Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn kwi 15, 2013 20:42 
Stały Bywalec

do UD.
Oni muszą najpierw zrobić projekt organizacji ruchu, a potem Galas go zatwierdza lub nie.

PostNapisane: Pn kwi 15, 2013 21:05 
Zielony Oszołom

aradoslaw napisał(a):
do UD.
Oni muszą najpierw zrobić projekt organizacji ruchu, a potem Galas go zatwierdza lub nie.

Dzięki. Wysłane :)

Cytuj:
Szanowni Państwo,
Wnoszę o zmianę organizacji ruchu na ul. Sójki, polegającą na dopuszczeniu jazdy rowerów w kierunku wschodnim, czyli o umieszczenie znaku T-22 (nie dotyczy rowerów) pod znakiem zakazu wjazdu od strony zachodniej.

Uzasadnienie:
ul. Sójki jest drogą lokalną równoległą do ul. Płaskowickiej. Ruch pojazdów na tej ulicy jest znikomy (nie więcej niż kilkanaście pojazdów w ciągu doby). Dla rowerzystów skręcających z ul. Puławskiej w kierunku centrum Ursynowa droga ta byłaby dużo bezpieczniejszą alternatywą w stosunku do wąskiej, zatłoczonej, i niezwykle ruchliwej ul. Płaskowickiej.

Szerokość pasa jezdni na ul. Płaskowickiej, którą obecnie muszą poruszać się rowerzyści, wyklucza możliwość bezpiecznego wyminięcia rowerzysty przez samochód, co prowadzi do tego, że rowerzyści są tam wymijani w odległości kilkunastu centymetrów, i traktowani jako uciążliwa przeszkoda w ruchu pojazdów samochodowych. Tymczasem tóż obok prowadzi zupełnie pusta i bezpieczna ul. Sójki, na której ruch pojazdów w zasadzie w ogóle nie występuje. Jest ona jednak jednokierunkowa.

Zwracam uwagę, że szerokość ul. Sójki jest większa niż szerokość pasa ruchu na ul. Płaskowickiej co oznacza, że - po dopuszczeniu ruchu rowerów w kierunku wschodnim - rowerzyści mogliby się nią poruszać dużo bezpieczniej niż obecnie ma to miejsce na ul. Płaskowickiej.

Załączam zdjęcie obrazujące obecny stan rzeczy.

Dziękuję za pomoc, i proszę o odpowiedź drogą elektroniczną.

--
Pozdrawiam,
Krzysztof Nawrocki

PostNapisane: Wt kwi 16, 2013 10:25 
Zielony Oszołom

Ponownie - i tym razem już bardzo ładnie - naprawiony został fragment DDR w ul.Rosoła, między Migdałową a Płaskowickiej. Ekipa wyraźnie nabiera wprawy, bo każda kolejna naprawa DDR wygląda coraz lepiej.

http://www.panoramio.com/photo/88888766
Obrazek

Bo poprzednio było tak:

Obrazek

PostNapisane: Pn kwi 22, 2013 19:02 
Admin

Projekt ścieżki rowerowej wzdłuż Nugat - Kiedacza, od DSCF9425.JPG do DSCF9432.JPG oraz DSCF9434.JPG do DSCF9441.JPG:

http://mocniak.pl/temp/2013-04-17%20pro ... 0z%20BDiK/

Dzisiaj na spotkaniu w Urzędzie Dzielnicy sugerowaliśmy, żeby dać sobie spokój z tym projektem i spróbować zrobić tam pasy przy okazji frezowania. Ale trzeba by pewnie też coś napisać.

(edit) Bonus - P+R Stokłosy:

http://mocniak.pl/temp/2013-04-17%20pro ... CF9442.JPG

PostNapisane: Wt kwi 23, 2013 7:00 
Oberspammer

olek napisał(a):
Projekt ścieżki rowerowej wzdłuż Nugat - Kiedacza

Dwumetrowy chodniczek przytulony do dwumetrowej ścieżynki lawirującej z jednej strony 10-12-metrowej ulicy na drugą. Nie ma to jak najgorzej możliwie wykorzystać przestrzeń, zmaksymalizować konflikty wszystkich grup uczestników ruchu i maksymalnie obniżyć wygodę podróży. To już lepiej, żeby nic nie robili.

A jeżeli koniecznie nie chcą pasów rowerowych, niech wprowadzą po prostu uspokojenie ruchu - progi wyspowe pozwolą to pogodzić z tym jednym autobusem na 15 minut, który tam kursuje.

Cytuj:
Ale trzeba by pewnie też coś napisać.

Wysłałem maila prywatnie, DW biura. Jak zwykle, zachęcam innych Ursynowian (i nie tylko) do podjęcia podobnych kroków :)

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Wt kwi 23, 2013 12:15 
Zielony Oszołom

Wysłałem wniosek do ZDM o wymianę nawierzchni DDR w ul. Rodowicza 'Anody'.
Wnioskuję też, żeby do czasu przeprowadzenia remontu zlikwidować oznaczenia, że jest to droga dla rowerów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Wt kwi 23, 2013 18:54 
Oberspammer

~Kris napisał(a):

Od dłuższego czasu, gdy tamtędy jeździłem, chodziło mi po głowie, żeby to zgłosić. Aczkolwiek, gdy ostatnio jechałem na porządnie napompowanych oponach ścieżką wzdłuż KEN (tą z fazowanej kostki), doszedłem do wniosku, że na Anody nie jest jeszcze najgorzej ;)

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Śr kwi 24, 2013 20:46 
Zielony Oszołom

axxenfall napisał(a):
~Kris napisał(a):

Od dłuższego czasu, gdy tamtędy jeździłem, chodziło mi po głowie, żeby to zgłosić. Aczkolwiek, gdy ostatnio jechałem na porządnie napompowanych oponach ścieżką wzdłuż KEN (tą z fazowanej kostki), doszedłem do wniosku, że na Anody nie jest jeszcze najgorzej ;)

Pozdrawiam,
Maciek

Na asfalt w starej części Al.KEN chyba nie mamy co liczyć. ZDM jest gotowe naprawiać w nieskończoność, ale o wymianie nawierzchni nie ma mowy. Pytałem kiedyś Panią Naczelnik ZRiKD, czy w ramach remontu nawierzchni nie dało by się zastąpić kostki fazowanej kostką niefazowaną i wydaje mi się, że nie wykluczyła takiej możliwości... Tyle że ZRiKD może za jednym razem 'naprawić' maksymalnie 50m2 nawierzchni, czyli jakieś 25 metrów drogi.
Pytanie: Czy warto próbować kawałkami wymieniać tę kostkę na niefazowaną, jeśli Pani Kasia będzie w stanie przeforsować taki zabieg?

PostNapisane: Cz kwi 25, 2013 6:58 
Zielony Oszołom

Odgrzałem sprawę łącznika DDR Puławska/Pileckiego z ul. Janowskiego i wysłałem wniosek do UD.

Obrazek

PostNapisane: Cz kwi 25, 2013 16:10 
Stały Bywalec

Cytuj:
Projekt ścieżki rowerowej wzdłuż Nugat

Rzeczywiście straszny nam tu syf chcą zrobić. Trzeba zainterweniować

Cytuj:
Odgrzałem sprawę łącznika DDR Puławska/Pileckiego z ul. Janowskiego i wysłałem wniosek do UD.

Bardzo fajnie. Sam jestem ciekaw co napiszą tym razem. Ostatnio napisali, że włączenie ddr na łuku jest niebezpieczne....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 55  Następna strona