Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr sty 23, 2013 11:13 
Zielony Oszołom

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 74206.html

55 zabitych, 986 wypadków.
2012 rok na stołecznych drogach

Jak informuje stołeczna policja, był to najbezpieczniejszy rok na drogach w ciągu ostatnich dziesięciu lat. W Warszawie doszło do 986 wypadków. 55 osób zginęło, a 1128 zostało rannych.

Według policyjnych analiz, do największej liczby wypadków doszło w październiku. W listopadzie natomiast najwięcej osób, bo aż siedem, zginęło na skutek doznanych obrażeń ciała.

Najbezpieczniejszym miesiącem był styczeń.

Głównie wina kierowców...

Najwięcej wypadków spowodowali kierowcy (86,52 proc. wszystkich). Dlaczego do nich doszło? Policjanci wymieniają powody:

- nieprawidłowe przejeżdżanie przejść dla pieszych (254), co stanowi 29 procent ogółu wypadków;

- nieudzielenie pierwszeństwa przejazdu (218) - 26 procent;

- niedostosowanie prędkości do warunków ruchu (117) - 14 procent.

...ale piesi też się przyczynili

Od stycznia do grudnia 2012 roku piesi spowodowali 128 wypadków (około 13 procent wszystkich), w wyniku których 17 osób zginęło, a rannych zostało 117 uczestników ruchu. Najczęstszymi przyczynami wypadków było:

- nieostrożne wejście na jezdnię przed jadącym pojazdem (61) - 47 procent; :roll:

- przekraczanie jezdni w miejscu niedozwolonym (37) - 29 procent;

- wejście na jezdnię przy czerwonym świetle (25) - 20 procent.

Lepiej niż w 2003

Chociaż liczba wypadków i zabitych jest nadal bardzo wysoka, okazuje się, że jest tych zdarzeń zdecydowanie mniej niż w latach poprzednich.
Jak informuje Komenda Stołecznej Policji - w 2003 roku na terenie Warszawy odnotowano 1804 wypadki drogowe, w wyniku których 124 osoby zginęły, a 2095 zostało rannych.

W 2010 roku natomiast doszło do 2330 wypadków, w których prawie 3000 osób zostało rannych.

PostNapisane: Cz sty 24, 2013 19:54 
Zielony Oszołom

Cytuj:
http://www.tvn24.pl/nowak-pieniadze-z-fotoradarow-pojda-na-drogi-projekt-ustawy-gotowy,302156,s.html

Nowak: Pieniądze z fotoradarów pójdą na drogi. Projekt ustawy gotowy

Projekt ustawy, która pozwoli na przekazanie pieniędzy z fotoradrów na drogi, jest gotowy. Posłowie PO złożą go w Sejmie - zapowiedział minister transportu Sławomir Nowak. - Liczę, że to zamknie tę pustą dyskusję, że celem budowania systemu fotoradarowego było zasilenie budżetu - podkreślił.

Nowak poinformował, że wraz ministrem finansów Jackiem Rostowskim zakończyli pracę nad zmianą ustawy o Krajowym Funduszu Drogowym. Dzięki temu - jak wyjaśnił - pieniądze z fotoradarów zasilą Krajowy Fundusz Drogowy.

Projekt ustawy - jak poinformował wcześniej minister na Twitterze - złożą w przyszłym tygodniu w Sejmie posłowie Platformy Obywatelskiej.

- Liczę, że to zamknie tę pustą dyskusję, że celem budowania systemu fotoradarowego było zasilenie budżetu - stwierdził Nowak.

I dodał, że jego zdaniem, powinna "wrócić ona na właściwe tory", czyli ma dotyczyć bezpieczeństwa na drogach.

- Jak wdrażać Narodowy Program Poprawy Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, który przedstawiliśmy wspólnie z ministrem Cichockim, a który zakłada cztery elementy, czyli inżynierię, nadzór, edukację i ratownictwo. W tych czterech obszarach będziemy bardzo konsekwentnie działali - powiedział Nowak.

Zaznaczył, że ma nadzieję, że pieniędzy z fotoradarów nie będzie jednak dużo.

- Najlepiej zero, bo to będzie oznaczało, że nie łamiemy przepisów i coraz mniej ofiar będzie na naszych drogach - powiedział minister.

Dwa tygodnie temu ministrowie transportu i spraw wewnętrznych Sławomir Nowak i Jacek Cichocki zaprezentowali projekt Narodowego Programu Poprawy Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, który ma poprawić bezpieczeństwo na drogach.

Zakłada on, że na drogach pojawi się 160 kolejnych fotoradarów oraz nowe radiowozy z wideorejestratorami.

