Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz kwi 10, 2014 6:17 
Stały Bywalec

viator napisał(a):
Nie żebym bronił biegłego, ale wypadek zdarzył się na przejściu z wysepką. A art. 13 ust. 8 Prawa o Ruchu Drogowym stanowi :
Cytuj:
Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.

Ul. Batorego, choć ma wysepkę, to jest jednojezdniowa, z tego co widzę:

https://www.google.pl/maps/@52.210777,2 ... e0!6m1!1e1

To tu było?

Przepis ten dzieli się na przepis właściwy i dopisek:

Cytuj:
Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.

Nie rozumiem w tym kontekście słowa "odpowiednio", bardziej pasowałoby mi "również". Reszta dopisku też wydaje mi się dziwna, bo może sobie mówić o "miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni", to w dalszym ciągu odnosi się do sytuacji na drodze dwujezdniowej:

Cytuj:
Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.

Czyli najpierw musi zaistnieć droga dwujezdniowa, żeby ten przepis można było w ogóle rozpatrywać.

Co o tym myślicie? Mam rację Wysoki Sądzie?

PostNapisane: Cz kwi 10, 2014 8:07 
Bywalec

Ratnik napisał(a):
Czyli najpierw musi zaistnieć droga dwujezdniowa, żeby ten przepis można było w ogóle rozpatrywać.

Polecam lekturę PoRD z komentarzem. Wg Ryszarda Andrzeja Stefańskiego na drodze dwujezdniowej lub w miejscu gdzie ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką (lub innymi urządzeniami) należy każde z tych przejść traktować oddzielnie. Stefański precyzuje dodatkowo, że przejścia te muszą być rozdzielone wysepką na którą wchodzą przechodnie lub dwoma małymi wysepkami przylegającymi do przejścia po obu jego stronach.

PostNapisane: Pt kwi 11, 2014 6:59 
Zielony Oszołom

Monty B. Ike napisał(a):
http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,rowerem-wjechal-w-toyote-ma-obrazenia-twarzy,119146.html
Cytuj:
WYPADEK W CENTRUM
Rowerem wjechał w toyotę.
Ma obrażenia twarzy
Rower uderzył w tył toyoty w Al. Jerozolimskich. Kierowca jednośladu został zabrany przez pogotowie.
Do zdarzenia doszło po godz. 17 na wysokości Muzeum Narodowego.

Duża prędkość
– Toyota jechała w kierunku Nowego Światu, a rower za nią. Kierująca samochodem osobowym się zatrzymała, a rowerzysta uderzył w tył auta. Musiał to zrobić z dość dużą prędkością – relacjonuje Tomasz Zieliński, reporter tvnwarszawa.pl
I dodaje, że rowerzysta odniósł spore obrażenia twarzy.
Do wypadku doszło na buspasie.

Obrazek
Sądząc po wgięciach górnej krawędzi ramy tylnego okna samochodu...

Obrazek
...i zupełnie niewygiętym przednim kole, rowerzysta hamował w panice i wykonał OTB (over the bars).
Pani z Toyoty musiała dobrze depnąć po heblach, albo gwałtownie zmieniła pas, bo zobaczyła miejsce do parkowania.

Chyba, że jest to blondynka w okularach, między 30 a 40 lat, mieszkająca w okolicach Smolnej -- taka w srebrnym samochodzie omal mnie tam nie skasowała...

Obrazek
A buspas tam się kończy -- jest linia przerywana, QED. Gratualcje za rzetelność dla TVNWawa/policji...

Od czasu celowego zepchniecia mnie z jezdni nie wsiadam na rower bez kamerki.
Juz raz sie przydala - 'kierownik' w korku wypatrzyl miejsce do zaparkowania i skręcił gdy bylem obok niego nie patrząc w lusterka i nie sygnalizujac manewru.
Stracił lusterko (i tak nie używał) i wgniotl drzwi -ja skaleczylem dłoń. Nie miał chęci oglądać swojego wyczynu z drogowka, a ja po pół godziny czekania odpuscilem.
Bez kamery okazalo by sie ze roweropirat wpadl mu w drzwi i zniszczyl auto; mam 100% pewnosci ze drogowka by mu uwierzyla - doświadczenie wskazuje że są po stronie kierowców.

PostNapisane: So kwi 12, 2014 11:51 
Stały Bywalec

A jakiej kamerki używasz. Ja niby mam, ale 50min nagrywania to tyle co nic....

