Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N kwi 08, 2012 17:07 
Zielony Oszołom

Co do WPF - to może warto próbować namawiać radnych/urzędników o wpisanie tam remontu chodniko-ścieżki na ulicy banacha (część wschodnia) - włącznie z przejazdem żwirki/banacha i grójecka/banacha. Cały ten ciąg pieszo-rowerowy to obraz nędzy i rozpaczy. Brak 4-5 (zależy jak liczyć) przejazdów rowerowych, co powoduje, że teoretycznie rowerzysta musi tu zsiadać z roweru 4-5 razy żeby przedostać się grójeckiej na pole mokotowskie. Poza tym płyty chodnikowe pamiętają chyba bombardowania z 39 roku bo są tak poniszczone, zdewastowane, powyginane i wystające do góry. Gdy jadę tam rowerem to zęby zgrzytają jak na wybojach - nie chce wiedzieć jak np. niepełnosprawny na wózku miałby tam przejechać (żeby dojechać dajmy na to na wydział fizyki tamże się znajdujący). O takich szczegółach jak wystające i nierówne krawężniki nawet nie wspomnę. Kiedyś wymalowano tam białą farbą DDR, którą potem zamazano na szaro. Następnie szara farba się zdarła i wystają jakieś białe pipki - pozostałości zaginionej cywilizacji rowerowej na tych ziemiach. Przy przejściu przez ulice Pasteura rosną chaszcze, które skutecznie uniemożliwiają zorientowanie się czy z tej ulicy wyjedzie jakiś pojazd czy nie. Poza tym jest tam sporo miejsca i można spokojnie wytyczyć tam DDR obok chodnika - która połączyłaby pole mokotowskie z bitwy warszawskiej tworząc jeden spójny ciąg rowerowy, zresztą bardzo popularny wśród rowerzystów.

A może warto zwrócić się do rady dzielnicy ochoty, która ostatnio zajęła się kwestią rowerów i z jej inicjatywy powstała DDR na ulicy szczęśliwickiej (tak przynajmniej twierdzi życie warszawy)?

PostNapisane: N kwi 08, 2012 18:15 
Oberspammer

Hermes napisał(a):
Co do WPF - to może warto próbować namawiać radnych/urzędników o wpisanie tam remontu chodniko-ścieżki na ulicy banacha (część wschodnia) - włącznie z przejazdem żwirki/banacha i grójecka/banacha.

To akurat nie wymaga osobnej pozycji w wieloletnim planie - mieści się w corocznej pozycji remontu chodników przez ZDM. Trzeba tylko ich przekonać, że powinni umieścić ten odcinek wśród planowanych do remontu. Ostatnio jak do nich pisałem w tej sprawie, to twierdzili, że jest w b. dobrym stanie i z tego powodu nie planują go remontować.

Cytuj:
A może warto zwrócić się do rady dzielnicy ochoty, która ostatnio zajęła się kwestią rowerów i z jej inicjatywy powstała DDR na ulicy szczęśliwickiej (tak przynajmniej twierdzi życie warszawy)?

Na pewno można się do nich zwrócić. Nawet jeżeli sami nic nie zrobią, to przynajmniej będzie jeszcze jedno pismo do ZDM w sprawie.

Choć przyznam, że sam mam mieszane uczucia co do ścieżki rowerowej na tym odcinku. Jezdnia jest tradycyjną przewymiarowaną warszawską megalomaniostradą i spokojnie zmieściłyby się na niej pasy dla rowerów, które można by w miarę prosto podłączyć do ścieżki na Polu Mokotowskim. Przy okazji zostałby szeroki chodnik dla dość licznych pieszych na tym odcinku.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: N kwi 08, 2012 18:25 
Zielony Oszołom

axxenfall napisał(a):
Choć przyznam, że sam mam mieszane uczucia co do ścieżki rowerowej na tym odcinku. Jezdnia jest tradycyjną przewymiarowaną warszawską megalomaniostradą i spokojnie zmieściłyby się na niej pasy dla rowerów, które można by w miarę prosto podłączyć do ścieżki na Polu Mokotowskim. Przy okazji zostałby szeroki chodnik dla dość licznych pieszych na tym odcinku.

