Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt mar 18, 2014 21:59 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Przecież ten autobus wjechał w pieszych stojących na chodniku...

OK, myślałem że on uciekał na chodnik nie chcąc wjechać w ludzi na przejściu.

Piszą że autobus miał zielone a piesi czerwone. Ale to w takim razie pewnie wyjeżdżał z pętli na końcówce swojego zielonego (albo pewnie na późnym żółtym), na Emilce już się zapalało zielone dla jadących prosto, chciał szybko wyjechać i nie wyrobił się na zakręcie. Nadal twierdzę, że jeśli byłoby osobne światło dla autobusów to by tego wszystkiego nie było.

PostNapisane: Śr mar 19, 2014 18:44 
Stały Bywalec

Cześć, wiecie może, co się dzieje z projektem posłanki Bublewicz o puszczaniu pieszych sprzed pasów? Miał być wprowadzony od początku roku (z tego co pamiętam), a jakoś nie widzę, żeby to się stało.

Jakieś trudności są? Ktoś ma jakieś informacje? W internecie bida.

PostNapisane: Pn mar 24, 2014 12:59 
Oberspammer

Dziś:
"17-letnia dziewczyna została potrącona na pasach przez ul. Obozową przy Banderii. Taksówkarz prawidłowo zatrzymał się, żeby przepuścić pieszą, ale spieszyło się kierowcy auta jadącego drugim pasem. Zahaczył nastolatkę lusterkiem. Z obrażeniami trafiła pod opiekę lekarzy."

PostNapisane: Pt kwi 04, 2014 7:36 
Oberspammer

http://www.hotmoney.pl/nabiezaco/Dostal ... -co-a33643
Cytuj:
Dostała 1000 zł mandatu wracając z zakupami. Za co?
Kobieta nie zachowała się zbyt mądrze.
58-letnia piesza została ukarana przez funkcjonariu­szy łódzkiej drogówki trzema mandatami opiewającymi w sumie na 1000 zł! Za co? Przechodziła przez jezdnię w miejscu niedozwolonym, nie wykonywała poleceń policjantów i nie chciała pokazać dokumentów - donosi expressilu­stro­wa­ny.pl.
Wszystko zaczęło się, gdy mieszkanka Łodzi wracająca z galerii handlowej postanowiła skrócić sobie drogę przez Aleję Piłsudskiego. Weszła wprost pod... nieoznakowany samochód drogówki. Policjanci wysiedli i chcieli ją wylegitymować, ale wtedy kobieta zaczęła uciekać.
Expressilustrowany.pl przedstawia opowieść policjantów:
– Nie chciała okazać dokumentów, raz twierdząc, że zostawiła je w domu, potem – że zgubiła. Nie chciała też wsiąść do radiowozu, żeby funkcjonariu­sze mogli zweryfikować jej dane. Jak mogła, utrudniała czynności.
Kobietę przede wszystkim zdumiało, że policjanci mają nieoznakowane auta. Zdumiała ją też zapewne wysokość mandatów: 500 zł za niewykonywanie poleceń funkcjonariu­szy, 250 zł za przechodzenie przez jezdnię w miejscu niedozwolonym i 250 zł za odmowę okazania dokumentów.
To jednak nie koniec sprawy, bo "uciekająca z siatami" odmówiła przyjęcia mandatów, więc wszystko skończy się w sądzie.

Autor: Paweł Rybicki

Od razu czuję sie bezpieczniej. :mrgreen:
Ja też bym sp!eprzał, gdyby z cywilnego auta wyskoczyło na mnie dwóch typów... :wink:

PostNapisane: Pt kwi 04, 2014 12:07 
Stały Bywalec

Monty B. Ike napisał(a):
(...)Zdumiała ją też zapewne wysokość mandatów: 500 zł za niewykonywanie poleceń funkcjonariu­szy, 250 zł za przechodzenie przez jezdnię w miejscu niedozwolonym i 250 zł za odmowę okazania dokumentów.
To jednak nie koniec sprawy, bo "uciekająca z siatami" odmówiła przyjęcia mandatów, więc wszystko skończy się w sądzie.

Struktura wynagrodzeń według zawodów w październiku 2012 r.

•Najczęstsze miesięczne wynagrodzenie ogółem brutto otrzymywane przez pracowników wynosiło 2189,11 zł (dominanta, wartość modalna).
http://www.stat.gov.pl/gus/5840_7257_PLK_HTML.htm

2189.11 || 300,13 || 170,01 || 127 || 1591,97 ||
http://www.infor.pl/kalkulatory/brutto_ ... wynikiform

Brutto: 2189.11 zł znaczy netto: 1591,97 zł.

