Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lut 21, 2012 17:18 
Sympatyk

ajarmoniuk napisał(a):
Myśleliście o postawieniu jakichś wygrodzeń bądź słupków w świetle tego obszaru wyłączonego?

My? Znaczy kto? DOPR jest taką samą organizacja jak ZM i ma takie same prawa do stawiania czegokolwiek...

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 17:21 
Zielony Oszołom

Tak, wiem. Chodzi mi o pisma.

EDIT, z resztą, nie wiem, czy przypadkiem podmiotem odpowiedzialnym w tym przypadku nie są TW...

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 17:23 
Sympatyk

Wiesz, z instytucjami miejskimi różnie się rozmawia. Pisaliśmy o lustra przy Muzeum Niepodległości, stwierdzono że są bezzasadne.. po czym za chwilę doszło tam do wypadku przez ograniczoną widoczność... sami wiecie, jako ZM, że łatwo nie jest...

EDIT: z TW to mamy tyle wspólnego, że nasza siedziba mieści się w budynku do nich należącym. I tyle związków.

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 17:26 
Początkujący

Przedmiotem odpowiedzialnym za to miejsce jest TW
Wysłane było do nich pismo jako ZZ ( jakieś 2 lata temu).
Nie pamiętam czy na chwile obecną jakieś słupki nie zostały tam zainstalowane podczas remontu Nowowiejskiej (najwcześniej w sobotę mogę to potwierdzić).

Co do potrąceń na linii otwockiej pomyliłem się były 3 zdarzenia na przełomie 01.01.2012 do dnia dzisiejszego

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 17:32 
Zielony Oszołom

Wilk napisał(a):
Ale jak się świeci czerwone na przejściu, to na Boga! Postój te parę sekund i zaczekaj! Światło nie zmieni się w ułamku sekundy!

No właśnie. Czasem trzeba postać kilka minut. Stoisz, stoisz i patrzysz, jak że po horyzont nie widać żadnego samochodu. Osobiście nie dziwi mnie, że wielu wobec tego przechodzi. Podkreślam, że nie twierdzę tym samym, że przechodzenie na czerwonym jest z gruntu dobre.

Aczkowliek w krajach o zdecydowanie wyższym poziomie brd przechodzenie na czerwonym jest na porządku dziennym - jest wkalkulowane, że ludzie i tak będą przechodzić.

Chciałbym tu zwrócić też uwagę na casus Krakowskiego Przedmieścia po remoncie. Tam utarło się niejako, że piesi przechodzą gdzie chcą, nie tylko przez przejścia. Kierowcy, którzy tam jeżdżą (jest to, jak sądzę, dość stała grupa) jakoś się do tego przyzwyczaili, zdarza im się nawet przepuścić kogoś, mimo że nie jest na przejściu. Wypadków chyba raczej nie ma. Dlaczego gdzie indziej miałoby się nie udać?

Cytuj:
Pieszy też musi się jakoś przemieszczać, tak ZM jak i DOPR preferujemy w tym komunikację miejską... Ale jakby ona działała, gdyby zza każdego krzaka mógł wyjść legalnie pieszy? Szczególnie mowa o komunikacji szynowej, bo tramwaj nie stanie w miejscu!

W Wiedniu, który akurat bardzo dobrze znam, komunikacja miejska jakoś dobrze działa, choć piesi łażą jak chcą, także przez torowiska.

Cytuj:
Masa Krytyczna to wspaniała idea. Tylko że... co z tego, że walczy o ścieżki rowerowe i prawa rowerzystów. A jak wywiązują się ze swoich obowiązków rowerzyści? Obok wywalczona komfortowa i asfaltowa ścieżka rowerowa, a oni jada jezdnią... Bez oświetlenia, niewidoczni niemal...

Zgadzam się, że jazda na nieoświetlonym rowerze po zmroku jest głupotą. Ludzi głupich jest w ogóle wielu, wśród rowerzystów pewnie procentowo tyle samo, co wśród pieszych i kierowców.

