Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt sty 07, 2014 20:38 
Zielony Oszołom

m.pienkos napisał(a):
na wniosek Pełnomocnika dziś od rana ekipa ZDM poprawia krawężniki na przejazdach rowerowych w ciągu ul. Pileckiego - przez al. Alternatywy, Wyjazd z Lidla, ul. Gandhi, wyjazd z Centrum Onkologii i ul. Bekasów. Wykruszone i połamane krawężniki zostały wyrównane i zabetonowane. Zdjęć nie ma, bo ciemno było jeszcze ;)

Pięknie : ) Dziękuję uprzejmie! Pojadę i popatrzę : )
Urząd Dzielnicy Ursynów potwierdzał niedawno, że remont całego pasa drogowego ma się jednak zacząć w tym roku. Oby... bo ileż można wywalać pieniędzy na przekładanie 20 letniej kostki fazowanej :)

PostNapisane: Wt sty 07, 2014 20:47 
Zielony Oszołom

legalnycyklista napisał(a):
ZRiKD to instytucja de facto podległa ZDM, ZDM (i ZRiKD) zlecają im różne zadania. Fakt, nie są to bezpośrednio pracownicy ZDM ale działają na zlecenie tej instytucji.
ZRiKD.waw.pl napisał(a):
Standardowe obowiązki wykonuje na zlecenie zarządcy drogi ZDM, Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych i innych jednostek budżetowych.

Niedawno jeszcze (nie wiem czy to się już nie zmieniło), naczelnikiem ZRiKD była nieoceniona Kasia Kazubek, która obniżyła w ciągu jednego roku niemal wszystkie nienormatywne progi na Ursynowie, poszerzyła kilka fragmentów dróg. Była szczerze zaangażowana.
Według tego, co mówiła ZRiKD działa nie tylko na zlecenie ZDM, bo może na własną rękę zgłaszać i doraźnie usuwać zauważone usterki nawierzchni.
Umowa ZRiKD z ZDM mówi, że jednorazowo można w ramach 'usuwania usterek nawierzchni' wyremontować do 50 m2 nawierzchni. Za czasów Kasi można więc było bezpośrednio do niej wysłać maila ze sprawą, a ona podejmowała działania zanim jeszcze do ZDM dotarło, że coś jest nie w porządku. e-mail (dla południowej części Warszawy): drwm@zrikd.waw.pl

PostNapisane: N sty 12, 2014 18:15 
Zielony Oszołom

Jeden z radnych Ursynowa (Wojciech Zabłocki), wymyśla ostatnio coraz ciekawsze pomysły na ulżenie ciężkiej doli kierowców stojących w korku na kompletnie zatkanej ul. Pileckiego:

http://www.haloursynow.pl/artykuly/radny-chce-zmian-na-skrzyzowaniu-zdm-to-niemozliwe,476.htm

W skrócie: Radny najpierw wystąpił do ZDM o przywrócenie zielonej strzałki na skręcie w Puławską, a kiedy ZDM wyjaśnił mu, że przepisy na to nie pozwalają, wysłał następny wniosek o przebicie łącznika między Pileckiego, a lokalną ul. Janowskiego. W ten sposób kierowcy mogliby drogami osiedlowymi ominąć zatkane skrzyżowanie, i utworzyć konkurencyjny korek na ulicach Janowskiego, Barwnej, i Romera.

Z opisu taki bajpas wyglądałby jak na poniższym obrazku: czyli ruch z 3-pasmowej drogi głównej o bardzo dużym natężeniu ruchu zostałby skierowany na jednopasmowe uliczki osiedlowe.
Radnemu nie przeszkadza też zupełnie, że dla tej okolicy obowiązuje lokalny plan zagospodarowania, według którego ul. Janowskiego, Cybisa, Barwna to drogi lokalne, a okoliczna przestrzeń przeznaczona jest na zabudowę mieszkaniową wielorodzinną:

Obrazek

Oprócz głupoty radnego najgorsze jest to, że ZDM gotów jeszcze zgodzić się na ten pomysł, bo w końcu za wykonywanie lokalnego planu zagospodarowania odpowiada Dzielnica, więc skoro radni wnioskują, żeby zamienić zaciszną okolicę w komunikacyjny ściek, to wolna wola.

