008 11:05 
Moderator

Przyznam, że wrażenie artykuł na mnie zrobił, Trupek zapodał mi go dziś, więc warto zapoznać się z nim; nigdy "żabojadów" za światłych nie miałem, a tu patrz taka niespodzienka, by nie rzec rewolucja.

pozdr

Czajnik

Francuska żandarmeria rezygnuje z systemu operacyjnego Microsoftu na rzecz darmowego Linuksa. To największa tego typu operacja w administracji na świecie

Obecnie w urzędach żandarmerii działa 70 tys. komputerów - każdy z zainstalowanym systemem operacyjnym Windows XP Microsoftu. - Ale stopniowo będziemy zastępować go Ubuntu, jedną z wersji Linuksa - oznajmił wczoraj podczas konferencji Solution Linux 2008 pułkownik Nicolas Geraud, zastępca dyrektora działu informatyki we francuskiej policji wojskowej.

Proces migracji ma wyglądać tak: za każdym razem, gdy żandarmeria będzie wymieniała komputer, na nowy sprzęt trafi już system Ubuntu. Jak szacuje Geraud, w tym roku zostanie on zainstalowany na 5-8 tys. komputerów. Najpóźniej za pięć lat Ubuntu ma już działać na wszystkich komputerach.

Dlaczego Francuzi zdecydowali się na taki krok? Z trzech powodów - po pierwsze, jak tłumaczy Geraud, żandarmeria chciała uniezależnić się od tylko jednego producenta oprogramowania. Po drugie, chciała mieć kontrolę nad systemem operacyjnym (kod źródłowy Ubuntu jest ogólnie dostępny, a Windowsa - już nie). No i po trzecie, zadecydowały koszty.

- Poza tym nasza decyzja jest konsekwencją wcześniej podejmowanych działań - dodaje Geraud.

I rzeczywiście - w 2005 r. żandarmeria przesiadła się z pakietu biurowego Microsoft Office (w jego skład wchodzi m.in. edytor tekstowy Word i arkusz kalkulacyjny Excel) na konkurencyjny i darmowy Open Office. Rok później zrezygnowano z Internet Explorera, przeglądarki internetowej Microsoftu. Zamiast tego żandarmi surfują za pomocą przeglądarki Firefox fundacji Mozilla, zainstalowali też program pocztowy Mozilli Thunderbird.

Jak wylicza Geraud, dzięki temu, że zrezygnowano z płatnego oprogramowania, żandarmeria rocznie oszczędza ok. 7 mln euro.

Choć przesiadka na Linuksa we francuskiej policji wojskowej to największa tego typu operacja, nie jest to pierwszy przypadek, gdy administracja rezygnuje z programów Microsoftu - na komputery z Linuksem przechodzą już urzędy w Amsterdamie, Monachium czy Wiedniu.

Niedawno holenderski resort gospodarki zdecydował, że w urzędach będzie się korzystać z programów opartych na otwartym kodzie (tzw. open source). Plan zakłada np., że urzędy centralne już w kwietniu mają być przygotowane do korzystania z programów, które odczytują dane w otwartym formacie ODF (Microsoft nie wspiera tego formatu). Zgodnie z nowymi wytycznymi, jeśli urzędy będą chciały korzystać z oprogramowania zamkniętego (jak np. system Windows), będą musiały to uzasadnić.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 85036.html

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 31, 2008 21:44 
Sympatyk

Oj Czajniku jak mozesz tak nisko cenic francuzow. Jesli chodzi o ekologie, to widze ostatnio duzo odwaznych dzialan z ich strony i sobie czasem mysle, iz niedlugo bedziemy jezdzic do Paryza na szkolenia ekologiczne :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 01, 2008 7:51 
Moderator

Oj Czajniku jak mozesz tak nisko cenic francuzow. Jesli chodzi o ekologie, to widze ostatnio duzo odwaznych dzialan z ich strony i sobie czasem mysle, iz niedlugo bedziemy jezdzic do Paryza na szkolenia ekologiczne :)

Jestem za wyjazdami szkoleniowymi wszędzie:) jednak postępowość ich mnie zdziwiła, tylko...

hahaha - pozdrawiam Maćku

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 8:51 
Sympatyk

Wiadomosc faktycznie dobra. A nasza policja nie musialaby sie nawet odzwyczajac od Windowsow, moglaby sie przesiasc na Linuksa prosto z maszyn do pisania ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 18:57 
Stały Bywalec

Jerzyk napisał(a):
Wiadomosc faktycznie dobra. A nasza policja nie musialaby sie nawet odzwyczajac od Windowsow, moglaby sie przesiasc na Linuksa prosto z maszyn do pisania ;-)

Na linuxach nie ma standardowo pasjansa zainstalowanego :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 05, 2008 19:25 
Zielony Oszołom

pod ubuntu jest (-:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 08, 2008 0:09 
Stały Bywalec

legalnycyklista napisał(a):
pod ubuntu jest

No to już nic nie stoi na przeszkodzie w przesiadce na Linucha :D

PostNapisane: N lut 10, 2008 12:41 
Zielony Oszołom

Nie chce mi się teraz tego szukać, ale czytałem w którejś GW, że warszawscy radni PiS i LiD chcą przejść na darmowe oprogramowanie. Jak na razie większość mniej światłych trochę nie ufa temu pomysłowi, ale myślę, że oszczędności rzędu 7,5mln zł rocznie jednak przemówią im do rozsądku. Jest podobno jakaś trudność jeżeli chodzi o profesjonalne programy geodezyjne... W każdym razie, nawet gdyby tylko Ci urzędnicy którzy używają wyłącznie Office'a rozstali się z Microsoftem oszczędności byłyby spore

PostNapisane: N lut 10, 2008 15:27 
Admin

velogustlik napisał(a):
Jest podobno jakaś trudność jeżeli chodzi o profesjonalne programy geodezyjne...

Z mojej eksperiencji największe problemy są z ortofotomapą Warszawy. W pracy udało mi się zrobić jakiś szacher macher, że działa wersja pod Javę (tylko polskie litery kaszani). W domu Firefox się konsekwentnie zawiesza. Ale to już raczej broszka po stronie serwera. Mogliby udostępnić bardziej cywilizowany sposób oglądania tej mapy, google maps jakoś sobie radzi.

Jak dotąd nie znalazłem pod Linuksa dobrych odpowiedników:

- DWF Viewer (ale już DXFy swobodnie czyta QCad)

- ArcGIS (do GRASSa robiłem dwa podejścia, ale nie zmogłem)

- MapSource (obróbka śladów GPS pod Garmina, mapy, waypointy itp.)

Pewnie można by to pouruchamiać pod wine. Do DXF podobno też już coś jest, ale na tyle rzadko korzystam, że mogę przełączać na Windows.

Poza tym domyślnie instalowany pod Ubuntu evince ma ograniczone możliwości powiększania. Ale tak naprawdę jakby migrować urząd na Linuksa, to i tak trzeba by jakiś remiks dystrybucji zrobić...