Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt gru 02, 2011 13:26 
Stały Bywalec

R2D2 napisał(a):
I to wszystko w temacie kultury małych i dużych miast.

Tym bardziej więc komentarz, że zachowanie pani Stronias tłumaczy jej pochodzenie z Żyrardowa, jest nie na miejscu. Burak jest burakiem, obojętnie czy jest z Żyrardowa, Warszawy czy Paryża. Nie wiem, czy na tym forum, ale w Warszawie z pewnością są za to osoby pochodzące z Żyrardowa, jeżdżące na co dzień rowerem i uważające ten środek komunikacji za bardziej prestiżowy od samochodu :)

Tyle i tylko tyle. Różne fora (np. warszawskie forum.gazeta.pl) pełne są pogardliwych wypowiedzi nt. "słoików". Nie równajmy do nich.

PostNapisane: Pt gru 02, 2011 22:03 
Oberspammer

Według stosowanych tu i ówdzie standardów moja żona jest "słoikiem" i "burakiem", ale udało mi się ją przekonać do roweru, a nawet przyczepki dla dzieci, choć ona przekonała mnie do samochodu (zdecydowanie przydaje się, gdy ma się dzieci).

Ale, ale... kilka osób z jej rodziny, mimo iż w pierwszym pokoleniu jest "ze wsi" i przeniosła się do miasta, znam, i choć jeszcze czas temu przysiągłbym, że to zagorzali samochodziarze, już od dwóch trzech lat wiem, że zwłaszcza męska część potrafi zasuwać do pracy na rowerze i to nawet pół miasta (i zdecydowanie czuliby się lepiej, gdyby dobrej infrastruktury rowerowej było więcej). Więc porzućmy upraszczanie i bzdurne reguły w tym zakresie. Zwłaszcza, że poznałem też "rodowitych warszawiaków", którzy świata poza samochodem nie widzą i cwaniaczą jak mogą po mieście.

PostNapisane: So gru 03, 2011 1:01 
Oberspammer

Wojtek napisał(a):
poznałem też "rodowitych warszawiaków", którzy świata poza samochodem nie widzą i cwaniaczą jak mogą po mieście.

Drobnomieszczaństwo, buractwo, wiochmeństwo -- to jest stan umysłu. (Coś jak zen, tylko na odwrót :lol: )

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 12:15 
Sympatyk

Niestety coraz częściej uczestnikami ruchu stają
się rowerzyści.

http://polskanarowery.sport.pl/blogi/chodz_na_rower/2012/04/glupota_nie_spi_czyli_ruch_palikota_w_natarciu/1

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 16:45 
Stały Bywalec

Matemator napisał(a):

Obowiązkowe przeglądy technicznie dla rowerów, o mamo.

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 21:26 
Oberspammer

Tak. I zmiana opon z zimowych na letnie...

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 7:00 
Zielony Oszołom

Jeszcze trochę a będzie taniej (w zakupie i utrzymaniu) zrobić prawo jazdy i rozbijać się samochodem niż zdać wszystkie egzaminy i badania (np. psychologiczne, psychiatryczne czy rektoskopię) na kartę rowerową :roll:

IMHO mam wrażenie, że obowiązkowe przeglądy nie mają na uwadze dobra (bezpieczeństwa) rowerzystów, lecz dobro (finansowe) właścicieli stacji przeglądu. Wszak to propuje partii przedsiębiorców.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 11:45 
Stały Bywalec

http://natemat.pl/8803,posel-palikota-p ... mechanikow

na szczęście pozostali posłowie i posłanki niespodziewanie wykazują się zdrowym rozsądkiem

nasi poslowie napisał(a):
Zapytaliśmy więc posłów Parlamentarnej Grupy Rowerowej, co sądzą o propozycji kolegi z sejmowych ław i czy wyobrażają sobie rowerzystów podjeżdżających pod Okręgowe Stacje Kontroli Pojazdów. - To jest pomysł kosmiczny. Poseł reprezentuje chyba jakieś lobby mechaników rowerowych, którzy chcą mieć otwarty rynek swoich usług - śmieje się Zbigniew Dolata z PiS.

Propozycja ubawiła też przewodniczącą parlamentarnej grupy, Ewę Wolak (PO).
- Śmieszy mnie to. Dziwne i kuriozalne. Słyszałam, że poseł jeszcze chce ubrać rowerzystów w kaski. To jest niedobry pomysł. Oczywiście każdy w odpowiedzialności za bezpieczeństwo musi ubierać kask. Ale wyobraźmy sobie, że mamy ubrać w nie wszystkie babcie i dziadków, którzy jeżdżą na rowerach - mówi.

PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 10:54 
Stały Bywalec

http://polskanarowery.sport.pl/blogi/ch ... _sluszne/1

Poseł Mroczek odpowiada na list.

PostNapisane: Cz kwi 05, 2012 20:20 
Zielony Oszołom

Całe szczęście, że mój kask jest w miarę lekki, to nie będzie przeszkadzał w byciu pieszym. Np. w drodze do Okręgowej Stacji Kontroli Adidasów.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona