Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr sty 15, 2014 13:07 
Bywalec

pzinek napisał(a):
Na FB człowiek od Pełnomocnika poinformaował że w tym tygodniu maja sie spotkac z ZOM w sprawie łącznika. Zobaczymy co ustala. Wstrzymam sie więc z pisaniem wniosku.

Podeślij linka.

PostNapisane: Śr sty 15, 2014 13:19 
Zielony Oszołom

Nie wiedzialem ze mozna :)
https://www.facebook.com/jacek.gruntmej ... 3362960616

PostNapisane: Śr sty 15, 2014 13:42 
Stały Bywalec

Spotkanie odbędzie się 24 stycznia, Zielone Mazowsze również zostało zaproszone. Mamy nadzieję przedyskutować nie tylko nowe bariery i zakazy ustawione przez ZOM, ale w ogóle sposób organizacji ruchu rowerowego na Polu Mokotowskim.

PostNapisane: Śr sty 15, 2014 16:32 
Bywalec

m.pienkos napisał(a):
Spotkanie odbędzie się 24 stycznia, Zielone Mazowsze również zostało zaproszone. Mamy nadzieję przedyskutować nie tylko nowe bariery i zakazy ustawione przez ZOM, ale w ogóle sposób organizacji ruchu rowerowego na Polu Mokotowskim.

Czy to spotkanie będzie w godzinach urzędowania czy wieczornych? Jeśli wieczornych, to czy można się wprosić z vox populi? :)
Uważam, że Pole Mokotowskie to najważniejszy obszar komunikacji rowerowej w południowej części miasta. Tu (mogę tak napisać, bo pracuję na polach) krzyżują się najważniejsze potoki ruchu rowerowego. Dogodne wyjazdy są z każdej strony parku: Banacha, Al. Wielkopolski, GUS, Rondo Jazdy, Pl. Unii, Wiśniowa, SGH, Wołoska. Tej komunikacji nie można utrudniać.

PostNapisane: Śr sty 15, 2014 17:46 
Stały Bywalec

Spotkanie będzie o godz. 10 w rejonie Ronda Jazdy Polskiej.

PostNapisane: N sty 19, 2014 21:33 
Zielony Oszołom

m.pienkos napisał(a):

Ponieważ prawdopodobnie mnie nie będzie to pozwolę sobie zaproponować (tu i na forum masy) jak moim zdaniem byłoby to zrobić najlepiej, wraz z mapą:
http://goo.gl/maps/R8Tig

Stan obecny:
Po pierwsze mamy obecnie mamy do dyspozycji ciąg pieszo-rowerowy od żwirek do pomnika jazdy polskiej (Ciąg pieszo-rowerowy nr. 2 na mapie). Ciąg ten w moim przekonaniu spełnia swoją rolę poza dróżką przy PJP, którą należałoby poszerzyć lub stworzyć tam DDR. Na temat stawiania tam znaku zakazu jazdy zamiast poszerzenia pisałem już aż za nadto obficie i tematu nie rozwijam.
Po drugie mamy do dyspozycji DDR od żwirek do skrzyżowania Batorego/Niepodległości. W praktyce, poza niedzielnymi rowerzystami, nikt z niej nie korzysta gdyż nie nadaje się ona do użytku, gdyż jest:
- zbyt niebezpieczna przez ostre zakręty, częste przecinanie chodnika oraz zarośla ograniczające widoczność. Jak miałem okazje słyszeć opinię jednej rowerzystki w wieku około 50 lat "wiem, że to wkurzające jeździć po tych alejkach żwirowych, ale raz już miałam wypadek gdy we mnie ktoś wjechał na zakręcie za krzaków i więc nie chcę. Będę jeździć tam gdzie jest bezpiecznie nawet pomimo zakazu jazdy."
- za wolna, bo prowadzi zygzakiem, zamiast w linii prostej.
- o fatalnej nawierzchni pełnej nierówność, dziur i uskoków.
- zajmowana bardzo często przez chodzących nią pieszych - matki z wózkami, ludzie z psami itd.

Stan pożądany:
Po pierwsze należało by wybudować nową DDR w linii prostej od żwirek do skrzyżowania Batorego/Niepodległości (Droga rowerowa nr.1 na mapie). Obecną drogą można przeznaczyć dla pieszych lub znaleźć dla niej inne zastosowanie. Po drugie należałoby stworzyć od niej odnogę w stronę Boboli/Wołoskiej. Tamtędy idzie spora cześć ruchu przez Pole, mam wrażenie, że nawet większa niż do Batorego/Niepodległości. Po trzecie od ciągu pieszo rowerowego należałoby stworzyć krótką odnogę (jako CPR bądź DDR) na Ondraszka, umożliwiłoby to bezkonfliktowe dojechanie do kładki nad Trasą Łazienkowską. Po czwarte należałoby by obie trasy połączyć łącznikiem na wysokości jeziorka żeby umożliwić poruszanie się w linii N-S.