Rozkładając tę sumę na wszystkie dnie miesiąca wychodzi 52 zł na dzień.

"500 zł za niewykonywanie poleceń funkcjonariu­szy" - na tę karę trzeba pracować przez 9,6 dni, czyli np. od poniedziałku do połowy środy przyszłego tygodnia. Za odmowę okazania dokumentów - prawie 5 dni. 5 dni pracy właściwie za darmo. Za przechodzenie przez jezdnię w miejscu niedozwolonym również 5 dni.

A na całą kwotę kary ponad 19 dni.

Wydaje mi się, że te kary są zbyt wysokie. Chyba wyznacza się je według płacy średniej krajowej, która nie oddaje poziomu rzeczywistych zarobków większości Polaków.

Może to kwestia wybiórczego przekazu medialnego, ale zauważyłem, że ostatnio głównym składnikiem kar nie jest kara za łamanie prawa, które było przyczyną interwencji policji (tutaj to 250 zł za złe przejście), tylko dalsza relacja z policją (tutaj to 750 zł za niewykonywanie poleceń i odmowę okazania dokumentów).

Np. przypomina mi się historia nawalonego faceta, który szedł środkiem ulicy, kara za to stanowiła tylko np. 10% jego kary końcowej a resztę 90% to byłą kara za znieważenie funkcjonariusza publicznego. Rozumiem, że nikt nie lubi być obrażany, ale to trochę wygląda tak, jakby policja istniała głównie po to, żeby karać tych, co jej nie poważają. Czyli istnieje sama dla siebie.

Ciekawią mnie też trzy inne sprawy z tego artykułu:

Cytuj:
Wszystko zaczęło się, gdy mieszkanka Łodzi wracająca z galerii handlowej postanowiła skrócić sobie drogę przez Aleję Piłsudskiego. Weszła wprost pod... nieoznakowany samochód drogówki. Policjanci wysiedli i chcieli ją wylegitymować, ale wtedy kobieta zaczęła uciekać.

Co to znaczy "weszła pod"? Żeby "wejść pod" musi zaistnieć pierwszeństwo miejsca w czasie, czyli to auto musiałoby tam być najpierw a kobieta potem. Ze stwierdzenia, że kobieta weszła pod samochód wynika, że samochód to nie tylko te jego 5 metrów długości, ale i 10 metrów przed nim (względnie za nim). Myślę, że jest dostępna technologia, która pozwalałaby rzucać samochodom światło (np. lasera) na jezdnię na odległość, która do nich należy. Ta odległość rosłaby wraz z prędkością, jak sądzę i dałoby się to automatycznie ustawić.

Druga rzecz, to ta - moim zdaniem - niestosowna relacja. To kierowcy zabijają a nie piesi, a tu facet znajdujący się na miejscu potencjalnego zabójcy karze pieszego za zagrożenie.

Trzecia rzecz. Według Wikipedii:

"Droga – wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa. Przeznaczona do ruchu pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt. (Prawo o ruchu drogowym, art. 2 pkt 1)"

Czy są więc patrole piesze drogówki?

PostNapisane: Pt kwi 04, 2014 17:44 
Zielony Oszołom

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,12 ... 19555.html

Cytuj:
Rowerzystka potrącona przy ul. Sokratesa 6 i to przez aż dwa samochody. Nieprzytomna została zabrana do szpitala .

PostNapisane: Pt kwi 04, 2014 22:07 
Zielony Oszołom

http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/11-latka-z-sulejowa-uratowala-mame-nie-wystraszyla-sie-i-zachowala-sie-jak-bohaterka_390174.html
Cytuj:
Ala wraz z mamą i rodzeństwem przechodziła przez pasy, gdy nagle w mamę dziewczynki uderzył samochód! [...] Dziewczynka nie spanikowała, ale gdy zobaczyła jak jej mamę potracił samochód nie zastanawiała się długo i nie liczyła na innych. Ala sama wezwała pomoc i dokładnie opowiedziała co się wydarzyło, czytamy w serwisie tvn24.pl. „Był wypadek. Samochód potrącił moją mamę, siostrze nic nie jest, brata coś boli, mama leży na ulicy”