Byłby to już drugi taki zdewastowany obszar w okolicy, pierwszy powstał parę lat temu na lokalnych uliczkach Pustułeczki - Bekasów - Mysikrólika, kiedy Poprzez przebicie skrzyżowania na Roentgena umożliwiono skręt w Pustułeczki samochodom stojącym w równoległym korku na Płaskowickiej.

Obrazek

PostNapisane: N sty 12, 2014 20:41 
Zielony Oszołom

Ech, a już zaczynałem go lubić gdy zaproponował likwidacje żółtych przycisków przeciwko pieszym:
http://www.haloursynow.pl/artykuly/prze ... ia,351.htm

PostNapisane: Pn sty 13, 2014 9:10 
Sympatyk

Hermes napisał(a):
Ech, a już zaczynałem go lubić gdy zaproponował likwidacje żółtych przycisków przeciwko pieszym:
http://www.haloursynow.pl/artykuly/prze ... ia,351.htm

Ale właściwie w czym problem? Przejście na przycisk w miejscach gdzie jest duży ruch pieszych jest przecież bez sensu...

"Radny chce zlikwidować przyciski "przejście na żądanie" na skrzyżowaniach takich jak KEN/Ciszewskiego czy KEN/Herbsta."

PostNapisane: Wt sty 14, 2014 22:24 
Zielony Oszołom

bromsky napisał(a):
Ale właściwie w czym problem? Przejście na przycisk w miejscach gdzie jest duży ruch pieszych jest przecież bez sensu...

"Radny chce zlikwidować przyciski "przejście na żądanie" na skrzyżowaniach takich jak KEN/Ciszewskiego czy KEN/Herbsta."

Dokładnie i właśnie dlatego zacząłem go lubić, że zaproponował likwidacje absurdu. Przestałem gdy dowiedziałem się, że lobbuje na rzecz kierowców w sposób zupełnie bezmyślny (wpis krisa). Chyba źle zrozumiałeś moją wypowiedź.

PostNapisane: Wt sty 28, 2014 17:13 
Bywalec

~Kris napisał(a):
jarekows napisał(a):
Dobrze, że coś robią z tym.

Tak jest! Zadziałały wszystkie mechanizmy niezbędne dla istnienia zdrowego, sprawnego państwa:

1. (rok 1999) pojawia się problem: kilkanaście słupów stoi, niezgodnie z nowym prawem, na drodze dla rowerów i w jej skrajni.

2. (lipiec 2013) ...po 14 latach przypadkowy rowerzysta jako pierwszy dostrzega problem i zatrzymuje się... fotografuje, i informuje zarządcę drogi - prosząc o usunięcie nieprawidłowości (ściśle mówiąc: zatrzymuje się około 30 razy, i wysyła podobną ilość wniosków)

3. Zarządca drogi grzecznie - acz stanowczo i nieodwołalnie - odmawia usunięcia jakichkolwiek nieprawidłowości na jakiejkolwiek ursynowskiej DDR.

4. Rowerzysta informuje zarządcę drogi, że odmawiając podjęcia działań mających na celu przywrócenie stanu zgodnego z prawem, narusza rażąco swoje ustawowe obowiązki, i w związku z tym (w terminie wynikającym z KPA) rowerzysta poprosi organy nadrzędne o stosowną interwencję.

5. Po upływie terminu wynikającego z KPA rowerzysta wysyła skargę do organu nadrzędnego (BDiK), a następnie - w związku z brakiem odpowiedzi od BDiK oraz ZDM - do Prezydenta Miasta.

