pszyszek napisał(a):
Krzysiu, ile czasu czekasz na wykonanie wnioskowanych tematów? Parę dni temu dostałem odpowiedź na wniosek z czerwca (w sprawie akurat tramwajowej) i tak się zastanawiam, że mój wniosek z końca lipca być może nie został olany ale czeka w kolejce nawet do przeczytania.
Na odpowiedź z ZDM w czekam zwykle 2-3 tygodnie.
Jeśli sprawa jest prosta (wysoki próg albo dziura w drodze), to przekazują mój wniosek wo wykonania.
W takich wypadkach naprawa odbywa się najczęściej w ciągu miesiąca (chociaż zdarzają się odstępstwa: po ponagleniu, które kiedyś wysłałem, próg został obniżony w ciągu paru dni. Innym razem zaś naprawa miała miejsce po ponad 2 miesiącach)
O samym dokonaniu naprawy nie jestem informowany - muszę sam sprawdzać w terenie.
Jeśli nie dostaję odpowiedzi na jakiś wniosek, to wysyłam kolejnego maila.
Uwaga: do każdego wniosku dołączam zdjęcie, i link do mapy wskazującej precyzyjnie lokalizację - żeby nie było potrzeby dodatkowego robienia wizji lokalnej.
W większych sprawach ZDM potrafi zamilknąć i milczeć uparcie, ignorując moje maile. Dotyczy to zwłaszcza większych spraw: jak na przykład wniosek o wymianę kilkuset metrów zniszczonego asfaltu na ciągu pieszo-rowerowym. W tej sprawie pisałem już chyba 4 razy: raz załatali jedną szczelinę na początku ciągu, a potem już przestali odpowiadać zupełnie.
Jeśli droga nie jest w zarządzie ZDM to albo przekazują wniosek dalej (do dzielnicy albo ZOM), albo go ignorują. Nie widzę tu reguły : )

"
[Wypowiedź Piotra Guziała, (byłego) Burmistrza Ursynowa]