Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt lis 16, 2012 12:05 
Oberspammer

~Kris napisał(a):
to efekt oczywiście zastosowania złej technologii ale również obojętności nas - użytkowników.

Powiedziałbym, że w pierwszej kolejności jest to problem obojętności zarządców dróg (zobowiązanych, OIDP, do dokonywania ich przeglądu min. dwa razy do roku), a w drugiej wyręczających ich użytkowników :P Ale oczywiście to sytuacja hipotetyczna - w obecnym sposobie funkcjonowania miasta, nic dla nas bez nas się nie stanie ;)

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: So lis 17, 2012 11:16 
Zielony Oszołom

Mieszkańcy bloku przy Wąwozowej 9 zafundowali sobie żywopłot...
Poinformowałem pana sadzącego, że jego żywopłot narusza skrajnię DDR, i trzeba go będzie przesadzić.
Pan o przepisach dotyczących skrajni nie słyszał. Wyjaśnił mi że postanowił posadzić tuż przy DDR, żeby łatwiej było kosić trawnik.

Obrazek

Obrazek
Lokalizacja na mapie: http://www.panoramio.com/photo/82159133

Zawiadomiłem doraźnie Straż Miejską (funkcjonariusz też nigdy nie słyszał o skrajni poziomej DDR, i poprosił o wskazanie przepisów, które o niej mówią), Urząd Dzielnicy, ZOM, i ZDM.
Ciekaw jestem ile będziemy czekać na przesadzenie, i czy się kiedyś doczekamy.

PostNapisane: So lis 17, 2012 11:19 
Oberspammer

Jeżeli jest to żywopłot prywatny, jakaś szansa jest. Niestety, te sadzone przez ZOM są póki co ponad prawem (i zazw. ponad nawierzchnią ścieżki).

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.

PostNapisane: N lis 18, 2012 15:44 
Zielony Oszołom

ZDM obniżył próg na DDR w ul. Wąwozowej, w pobliżu przejazdu przez Zaruby

przed:
Obrazek
i po:
Obrazek

Zgłoszenie do ZDM wysłałem 3 pażdziernika 2012
Naprawy dokonano 16 listpada 2012

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 21:05 
Zielony Oszołom

21 listopada mam spotkanie w terenie z przedstawicielami ZDM i ZRiKD.
Pewnie obie instytucje próbują sobie poradzić z moimi wnioskami o remonty ursynowskich DDR, których sporo już wysłałem, i wysyłam dalej każdego tygodnia.

Mam pytanie do wiedzących:
Czy nasze prawo mówi jak często zarządca drogi powinien dokonywać przeglądów dróg (również rowerowych), które ma w zarządzie? (Sądzę, że przeglądów DDR na Ursynowie nie dokonuje się nigdy, bo inaczej nie miałbym tu tyle materiału do pisania wniosków)

Czy macie jakieś swoje sugestie na temat tego, jakie tematy warto poruszyć?

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 21:18 
Admin

~Kris napisał(a):
Czy nasze prawo mówi jak często zarządca drogi powinien dokonywać przeglądów dróg (również rowerowych), które ma w zarządzie?

Art. 62 prawa budowlanego:

Cytuj:
1. Obiekty budowlane powinny być w czasie ich użytkowania poddawane przez właściciela lub zarządcę kontroli:
1) okresowej, co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu stanu technicznego:
a) elementów budynku, budowli i instalacji narażonych na szkodliwe wpływy atmosferyczne i niszczące działania czynników występujących podczas użytkowania obiektu,

Ale to zdecydowanie fikcja.

Kontrola oznakowania powinna być chyba raz na pół roku, ale to jeszcze większa fikcja.

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 21:19 
Oberspammer

Jestem na 95% pewien, że gdzieś taki zapis jest, ale nie mogę za to znaleźć. Na pocieszenie, cytat ze statutu ZDM:

Rada m.st. Warszawy napisał(a):
Do zadań ZDM należy w szczególności:
7) wdrażanie postępu technicznego, organizacyjnego i ekonomicznego,

Edit: coś mi się kołacze po skrzynce pocztowej, że jest taki zapis w umowie między ZDM a Zakładem Remontów i Konserwacji Dróg.

uczyć się na błędach.

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 22:28 
Stały Bywalec

Tu chodzi nie tyle o częstotliwośc wykonywania kontroli (oględzin) ale o sposób ich wykonywania.
Dla przykładu z mojej branży: rurociągi podlegają okresowym kontrolom pieszym (4 razy w roku) i oblotom ze śmigłowca (4 razy w roku kiedyś, teraz chyba zeszli do 2) przez osoby z uprawnieniami, przy takich a takich warunkach. Te szczegółowe zalecenia nie wystepują bezpośrednio w prawie ale są z pewnością przedmiotem umowy między właścicielem obiektów a ich... no właśnie, u nas to eksploatującym, tutaj może konserwującym. Prawo nakazuje kontrole stanu ale nie precyzuje dokładnie sposobu, od tego są normy zakładowe, warunki techniczne eksploatacji, procedury eksploatacji itp. Całą obsługę obiektów (włącznie z tymi kontrolami) na ogół zleca się w całości więc jeżeli ZRiKD naprawia dziury to sam je powinien namierzać. Jeżeli nie ma tego (kontroli) w umowach i właściciel nie płaci za te czynności nikomu to powinien je robić sam. Ktokolwiek by tego nie robił z pewnością powinien robić to wg jakiejś procedury (o którą możesz zapytać) i MUSI z takiej kontroli powstać protokół który właściciel powinien posiadać lub wskazać tego kto je dla niego przechowuje. Tu trzeba drążyć. Mnie się wydaje że ktoś to wszystko robi, protokoły wypisuje, kasę bierze a co najwyżej przejedzie się samochodem po ulicy albo tylko drukuje w biurze.

PostNapisane: Wt lis 20, 2012 8:47 
Stały Bywalec

http://ursynow.pl/data/interpellations/ ... lowska.pdf

najlepsze jest to, że niedawno te schody były remontowane

PostNapisane: Wt lis 20, 2012 9:09 
Oberspammer

aradoslaw napisał(a):
http://ursynow.pl/data/interpellations/int421_m_sokolowska.pdf
najlepsze jest to, że niedawno te schody były remontowane

"...wnioski były rozpatrywane negatywnie."
Może niech świeżo powołany Pełnomocnik się wykaże?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 55  Następna strona