Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt mar 29, 2013 15:13 
Zielony Oszołom

Dlatego napisałem ze powinno być uzupełnieniem. Np takie organizacje jak Zielone Mazowsze, czy SISKOM nie umieszczają informacji tylko na FB. Za to linkują do swoich stron. Poza tym jest to faworyzowanie jednego portalu.

PostNapisane: Pt mar 29, 2013 18:11 
Admin

pszyszek napisał(a):
Aż tak bardzo bym się nie obawiał o wzrost prędkości.

Różnicę między jednym pasem ruchu i pasem postojowym a dwoma pasami ruchu można sobie zaobserwować np. na ciągu Sokratesa - Przy Agorze. Na pierwszej ulicy zakazano parkowania na jezdni, na drugiej wręcz przeciwnie. Różnica w rozwijanych prędkościach i uciążliwości drogi jest drastyczna.

Poza tym to zabieranie miejsc parkingowych zwyczajnie nie ma sensu. W Warszawie są tysiące miejsc, skąd przydałoby się wywalić parkowanie (podwórka, wąskie chodniki, okolice skrzyżowań), a tutaj wywala się parkowanie z miejsca gdzie nikomu nie wadzi. Te samochody zamiast na cywilizowanym pasie postojowym bedą stać na trawnikach wewnątrz osiedla.

Cytuj:
3. KEN - dlaczego środkowe pasy bez śluz? Rozumiem że projektant uważa że każdy zdąży zmienić pas na lewy przed skrętem w lewo, ale jak nie zdąży albo ruch aut mu nie pozwoli to spokojnie to zrobiłby to na śluzie przy czerwonym świetle.
[...]
6. Rosoła - brak śluzy przed lewym pasem to jakiś żart? Jak rowerzysta skręci w lewo na DDR? Dodatkowo zbyt długa ciągła linia przy pasie rowerowym, jeżeli będzie możliwość wcześniejszego przeskoczenia na lewy pas to robiennie tego na tak krótkim odcinku będzie trochę dziwne. Lepiej niech pas rwerowy rozszerzy się w zwykly pas w miejscu gdzie zaczyna się ten trzeci pas.

Ja w ogóle nie jestem przekonany do potrzeby śluz dla skrętu w lewo przy Rosoła i KEN, przynajmniej w kierunku W->N. Jak jest czerwone światło, to przecież rowerzysta i tak nie będzie czekał na zielone, żeby potem stać przez pół cyklu parę metrów dalej, tylko od razu skręci na przejazd. Tu by się przydały takie łączniki do DDR jak zostały zarysowane w projekcie, albo zielona strzałka dla rowerów skręcających także w lewo.

PostNapisane: Pt mar 29, 2013 18:47 
Stały Bywalec

olek napisał(a):
Różnicę między jednym pasem ruchu i pasem postojowym a dwoma pasami ruchu można sobie zaobserwować np. na ciągu Sokratesa - Przy Agorze. Na pierwszej ulicy zakazano parkowania na jezdni, na drugiej wręcz przeciwnie. Różnica w rozwijanych prędkościach i uciążliwości drogi jest drastyczna.

Poza tym to zabieranie miejsc parkingowych zwyczajnie nie ma sensu. W Warszawie są tysiące miejsc, skąd przydałoby się wywalić parkowanie (podwórka, wąskie chodniki, okolice skrzyżowań), a tutaj wywala się parkowanie z miejsca gdzie nikomu nie wadzi. Te samochody zamiast na cywilizowanym pasie postojowym bedą stać na trawnikach wewnątrz osiedla.

Co do ogółu zgoda. Dla samochodow powinny być jezdnie a nie chodniki albo co gorsza trawniki. W tym jednak przypadku ubytek miejsc następuje na niedługim odcinku a przy tym nie stwierdzam znaczących różnic w prędkościach samochodów między odcinkiem z dopuszczonym parkowaniem a pozostałymi. Myślę więc że zwężenie pasów na tych pozostałych odcinkach nieco spowolni ruch aczkolwiek zgadzam się że pozostawienie tylko jednego pasa uspokoiłoby go dużo wyraźniej. Tylko ja w swoich uwagach chciałem dać parę wskazówek dot. poprawek w malowaniu pasów i tym samym poprawieniu ruchu rowerzystów nie wnikając w plany projektanta wobec samochodów.

olek napisał(a):
Ja w ogóle nie jestem przekonany do potrzeby śluz dla skrętu w lewo przy Rosoła i KEN, przynajmniej w kierunku W->N. Jak jest czerwone światło, to przecież rowerzysta i tak nie będzie czekał na zielone, żeby potem stać przez pół cyklu parę metrów dalej, tylko od razu skręci na przejazd. Tu by się przydały takie łączniki do DDR jak zostały zarysowane w projekcie, albo zielona strzałka dla rowerów skręcających także w lewo.