Gdy dziś w TVN24 powtarzają tego newsa raz za razem. Obejrzałem dwie takie relacje, przeczytałem informację z linku powyżej. W żadnej nie ma ani słowa o sprawcy wypadku. Ktoś potrącił na pasach kobietę z trójką małych dzieci, ofiara leży na jezdni, a po pogotowie musi dzwonić 11-letnia dziewczynka. Jedyne, co w tej sytuacji dziwi reportera, to dojrzałe zachowanie dziecka. Najwyraźniej dla dziennikarzy "Super Expresu" i TVN24 postawa tego kierowcy to norma, o czymś takim nie byłoby warto w ogóle informować, coś takiego dzieje się przecież stale na naszych ulicach...
W materiale opublikowanym na stronie TVN24 dowiadujemy się trochę więcej od dzielnej dziewczynki:
http://www.tvn24.pl/lodz,69/skromna-bohaterka-z-sulejowa-po-prostu-zadzwonilam-po-pomoc-11-latka-uratowala-mame,415019.html
Cytuj:
Przechodziliśmy przez ulicę, ja jako pierwsza. Pani, która jechała nie zauważyła mojej mamy, brata i siostry i w nich wjechała. Zadzwoniłam wtedy po pomoc

Czyli 4-osobowa rodzina nie wchodziła w tym momencie na przejście, lecz już tam była, a pani za kierownicą po prostu ich nie zauważyła. Znów bez komentarza reportera, bo co tu komentować? Normalka...
Tam jest krajówka, 2x1 pas. Rodzina w momencie wypadku schodziła już z jezdni:
http://www.fakt.pl/jedenastolatka-wezwala-pomoc-dla-rannej-mamy,artykuly,453752,1.html
Cytuj:
Zbliżał się samochód, ale był daleko, a my byłyśmy na pasach – mówi Ala. – Widziałam, że wszyscy zdążymy przejść przez jezdnię. Ja szłam pierwsza, za mną mama z Martynką i Kacprem. Ala bezpiecznie znalazła się po drugiej stronie jezdni. Jednak kierująca samochodem 67-letnia kobieta nie zatrzymała się przed przejściem. Uderzyła w kobietę i jej syna. Martynka cudem uniknęła potrącenia. – Mama widziała, że auto jedzie za szybko i się nie zatrzyma. Odepchnęła Martynkę i Kacpra, ale sama nie zdążyła uskoczyć. Samochód ją potrącił. Leżała na jezdni.
[...] W sprawie wypadku dochodzenie prowadzi policja w Piotrkowie.

Komentarz zachowania kierowcy - a w zasadzie jego brak - jw.
Inna relacja:
http://piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/artykul/w-sulejowie-11-latka-wezwala-pogotowie-do-rannej-w-wypadku,2219672,t,id.html
Cytuj:
Do wypadku doszło 29 marca 2014 r. około godziny 19 na ulicy Piotrkowskiej w Sulejowie. Jak wynika z policyjnych ustaleń 67-letnia kierująca samochodem osobowym citroen saxo potrąciła przechodzących przez jezdnię, przez wyznaczone przejście dla pieszych, 39 – letnią kobietę oraz jej 9 i 6 – letnie dzieci. Piesi z ogólnymi obrażeniami ciała trafili do szpitala. Kierująca citroenem była trzeźwa.

Dziarska staruszka skosiła nie jedną, lecz 3 osoby, w tym 6- i 9-letnie dziecko i to nie ona wezwała pomoc. Także w tej relacji zdziwienie wywołuje tylko postawa dziewczynki.
Przeczytałem też wszystkie komentarze pod tymi newsami, w sumie kilkadziesiąt. Jeden internauta zauważył, że to sprawca powinien wezwać pomoc. Zdziwienia tym, że w tej sytuacji samochód po prostu wjeżdża w rodzinę na przejściu, brak w ogóle.

PostNapisane: So kwi 05, 2014 8:41 
Oberspammer

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... 005544,324

http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... 005815,415

PostNapisane: So kwi 05, 2014 20:56 
Oberspammer

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019397,tit ... omosc.html
Cytuj:
Na wałbrzyskim rynku pod kołami dostawczego mercedesa zginęła sześcioletnia dziewczynka.
Do tragedii doszło wczoraj przed godziną 16.00. Rynek był pełen ludzi, kierowca nie zauważył jednak stojącego przed samochodem dziecka.
NIE ZAUWAŻYŁ??? :evil:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1348,title, ... omosc.html
U nas kierowców poważają...

PostNapisane: N kwi 06, 2014 6:02 
Stały Bywalec

Monty B. Ike napisał(a):

Pobili go i okradli. Może ta kradzież nie dla zysku, a jako ludowa kara była. Jednak wygląda mi to na okazyjne działanie ludzi sfrustrowanych życiem ogólnie.

Co do kierowcy, który nie zauważył 6latki; czy taka argumentacja go usprawiedliwia czy tylko wyjaśnia przyczyny zdarzenia? Czy od społeczeństwa można oczekiwać akceptacji dla szkodliwych społecznie cech konstrukcyjnych samochodu?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106 ... 119  Następna strona