Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So sty 25, 2014 17:20 
Zielony Oszołom

1. Czy separator ma "uniemożliwić parkowanie"?
Nawet separator parkingowy nie jest poważną przeszkodą dla przeciętnego samochodu osobowego. W porównaniu do krawężnika nawet łatwiej na niego wjechać, bo nie jest prostopadły i jest niższy o 25%. Jak skuteczną zaporą jest krawężnik, nie trzeba chyba przekonywać. Na Broniewskiego parkujące samochody zwykle jednym kołem przejeżdżają dwukrotnie przez separator, ale ostatecznie stają za nim. Działa skutecznie jako informacja, a nie fizyczna zapora.
W innych miejscach bywa różnie - na Karmelickiej / Lewartowskiego działa, na Złotej - jak widać w poście powyżej - nie. Bez spróbowania nie dowiemy się, a spróbować warto, bo to niewielki koszt i same separatory można zresztą ewentualnie użyć gdzie indziej.
Nie wiem, jak wygląda tam oznakowanie pionowe. Na Broniewskiego, poza wstawieniem separatora, dali też znaki. I jeszcze przedłużyli tę zatoczkę robiąc kilka dodatkowych miejsc parkingowych. Na Grójeckiej można przynajmniej postawić zakaz zatrzymywania i postoju naprzeciw wjazdu na drogę serwisową.

W obecnej wersji pisma nie precyzujesz, czy separator ma być przerywany czy ciągły, ale sugerujesz ciągły i parkingowy (węższy i wyższy). To zdecydowanie złe rozwiązanie.

PostNapisane: So sty 25, 2014 17:30 
Zielony Oszołom

marek.slon napisał(a):

W obecnej wersji pisma nie precyzujesz, czy separator ma być przerywany czy ciągły, ale sugerujesz ciągły i parkingowy (węższy i wyższy). To zdecydowanie złe rozwiązanie.

"W odpowiedzi na pismo ZDM-ZTOR-IO-RRU-5512-192-2-14 z 15 stycznia wnioskuje o odgrodzenie drogi dla rowerów od jezdni separatorami drogowymi przerywanymi typu:"

Zdjęcie też mi się wydaje to sugerować, ale mogę zmienić na takie:
Obrazek

lub lepszy jeśli jakieś znajdziesz.

[edit2] Po uwagach przemyślałem i poprawiłem pismo zgodnie z tym co napisał Marek Słoń. Zmieniłem także zdjęcie na czytelnie pokazujące separator przerywany. Zaproponowałem rozważenie także krawężnika jako miejsca pod taki separator.

[edit3] Po poprawkach językowych wniosek został wysłany.

PostNapisane: Wt sty 28, 2014 15:35 
Zielony Oszołom

Poza pasami na dickensa pełnomocnik ogłosił, że wreszcie połączą Włochy z Ochotą wzdłuż Grójeckiej (od Włodarzewskiej do Instalatorów).
http://www.ztm.waw.pl/zamowieniapublicz ... &i=424&l=1
Nie ukrywam, że aktywność pełnomocnika i plany mi imponują.

PostNapisane: Śr sty 29, 2014 11:14 
Zielony Oszołom

Hermes napisał(a):
Poza pasami na dickensa pełnomocnik ogłosił, że wreszcie połączą Włochy z Ochotą wzdłuż Grójeckiej (od Włodarzewskiej do Instalatorów).
http://www.ztm.waw.pl/zamowieniapublicz ... &i=424&l=1
Nie ukrywam, że aktywność pełnomocnika i plany mi imponują.

Mi też.
Niestety diabeł tkwi w szczegółach.
Pasy na Tamce na przykład moim zdaniem pogorszyły warunki ruchu rowerzystów zamiast polepszyć. A to niestety nie jedyny przykład.

PostNapisane: Śr sty 29, 2014 18:42 
Zielony Oszołom

PMN76 napisał(a):

Mi też.
Niestety diabeł tkwi w szczegółach.
Pasy na Tamce na przykład moim zdaniem pogorszyły warunki ruchu rowerzystów zamiast polepszyć. A to niestety nie jedyny przykład.

