Witam wszystkich. Zarejestrowałem się, ponieważ chcę zwrócić uwagę na to, że wczoraj posłowie przegłosowali zmianę w PoRD, która dyskryminuje pieszych (oczywiście w trosce o BRD). Mianowicie w art. 11 PoRD dodano ustęp 4a o następującym brzmieniu:
Cytuj:
Pieszy poruszający się po drodze po zmierzchu poza obszarem zabudowanym jest obowiązany używać elementów odblaskowych w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu, chyba że porusza się po drodze przeznaczonej wyłącznie dla pieszych lub po chodniku.
Tym samym rozszerzono obowiązek wynikający obecnie z 43 ust. 2 na wszystkie osoby.
Uzasadnienie wnioskodawców (posłowie SLD) jest ogólnikowe, posłowie nie zadali sobie trudu dotarcia do dokładnych statystyk ile takich wypadków się zdarza, co znamienne nie odnieśli się nawet do obecnego obecnego obowiązku zawartego w art. 43 ust. 2. A przecież można było przeanalizować czy wprowadzenie obowiązku dla dzieci do 15 lat zmniejszyło liczbę wypadków w takich okolicznościach z udziałem tych osób.
Mamy kolejny bubel prawny wprowadzony po to, by poprawić samopoczucie, że coś się robi dla poprawy BRD.
Czytając zresztą artykuły na temat tej zmiany trafiłem
TU na ciekawy fragment:
Cytuj:
Warto przyjrzeć się również kwestii orzekania winy za wypadki drogowe z udziałem pieszych. Jeśli obowiązek noszenia kamizelki odblaskowej zostanie uchwalony, winą lub współwiną za wypadek może zostać obciążony pieszy, który zignoruje nakaz i zostanie potrącony. Jeśli jednak do potrącenia dojdzie na poboczu oświetlonej drogi, brak odblasków nie będzie miał znaczenia dla policji. Taka okoliczność może zostać jednak wykorzystana przez ubezpieczyciela do zaniżenia wartości odszkodowania wypłaconego potrąconemu pieszemu.
Czyli wiadomo kto się z nowych przepisów ucieszy...