Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N mar 25, 2012 13:36 
Sympatyk

Moim zdaniem ZMID nie jest odpowiednim adresatem wiadomości, ponieważ nie jest to instytucja zajmująca się planowaniem i ustalaniem prorytetów inwestycji, a jedynie ich przygotowaniem i realizacją. Planowaniem zajmuje sie w Wwie Biuro Rozwoju Miasta lub Biuro Drogownictwa.
A jeśli chodzi o ten konkretny przypadek, to należałoby pisać do Zarządu Dróg Miejskich. Przejazdy dla rowerzystów przez skrzyżowania mogą być przez nich wykonane w ramach przebudowy / remontu ulicy z ogólnej puli pieniędzy, bez traktowania tego jako odrębne zadanie inwestycyjne.

PostNapisane: N mar 25, 2012 14:27 
Stały Bywalec

Cytuj:
Drogi Dla Rowerów biegnącej od strony Parku im. marsz. Piłsudskiego (Pola Mokotowskiego).

PostNapisane: Pn mar 26, 2012 9:48 
Stały Bywalec

LordOpa napisał(a):
Moim zdaniem ZMID nie jest odpowiednim adresatem wiadomości, ponieważ nie jest to instytucja zajmująca się planowaniem i ustalaniem prorytetów inwestycji, a jedynie ich przygotowaniem i realizacją. Planowaniem zajmuje sie w Wwie Biuro Rozwoju Miasta lub Biuro Drogownictwa.
A jeśli chodzi o ten konkretny przypadek, to należałoby pisać do Zarządu Dróg Miejskich. Przejazdy dla rowerzystów przez skrzyżowania mogą być przez nich wykonane w ramach przebudowy / remontu ulicy z ogólnej puli pieniędzy, bez traktowania tego jako odrębne zadanie inwestycyjne.

historia korespondencji:
Cytuj:
Zarząd Dróg Miejskich
ul. Chmielna 120
00-801 Warszawa
MK/ZDM/03/07/2012
Proszę o wyznaczenie przejazdu rowerowego na skrzyżowaniu ulic Banacha i Żwirki i
Wigury po północnej stronie skrzyżowania w celu skomunikowania ciągu pieszo-rowerowego
oraz drogi dla rowerów z Pól Mokotowskich.
Proszę o odpowiedź listem elektronicznym na adres blabla@gmail.com w terminie
wynikającym z art. 35 KPA oraz informowanie mnie o działaniach podejmowanych w powyższej
sprawie.
Z poważaniem,
Michał Kalida

I odpowiedź od ZDM (dwa dni później):
Cytuj:
Zarząd Dróg Miejskich przekazuje w załączeniu kopię e-maila z dn. 14 marca br. Pana Michała Kalida [odmienia się, powinno być Kalidy] w sprawie urządzenia przejazdu rowerowego na skrzyżowaniu ul.
Banacha i ul. Żwirki i Wigury, z uprzejmą prośbą o udzielenie odpowiedzi Zainteresowanym, kiedy planowana jest realizacja wnioskowanego przejazdu.
Przypominamy, iż począwszy od roku 2008 czynione były starania mające na celu realizację w trybie inwerstycyjnym przerowadzenia ścieżki rowerowej przez omawiane wyżej skrzyżowanie przy okazji rewitalizacji ochockiej części Pola Mokotowskiego.

I ten list poszedł też do ZMID. I od ZMID dostałem odpowiedź taką właśnie jak jest w pierwszym poście.

PostNapisane: Pn mar 26, 2012 18:07 
Zielony Oszołom

Ponieważ przejeżdżam tamtędy codziennie to chętnie bym pomógł w pisaniu tych pism. Ostatnie badania natężenia ruchu pokazują drastyczny wzrost liczby rowerzystów na przestrzeni ostatnich 9 lat w tym miejscu: http://www.zm.org.pl/?a=pomiar_porownanie_026-119 Może można to wykorzystać w pismach?

PostNapisane: Pn mar 26, 2012 20:36 
Stały Bywalec

Szczerze mówiąc nie wiem, czy powoływanie się na badania ruchu w sytuacji Warszawy, gdzie sieć rowerowa jest bardzo fragmentaryczna, a warunki poruszania się tym środkiem transportu - kiepskie, jest generalnie dobrym argumentem. Choć tą trasą jeździ sporo osób już teraz, to jednak potencjał roweru w Warszawie jest olbrzymi, bo poziom wykorzystania, przynajmniej w dojazdach do pracy, nie zachwyca (co innego rekreacja).

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Wt mar 27, 2012 6:22 
Zielony Oszołom

Jeśli ruch rowerowy jest spory w miejscu, gdzie infrastruktura szwankuje (brak przejazdów na wszystkich skrzyżowaniach wzdłuż Banacha), to tym bardziej wzrośnie gdy warunki się poprawią. To powinna być zachęta dla miasta, które podobno stawia na usprawnienie alternatywnego transportu.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Wt mar 27, 2012 19:49 
Stały Bywalec

Oceńcie:
http://dl.dropbox.com/u/14904054/MK_ZMID_03_02_2012.pdf

@down Zmienione już :)

Ostatnio edytowano Wt mar 27, 2012 20:08 przez Mhrok, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt mar 27, 2012 20:06 
Zielony Oszołom

Piłsudskiego, nie Piłsudzskiego jak ktoś już wspomniał
Pola Mokotowskiego, nie Pól Mokotowskich (nazwa jest w l.p.)

PostNapisane: Wt mar 27, 2012 21:15 
Stały Bywalec

Wymiana szkieł niewiele da, bo trzeba i tak zrobić nowy projekt organizacji ruchu, zgodny z obecnymi przepisami. Choć, rzeczywiście, przy sterowaniu wspólnym pieszymi i rowerzystami parę publicznych złotych można by w ten sposób oszczędzić. Choć nie znam przypadku wdrożenia takiej sygnalizacji w Warszawie.

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Wt mar 27, 2012 21:54 
Stały Bywalec

G.Madrjas napisał(a):
Choć nie znam przypadku wdrożenia takiej sygnalizacji w Warszawie.

Ja też nie znam, jestem prawie pewny, że takiego nie ma. Ale zawsze może być "ten pierwszy raz".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona