Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lut 24, 2014 1:29 
Oberspammer

aradoslaw napisał(a):
W kazdej dzielnicy jest pełnomocnik rowerowy.

Nie pełnomocnik, a koordynator.
Przy czym np. w Ursusie jest (był?) dobry, a np. Bielany, Ochota czy Mokotów -- syf i mogiła...

PostNapisane: Pn mar 03, 2014 7:35 
Zielony Oszołom

Wracam do uskoków : )
Przypomniałem ZDMowi o rowie przeciwczołgowym na skrzyżowaniu Puławskiej z Poleczki

Obrazek

A GDDKiA o nowiutkim poronionym odcinku DDR na węźle Puławska / S2, który

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Wt mar 04, 2014 15:19 
Bywalec

aradoslaw napisał(a):
Cytuj:
I sprawa zasadnicza: obowiązek dbałości o własny kraj mają nie tylko urzędnicy - to jest przede wszystkim nasz obowiązek. Powinniśmy go więc wymagać w równym stopniu od urzędników, jak i od samych siebie.

To prawda. Ale chodzi mi o dwie sprawy: Po pierwsze: załatwianie sprawy na zasadzie interwencji jest zajęciem bardzo czasochłonnym i jak zauważył Monty B. Ike:
Cytuj:
Poza tym -- zapewne każdy, kto zgłasza, zauważył takie zjawisko:
Zgłoszenie: "zwisają gałęzie z drzewa nad ddr przy przystanku autobusowym takiataki-01 przy ul. Owakiej".
Reakcja (po czasie): podcięto gałęzie w/w drzewa, ale w międzyczasie urosły krzaki, których nie ruszono i włażą w skrajnię...
Zero działań ponad wymuszone.

Po drugie sprawa wykonywana przez urzędników obowiązków, które do nich należą do sprawa zasadanicza. Bo właśnie od tego zależy czy państwo będzie działało i jak będzie działało. Naprawdę nie możemy i nie powinniśmy brać wszystkiego na nasze barki.

Chodzi mi o to, że możew warto pomyśleć nad rozwiązaniem systemowym. W kazdej dzielnicy jest pełnomocnik rowerowy. Niech raz na pół roku wsiądzie na rower, objedzie wszystkie trasy, zrobi raport i zgłosi miejsca do naprawy. A po jakimś czasie informacje co udało się naprawić. Oczywiście jeden zrobi to lepiej drugi byle jak, ale może lepiej zainwestować nasz czas w takie właśnie działanie?

Oczywiście nie kwestionuję interwencji punktowych - rozwiązujemy w ten sposób jakieś drobne sprawy, jednocześnie przypominamy, że ktoś nad urzędnikami czuwa i czasem może włąśnie zrobią coś więcej, bo dojdą kiedyś do wniosku, że łatwiej poprzycinać wszystkie żywopłoty niż odpowiadać na kilkadzisiąt wnisoków. Ale chodzi mi o to, ze może warto zastanowić się co możemy zrobić, żeby za jednym zamachem załatwić wiele takich spraw.

Tak ,tak w każdej dzielnicy jest koordynator ds.rozwoju systemu rowerowego.Ciekawi mnie jakie były kryteria do przydzielenia im tego zadania.W mojej dzielnicy Pani koordynator ma na imię ...Eugienia...nie żebym miała jakieś uprzedzenia ale mam poważne podejrzenia ,że Pani wieki temu NIE jeździła na rowerze.Infrastruktura rowerowa Bemowa woła o pomstę do nieba.Ale widzę ,że w dzielnicy Rembertów koordynator ma na imię Ewaryst...więc DDR tam pewnie przypominają "pimpdziadziułę dyfuzyjną" https://www.youtube.com/watch?v=r16GL3N4PdM :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: So mar 08, 2014 11:16 
Zielony Oszołom

~Kris napisał(a):
Wracam do uskoków : )
Przypomniałem ZDMowi o rowie przeciwczołgowym na skrzyżowaniu Puławskiej z Poleczki

Obrazek

ZRiKD zgłosił mi usunięcie uskoków na tym przejeździe - zareagowali bardzo szybko, ale za to wykonanie poniżej krytyki. Kostka betonowa ułożona nieobrobioną stroną do góry, nierówna, szczeliny niczym nie wypełnione. Wszystko rusza się pod naciskiem. Żenada. Wysłałem wniosek o ponowną naprawę.

Obrazek

http://static.panoramio.com/photos/original/104063603.jpg

PostNapisane: Wt mar 11, 2014 19:56 
Zielony Oszołom

Na Ursynowie można ostatnio zaobserwować niezwykłą aktywność ZRiKD: wykonano wiele drobnych napraw nawierzchni. Widać też wykonane zielonym sprayem oznaczenia uszkodzeń, które należy naprawić.
Obrazek
http://static.panoramio.com/photos/original/104242706.jpg

Wiążę to z moją ostatnią skargą na ZDM i zarzutami, że drogi dla rowerów są zawsze pomijane przy okazji frezowania nawierzchni...
Niemniej jednak: po raz pierwszy od kilkunastu lat zadziałało na Ursynowie coś, o czym pisał Radek: urzędnicy (a nie my) dokonali dokładnego przeglądu nawierzchni DDR w całej dzielnicy, oznaczyli (na oko: kilkadziesiąt) miejsc wymagających naprawy, i przystąpili do pracy.
Wiele z oznaczonym miejsc mijałem codziennie, ale w myślach odkładałem 'na później', skupiając się na tych najbardziej bolących - i oto, w końcu, jakieś zardzewiałe kółko zaczęło się obracać. Nie dajmy mu się zatrzymać :)

PostNapisane: Pt mar 14, 2014 4:56 
Bywalec

Obrazek
Na skrzyżowaniu Belgradzkiej i Rosoła firma Arche Sp. z o.o. (tak przynajmniej wynika z tablicy informacyjnej nt. budowy, postanowiła sobie wygrodzić teren pod budowę mając gdzieś przepisową skrajnię DDR. Część już jest zabita płytami. Widoczność przy wyjeździe z budowy - zerowa.