Rozpętała się burza, a rządowi zarzucono, że z fotoradarów zrobił maszynkę do zarabiania pieniędzy i łupi kierowców.

Tym bardziej, że w ustawie budżetowej na 2013 r. rząd zapisał 1,5 mld zł dochodów z fotoradarów. W 2012 r. było to 1,2 mld zł.

PostNapisane: N lut 03, 2013 0:19 
Oberspammer

Do tego, że skręcając w prawo trzeba spojrzeć nie tylko w lewo, ale także w prawo, żeby sprawdzić, czy ktoś właśnie nie zabiera się do wyprzedzania na skrzyżowaniu zdążyłem się już przyzwyczaić, ale policjant kierujący tym radiowozem nauczył mnie czegoś nowego - przy skręcie w lewo trzeba się upewnić, czy samochód, którego tylne światła widzi się za skrzyżowaniem rzeczywiście się od niego oddala, a nie zbliża do niego na biegu wstecznym:
http://www.youtube.com/watch?v=R62N2tdfkz8

PostNapisane: Pn lut 04, 2013 2:45 
Oberspammer

axxenfall napisał(a):
Ale też zupełnie inna kultura jazdy. Naukowców może częściowo usprawiedliwiać to, że zachowanie kierowców nie jest tam tak śmierciogenne jak u nas, więc mogą poszukiwać rozwiązań też w innych dziedzinach.

Nie podpieraj się "pub wisdom" (wystarczy, że to robi nasza policja):
http://knowledgebase.findlaw.com/kb/201 ... 73952.html

http://www.thecarconnection.com/news/10 ... edestrians

http://www.oginski-law.com/library/the- ... trians.cfm

http://www.oginski-law.com/news/nypd-ca ... 121117.cfm
Cytuj:
NYPD Car Hits Pedestrian and Later Bills Pedestrian for Damage to Police Car
After Thibodeau paid, the family wanted to be reimbursed for the amount; therefore, the family filed a lawsuit against the city. The family later received something in the mail from the city, assuming that it was a check for the expenses they incurred, but the city instead billed Zorski for physical damage to the police car. The city billed Zorski for $1,028.08.
:mrgreen:
Cóż za muzyka dla duszy sowieckiego milicioniera... :lol:

PostNapisane: Wt lut 05, 2013 8:44 
Zielony Oszołom

W Gliwicach to mają rozmach. W ramach akcji "Pieszy" użyto specjalistycznego samochodu monitorującego, dzięki czemu ocalono setki istnień i ujęto groźnych przestępców.

http://www.gliwice.slaska.policja.gov.p ... ieszy.html

Cytuj:
Policjanci z Wydziału Ruchu Drogowego KMP w Gliwicach prowadzili a terenie miasta i powiatu działania ukierunkowane na kontrolę zachowań uczestników ruchu, ze szczególnym zawróceniem uwagi na pieszych. Mundurowi ujawnili kilkadziesiąt wykroczeń.

Piesi zdają się nie pamiętać, że przy uderzeniu przez pojazd jadący z dużą prędkością – właściwie nie mają szans na przeżycie. Wczoraj wielu pieszych (ale byli i kierowcy) zapłaciło mandaty. Nie było taryfy ulgowej wręczano mandaty 50 i 100 złotowe.

W akcji wykorzystywano specjalistyczny pojazd monitorujący. Zapowiadamy kolejne akcje.

Filmik w linku jest pouczający.

PostNapisane: Wt lut 05, 2013 9:22 
Oberspammer

Myślę, że policja powinna karać tych, co wpadli pod samochód :mrgreen: . Film jest chaotyczny. Chyba jedyna rzecz jaka rzuca się w oczy to pani przechodząca do autobusu - reszta mało wymowna - pokazuje za mało sytuacji drogowej.

PostNapisane: Wt lut 12, 2013 22:43 
Zielony Oszołom

Opisywałem tu (s. 87 tego wątku) bliskie spotkanie z kierowcą, więc informuję krótko o finale sprawy. Sąd:
- uznał moje zeznanie za wiarygodne,
- stwierdził, że zachowanie oskarżonego z pewnością było przestępstwem naruszenia nietykalności cielesnej,
- uznał, że z racji znikomej szkodliwości społecznej nie ma podstaw do ukarania sprawcy ani obciążenia go kosztami procesowymi,
- przyznał mi zwrot zryczałtowanych kosztów sądowych (żeby złożyć oskarżenie, musiałem wpłacić 300 zł.).
Z długiego uzasadnienia wyroku nie wynikało jasno, czy na niego (tj. wyrok) miało wpływ moje zachowanie, czyli stuknięcie w szybę i obrona rowerem w samochód. Być może, gdyby zignorował wymuszenie pierwszeństwa i chamskie zachowanie potem, a kierowca wyskoczył z samochodu i strzepał mnie tak po prostu, dla gimnastyki, byłoby inaczej; może, gdybym się nie bronił wcale, tylko poczekał, aż się zmęczy lub znudzi i sobie pojedzie, a potem przyzna się policji do zajścia, byłoby inaczej. Może, ale nie na pewno: sedno uzasadnienia stanowiło stwierdzenie, że było to zachowanie jednorazowe, które już się nie powtórzy, i z tego wynikała "znikoma szkodliwość".
Tyle dobrze, że ten wyrok chyba wyklucza skarżenie mnie przez kierowcę, do czego wyraźnie dążyła policja. A tym samym on rzeczywiście kiepsko wyszedł na całym zajściu i następnym razem chyba będzie mniej skory do takich akcji. Może nawet zacznie się trochę rozglądać dojeżdżając do przejazdu rowerowego.
Nie będę się odwoływał od wyroku.

PostNapisane: Wt lut 19, 2013 19:34 
Oberspammer

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 76971.html
Cytuj:
strażnicy miejscy w akcji
80 mandatów za przechodzenie na czerwonym
"Przecież nie nadjeżdżał żaden samochód. Miliony ludzi tak robi. Nic nie jedzie, to się idzie" – tak usprawiedliwiali swoje zachowanie przed strażnikami miejskimi piesi, przyłapani gdy przechodzili na czerwonym świetle. W ciągu ostatnich dwóch tygodni strażnicy z Bielan i Żoliborza wlepili za to wykroczenie 80 mandatów.
"Tłumaczenia są różne. Wszystkim się śpieszy – do pracy, do szkoły, na uczelnię, egzamin, na randkę, do metra, na autobus, na samolot, po dziecko, do szpitala... Większość nie rozumie, że
mogą się pośliznąć, przewrócić, że samochód może się nie zatrzymać w porę na śliskiej nawierzchni, a przejście jest za zakrętem i kierowca czasem go nie widzi" – piszą strażnicy miejscy.

80 mandatów, 44 pouczenia
W ciągu tylko dwóch tygodni na Bielanach i Żoliborzu ponad 80 osób ukarano mandatami, a 44 dostały pouczenia. Pod szczególnym nadzorem znalazły się newralgiczne miejsca - ul. Mickiewicza, Marymoncka, Kasprowicza, Conrada, Pl. Wilsona.
Na placu Wilsona strażnicy przyłapali starszego pana z psem, który mimo, że widział radiowóz straży miejskiej, postanowił przejść przez jezdnię choć sygnalizator świecił na czerwono. "Dlaczego to zrobiłem? Miliony ludzi to robi. Nic nie jedzie, to się idzie" – próbował przekonywać funkcjonariuszy.
ran//ec

Bohaterscy strażnicy ocalili 60 rzyć... Tfu, żyć! :mrgreen:

PostNapisane: Wt lut 19, 2013 21:51 
Sympatyk

Widzę, że pojawiają się tu często informacje z innych miast, więc pozwolę sobie pochwalić się olsztyńską inicjatywą wejścia przedstawiciela społecznego do Miejskiej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego: http://olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,4872 ... psuli.html
W skrócie: rada składa się z przedstawicieli (najwyższych - dyrektorzy, komendanci) służb i jednostek odpowiedzialnych za brd, spotyka się pod przewodnictwem prezydenta miasta raz na kwartał i wytycza kierunki działania w zakresie BRD w mieście. Myślę, że warto się informować o takich inicjatywach, dlatego pozwalam sobie zamieścić tutaj informację.
Z pozdrowieniami,
Borys Zadorecki

PostNapisane: Śr lut 20, 2013 20:49 
Bywalec

Mnie to zawsze w takich akcjach policji ciekawi to że nigdy nie staną przy skrzyżowaniu i nie wlepią mandatów kierowcom którzy przejeżdżają przed pieszym jeśli ten ma zielone. Pieszych łatwo się łapie za przejście na czerwonym, tylko że jak przechodzę jako pieszy (lub rowerzysta na przejeździe rowerowym) na tym zielonym to często jakiś kierowca chce mnie rozjechać, bo mu się spieszy lub (proszę wstawić dowolne tłumaczenie). Tutaj konsekwencji policji w działaniu kompletnie nie widzę. Odkąd czytam newsy o ruchu drogowym jakoś nie widziałem w prasie ani jednego artykułu, że dzielni policjanci ukarali mandatami X kierowców oraz wydali Y pouczeń za próbę wymuszenia pierwszeństwa na pieszym i rowerzyście.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 119  Następna strona