6. ZDM uprzejmie odpowiada, że w miarę swoich skromnych środków będzie stopniowo dążył do przywrócenia stanu zgodnego z prawem.

7. (grudzień 2013) Stało się. Dobrze, że coś robią z tym : )

Pożyczam i dziękuję za udostępnienie procedury "Urzędniku weź się do roboty a nie tylko stoisz na tym fajku przed urzędem"

PostNapisane: Śr sty 29, 2014 11:12 
Zielony Oszołom

Granacik napisał(a):
~Kris napisał(a):
Tak jest! Zadziałały wszystkie mechanizmy niezbędne dla istnienia zdrowego, sprawnego państwa:

1. (rok 1999) pojawia się problem: kilkanaście słupów stoi, niezgodnie z nowym prawem, na drodze dla rowerów i w jej skrajni.

2. (lipiec 2013) ...po 14 latach przypadkowy rowerzysta jako pierwszy dostrzega problem i zatrzymuje się... fotografuje, i informuje zarządcę drogi - prosząc o usunięcie nieprawidłowości (ściśle mówiąc: zatrzymuje się około 30 razy, i wysyła podobną ilość wniosków)

3. Zarządca drogi grzecznie - acz stanowczo i nieodwołalnie - odmawia usunięcia jakichkolwiek nieprawidłowości na jakiejkolwiek ursynowskiej DDR.

4. Rowerzysta informuje zarządcę drogi, że odmawiając podjęcia działań mających na celu przywrócenie stanu zgodnego z prawem, narusza rażąco swoje ustawowe obowiązki, i w związku z tym (w terminie wynikającym z KPA) rowerzysta poprosi organy nadrzędne o stosowną interwencję.

5. Po upływie terminu wynikającego z KPA rowerzysta wysyła skargę do organu nadrzędnego (BDiK), a następnie - w związku z brakiem odpowiedzi od BDiK oraz ZDM - do Prezydenta Miasta.

6. ZDM uprzejmie odpowiada, że w miarę swoich skromnych środków będzie stopniowo dążył do przywrócenia stanu zgodnego z prawem.

7. (grudzień 2013) Stało się. Dobrze, że coś robią z tym : )

Pożyczam i dziękuję za udostępnienie procedury "Urzędniku weź się do roboty a nie tylko stoisz na tym fajku przed urzędem"

A ja niejako przy okazji chciałbym się poradzić.
W grudniu napisałem do Zarządu Dróg Powiatowych prośbę o usunięcie śmieci wzdłuż pewnej drogi (pozostawili je robotnicy, którzy te rowy udrażniali). Zarząd mój wniosek przekazał do podległej sobie jednostki terenowej z poleceniem dokonania przeglądu i usunięcia śmieci, a jednostka owa zgodnie z procedurą ów wniosek olała.
Po 40 dniach cierpliwości nasmarowałem skargę na opieszałość.
Śmieci zniknęły całe dwa dni później, ale odpowiedzi na skargę nie dostałem do dziś.

Czepiać się dla zasady, czy cieszyć skutecznością?

PostNapisane: Śr sty 29, 2014 16:20 
Stały Bywalec

lepiej wykorzystać energię na co innego niż czepianie się dla zasady

PostNapisane: Cz sty 30, 2014 15:54 
Zielony Oszołom

Chyba czytają to forum, bo odpowiedź nadeszła :)
Oczywiście z treści wynika, że śmieci w rowie leżały dwa miesiące zgodnie z planem, ale jak słusznie zauważyłeś, szkoda energii. Posprzątali i to najważniejsze.

Pojawiła sie natomiast inna ciekawostka. W odpowiedzi napisali, że 30 dniowy termin odpowiedzi naruszył ich wewnętrzne regulacje, ale już KPA nie, bo art 35. odnosi sie tylko do postępowań administracyjnych, a mój wniosek taką sprawą nie jest. :shock:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 55  Następna strona