Stworzenie takich warunków praktycznie wyeliminowało innych ruch rowerowy małymi alejkami, gdyż tymi trasami jeździło by jakieś 95% rowerzystów. Zakończyłoby to konflikty pomiędzy pieszymi a rowerzystami, zaspokajając potrzeby jednych i drugich. Koszty takiej reorganizacji wydają się być rozsądne, ze względu na całkowity brak sygnalizacji i brak przeszkód terenowych.

PostNapisane: Pn sty 20, 2014 7:40 
Oberspammer

Dla przypomnienia, co było ustalane z władzami w terenie 5 lat temu: http://www.zm.org.pl/?a=pole_mokotowskie-08a .

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pn sty 20, 2014 17:48 
Początkujący

Zadko tutaj wypowiadam się ale jako pole jest mi bliskie więc w całej rozciągłości zgadzam się z "Hermesem" i propozycja jest najbardziej rozsądna. Należy rowerzystów odseparować jak najdalej od pieszych- nie chcę co chwila tłumaczyć pieszym co to jest ścieżka, a tym bardziej pijanym pod barem jaki tam się znajduje .

PostNapisane: Wt sty 21, 2014 13:34 
Stały Bywalec

@jerzy1234
W jaki sposób skutecznie odgraniczyć pieszych od rowerzystów?? I czy pijanemu nie jest wszystko jedno, czy idzie po DDR, czy po alejce? Nawet trzeźwemu trudno odróżnić DDRy w tym parku, tym bardziej pijanemu się nie dziwię.
Śmiem też twierdzić, że natężenie ruchu rowerzystów jest odwrotnie proporcjonalne do osób nietrzeźwych na alejkach.

Na WYDZIELONEJ DDR w tym parku niemal miałam zderzenie czołowe z psem. Nic sobie nie robił z tego, że jeko "pieszy" ma mi ustąpić miejsca na DDR. :wink: Na szczęście miałam więcej rozumu i mu ustąpiłam :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
@Hermes
Ocena stanu obecnego jak najbardziej trafna.

Co do rozwiązań szczegółowych - wymieniłeś trasy pierwszej potrzeby. Do nich dorzuciłabym CPIR w formie szerokiej alejki wzdłóż zachodniej stronie Niepodległości.

W relacji N-S po wschodniej stronie jeziorka przeszkadza odrobinę górka, ale wg mnie niezbędnie należałoby poszerzyć odpowiednio ten ciąg. Tu ZOM znów się popisał - zawężając skrzyżowanie uczęszczanych alejek obok Toli bodajże jakimiś rabatami.
Jest też możliwość alternatywna - przedłużenie obecnie ślepej aleji (zakończonej stołem tenisowym) po wschodnij stronie górki. Gdyby ułatwić dostanie się na aleję (a nie znów utrudnić nasypami...) w okolicy parkingu przy Batorego, mogłoby komunikacyjnie wypalić. Choć nie da się ukryć, że zachodni stok górki jest bardziej atrakcyjny. Tak przy okazji za Tolą jest wybitny pomnik niemal na środku alejki - zastanawiam się, kto jest odpowiedzialny za taką politykę antypieszą...

Obecny kostkowy DDR bym rozebrała :D Zastosowałabym też w ww lokalizacjach szerokie alejki, a nie wydzielone DDRy. :)

Dla komunikacji w parku istotne jest też wybudowanie 4 przejazdu przy Zielonej Gęsi i ucywilizowanie ruchu rowerowego na Batorego pod Stodołą - czy w formie pasów, czy w formie DDR. I oczywiście wiecznie aktualne - wytyczenie DDR na Żwirkach.

Dodatkowo w celu uniknięcia przyszłych konfliktów, ale też ku stwarzaniu lepszych warunków komunikacji pieszej i rowerowej wytyczyłabym przejście (najlepiej bez kładki) łączące Krzywickiego i Czubatki przez Trasę Ł. I teraz należy się zastanowić, czy prowadzić alejkę ku Toli i dalej do Wołoskiej, czy również ucywilizować ciąg N-S na wysokości Kieleckiej. Amoże też poprowadzić porządną aleję na tyłach biblioteki, z wygodnym przedłużeniem do Zielonej Gęsi.

Wg mnie warto wytyczyć nowe "zielone" ciągi komunikacyjne, by nie zostać w tyle za innymi miastami :D
http://www.transport-publiczny.pl/wiado ... -1110.html

PostNapisane: Wt sty 21, 2014 14:10 
Zielony Oszołom

Zgadzam się z przedmówczynią.
We wnętrzu parku nie powinno być DDRów, a jedynie szerokie asfaltowe aleje. Asfaltowe DDry byłyby wykorzystywane przez pieszych i rolkarzy. Ewentulane DDry powinny powstać wokól parku wzdłuz ruchliwych ulic. Wtedy szybka jazda odbywałaby się DDRami wokół, a wolniejsza z priorytetem dla pieszych po alejkach wewnątrz parku. Taka koncepcja jest stosowana w parku Szczęśliwickim.
Obecny DDR jak najbardziej do likwidacji. Ewentualnie wyremontować i przekształcic w pieszą alejke.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Następna strona