Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr lip 04, 2012 9:42 
Stały Bywalec

Generalnie wyprzedzanie czegokolwiek z wyraźnym martwym punktem to kozactwo, bez względu na topografię miasta, a rower jest mały i najdłużej się w tym martwym punkcie utrzymuje. Pierwszą zasadą ruchu na drodze jest "bądź przewidywalny".
A nam brakuje przepisów wymuszających stosowanie dodatkowych lusterek w busach i ciężarówkach... Czy ktoś pamięta linka do duńskiej akcji promowania takich lusterek? Gdzieś widziałem tu na forum...

PostNapisane: Śr lip 04, 2012 11:51 
Oberspammer

anfit napisał(a):
Czy ktoś pamięta linka do duńskiej akcji promowania takich lusterek? Gdzieś widziałem tu na forum...

To nie była duńska akcja promowania, tylko Dyrektywa UE:
Cytuj:
European Directives Blind Spot Mirrors
New trucks up from 3.5 tons (2003/97/EC and 2005/27/EC) and for existing trucks (2007/38/EC)
Obligatory for all existing trucks
in the Netherlands, Belgium (up from January 1th 2003)
Denmark (October 2004)
All other EU countries is applied to vehicles after 1 January 2000 and has to by realised befor 31 March, 2009.
Obligatory for all new trucks in the EEC (January 26th of 2007)
Blind spot policy - Facts
Every years about 400 people are killed in EEC
Blind spot accidents will cost 4 to 5 times more than mounting a extra mirror (see report Jacobs Consulting see http://ec.europa.eu/transport/road/publ ... report.pdf)
Active approach of the problem of the blind spot
Awareness of vulnerable road users (motor-)cyclists and pedestrians
Information truck drivers (mirror adjustments places)
Optimal distribution DOBLI blind spot mirror

Parliament adopted May 10th, 2007 a report approving with amendments a Commission draft directive calling for blind-spot mirrors to be "retrofitted" to heavy lorries which have been in operation since 2000. The deadline will be 31 March 2009. Each year, 400 Europeans - many of them children on bikes - are killed when lorry drivers changing direction at a crossing or roundabout fail to see them in a blind spot around the vehicle.

Under a 2003 EU directive, new lorries must be equipped with blind-spot mirrors from 2007 onwards. However, at current replacement rates, the EU population of some 5 million lorries (not counting those owned in Romania and Bulgaria) would not be entirely replaced until 2023. Until then, the danger to vulnerable road users, particularly children, would continue.

PostNapisane: Cz lip 05, 2012 8:33 
Oberspammer

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 50784.html
Cytuj:
jedna osoba ranna
Z urwanym kołem wpadł na ścieżkę rowerową
W czwartek około godziny 6.00 rano doszło do zderzenia dwóch samochodów osobowych na skrzyżowaniu ulic Broniewskiego i Galla Anonima. Jedna osoba została ranna. Kierowcy muszą liczyć się z utrudnieniami.

- W wypadku brały udział ford i toyota. Oba samchody mają kompletnie zniszczone przody - relacjonuje Lech Marcinczak, reporter tvnwarszawa.pl. - Uderzenie było na tyle silne, że ford z urwanym kołem przejechał przez pas zieleni i wpadł na chodnik z wydzielonym pasem dla rowerów - dodaje.
Jedna osoba z toyoty została zabrana do szpitala.
Na miejscu jest straż pożarna, która zabezpieczyła miejsce wypadku.

Utrudnienia dla kierowców
Skrzyżowanie jest częściowo zablokowane. - Z utrudnieniami muszą się liczyć kierowcy jadący ul. Broniewskiego od al. Armii Krajowej w stronę ul. Reymonta- informuje Marcinczak.
Policja ustala przyczyny zderzenia.
su/mz

Jak dzieci, k****, jak dzieci...

PostNapisane: So lip 07, 2012 20:57 
Zielony Oszołom

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,12086944,Namalowali_zebre__teraz_likwiduja___Stanowi_zagrozenie_.html
Cytuj:
Namalowali zebrę, teraz likwidują. "Stanowi zagrożenie"

By ludzie bezpiecznie mogli przejść przez Ryżową, wymalowano tam pasy dla pieszych. Po miesiącu ta sama ekipa przyszła je usunąć, bo "zagrażają bezpieczeństwu ruchu".

- A ja, naiwny, ucieszyłem się, że wysłuchali, spełnili prośbę - mówi Zdzisław Strzeżysz. Przy Ryżowej prowadzi sklep i osobiście wystąpił z wnioskiem do gminy Michałowice, by na Ryżowej namalować zebrę. - Rok im zajęło zrobienie tych pasów. Długo się jednak nimi nie nacieszyliśmy, bo właśnie zapadła decyzja o ich likwidacji. Podobno przejście jest nielegalne. Ale przecież to nie ja je nie wymalowałem, tylko gmina.

