Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N kwi 13, 2014 21:40 
Zielony Oszołom

Poszło do ZDM:

Dotyczy: wjazdu na ścieżkę rowerową na ulicy Dickensa przed rondem Pniewskiego

Pomiędzy 7 a 11 kwietnia dokonano przebudowy w wyżej wymienionym miejscu przesuwając wjazd na ścieżkę rowerową o około 3 metry w stronę ronda. Przy przebudowie pogorszono geometrię wjazdu (obecnie wymaga skręcenia prawie o 90 stopni) co znacznie utrudnia bezpieczne wjechanie rowerem na wyżej wymieniona ścieżkę rowerową. W dodatku próg przy wjeździe przekracza 5 cm, co jest kilkakrotnym przekroczeniem norm zawartych w prawie. W związku z tym wnoszę o:
przywrócenie geometrii wjazdu do stanu sprzed przebudowy,
obniżenie progu przy wjeździe do norm wymaganych przez prawo

Załączam link do dokładnej lokalizacji:
https://www.google.com/maps/ms?msid=217 ... 4,0.002064

oraz dokumentację fotograficzną (następna strona) wraz z naniesioną na czerwono geometrią wjazdu przed przebudową.

Obrazek

Dokładnie w tym samym miejscu prosiłem o zdjęcie znaku B-9 (na zdjęciu odwrócony), gdyż w zimę DDR jest zasypana sniegiem i nie da się legalnie przejechać ronda. ZDM odpisał, że nie zdejmą. Rozważam napisane skargi... ale najpierw zobaczę jak potraktują ten wjazd i jeszcze jedno pismo, które im wyślę w sprawie grójeckiej/korotyńskiego.

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 18:44 
Zielony Oszołom

http://bluecity.pl/wydarzenia/veturilo-przed-blue-city,3668,pl.html

"Wierzymy, że stacja rowerowa jest w stanie wygenerować dodatkowy ruch w centrum handlowym. Wierzymy też, że pozytywnie wpływa na wizerunek centrum. Jestem pewny, że dzięki stacji jeszcze mocniej zwiążemy nasze centrum z żywą tkanką miasta. Sam zamierzam jeździć do pracy rowerem – mówi Yoram Reshef, dyrektor centrum handlowego Blue City."

Chyba najbardziej prorowerowe centrum handlowe w Warszawie. Poprosiliśmy o stojaki - dostaliśmy takie jak chcieliśmy w dużej liczbie i jeszcze z nami konsultowali jak i gdzie. Kiedyś zapytałem się czy może by veturilo nie zamonotowali - i jest. I jeszcze dyrektor mówi, że będzie rowerem jeździć do pracy.

PostNapisane: N kwi 27, 2014 15:24 
Zielony Oszołom

Z cyklu Rondo Zesłańców Syberyjskich, do osiągnięć warszawskiej inżynierii drogowej dodajmy tym razem kwestię kanalizacji:
Obrazek

Zdjęcie dzisiejsze - deszcz nie pada od kilkunastu godzin... Obok pływa sobie garnek, zapewne mający ułatwić niepełnosprawnym wysiadającym z windy dotarcie suchą nogą do brzegu.

To się zgłasza do MPWIK?

PostNapisane: N kwi 27, 2014 20:16 
Zielony Oszołom

Hermes napisał(a):
To się zgłasza do MPWIK?

Na mój gust to do ZDM. Oni powinni sprawdzić, czy rura przytkała się w ich obszarze kompetencji, czy głębiej.

Jeszcze cytaty z rozporządzenie ministra transportu i gospodarki morskiej w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 43, poz. 430)

§ 45. 8. Pochylenie poprzeczne chodnika /.../ powinno umożliwiać sprawny spływ wody opadowej.

§ 48. 2. Pochylenie poprzeczne ścieżki rowerowej /.../ powinno umożliwiać sprawny spływ wody opadowej.

§ 101. 1. Urządzenia do powierzchniowego odwodnienia pasa drogowego powinny zapewniać sprawne odprowadzenie wody.

§ 104. 1. Urządzenia do powierzchniowego odwodnienia placu powinny zapewniać sprawne odprowadzenie wody.

Nie wiem który ma zastosowanie w tym przypadku...

Jack

PostNapisane: Pn kwi 28, 2014 11:07 
Zielony Oszołom

jack napisał(a):
Hermes napisał(a):
To się zgłasza do MPWIK?

Na mój gust to do ZDM.

Możesz i do konserwatora zabytków w Lublinie.
Urząd jak stwierdza, że to nie do niego to ma obowiązek dowiedzieć się gdzie to powinno trafić i tam to przesłać.