Patrząc z punktu widzenia rowerzysty codziennie jeżdżącego tamka w dół pewnie tak jest. Ale osobiście uważam, że mimo wszystko to, że powstały tam pasy to precedens i przykład dla całej warszawy, że da się i warto. Poza tym gdy zmienią rozporządzenia to wymalowanie tam śluzy i naprawienie tego co zchrzanili to jakieś śmieszne pieniądze.

Obecnie mam nadzieje, że pasy na Dickensa zachowają ciągłość oraz umożliwią jazdę prosto. Najlepiej jakby je zrobili już po zmianie rozporządzeń czyli ze śluzą.

PostNapisane: Pn lut 03, 2014 17:24 
Zielony Oszołom

Wzór pisma do wnoszenia uwag:

DO: Zarząd Dróg Miejskich
ul. Chmielna 120
00 - 801 Warszawa

Dotyczy: ulicy Dickensa w odległości 20 metrów od Ronda Bohdana Pniewskiego

W wyżej wskazany miejscu w grudniu 2013 roku został umieszczony znak B-9 zakazujący korzystania z ronda przez rowerzystów. Niestety z powodu braku odśnieżania położonej obok drogi dla rowerów poruszanie się nią nie jest możliwe (jest zawalona kilkunastometrową warstwą lodu i śniegu). W tej sytuacji wnoszę o usunięcie wyżej omówionego znaku i umożliwienie rowerzystom legalnego korzystania z ronda w okresie zimowym.

Załączam link do dokładnej lokalizacji:
http://goo.gl/maps/LDUxV
oraz dokumentację fotograficzną (następna strona)

Dziękuję za pomoc, i proszę o odpowiedź drogą elektroniczną w terminach wynikających z KPA.

Obrazek

PostNapisane: Pn lut 17, 2014 23:58 
Zielony Oszołom

Moje pismo do wysłania do ZOM, jak ktoś ma uwagi to poproszę:

DO: Zarząd Oczyszczania Miasta
ul. Jerozolimski 11/19
00-508 Warszawa

Wnoszę o usunięcie żywopłotu znajdującego się na skrzyżowaniu ulicy Banacha i Pasteura . Jego niefortunna lokalizacja ogranicza wzajemną widoczność kierowców, pieszych i rowerzystów chcących przejechać lub przejść omawiane skrzyżowanie. Powstanie drogi dla rowerów w grudniu 2013 roku wiązało się z wyznaczeniem przejazdu rowerowego. Spowodowało to zwiększenie ilości jak i prędkości rowerzystów. Obecna sytuacja jest niebezpieczna i stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia uczestników ruchu.

Załączam link do dokładnej lokalizacji:
http://goo.gl/maps/SrTGE

oraz dokumentację fotograficzną (następna strony)
1. Żywopłot strona wschodnia:
Obrazek
2. Żywopłot strona zachodnia:
Obrazek
3. Widoczność z ulicy Pasteura przed skrzyżowaniem:
Obrazek

Ostatnio edytowano Wt lut 18, 2014 10:25 przez Hermes, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt lut 18, 2014 7:25 
Zielony Oszołom

Troche przeredagowałem , jesli lepiej to skorzystaj
Cytuj:
Wnoszę o usunięcie żywopłotu znajdującego się na skrzyżowaniu ulicy Banacha i Pasteura . Jego niefortunna lokalizacja ogranicza wzajemną widoczność kierowców, pieszych i rowerzystów chcących przejechać lub przejść omawiane skrzyżowanie. Powstanie drogi dla rowerów w grudniu 2013 roku wiązało się z wyznaczeniem przejazdu rowerowego. Spowodowało to zwiększenie ilości jak i prędkości rowerzystów. Obecna sytuacja jest niebezpieczna i stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia uczestników ruchu.

PostNapisane: Wt lut 18, 2014 10:27 
Zielony Oszołom

Dzięki skorzystałem - ja nie mam łatwości w pisaniu takich rzeczy zgrabnie.

PostNapisane: Śr lut 19, 2014 16:52 
Admin

Hermes napisał(a):
dzielnica Ochota ogłosiła przetarg na budowę DDR w Parku Szczęśliwickim wzdłuż Drawskiej.

Projekt:

http://wrzutnia.zm.org.pl/pub/projekty/ ... iwicki.zip

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Następna strona