Jeśli chodzi zaś o asfaltowe drogi dla rowerów, to nadal niestety, mimo coraz lepszej nawierzchni, często po prostu nie obsługują danego celu podróży. Albo wjazd/zjazd z nich wymusza zachowania nielegalne i bardzo niebezpieczne dla rowerzysty. Niestety ciągle rzadko się zdarza, aby w Warszawie ktoś naprawdę dobrze zaprojektował drogę dla rowerów.

Cytuj:
Każdy uczestnik ruchu powinien na drodze myśleć!

Myślę, że zgadzamy się bez zastrzeżeń co do tego, że człowiek jest najsłabszym ogniwem w zagadnieniu brd. Ale wydaje mi się, że skoro ludzi trzeba już zmuszać do poprawnych zachowań, to najbardziej trzeba skoncentrować się na tych, którzy tworzą największe zagrożenie nie tylko dla siebie, ale także dla innych. Są nimi bez wątpienia kierowcy.

Fajnie, że na forum zrobił się ferment i twórcza dyskusja. :D

Pozdrawiam

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 17:46 
Początkujący

Stary Trampek napisał(a):
W Wiedniu, który akurat bardzo dobrze znam, komunikacja miejska jakoś dobrze działa, choć piesi łażą jak chcą, także przez torowiska.

Po raz enty mówimy o innym mieście. Gdzie mentalność ludzi jest inna.
W Pradze tramwaj ustąpił mi pierwszeństwa gdy zawracałem, tylko że tam rozkłady są inne, nie ma presji czasu, pogoni za premią. Tam tramwaj nie przekracza 35km/h a u Nas jest pościg od przystanku do przystanku.

Zgadzam się, że jazda na nieoświetlonym rowerze po zmroku jest głupotą. Ludzi głupich jest w ogóle wielu, wśród rowerzystów pewnie procentowo tyle samo, co wśród pieszych i kierowców.

Ale takich ludzi jest cała masa, rowerzystów z kaskiem na głowie i światełkami przy rowerze oraz w kamizelce odblaskowej można naprawdę na palcach jednej ręki policzyć.
A to powinno być promowane w ramach "Masy krytycznej" skoro ona już jest to promujmy bezpieczeństwo na drogach.
Osobiście wychodzę z założenia że czym skorupka za młodu....
Gdyby prowadzić sukcesywnie takie akcje uświadamiające za kilka lat poziom brd by się poprawił

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 18:12 
Zielony Oszołom

swinx__wawa napisał(a):

Mentalność? Przyzwyczajenia są być może inne, ale je można zmieniać, zresztą bardzo szybko, jeśli się stosuje odpowiednie rozwiązania - vide casus Krakowskiego Przedmieścia.

Argument, że w Polsce jest taka a taka mentalność i w związku z tym nic się nie da zrobić, odrzucam. Uważam, że to łatwizna powiedzieć tak na wejściu. Najpierw lepiej sprawdzić, czy czasem nie dałoby się czegoś zrobić. Może się okazać, że rozwiązania sprawdzone gdzie indziej u tutaj się sprawdzą. Jak przyjmiemy na wejściu, że się nie sprawdzą, bo mentalność, będziemy tkwić w bezruchu.

Cytuj:
Ale takich ludzi jest cała masa, rowerzystów z kaskiem na głowie i światełkami przy rowerze oraz w kamizelce odblaskowej można naprawdę na palcach jednej ręki policzyć.

Zaraz, zaraz. Ale dlaczego od grupy głupców wliczyłeś tych wszystkich, którzy nie mają też kasków i kamizelek? Moje doświadczenie jako kierowcy jest takie, że wystarczy, aby rower miał aktywne źródło światła i będzie widoczny. Zresztą tak to też jest umocowane prawnie.

Cytuj:
A to powinno być promowane w ramach "Masy krytycznej" skoro ona już jest to promujmy bezpieczeństwo na drogach.
Gdyby prowadzić sukcesywnie takie akcje uświadamiające za kilka lat poziom brd by się poprawił

Widzisz, sam przyznajesz, że można zmieniać przyzwyczajenia.
Nie jeżdżę akurat zbyt często na Masę, więc może ktoś inny powinien się w tej sprawie wypowiedzieć, ale na wszystkich masach, na których byłem, apelowano, nawoływano i przypominano, że trzeba mieć aktywne oświetlenie roweru. Na Masie dostałem też kiedyś odblaski. Więc to nie do końca tak, że Masa nic nie robi.

