Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz mar 20, 2014 10:34 
Zielony Oszołom

Czy byłaby szansa abyście udostępnili projekt Obozowej na stronie ? Pojawiły się Wasze uwagi ale ciężko się do tego odnieść nie widząc projektu.

PostNapisane: Cz mar 20, 2014 11:09 
Zielony Oszołom

http://wrzutnia.zm.org.pl/pub/projekty/2014-02-Obozowa/

PostNapisane: Cz mar 20, 2014 11:57 
Zielony Oszołom

Co się dzieje z tymi pasami dla rowerów przed rondem?
Kończą się tak po prostu?

PostNapisane: Cz mar 20, 2014 13:41 
Zielony Oszołom

Dzięki ! Generalnie fajnie to wygląda, ale zgadzam się z Waszymi uwagami. Zostawienie dwóch pasów w rejonie Wawrzyszewskiej nie jest dobrym pomysłem, bo będzie prowokować do rozwijania nadmiernych prędkości, a przepustowości nie zmieni.

Zastanawiam się czy nie będzie problemu częściowego parkowania na pasach rowerowych (ukośnie, częściowo na pasie, zamiast równolegle), ale na to za bardzo nic się nie poradzi...

Moim zdaniem warto wywalić całkiem przystanek przy Dalibora, a w zamian oba przystanki przy Deotymy dać po stronie zachodniej skrzyżowania, z dodatkowym dojściem od strony zachodniej. Ale nie wiem czy jakiekolwiek zmiany jeszcze są tu możliwe ?

I jeszcze jedno, niby szczegół ale może być ważne:
Obrazek

Nie uważacie że te zaznaczone fragment linii mogą wprowadzać w błąd ? Rozumiem, że chodzi o nakierowanie na odpowiedni pas. Ale czy nie będzie tak że niektórzy zinterpretują to jako konieczność ustąpienia przez rowerzystę pierwszeństwa jadącym prosto ?

PostNapisane: Cz mar 20, 2014 19:05 
Admin

PMN76 napisał(a):

Tak, i słusznie.

MB napisał(a):
Moim zdaniem warto wywalić całkiem przystanek przy Dalibora, a w zamian oba przystanki przy Deotymy dać po stronie zachodniej skrzyżowania, z dodatkowym dojściem od strony zachodniej.

Ale widzisz, że wypada przystanek Koło przy pętli? Jeśli wywalisz jeszcze Dalibora, to nie będzie żadnego zatrzymania między Deotymy a Radiową.

A tu trochę więcej przemyśleń radnego Marka Bojanowicza:

http://tustolica.pl/obozowa-jak-nowa-ra ... ziom_66746

PostNapisane: Cz mar 20, 2014 23:10 
Stały Bywalec

Akurat na wysokości Wawrzyszewskiej pas będzie jeden w każdą stronę - wewnętrzne zmieniamy na zawrotkowe, a pwrony poszerzamy.

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Pt mar 21, 2014 14:55 
Zielony Oszołom

olek napisał(a):
MB napisał(a):
Moim zdaniem warto wywalić całkiem przystanek przy Dalibora, a w zamian oba przystanki przy Deotymy dać po stronie zachodniej skrzyżowania, z dodatkowym dojściem od strony zachodniej.

Ale widzisz, że wypada przystanek Koło przy pętli? Jeśli wywalisz jeszcze Dalibora, to nie będzie żadnego zatrzymania między Deotymy a Radiową.

Aha, to nie zauważyłem że nie ma przystanków na wysokości pętli i jest odwrócony kierunek ruchu na pętli.
Ale to w takim razie bardziej logicznie byłoby, aby przystanki były pomiędzy Ks. Janusza a kolejnym przejściem dla pieszych, potem przy Dalibora już nie i następny przy Deotymy.

olek napisał(a):
A tu trochę więcej przemyśleń radnego Marka Bojanowicza:

http://tustolica.pl/obozowa-jak-nowa-ra ... ziom_66746

:? Przeczytałem, ale chyba sobie daruję komentarz...
Może tylko jedno, jak ktoś marudzi że nie może skręcić samochodem w lewo od strony centrum, to co mu szkodzi jechać np. Górczewską i Deotymy ?

G.Madrjas napisał(a):
Akurat na wysokości Wawrzyszewskiej pas będzie jeden w każdą stronę - wewnętrzne zmieniamy na zawrotkowe, a pwrony poszerzamy.

No tak, ale na tym przejściu przy pętli Młynów zostają po dwa pasy, tam nie jest bezpiecznie, zdaje się że tam był nawet ostatnio jakiś wypadek z pieszymi.

PostNapisane: So mar 22, 2014 15:15 
Stały Bywalec

Pętla Młynów i okolice wymaga szerszej interwencji (kompletna przebudowa skrzyżowania, obejmująca m.in. wytworzenie normalnego wlotu Ostroroga, bez lewoskrętów po torach), co niestety nie zmieściło się w budżecie (i tak drogówka mnóstwo kasy zje) i harmonogramie.

Co do Koła/Dalibora: pomysł był taki, by oprzeć się na lokalizacji przystanku Dalibora, bo leży w zabudowie - tymczasem Koło ma w 1/2 strefy obsługi ogródki działkowej, a w kolejnej ćwiartce park. No i od Dalibora zaczyna się ciąg koordynacyjny sygnalizacji (przy Kole będzie rondo), dobrze w takich miejscach robić przystanki bo nie zawsze udaje się bezstratnie wpuścić tramwaj na ciąg - a jak ma kilka sekund odczekać, to najlepiej na przystanku (zasada minimalizacji zatrzymań).

Aczkolwiek zgadzam się, że "równiej" przystanki by były rozmieszczone, gdyby zrobić perony przy Kole.

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Wt mar 25, 2014 14:00 
Zielony Oszołom

olek napisał(a):
PMN76 napisał(a):

Tak, i słusznie.

Bardziej mi chodziło o to, że bez żadnej wysepki czy separatora.
Chociaż w sumie wczoraj jechałem pasami w tunelu we Włochach, które też się tak kończą i nawet nieźle to wychodzi w praniu.

PostNapisane: Cz mar 27, 2014 17:20 
Zielony Oszołom

Na kilkunastu radnych odpowiedział nam na pismo jeden, dokładnie jedna. Włożyła w to z pewnością wiele wysiłku - bo na 5 punktów argumentów i tłumaczeń odpisała:

"Nie przekonał mnie Pan swoimi argumentami."

Widać tutaj głębie przemyśleń i mocną intelektualną stronę lokalnych polityków Woli. Ciekawie czy równie treściwie odniosą się do oficjalnego pisma ZM do nich.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona