Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 16:27 
Stały Bywalec

valverde napisał(a):
Prosty przykład: jeden samochód na 100, wliczając w to radiowozy i naukę jazdy, sygnalizuje kierunkowskazem manewr wyprzedzania roweru (a więc popełnia wykroczenie) - we Francji 95 na 100, sam to policzyłem! Zdarzało mi się zwracać uwagę nawet policjantom popełniającym wykroczenie - byli bardzo zdziwieni!

Można trochę jaśniej...

Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 05, 2007 16:45 
Sympatyk

Sorry, w poprzednim wpisie - pisząc w pośpiechu - wyraziłem się nieco nieskładnie, co wywołało protesty - : chodziło mi o to, że na polskich drogach kierowcy podczas wyprzedzania rowerzystów nie używają kierunkowskazów. Jeden kierowca na stu (sam liczyłem, spędzając na szosie setki godzin) sygnalizuje prawidłowo manewr wyprzedzania. Moim zdaniem jest to niedopuszczalne, poważne wykroczenie, które generuje realne zagrożenie dla rowerzysty ze strony pojazdów jadących za tym, który wyprzedza, nie sygnalizując tego. Może jest to temat na osobną dyskusję, jak uświadomić kierowcom karygodność takiego postępowania......

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 06, 2007 14:07 
Stały Bywalec

valverde napisał(a):
Sorry, w poprzednim wpisie - pisząc w pośpiechu - wyraziłem się nieco nieskładnie, co wywołało protesty - : chodziło mi o to, że na polskich drogach kierowcy podczas wyprzedzania rowerzystów nie używają kierunkowskazów.

Teraz OK. Masz całkowitą rację. Zmiana pasa, wyprzedzanie i skręcanie powinno być BEZWZGLĘDNIE sygnalizowane kierunkowskazem. Kierowcy jednak kompletnie nie umieją posługiwać się taką mała wajchą przy kierownicy. Ja nie wiem żarówki oszczędzają czy akumulator? Wystarczy rzut oka na jakieś rondo. Potwierdza się dowcip:
- Co oznacza włączony prawy kierunkowskaz?
- Nic.
- A lewy?
- Analogicznie odwrotnie!
Ostatnio pewna pani w wielkim terenowym samochodzie nie raczyła włączyć kierunku jadąc akurat przede mną. Jak wyprzedziłem ją okazało się, że nie miała jak: jedną ręką trzymała kierownicę i skręcała, natomiast drugą trzymała komórkę przy uchu. Szkoda, że nie było w pobliżu Policjantów.

Tytuł:
PostNapisane: Pn mar 31, 2008 12:15 
Sympatyk

W Niemczech wpłynęła do Bundestagu petycja (17 000 podpisów) postulująca zniesienie obowiązku korzystania ze ścieżek rowerowych. Inicjatywa godna uwagi (i do pozazdroszczenia) (Źródło: Tour-Magazin 04/2008)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2