To bardzo rozsądne.
Ale jak ją włączyć w PM? Po stronie zachodniej to mniejszy problem, ale po wschodniej jest duży potok skręcającyh z Banacha w stronę Lotnika i tu istnieje największe ryzyko kolizji.
Stan faktyczny jest taki, że ja należę do tych ~30-40% które przepisowo przeprowadzają rower, więc przejazd de facto już jest.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: N kwi 08, 2012 19:31 
Oberspammer

Piwoslaw napisał(a):
Ale jak ją włączyć w PM? Po stronie zachodniej to mniejszy problem, ale po wschodniej jest duży potok skręcającyh z Banacha w stronę Lotnika i tu istnieje największe ryzyko kolizji.

Trzeba by zrobić pas dla rowerów na lewo od pasa do prawoskrętu, tak jak w niedawnym artykule z Wiednia:

http://www.zm.org.pl/?a=voca-wieden-124 ... jsca&img=1

może lepiej widoczne tutaj: http://www.zm.org.pl/?a=lewoskret-09b&w ... jsca&img=1

Przy czym w zasadzie to mógłby być pas do jazdy na wprost, jeżeli ścieżka zostałaby odpowiednio doprowadzona do skrzyżowania od strony Pola.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: N kwi 08, 2012 19:40 
Zielony Oszołom

Mi się teraz przypomniało, że w USA widziałem wyjazd z prywatnej posesji (przeszkole?) jako czwarty wlot skrzyżowania. Pozostałe 3 ulice tego skrzyżowania miały 2-3 pasy, a wyjazd z posesji miał detekcję i własną fazę (w razie potrzeby) w cyklu sygnalizacyjnym.
Może dla relacji PM-Banacha można coś podobnego, przy jednoczesnym czerwonym dla skręcających z Banacha? Może gdyby wreszcie przedłużono linię tramwajową z pętli...

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 16:28 
Zielony Oszołom

Biorąc pod uwagę ilość pasów rowerowych w tym mieście to jakoś tego nie widzę... Myślę, że jednak większe szanse są na przebudowę istniejącego już ciągu pieszo-rowerowego i w tą stronę warto drążyć - zwłaszcza, że można zrobić tam całkiem szeroką ścieżkę rowerową - największą przeszkodą jest chyba tojtojka dla taksówkarzy. W wolnej chwili, może w czwartek, się wezmę za formułowanie pism.

PostNapisane: Pn kwi 09, 2012 18:21 
Dzicz Kudłata

Już kilka razy czytałem na przestrzeni paru lat, że próbowano pozbyć się stamtąd taksówkarzy. Nie dość że parkują na chodniku, to pozostawiają od 1,5-1 metra przesmyk. Dodajmy do tego bardzo zniszczoną nawierzchnię z płyt i mamy duże utrudnienie w przemieszczaniu się.
Straży Miejskiej udało się w końcu wyplenić nielegalnie handlujących z chodnika, niestety taksówkarze wydają się nieusuwalni jak do tej pory.

Aby powstał tam normatywny chodnik i droga rowerowa trzeba bądź zlikwidować wąski pas trawnika z małymi drzewkami lub zlikwidować postój taksówek. Innej opcji nie widzę.

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 8:29 
Stały Bywalec

Niespecjalnie widzę związek z tramwajem - chodzi o znalezienie "Lejenia"?

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 17:50 
Zielony Oszołom

G.Madrjas napisał(a):
Niespecjalnie widzę związek z tramwajem - chodzi o znalezienie "Lejenia"?

Chodzi o to, że tramwaj wjeżdżający z Banacha na PM miałby własną fazę "na wprost" (która teraz nie istnieje), pod którą można by podłączyć pasy dla rowerów.

PostNapisane: Śr kwi 11, 2012 6:50 
Stały Bywalec

A to nie lepiej przed skrzyżowaniem pasy wpuścić na chodnik jako drogi rowerowe i przeprowadzić razem z przejściami dla pieszych, które swoiste "fazy na wprost" mają?

Aczkolwiek pomysł ma tę wadę, że w Warszawie rowerzyści zasadniczo ignorują jednokierunkowość dróg rowerowych (np. w Alejach między Śmigłowca a WKD swego czasu co tydzień widziałem nowo ustawiony zakaz wjazdu, który po paru dniach w tajemniczych okolicznościach znikał) - co oznaczałoby ryzyko, że z jednokierunkowej drogi rowerowej ktoś mógłby się władować pod prąd na pas rowerowy, a tego za bezpieczne uznać nie można.

Poza tym - Banacha jest szeroka, dwujezdniowa - chyba wygodniejsze dla obsługi otoczenia byłyby obustronne, dwukierunkowe drogi rowerowe.

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona