Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn cze 09, 2014 11:37 
Stały Bywalec

Ciarki przechodzą.

Swoją droga zaraz ktoś napisze, że winny ten, co się zatrzymał, bo "sprowokował" pieszych do przechodzenia...

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Pn cze 09, 2014 12:32 
Oberspammer

K...a mać. Dziecko takie jak moje. :-(

PostNapisane: Pn cze 09, 2014 12:54 
Stały Bywalec

Cytuj:
[b]
Objazdy autobusów
W związku z czynnościami policji al. KEN na odcinku od ul. Herbsta do ul. Artystów w kierunku Doliny Służewieckiej jest zablokowana. Policja kieruje kierowców na objazdy.

Z gw:

Cytuj:
Na miejscu są utrudnienia dla kierowców, nieprzejezdny jest fragment al. KEN na tym odcinku. ZTM skierował autobusy linii 209 i 809 na objazdy. Czasowo nie funkcjonują przystanki Wiolinowa 02, Metro Ursynów 04 i Ursynów Płn. 08.

Jak zwykle dramat dramatem, ale praktyczne info też jest i choć rozumiem, że praktyczna informacja jest... no praktyczna właśnie, to wydaje mi się, że pełni ona tutaj funkcję bagatelizującą zdarzenie.

Wyobrażacie sobie, żeby artykuł np. o napadzie na bank podczas którego zastrzelono dwie kasjerki, kończono uwagą o skróconych godzinach otwarcia placówki?

Kolejnym czynnikiem bagatelizującym jest niepodanie personaliów ofiary. Takie podawanie oczywiście jest kontrowersyjne, ale wszyscy pamiętamy małą Madzię czy Szymka z Cieszyna. Nad ofiarami wypadków samochodowych nie ma rozczulenia.

Skoro dziennikarze chcą być tacy praktyczni, to niech chociaż napiszą ile kosztowała ta cała akcja ratunkowa, ile kosztował wypadek i ile kosztuje reorganizacja ruchu. Może takie bicie po kieszeni Polaków skłoni ich do refleksji nad ruchem samochodowym.

PostNapisane: Pn cze 09, 2014 13:13 
Bywalec

Tragedia. Myślę o swoim dziecku i o przejściu na Pawińskiego przy przystanku Wiślicka...

G.Madrjas napisał(a):
Ciarki przechodzą.

Swoją droga zaraz ktoś napisze, że winny ten, co się zatrzymał, bo "sprowokował" pieszych do przechodzenia...

Tam pod linkiem są już lepsze fantazje w komentach.

Przy okazji: 70-latek jadący ok. 40-50 km/h, ewidentnie nie przetwarzający informacji docierających z otoczenia - jedzie jak po pustej drodze, choć jest w stanie zahamować. Jeden wniosek to Tempo 30 a drugi... nienależna pochwała niedzielnych kierowców gdzieś w innym wątku. Dziś poniedziałek, ale profil odpowiada.

PostNapisane: Pn cze 09, 2014 15:35 
Bywalec

Defekt w postaci braku wzmianki o św. wtargnięciu już został naprawiony:

"Do zdarzenia doszło około 9.00 na wysokości ul. Artystów. - Kierowca volvo śmiertelnie potrącił 2,5-letniego chłopca na przejściu dla pieszych. Dziecko przez ulicę przechodziło z ojcem - poinformowała po 10.00 Iwona Jurkiewicz ze stołecznej policji. - Wyjaśniane są okoliczności wypadku - dodała.

Jak podała, kierowca volvo był trzeźwy.

Według Mrozka, mały chłopiec znajdował się z opiekunem przy krawędzi jezdni. - Dziecko w pewnym momencie wyrwało rączkę opiekunowi, wtargnęło na jezdnię wprost pod samochód - tłumaczył."

(aktualizowany ten sam link)

PostNapisane: Pn cze 09, 2014 16:11 
Zielony Oszołom

A ten 'Mrozek' to najprawdopodobniej sam zabójca. Wcześniej podają tylko pierwszą literę nazwiska - M.

I byl w stanie zobaczyć jak dziecko wyrywa się ojcu, ale nie podjął żadnej próby hamowania i zmiany toru jazdy?

Czy kiedyś w tym kraju wreszcie zacznie sie karac za zabójstwo ( moze nieumyślne) a nie za 'wypadek'.

PostNapisane: Pn cze 09, 2014 16:51 
Bywalec

Nie, raczej policjant. Jest na klipie.

Natomiast nie wiadomo, czy nie na podstawie zeznań zabójcy. Wcześniej tego wątku w ogóle nie było, a był spory felieton z setkami świadków.

PostNapisane: Pn cze 09, 2014 17:03 
Bywalec

R2D2 napisał(a):
Czy kiedyś w tym kraju wreszcie zacznie sie karac za zabójstwo ( moze nieumyślne) a nie za 'wypadek'.

Nie ma czegoś takiego jak nieumyślne zabójstwo. Jest nieumyślne spowodowanie śmierci (art. 155 KK). Tyle że sankcja przewidziana w KK za ten czyn jest i tak niższa niż za spowodowanie wypadku śmiertelnego (art. 177 ust. 2).

PostNapisane: Wt cze 10, 2014 9:49 
Stały Bywalec

Cytuj:
2,5-letni chłopiec zginął na przejściu dla pieszych w al. KEN. Wcześniej w tym miejscu kilka osób było rannych Do ZDM już cztery lata temu trafiło pismo z podpisami 600 mieszkańców, którzy domagali się świateł.

źródło: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt

Chodzi o sygnalizację świetlną. Nie wiem, jak miałaby być wybudzana, czy zmieniałaby się zaraz po przyciśnięciu guzika czy sprzężona byłaby z innymi sygnalizacjami w okolicy - czyli np. jak zwykle 8 sekund zielonego dla pieszych i 2 minuty czekania na czerwonym i tak do 23:00.

Rozumiem obawy o życie, ale nie podoba mi się to, że piesi tak często proszą o sygnalizacje świetlne, które przecież przede wszystkim służą kierowcom, bo odstraszają pieszych od przejścia w dowolnym momencie. Rzadziej można usłyszeć o prośbach o np. progi zwalniające, o zwężenie jezdni, o podniesienie jezdni w miejscu przejścia.

Wydaje mi się, że wynika to z przyzwyczajenia do dominacji samochodów i przekonania, że światła są jedyną realną instalacją poprawiającą bezpieczeństwo pieszych.

P.S
Ponoć zabójca jechał w Volvo. W telewizorze mawiają, że to najbezpieczniejsze auto świata.

PostNapisane: Wt cze 10, 2014 13:02 
Oberspammer

A może gadał przez komórkę. Ostatnio jak jeżdżę rowerem wszędzie pełno komórek przy uchu w samochodach. Gość skręca w lewo na skrzyżowaniu, komórka przy uchu, inny wyprzedza mnie gdy jadę rowerem - komórka przy uchu. Ciężarów wyjeżdża z posesji - kierowca na komórce pisze SMS etc, etc.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 ... 119  Następna strona