Co do Smyczkowej i Szturmowej - od 13 lat walczę z parkingowym bajzlem w tej okolicy:
http://www.zm.org.pl/?a=buraki_z_zarzadzaniaObecna zmiana (dostawienie B36 po południowej stronie Smyczkowej) budzi jednak mieszane uczucia:
-z jednej strony zakończy wreszcie zastawiane chodnika Smyczkowej pomiędzy Narocz a Szturmową i niszczenie trawników przy DPNach, wiem że były na to przepisy ale SM nie chciała reagować. Na mój wniosek Mokotów obsłupkował trawnik przy slawistyce, przy DPNach nie chciał "bo nie ma pieniędzy".
O oznakowanie skrzyżowań Smyczkowej ze Szturmową i z Narocz jako równorzędnych wnioskowałem kilka lat temu - wtedy napisali że to ze są równorzędne wynika z przepisów i nie trzeba tego oznaczać - niby prawda ale nieznana 95% kierowców którym nie mieści się w głowie że skrzyżowanie w kształcie T to tez skrzyżowanie z pierwszeństwem dla tych z prawej.
-zlikwidowanie parkowania na Smyczkowej ma jednak wadę: robi z niej jeszcze bardziej atrakcyjny skrót na Ursynów i do Piaseczna. Ruch zwiększa się i niestety znacznie zwiększa się prędkość - samochody stojące dawniej częściowo na pasie ruchu uniemożliwiały wymijanie się tych rajdowców. Znaki dopuszczają 50km/h.Wnioskowałem kiedyś o uspokojenie ruchu: strefę 30km/h, podniesioną tarczę Smyczkowa/Szturmowa i garby. Odpisali, że
niedasię bo prawo nie pozwala na garby 50m przed skrzyżowaniem. Gdy odpisałem że Małkowskiego i Sulimy są drogami wewnętrznymi więc połączenie ze Smyczkową powinno być traktowane jako wyjazd z posesji a nie skrzyżowanie to nic nie odpisali.
Mam zamiar ponownie wnioskować o strefę 30 + garby. Popierasz?
Co do DDR na Puławskiej przy bazarkach - tak powinna powstać, nawet prowadząc tylko do Lotników. Napisze jakieś pismo. Jeśli piszesz swoje sugeruje przypomnienie o konieczności uniemożliwienia wjazdu na ten chodnik (i ew. powstałą DDR) samochodom przez instalacje słupków. Bez tego chodnik i DDR długo nie pociągną.
Sam zeszły rok 'konwojowałem' regularnie dziecko do szkoły na Ursynów - obaj byliśmy na rowerach, żona jeździ tamtędy kilka razy dziennie.
Co mnie jeszcze

na tym skrzyżowaniu -
mimo bardzo dużego ruchu pieszych zielone dla pieszych jest wzbudzane przyciskiem!!!!Prośba - możesz wciągnąć sąsiadów (a może nawet administrację) z DPN w działania ucywilizowania Smyczkowej, wywalczenia przejścia i przejazdu pod Puławska przy Potoku z łącznikiem Szturmowej i ucywilizowania okolicy Puławska/Lotników/Wałbrzyska?
Możemy się kiedyś spotkać o omówić problemy okolicy.
A co do słupków na DDR przy Domaniewskiej - z tego co wiem słupki mogą być postawione dokładnie w środku szerokości DDR. I to jest OK - woje omijać słupek niż ustępować jadącemu czy parkującemu na DDR samochodowi. Co mi się na tym skrzyżowaniu nie podoba to to że jadąc rowerem Wielicką od strony Centrum nie mam legalnej możliwości wjechania na Domaniewską - a wystarczyło 5m DDR więcej!!!! Wnioskowałem do Rzecznika, podobno coś tam działa w tej sprawie.