Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz lis 15, 2012 19:50 
Stały Bywalec

Cytuj:
- Nie mieliśmy innego wyjścia. Zmiany, jakie zaproponowała posłanka Bublewicz w sprawie rowerów to buble prawne, wywracające do góry nogami fundamenty kodeksu drogowego - mówi Adam Kępiński z RP.

Czy to nie ktoś z Ruchu Palikota postulował całkiem niedawno wprowadzenie obowiązkowego ubezpieczenia i przeglądów technicznych dla rowerzystów?

PostNapisane: Cz lis 15, 2012 20:20 
Zielony Oszołom

poseł (nomen omen) Mroczek

PostNapisane: Cz lis 15, 2012 20:21 
Zielony Oszołom

Groob napisał(a):
Posłanka przed sekundą na fejsie:
Cytuj:
OTO MOJA PROPOZYCJA ZMIANY DOTYCZĄCA ROWERZYSTÓW:
3) w art. 27 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerzystów, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa rowerowi znajdującemu się na przejeździe lub wjeżdżającemu na przejazd.”;
OTO MOJA PROPOZYCJA ZMIANY DOT.PIESZYCH:[...]

No, jak się uda, będziemy jej wszyscy musieli kwiaty wysłać :)

Propozycja dla pieszych bardzo mi się podoba, ta dla rowerzystów - nie. Pierwszeństwo na przejeździe rowerowym powinna regulować organizacja ruchu na skrzyżowaniu: sygnalizacja, oznakowanie, pierwszeństwo z prawej strony. Wprowadzanie ogólnej zasady pierwszeństwa na przejeździe to mieszanie w głowach. Jeżeli znacie podobne do proponowanego wyżej przepisy holenderskie, duńskie, niemieckie czy inne, to je zacytujcie. Szukałem takich zapisów w kodeksie niemieckim i włoskim, nic nie znalazłem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4