Od strony sklepu pobocze Ryżowej jest fatalne, więc trudno dojść tu od następnego przejścia dla pieszych, które jest kilkaset metrów dalej tuż przy torach WKD Opacz. Ludzie przechodzili więc na dziko przez ulicę, a to dość niebezpieczne, bo niedaleko jest zakręt. - Ja sam mam dwoje małych wnuków. Nie chciałem, żeby musiały biegać przez ulicę pomiędzy samochodami - mówi pan Zdzisław. - Kiedy przyjechali malować pasy, nie wierzyłem własnym oczom. Pierwszy raz w życiu zdarzyło mi się, żeby władza przychyliła się do obywatelskiej prośby.

Jednak pod koniec czerwca na Ryżowej pojawiła się ta sama ekipa, która w maju malowała zebrę. - Powiedzieli mi, że mają usunąć pasy na polecenie wójta, choć nie rozumieli, skąd taka dziwna decyzja - wspomina Zdzisław Strzeżysz. - Nie pozwoliłem im. Skontaktowałem się z gminą, która przecież zdecydowała o budowie przejścia.

W odpowiedzi 3 lipca urzędnicy przyjechali na Ryżową na wizję lokalną - orzekli, że przejście jest nielegalne i "zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego". - Nasz pracownik podjął złą decyzję: zebra powstała w niefortunnym miejscu - twierdzi Andrzej Łuszczyński, kierownik referatu gospodarki komunalnej urzędu gminy Michałowice. - Nie powinno jej być w tym miejscu, bo to zaledwie kilkanaście metrów od zakrętu.

Gmina wystąpiła więc do starostwa o wydanie opinii komunikacyjnej w sprawie lokalizacji przejścia. Jeśli okaże się, że przejście jest prawidłowe - gmina je zalegalizuje i uzupełni dokumentację projektową, której zabrakło przed namalowaniem pasów. - Jeżeli okaże się, że widoczność z zakrętu jest zbyt mała, przesuniemy je o 15-20 metrów - zapewnia Łuszczyński.

Przejście rzeczywiście jest blisko zakrętu. Ale kilkaset metrów przed nim jest znak ograniczenia prędkości do 40 kilomentrów na godzinę. Nie spowalnia też ruchu samochodowego, bo przy zebrze nie ma świateł.

- Nie mamy w zwyczaju malować pasów wszędzie tam, gdzie mieszkańcy sobie tego życzą - mówi Łuszczyński. - Ale likwidacji przejścia na Ryżowej nie planujemy.

A przecież są miejsca, gdzie przejście jest na zakręcie! Widocznośc zawsze jest, trzeba tylko zwolnić. Ciekawe czy postawienie ograniczenia do 30 przed zakrętem nie byłoby tańsze od usuwania istniejącego przejścia i powtórnego namalowania go kilka metrów dalej?

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Wt lip 10, 2012 17:36 
Zielony Oszołom

Monty B. Ike napisał(a):
http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,rowerzysta-wpadl-pod-autobus-gigantyczny-korek-na-krakowskim,50527.html#!jattachment-group[b44403]/0/
Cytuj:
skrzyżowanie zablokowane
Rowerzysta wpadł pod autobus. Gigantyczny korek na Krakowskim

To drugi poważny wypadek na Krakowskim w ostatnim czasie. A miał być salon, bezpiecznie... Rowerzysta "kozaczył" wyprzedzając autobus po lewej stronie: sądzę, że po prostu próbował minąć korek. Ja też jadąc rowerem bardzo nie lubię stać w korku, a na trasach regularnie przeze mnie odwiedzanych najczęściej zdarza mi się to właśnie na KP i Nowym Świecie. Jest na tyle wąsko, że po prawej nie da się minąć korka. Jednocześnie ograniczenie do 30 km/h bez jakichkolwiek środków uspokojenia ruchu jest czystą fikcją, więc jeśli ktoś próbuje wymijać z lewej, a sznur samochodów i autobusów ruszy, trudno wrócić na prawą. Dlatego sam tego nie próbuję, ale takich "kozaków", szczególnie na NŚ przed skrzyżowaniem ze Świętokrzyską, jest chyba więcej niż tych ostrożnych.
Żeby ten rzekomo reprezentacyjny deptak nie awansował do czołówki niebezpiecznych miejsc w Wwie, trzeba tam realnie ograniczyć prędkość i przede wszystkim natężenie ruchu. Sądzę, że obie ulice powinny być przejezdne na całej długości w obie strony tylko dla komunikacji miejskiej - autobusy turystyczne i dopuszczone tam samochody osobowe, włącznie z taksówkami, mogłyby z jednego z odcinków korzystać tylko w jednym kierunku, np. na NŚ od Foksal do Śkrz. tylko na północ, a KP od Królewskiej tylko na południe. Obecnie jest świetna trasa przelotowa dla zdecydowanie zbyt licznych uprzywilejowanych z taksówkami na czele.