PostNapisane: Pn kwi 28, 2014 12:20 
Zielony Oszołom

PMN76 napisał(a):
Możesz i do konserwatora zabytków w Lublinie.
Urząd jak stwierdza, że to nie do niego to ma obowiązek dowiedzieć się gdzie to powinno trafić i tam to przesłać.

Nawet wysłanie do prawidłowego urzędu nie gwarntuje ze nie zostanie odesłane gdzie indziej. Ja raz zgłosiłem do ZDM wniosek o obniżenie krawężników. Odesłali do dzielnicy. Dzielnica do inż ruchu żeby w końcu wylądować w ZDM. :lol:

PostNapisane: Pn kwi 28, 2014 12:51 
Stały Bywalec

Dziś sytuacja bez zmian. Wody było więcej niż 10 cm. Zadzwoniłam o 11 rano do Pogotowia Drogowego - facet obiecał się tym zająć. Ciekawe, czy rzeczywiście zadziałają, czy bedą czekać aż wyschnie...

PostNapisane: Pn maja 05, 2014 15:15 
Zielony Oszołom

Projekt pisma do ZDM, proszę o uwagi:

DO: Zarząd Dróg Miejskich
ul. Chmielna 120
00 - 801 Warszawa

Dotyczy: przejazdu rowerowego na skrzyżowaniu ulic Grójeckiej i Korotyńskiego

Wniosek:
1. Wnoszę o odsunięcie na przepisową odległość słupa sygnalizacji świetlnej znajdujących się w pasie drogi dla rowerów po południowej stronie przejazdu przez ulicę Korotyńskiego.
2. Wnoszę o przesunięcie biało-czerwonych słupków wygradzających naruszających skrajnie drogi dla rowerów po południowej stronie przejazdu.
3. Wnoszę o wyrównanie nienormatywnych progów po obu stronach przejazdu, wynoszących ponad 1 cm.
4. Wyznaczenie farbą pasa ścieżki rowerowej od strony południowej gdyż obecnie kostka szara i czerwona zostały pomieszane i nie mogą już wyznaczać przebiegu drogi dla rowerów.

Uzasadnienie:
Obecna lokalizacja słupa sygnalizacji świetlnej, słupków wygradzających oraz progów jest niezgodna z obowiązującymi przepisami. Słup zawężą szerokość przejazdu do około 1,50m (wg. prawa minimalna szerokość przejazdu wynosi 2 metry) i stanowi zagrożenie dla użytkowników drogi. Znane są wypadki śmiertelne wynikające z uderzenia rowerzysty w przeszkodę tego rodzaju znajdującą się na drodze dla rowerów. Słupki wygradzające naruszają skrajnie poziomą, stojąc tuż przy ścieżce (wg prawa powinny znajdować się co najmniej 20 cm od ścieżki). Takie ustawienie także grozi poważnymi wypadkami. Progi przy wjeździe na przejazd przekraczają maksymalną dopuszczaną przez prawo wysokość 1 cm (zalecane 0 cm). Obecny stan rzeczy zagraża zdrowiu i życiu użytkowników tej drogi dla rowerów i wnoszę o niezwłocznie doprowadzenie tego miejsca do stanu wymaganego przez prawo.

Załączam link do dokładnej lokalizacji:
https://www.google.com/maps/ms?msid=217 ... 8,0.004128

Obrazek
Obrazek

Dziękuję za pomoc, i proszę o informowanie mnie drogą elektroniczną w terminach wynikających z KPA o krokach podjętych w celu przywrócenia na przedmiotowym przejeździe parametrów technicznych wymaganych prawem.

PostNapisane: Cz maja 08, 2014 12:18 
Zielony Oszołom

Pismo poszło, a tymczasem koło dworca zachodniego, wzdłuż alei jerozolimskich:
Obrazek
trwa budowa, i o ile dobrze się nie mylę to powstaje tam ciąg dalszy drogi dla rowerów. Jeszcze ze 3 biurowca i będzie można dojechać do placu zawiszy :D.

PostNapisane: Cz maja 22, 2014 10:50 
Sympatyk

Hermes napisał(a):
Poszło do ZDM:

Dotyczy: wjazdu na ścieżkę rowerową na ulicy Dickensa przed rondem Pniewskiego

Dziś coś mocno działali w tym miejscu. Wracając z pracy sprawdzę, czy poprawiali właśnie wjazd.
Przy okazji, witam na forum.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 21  Następna strona