No ale strzałki to zmiany w sygnalizacji niestety, pewnie nie przejdą. A śluzy niech będą, choćby dla sprawdzenia jak się sprawdzą w Wwie (chyba nigdzie jeszcze nie powstały?)

PostNapisane: Pn kwi 01, 2013 9:30 
Admin

pszyszek napisał(a):
Co do ogółu zgoda. Dla samochodow powinny być jezdnie a nie chodniki albo co gorsza trawniki. W tym jednak przypadku ubytek miejsc następuje na niedługim odcinku a przy tym nie stwierdzam znaczących różnic w prędkościach samochodów między odcinkiem z dopuszczonym parkowaniem a pozostałymi. Myślę więc że zwężenie pasów na tych pozostałych odcinkach nieco spowolni ruch aczkolwiek zgadzam się że pozostawienie tylko jednego pasa uspokoiłoby go dużo wyraźniej. Tylko ja w swoich uwagach chciałem dać parę wskazówek dot. poprawek w malowaniu pasów i tym samym poprawieniu ruchu rowerzystów nie wnikając w plany projektanta wobec samochodów.

Może się powtarzam, ale mnie się nie podoba takie wkręcanie rowerzystów w wojnę z kierowcami w miejscu, gdzie jest to kompletnie niepotrzebne. Kierowca, którego wygonią z Gandhi, nie będzie wnikał, czy to pomysł projektanta, pełnomocnika, czy Inżyniera Ruchu - to rowerzyści zabrali mu miejsce.

Cytuj:
A śluzy niech będą, choćby dla sprawdzenia jak się sprawdzą w Wwie (chyba nigdzie jeszcze nie powstały?)

Tylko jak zaczniesz sprawdzanie w miejscu, gdzie nie ma takie potrzeby, to się nie sprawdzą. Kierowcy nauczą się je ignorować, a urzędnicy będą pokazywać jako przykład, że wyznaczają śluzy, a niewdzięczni rowerzyści z nich nie korzystają.

Z innej beczki: może przydałby się przejazd przez Gandhi po wschodniej stronie Pileckiego? Tam nie ma sygnalizacji, więc można taki domalować.

PostNapisane: Cz kwi 11, 2013 18:02 
Zielony Oszołom

Wiosenny prezent od sympatycznej Pani Naczelnik ZRiKD :D
Ładnie obniżone progi na DDR w ul.Płaskowickiej:

1. Na przejeździe przy rondzie koło Reala:
http://www.panoramio.com/photo/88666031

2. Na przejeździe przez drogę techniczną na tyłach Reala:
http://www.panoramio.com/photo/88665548

PostNapisane: So kwi 13, 2013 20:03 
Zielony Oszołom

Ku mojemu zdumieniu właśnie naprawiony został zniszczony przez korzenie drzewa kawałek ścieżki w ul.Pileckiego - na przeciwko Areny Ursynów.

Obrazek

Teraz jest tu równo i pięknie - czyli dało się. Jutro zrobię zdjęcie.

Sprawa wydawała się nie do ruszenia. Przedstawiciel ZDM w ubiegłym roku osobiście powiedział mi, że to wymaga takiego zachodu, że nie widzi możliwości...
Tymczasem po długiej zimie ZRiKD ruszył do pracy że aż miło popatrzeć :)

PostNapisane: N kwi 14, 2013 18:41 
Zielony Oszołom

~Kris napisał(a):
Ku mojemu zdumieniu właśnie naprawiony został zniszczony przez korzenie drzewa kawałek ścieżki w ul.Pileckiego - na przeciwko Areny Ursynów.

Obrazek

Tak to wygląda po naprawie:

Obrazek

PostNapisane: N kwi 14, 2013 19:52 
Zielony Oszołom

Usunięte zostały naruszające skrajnię DDR słupki przy stacji metra Natolin:

Było tak:
Obrazek

A obecnie:
Obrazek

PostNapisane: Pn kwi 15, 2013 20:09 
Stały Bywalec

Gratulacje!

PostNapisane: Pn kwi 15, 2013 20:21 
Zielony Oszołom

Przyszło mi do głowy, żeby wnioskować o dopuszczenie jazdy rowerów pod prąd na ul. Sójki (technicznej drodze równoległej do ul.Płaskowickiej, przy zbiegu z ul.Puławską.
Chodzi o to, żeby skręcając z Puławskiej w kierunku Ursynowa nie trzeba było przepychać się ul. Płaskowickiej, która jest wąska i zatłoczona.

http://www.panoramio.com/photo/88862408
Obrazek

Droga jest zapewne w zarządzie dzielnicy Ursynów, bo nie ma jej w spisie ulic ZDM.
Pytanie: do kogo adresować wniosek? Do Urzędu Dzielnicy, do Inżyniera Ruchu, czy może do ZDM?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 55  Następna strona