Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn sie 27, 2012 14:15 
Zielony Oszołom

Czyżby powrót drewnianych schodów na nadwiślańskiej DDR? A może w ogóle olejemy cyklistów?
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,12370709,Nowy_objazd_Wislostrady__pojedziemy_bulwarem_nad_Wisla.html napisał(a):
Jeszcze w tym tygodniu wprowadzony zostanie nowy, zaskakujący objazd zamkniętego tunelu Wisłostrady: samochody pojadą nadwiślańskim bulwarem, nad wschodnią częścią budowanej stacji Powiśle.
Informację podał wczesnym popołudniem wiceprezydent Warszawy Jacek Wojciechowicz. Zapowiedział, że do końca tygodnia samochody jadące przez Powiśle zostaną skierowane na nową trasę bulwarem nad Wisłą. Nad samą wodą poprowadzony zostanie ruch w kierunku Żoliborza. Auta w kierunku Mokotowa pojadą Wybrzeżem Kościuszkowskim.

W obu kierunkach będą po dwa pasy ruchu, według miejskiego inżyniera ruchu Janusza Galasa z ograniczeniem prędkości do 40 km na godz. i dodatkowymi przejściami dla pieszych spacerujących po bulwarze. Jego zdaniem przepustowość objazdu wzrośnie dzięki takiemu rozwiązaniu do 3200 pojazdów na godzinę.

Otwarcie trasy przez bulwar wymagało dodatkowych ekspertyz, ponieważ trwa tam budowa wschodniej części stacji Powiśle (zachodnia część po awarii została zalana wodą). Okazało się, że jej strop może wytrzymać taki ruch, tylko ciężkie miejskie autobusy (linia 185) zostaną na obecnym objeździe przez Powiśle. Ciężarówki pozostaną na objazdach po praskiej stronie.

- Możemy dać kierowcom nowe, lepsze rozwiązanie - powiedział Jacek Wojciechowicz, tłumacząc taki wariant objazdu. Nie chciał jednak odpowiedzieć na żadne pytanie o tunel Wisłostrady i awarię na budowie metra. Ratusz poda informacje na specjalnie zwołanej w tej sprawie konferencji po zakończeniu badań. Zapowiedziano ją jeszcze na ten tydzień.

PostNapisane: Pn sie 27, 2012 14:23 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Okazało się, że jej strop może wytrzymać taki ruch, tylko ciężkie miejskie autobusy (linia 185) zostaną na obecnym objeździe przez Powiśle. Ciężarówki pozostaną na objazdach po praskiej stronie.

Ciekaw jestem, czy będą tam stać z wagą? Bo nie jest tajemnicą ani że samochody ciężarowe i dostawcze często są przeciążone, ani że lubią wjedżać tam, gdzie im nie wolno (np. tunel do skrętu pod rondem Zesłańców Syberyjskich).

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Pn sie 27, 2012 14:27 
Bywalec

Jesteśmy w błędzie.
Jadąc w stronę północną przed zamkniętym tunelem będzie jechać tak jak teraz czyli przecinać ruch samochodowy kierujący się w dół Wisły. My będziemy pomykać górą tak jak obecnie potem za płotem budowy jechać w dół by przeciąć most Świętokrzyski, dalej górą dookoła Centrum Nauki Kopernik by znowu przeciąć ruch samochodowy wyjeżdżający z bulwarów.
Ale przecież tam będzie ograniczenie do 40 km/h więc wszyscy będziemy bezpieczni.

PostNapisane: So wrz 01, 2012 21:06 
Stały Bywalec

mpilch napisał(a):
My będziemy pomykać górą tak jak obecnie

Tiaaaa... :x

Obrazek

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 56349.html

PostNapisane: So wrz 01, 2012 23:14 
Oberspammer

Pawrzes napisał(a):
mpilch napisał(a):
My będziemy pomykać górą tak jak obecnie

Obrazek
Pieszemu nogę urwało? Znowu niewybuchy? A rower -- jakże słusznie -- leci na ryj. :mrgreen:

Co to dla nas schodydydydy...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Widocznie to miejsce ma szczególny genius loci...

PostNapisane: N wrz 02, 2012 6:16 
Zielony Oszołom

Że nie ma schodów dla samochodów... :evil:

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: N wrz 09, 2012 21:14 
Zielony Oszołom

Nie mogę, po prostu nie mogę. Jechałem tam dzisiaj i musiałem wnosi i znosić rower schodami bo jakaś gnida (inżynier ruchu? ktoś z ZDM) nie mogła zostawić kawałka miejsca dla rowerów. Mimo, że obok jest ścieżka rowerowa gotowa do używania. Nie wiem jaki trzeba mieć poziom antyrowerowej nienawiści, żeby przy okazji każdego remontu/budowy doprowadzić do jak największego utrudnienia życia rowerzystom. Już nie wspominam o tym, że z powodu budowy metra zamknięto na lata ścieżkę rowerową i stworzoną objazd bo nie-dało-się inaczej. Gdy jednak trzeba było puścić tamtędy samochody to okazało się, że miejsca jest wystarczająco na dwa pasy. A teraz ten bajzel jaki tam powstał zostanie na kolejne lata bo oczywiście budowa metra (z okazji podstępnego ataku nieznanego cieku wodnego zwanego roboczo Wisłą) się znacząco wydłuży.

PostNapisane: Pn wrz 10, 2012 8:28 
Oberspammer

Czas na happening! Powiadomienie prasy? Petycję? Ja omijam tamto miejsce od dawna, więc nie będę głównym macherem, ale mogę pomóc koncepcyjnie czy w necie.

PostNapisane: Pn wrz 10, 2012 11:16 
Bywalec

Pawrzes napisał(a):

Obrazek

A czy to oznakowanie nie dotyczy tylko chodnika (zakaz ruchu pieszych) oraz drogi dla rowerów (zakaz ruchu rowerów) w ich dalszej części? Bo jakoś nie widzę zakazu ruchu dla rowerów na znakach usytuowanych przy ulicy. Skoro droga dla rowerów jest zamknięta (zakaz ruchu) to mogę poruszać się dalej na zasadach ogólnych, wraz z samochodami, bo na ulicy jak widzę nie ma oznakowania zabraniającego jazdę rowerem. Jest to jakby wyłączenie danego "pasa ruchu" (pieszego i rowerowego), po jezdni można jechać.

PostNapisane: Pn wrz 10, 2012 14:46 
Greenpisarz

Martin_TP napisał(a):
Pawrzes napisał(a):

Obrazek

A czy to oznakowanie nie dotyczy tylko chodnika (zakaz ruchu pieszych) oraz drogi dla rowerów (zakaz ruchu rowerów) w ich dalszej części? Bo jakoś nie widzę zakazu ruchu dla rowerów na znakach usytuowanych przy ulicy. Skoro droga dla rowerów jest zamknięta (zakaz ruchu) to mogę poruszać się dalej na zasadach ogólnych, wraz z samochodami, bo na ulicy jak widzę nie ma oznakowania zabraniającego jazdę rowerem. Jest to jakby wyłączenie danego "pasa ruchu" (pieszego i rowerowego), po jezdni można jechać.

Tak, drogowcy mogliby zostawić ten kawałek DDR i doprowadzić ją do miejsca, gdzie można po ludzku włączyć się do ruchu a nie skakać z krawężnika. Poza tym na jezdni mamy zachęcającą dla rowerzystów dozwoloną prędkość 30 km/h... ;-)