PostNapisane: Wt lip 10, 2012 22:48 
Zielony Oszołom

Zacznijmy od tego, że ograniczenia dla aut "zwykłych" w tym miejscu to fikcja.
Powód do dumy to żaden nie jest, ale parę razy zdarzyło mi się już, że pogubiwszy się w gąszczu znaków i objazdów od strony Tamki zwyczajnie jechałem sobie przez Nw. Świat autem i nigdy nie miałem z tego tytułu żadnych nieprzyjemności.

PostNapisane: Śr lip 11, 2012 19:45 
Oberspammer

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... rettyPhoto
Cytuj:
Śmiertelny wypadek w Wilanowie. Rowerzysta pod kołami volvo
Na skrzyżowaniu al. Rzeczypospolitej i Osi Królewskiej pod rozpędzony samochód wpadł rowerzysta. Uderzenie było tak silne, że zginął na miejscu.
Kierowca osobowego volvo jechał w kierunku al. Wilanowskiej. Przy skrzyżowaniu z ulicą Oś Królewska, tuż przy pasach, doszło do wypadku z jednośladem. – Uderzenie było bardzo silne. Starszy mężczyzna jadący rowerem zginął na miejscu – mówi Tomasz Zieliński, reporter tvnwarszawa.pl.

Skrzyżowanie zablokowane

Wypadek miał miejsce po 17.45. Całe skrzyżowanie zostało zablokowane. Auta osobowe i autobusy stanęły w korku. Na miejscu jest karetka pogotowia ratunkowego i policja.
wp//ec

Obrazek
Obrazek
Kolejny debilny tytuł: "pod kołami...".
Tylna obręcz całkowicie zmielona, rozerwane siodło, wgnieciona przednia szyba samochodu tuż przed krawędzią dachu i sam dach. Rower leży min. 10m od przejścia dla pieszych (2m do tyłu karetki, karetka = 6,0m - 7,0m, + 2m przed karetką). Kierowca osiągnął V bliską Zię=1.
O ile jechał po przejściu dla pieszych (BTW, co za mania w tym kraju, że nie wolno, np. Niemcy rzadko stosują takie wynalazki, jak wydzielone przejazdy rowerowe), bo mógł całkiem legalnie przejeżdżać obok -- jest linia przerywana. Mógł również jechać po jezdni, zmielenie tylnego koła i rozerwanie siodła wskazują, że uderzenie nastąpiło od tyłu.

PostNapisane: Śr lip 11, 2012 20:42 
Admin

Monty B. Ike napisał(a):
O ile jechał po przejściu dla pieszych (BTW, co za mania w tym kraju, że nie wolno, np. Niemcy rzadko stosują takie wynalazki, jak wydzielone przejazdy rowerowe), bo mógł całkiem legalnie przejeżdżać obok -- jest linia przerywana.

Tam są przejazdy dla rowerów. Na czerwono malowane.

PostNapisane: Śr lip 11, 2012 21:49 
Zielony Oszołom

Niezależnie od tego czy jest tam przejazd czy go nie ma, rozmiar zniszczeń i odległość tego volvo od przejścia czy też przejazdu pozwalają przypuszczać, że ten "starszy pan" to zwykły debil i morderca :evil:

PostNapisane: Śr lip 11, 2012 22:21 
Oberspammer

olek napisał(a):
Tam są przejazdy dla rowerów. Na czerwono malowane.

Szczerze mówiąc, przejazdy w Monachium były wyznaczone cienkimi kreskami lub razem z przejściem dla pieszych, w Kolonii takie przejazdy nie stanowią wiekszości -- sporo przejść jest razem z przejazdami plus sygnalizator z blendą pieszy/rower, wymalowane/brukowane/inne na czerwono -- zazwyczaj w miejscach dużego ruchu, lub gdy ddr biegnie wzdłuż dużej ulicy i są zjazdy dla samochodów przez ddr.

PMN76 napisał(a):
Niezależnie od tego czy jest tam przejazd czy go nie ma, rozmiar zniszczeń i odległość tego volvo od przejścia czy też przejazdu pozwalają przypuszczać, że ten "starszy pan" to zwykły debil i morderca

Starszy pan jechał rowerem. Wieku ani płci kierowcy starannie nie podano.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 119  Następna strona