Wybacz, już wrzucam:
Cytuj:
Niestety nie jestem w stanie zgodzić się ze stanowiskiem, że budowa wnioskowanego przejazdu rowerowego nie jest ujęta w Wieloletniej Prognozie Finansowej na lata 2011-2033, gdyż jest ona ujęta w tabeli 4.4.1 Inwestycje Ogólnomiejskie w wierszu „Budowa ścieżek rowerowych”.
W związku z powyższym wnioskuję o wybudowanie przejazdu rowerowego przez jezdnie ulicy Żwirki i Wigury przy skrzyżowaniu z ulicą Banacha po stronie północnej(od strony Pomnika Lotnika) oraz dołączenie wnioskowanego przejazdu rowerowego do Drogi Dla Rowerów biegnącej od strony Parku im. Piłsudzkiego (Pól Mokotowskich).
W celu ograniczenia kosztów budowy sygnalizatorów dla rowerzystów sugeruję wykorzystanie możliwości wymiany szkieł sygnalizatorów dla pieszych na szkła dla pieszych i rowerzystów na podstawie „Standardów projektowych i wykonawczych dla systemu
rowerowego w m. st. Warszawie” w pkt 7.2 oraz na rysunku 41 w ww. dokumencie(rys 1. w tej
odpowiedzi).
Po pierwsze, wnioskuję o przejazd na wlocie od strony Pomnika Lotnika, więc ruch z ŻiW w lewo nijak się nie przecina z tym o co wnioskuję. Ale fakt, zielone najpierw pojawia się na wlocie od strony PL a potem(całkiem długo potem :/) na wylocie w tę samą stronę.
Cytuj:
Powinniśmy jednak raczej dążyć do tego, żeby te światła zaczęto wykorzystywać zgodnie z ich przeznaczeniem i zgodnie z obowiązującym prawem, a nie do tego, żeby zawsze obowiązywała sygnalizacja dyskryminująca bezsensownie ruch rowerowy.
Nie rozumiem w którym miejscu będzie to dyskryminacja rowerzystów. Skoro ja jadę szybciej, to mogę korzystać z tego samego cyklu co piesi, prawda?