Gdzie to najlepiej zgłosić?

PostNapisane: Pt mar 14, 2014 6:57 
Zielony Oszołom

Maćkofff napisał(a):
Na skrzyżowaniu Belgradzkiej i Rosoła firma Arche Sp. z o.o. (tak przynajmniej wynika z tablicy informacyjnej nt. budowy, postanowiła sobie wygrodzić teren pod budowę mając gdzieś przepisową skrajnię DDR. Część już jest zabita płytami. Widoczność przy wyjeździe z budowy - zerowa.

Do ZDM i PINB proponuję.
Zerowa widoczność jest też na DDR na rogu Belgradzkiej i Rosoła.
Dzisiaj zrobię zdjęcia i też będę pisał.

PostNapisane: Pt mar 14, 2014 10:24 
Zielony Oszołom

~Kris napisał(a):
Maćkofff napisał(a):

Obrazek

Wysłałem wniosek o pilną interwencję do ZDM i PINB:

Cytuj:
Szanowni Państwo,
Zwracam się z prośbą o pilną interwencję w związku z naruszeniem przepisów i zasad bezpieczeństwa do którego doszło na drodze dla rowerów na skrzyżowaniu ul. Rosoła i Belgradzkiej w Warszawie (na południowo zachodnim narożniku skrzyżowania) - w związku z rozpoczynającą się tam budową.

Opis i uzasadnienie:
1. Deweloper stawia ogrodzenie z naruszeniem skrajni drogi dla rowerów co stanowi zagrożenie dla użytkowników tej drogi.
Podstawa prawna:
Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 43, poz. 430)
Rozdział 5, § 140:
1. Umieszczenie w pasie drogowym urządzeń infrastruktury technicznej nie związanej z drogą, zwanej dalej "infrastrukturą", nie może naruszać elementów technicznych drogi oraz nie może przyczyniać się do czasowego lub trwałego zagrożenia bezpieczeństwa ruchu albo zmniejszenia wartości użytkowej drogi.

§ 54.1. Nad drogą powinna być zachowana wolna przestrzeń, zwana dalej "skrajnią drogi", o wymiarach określonych w załączniku nr 1:

(Uwaga dla PINB: proszę zwrócić szczególną uwagę na poniższy rysunek: zgodnie z Rozporządzeniem, wolna przestrzeń 'nad drogą' obejmuje również obszar po obu stronach drogi w odległości 20cm od jej krawędzi.)

Załączam zdjęcie obrazujące naruszenie skrajni:

2. Ogrodzenie jest usytuowane w taki sposób, że nie zapewnia minimalnej wymaganej prawem widoczności na drodze dla rowerów, i na wyjeździe z terenu budowy.
Podstawa prawna:
Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 43, poz. 430)
Załącznik nr 2 - Warunki widoczności na skrzyżowaniach i zjazdach
5. Przy ruszaniu z miejsca zatrzymania na wlocie drogi podporządkowanej oraz przy wjeżdżaniu na drogę ze zjazdu lub z obiektu i urządzenia obsługi uczestników ruchu bez pasa włączania, w odległości nie mniejszej niż 3,0 m od krawędzi jezdni lub krawędzi ścieżki rowerowej, powinna być zapewniona widoczność drogi z pierwszeństwem przejazdu, co najmniej na odległość widoczności L2 określoną w tabeli [...] W polu widoczności, oznaczonym na rysunku 3, umieszczonym nad jezdnią na wysokości 1 m, nie powinny znajdować się żadne przeszkody.

Załączam zdjęcia obrazujące naruszenie minimalnej wymaganej prawem widoczności:

Proszę o pilną interwencję, i przywrócenie warunków bezpieczeństwa wymaganych obowiązującym prawem.

Dziękuję za pomoc, i proszę o informowanie mnie drogą elektroniczną o krokach podjętych w przedmiotowej sprawie.

Kopia: Urząd Dzielnicy Ursynów

--

Pozdrawiam,
Krzysztof Nawrocki

PostNapisane: Pt mar 14, 2014 12:37 
Oberspammer

~Kris napisał(a):
(Uwaga dla PINB: proszę zwrócić szczególną uwagę na poniższy rysunek: zgodnie z Rozporządzeniem, wolna przestrzeń 'nad drogą' obejmuje również obszar po obu stronach drogi w odległości 20cm od jej krawędzi.)

A zgodnie z Zarządzeniem Prez. m.st. Warszawy ("Standardami"), skrajnia przy DDR ma wynosić 0,5m.

PostNapisane: Pt mar 14, 2014 13:10 
Zielony Oszołom

Monty B. Ike napisał(a):
~Kris napisał(a):

A zgodnie z Zarządzeniem Prez. m.st. Warszawy ("Standardami"), skrajnia przy DDR ma wynosić 0,5m.

We wszystkich swoich odpowiedziach PINB zawsze mnie przekonuje, że skrajnia DDR to wyłącznie obszar ponad drogą, więc wszelkie płoty i mury mogą sobie stać na krawędzi, byle się nie odchylały za bardzo na drogę.
.... więc zacząłem do nich kierować wyjaśnienia specjalnej troski :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 55  Następna strona