Może nowy wątek.
Stary Trampek napisał(a):
MariuszD napisał(a):
Nie na temat tunelu ale coś z okolicy.
Od jesieni koresponduję z ZDM na temat wytyczenia kontrapasa na Krajewskiego (od Jeziorańskiego do Wisłostrady). Oczywiście są na "nie". Sprawą zainteresował się radny Dariusz Dolczewski ale też bez powodzenia (zapytanie 955 z 12 stycznia). Jeszcze nie odpuszczam, tym bardziej że odpowiedź do radnego i wcześniejsza do mnie nie są do końca zbieżne.
Ale tam nie jest trochę tak, że jak dojechałbyś takim kontrapasem do Wisłostrady, to potem, przy obecnym stanie infrastruktury, nie miałbyś jak jechać dalej? No bo w lewo to po chodniku (choć teraz legalnie, bo na Wisłostradzie jest podniesiona prędkość a chodnik ma raczej ponad 2m), a w prawo albo po jezdni, albo nielegalnie po chodniku pod mostem.
Sam bardzo często jeżdżę chodnikiem wzdłuż Wisłostrady pod cytadelą z północy do miasta i właśnie skrzyżowanie z Krajewskiego jest wąskim gardłem, bo trochę nie ma jak jechać dalej pod mostem - zjazd na Wisłostradę, aby przejechać pod mostem jest nie dla każdego, a przejechanie po wąskim chodniczku, w dodatku przez uczęszczany przystanek autobusowy o ograniczonej widoczności jest możliwe tylko z minimalną prędkością. A i tak trzeba bardzo uważać na osoby na przystanku, bo one nagle wychodzą tam zza winkla.
Akurat w tym miejscu, pod mostem, Wisłostrada zaczyna mieć 4 pasy, z czego jeden jest w gruncie rzeczy nieużywany. Zastanawiam się, czy może nie dałoby się przerobić tego pasa na pas rowerowo-autobusowy czy coś w tym stylu, żeby udrożnić przejazd pod mostem. Wtedy kontrapas byłby naprawdę przydatny, bo można by nim dojechać i do wjazdu na most Gdański, i do DDR przy parku fontann.
Oczywiście nie traktuj tego jako krytyki idei kontrapasa na Krajewskiego, lecz tylko pomysł, jak tę ideę rozwinąć.
Na początek skąd pomysł kontrapasu. Dla mnie optymalną trasą między Traktem Królewskim a Młocinami (akurat tak jeżdżę) jest Stare i Nowe Miasto, Zakroczymska, Krajewskiego, chodnik pod Cytadelą przejazd pod Centrum Olimpijskie i dalej na północ. Próbowałem skręcać wcześniej w Wenedów i ścieżką nad Wisłą ale to nie to. Najwygodniej i najszybciej jest jednak Krajewskiego. Tylko że w jedną stronę jest pod prąd. No i stąd ten kontrapas.
Ale faktycznie masz rację, kontrapas miałby zastosowanie przede wszystkim w tej relacji, w lewo na chodnik. Natomiast jadąc od Żoliborza (żeby ominąć przystanek) można skręcić w Zakroczymską i Wenedów i w tedy jest wjazd pod most Gdański lub w prawo na ścieżkę po zachodniej stronie Wisłostrady.
Chodnik pod Cytadelą ma dużo ponad 2 m i ruch pieszy jest tam znikomy. Na DDR po zachodniej stronie Wisłostrady (łączącą istniejące odcinki do Wenedów i od Krasińskiego) nie ma co liczyć. ZDM w odmowie wskazał dwa wąskie gardła – opisywany przystanek pod mostem i przewężenie chodnika (poniżej 2m) pod Cytadelą (vis-a-vis KS Spójnia), które oczywiście uniemożliwiają jej wytyczenie a na przebudowę nie ma kasy.