Autor Wiadomość
PostNapisane: N maja 13, 2012 20:27 
Bywalec

Drodzy forumowicze,
Mam psa średniej wielkości prawie Beagel ok 13kg wagi. Niestety ale jego warunki fizyczne nie pozwalają mu na długie dystanse w trasach rowerowych.
Pomysłem jest by na wyprawę zabrać go do przyczepki rowerowej. Niestety ale jak to bywa ze zwierzętami może mu się nie spodobać taka forma transportu.
Stąd moja prośba i pytanie, czy ktoś byłby skłonny pożyczyć taką przyczepkę na kilka dni bym zanim wydam sporo pieniędzy spróbował czy to ma sens.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

PostNapisane: Śr maja 16, 2012 14:18 
Dzicz Kudłata

Jakoś nie dziwi mnie brak odpowiedzi koledze. W ogóle przyczepki nie są jeszcze popularne w Polsce. W Warszawie widać już ich troszkę, ale są to niemal wyłącznie dziecięce. Towarowe to rzadkość, a dla piesków jeszcze osobiście nie spotkałem. Psie i dziecięce można bez przeróbek używać jak towarowych, w drugą stronę nie koniecznie :wink:

Miesiąc temu siostra poprosiła mnie abym odebrał jej suczkę(o wadze około 15 kg) z Ostrobramskiej/Grenadierów i dostarczył ją na Dw.Zachodni. Wpadłem na pomysł przewiezienia pieska w mojej przyczepce towarowej :D

Z kolegą Pawłem (współkonstruktorem przyczepki) udaliśmy się w wyznaczone miejsce. Mieliśmy dwie godziny zapasu. Pusia nigdy wcześniej nie jechała przyczepką rowerową, za to do pojazdów komunikacji miejskiej wskakuje z ochotą.

Nie wiedziała o co chodzi... hop, siup, wskakuj, tutaj ... no rusz się... nie pomagało :? Wnętrze pudła wyłożyliśmy miękkim materiałem, a suczkę wstawiłem do środka przenosząc ją ponad krawędzią skrzyni.

Na początku nie chciała usiąść, była zaniepokojona, w końcu położyła się, głowa wystawała ponad górną krawędź pudła.

[ Pamiętałem o przypadku z zeszłego roku, kiedy to kobieta na Bora-Komorowskiego przewoziła rowerem pieska w przednim koszyczku. Piesek w pewnym momencie wyskoczył, a kobieta skręciła za nim... kolizja z samochodem, a piesek za głupotę Pani zginął :cry: ]

Dlatego też Pusię opatuliłem w psie szelki i smyczą przypiąłem na krótko do podstawy przyczepki. Wydawało się że będzie dobrze... Nie ujechałem nawet metra, a ona błyskawicznie wyskoczyła zaplątując się w smycz. Wszystko to działo się obok stacji benzynowej, na chodniku pod ostrzałem ciekawskich spojrzeń pasażerów na pobliskim przystanku.

Kolejne próby nie pomogły. Skończyło się to tak, że Paweł podczepił przyczepkę do swojego roweru i ją holował, a ja jechałem z pieskiem na smyczy.

Na Dw.Zachodni nie dotarliśmy. Siostra odjechała bez pieska. Ja z Pawłem aż do Ronda Jazdy Polskiej powolutku chodnikami się przedzieraliśmy.
Koszmar przedostawania się z psem i przyczepką po Trasie Łazienkowskiej to historia na osobne opowiadanie.

Podsumowując, pieska trzeba nauczyć jeździć w przyczepce. Trochę to na pewno trwa zanim zwierzak się przyzwyczai.

PS. Już wiem dlaczego przyczepki dla piesków są w pełni zamkniętą konstrukcją. To zapobiega przypadkowemu wyskoczeniu zwierzaka...

PostNapisane: Śr maja 16, 2012 15:21 
Zielony Oszołom

wildzi napisał(a):
Podsumowując, pieska trzeba nauczyć jeździć w przyczepce. Trochę to na pewno trwa zanim zwierzak się przyzwyczai.

Moje doświadczenia z jeżdżeniem ja + pies-ek na rowerze mają inny wymiar.W obu posiadanych rowerach mamy zamontowane z przodu pod kierownicą koszyki, z racji tego iż pies-ek , całe 3,8 kg rasy York nie wymaga większej powierzchni bagażowej. Jeździ z nami już od 4-5 lat,początki były również nie ciekawe,ale z koszyka nigdy pomimo dłuższego zapięcia nie wyskoczyła.Na chwilę obecną jest już wytrawną rowerzystką,czasami "robi " za dzwonek,uszami za radar,no i dodatkowo para oczu.Nie stety ja muszę jeździć jako drugi,stworzenie robi za przewodnika.
Osobiście widziałem kiedyś psa ,dużego jadącego w przyczepce ,ale podejrzewam iż miał już "doświadczenie".

PostNapisane: Śr maja 16, 2012 17:56 
Zielony Oszołom

Dawno temu, na długim podjeździe w kanadyjskich Górach Skalistych, wyprzedziłem parkę na rowerach, każdy rower ciągnął przyczepę dziecięcą. Odpoczywając na górze zagadałem z nimi czy nie ciężko tak dzieci wozić i okazało się, że w każdej przyczepie był 30-kilogramowy owczarek niemiecki :shock: Zapytałem czy psy nie chodzą, odpowiedzieli że są zdrowe i czasem podbiegną za rowerem, ale na podjazdach wolą jechać w przyczepach.

Do luksusu łatwo się przyzwyczaić...

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Pt maja 18, 2012 8:59 
Bywalec

Dziękuję Wam za te wpisy,
To niestety utwierdziło moje obawy, że transportowanie czworonoga jest trudne.
Mój Pies na dodatek boi się biec przy rowerze w mieście bo ścieżki są wąskie i jak ktoś nadjedzie po cichu z tyły to się płoszy.
Planowałem na początek przyczepki Croozera ale budżetowo zabójcze. Potem zobaczyłem markę instep, która robi dla Schwinna więc chyba na taką się zdecyduje.

PostNapisane: Wt cze 05, 2012 15:55 
Początkujący

powiem szczerze że kupiłam przyczepkę używaną w ciemno.
bałam się ze nie bedzie chciała w niej jeździć ale okazuje się ze nawet strachliwego psa można przekonać.

teraz mamy już za sobą jakieś 4-5 wypadów na rower i jest super. przyczepki się nie czuje przy jeździe tylko czuć opór przy starcie :D