PostNapisane: N kwi 13, 2014 13:36 
Oberspammer

Łapanki wzorem Poznania?
http://infografika.wp.pl/title,Pieszy-n ... &_ticrsn=3
Obrazek
Kultywacja "wtargnięcia", jako metody na usprawiedliwianie bandytów. A na infografice, na pierwszym obrazku -- czerwony samochód powinien się zatrzymać, bo piesi są na przejściu i wchodzą na przejście. A facecik "wtargujący" według autora, jest już całkiem daleko od krawężnika na pasach, więc też "wtargnięcie" może być uznane jedynie przez życzliwych kierowcy funkcjonariuszy.
Oczywiście nie wspominają o tym, że na skrzyżowaniu można przechodzić bez wyznaczonego przejścia oraz o odległości od przejścia, w jakiej również można przechodzić.

"Wchodzenie na jezdnię spoza pojazdu" -- to w całym, qrwa, mieście, nie będzie można wejść na jezdnię, bo leniwym pałom nie chce się zrobić porządku z nielegalnym parkowaniem. Także na przejściach. Złom stoi wszędzie. :twisted:

A "zwalnianie kroku podczas przechodzenia" -- no, byki w mundurkach będą kosić od babć po pięć dych, że aż strach... :twisted:

PostNapisane: N kwi 13, 2014 17:29 
Stały Bywalec

viator napisał(a):
Ratnik napisał(a):

Polecam lekturę PoRD z komentarzem. Wg Ryszarda Andrzeja Stefańskiego na drodze dwujezdniowej lub w miejscu gdzie ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką (lub innymi urządzeniami) należy każde z tych przejść traktować oddzielnie. Stefański precyzuje dodatkowo, że przejścia te muszą być rozdzielone wysepką na którą wchodzą przechodnie lub dwoma małymi wysepkami przylegającymi do przejścia po obu jego stronach.

Dziękuję za odpowiedź, ale Twojego stwierdzenia, że "(...)na drodze dwujezdniowej lub w miejscu gdzie ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką" Nie widzę.

http://books.google.pl/books?id=oPQI4Q8 ... 22&f=false

Poza tym, jaką wartość prawną ma ten komentarz? Czy mój komentarz jest mniej warty?

Przyznam, że denerwuje mnie w prawie brak pewności, że przeczytało się na dany temat wszystkie przepisy. Np. może być rozporządzenie ministra, o którym w przepisać nie ma żadnej wzmianki. Ja czytam przepisy, myślę, że już wszystko wiem a potem okazuje się, że jest jakieś dodatkowe źródło prawne, które podważa moje wnioski.

PostNapisane: N kwi 13, 2014 18:51 
Bywalec

Ratnik napisał(a):
Dziękuję za odpowiedź, ale Twojego stwierdzenia, że "(...)na drodze dwujezdniowej lub w miejscu gdzie ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką" Nie widzę.

http://books.google.pl/books?id=oPQI4Q8 ... 22&f=false

Strona 216, punkt 8, pierwsze zdanie.

Cytuj:
Poza tym, jaką wartość prawną ma ten komentarz?

Chociażby taką, że z tych ksiązek uczą się ci co potem to prawo interpretują.

Cytuj:
Czy mój komentarz jest mniej warty?

Warty będzie jeżeli przekonasz do swojej interpretacji policję, sąd :)

PostNapisane: N kwi 13, 2014 22:17 
Oberspammer

Obrazek
Geniusz się odezwał...

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 9:19 
Oberspammer

http://moto.onet.pl/wypadek-w-klamrach- ... kary/xgw25
Wypadek w Klamrach k. Chełmna. Sprawca nie poniesie kary
Cytuj:
Nie będzie prokuratorskiego śledztwa w sprawie tragicznego wypadku pod Chełmnem. 16-letni domniemany sprawca wypadku nie poniesie odpowiedzialności karnej. Tak zdecydowali śledczy - informuje TVN24. W nocy z soboty na niedzielę siedmioro nastolatków zginęło, a dwoje zostało rannych, gdy osobowy renault, którym jechali, na łuku wypadł z drogi i uderzył w drzewo.

Według prokuratury, osoby poniżej 17. roku życia mogą ponosić odpowiedzialność karną tylko w szczególnych sytuacjach jak zabójstwo czy ciężkie przestępstwa umyślne. A w tym przypadku nie zachodzi taka sytuacja. Sprawa 16-latka zostanie skierowana do sądu rodzinnego i nieletnich.

Czyim potomkiem jest morderca? :twisted:

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 11:33 
Bywalec

Odpowiadać karnie może tylko, jeżeli to zdarzenie zostałoby uznane jako umyślne sprowadzenie katastrofy w ruchu lądowym. Jeżeli jako wypadek to sprawą powinien zająć się sąd rodzinny.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 ... 119  Następna strona