Oczywiście, rola edukacji w działaniu na rzecz brd jest ważna, niektórych rzeczy można ludzi naprawdę nauczyć. Tu przywołam casus jazdy po spożyciu alkoholu. Lata apeli i akcji spowodowały jednak, że - przynajmniej w kręgach, w których się obracam - jazda po spożyciu jest uważana za absolutny przejaw głupoty i zwykłego chamstwa. Tego "się nie robi".

Samą edukacją się jednak nie załatwi problemu.

PS: Obawiam się, że trochę zaczynamy schodzić na offtopic - miało być o pl. Bankowym i przejściu dla pieszych, a dyskutujemy już w ogóle o brd i Masie. Proponuję, abyśmy wrócili do wątku, a inne kwestie dyskutowali w innych topicach - każdy z nich jest na tym forum. A dyskusja jest ciekawa.

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 18:29 
Początkujący

Zaraz, zaraz. Ale dlaczego od grupy głupców wliczyłeś tych wszystkich, którzy nie mają też kasków i kamizelek? Moje doświadczenie jako kierowcy jest takie, że wystarczy, aby rower miał aktywne źródło światła i będzie widoczny. Zresztą tak to też jest umocowane prawnie.

No dobrze ale czy poza umocowaniem prawnym, nie można by dołożyć czegoś od siebie.
Kask może choć trochę uratuje głowę przed obrażeniami :) albo spowoduje że mózg pozostanie w jednym miejscu :mrgreen:
Nie nazwał bym tych ludzi głupcami, bardziej osobami bez wyobraźni.

Argument, że w Polsce jest taka a taka mentalność i w związku z tym nic się nie da zrobić, odrzucam. Uważam, że to łatwizna powiedzieć tak na wejściu. Najpierw lepiej sprawdzić, czy czasem nie dałoby się czegoś zrobić.

No zgadzam się z tobą, można sprawdzać można próbować działać, ale nie można być też głuchym na argumenty drugiej strony i twardo stać przy swoim. Czasem lepszy rozwiązaniem jest kompromis.
No dobrze koniec OT, powróćmy do wątku o Bankowym

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 18:30 
Oberspammer

swinx__wawa napisał(a):

Mentalność nie jest wynikiem opadów atmosferycznych lub liczby parasoli produkowanych rocznie w danym kraju, ani nie jest skorelowana z gatunkiem żab zamieszkujących brzegi rzek, tylko wypadkową "law enforcement" -- egzekwowania prawa, jak i prawa jako takiego, gdyż ludzie automatycznie mają tendencję do olewania przepisów głupich.
Kiedyś widziałem nawet wykresy na ten temat.
Przymykanie oka przez Policje na ewidentne łamanie prawa (przekraczanie prędkości, w tym przy szkołach itp.), parkowanie w rejonie skrzyżowania, olewanie przez Straż Miejską kwestii wywożenia źle parkujących -- daje takie efekty, jakie widać.
Olivier Schneider, Francuz, zajmujący się polityką rowerową we Francji, mówił, że w Paryżu (trochę większe miasto od Warszawy) samochód zwożony jest błyskawicznie. Zawiózł stary telewizor do recyklingu, wszedł z kolegą do sklepu, jak wrócili -- samochodu NIE BYŁO.

swinx__wawa napisał(a):
Ludzi głupich jest w ogóle wielu, wśród rowerzystów pewnie procentowo tyle samo, co wśród pieszych i kierowców.

A ja proponuję poczytać zalinkowany wątek i nie pisać, że głupi są ci, co nie jeżdżą w kamizelkach odblaskowych, bo bezrefleksyjne powtarzanie bredni panów milicjantów do zwiększenia brd nie prowadzi, jedynie naraża na śmieszność.
W Holandii nikt nie jeździ w kamizelkach, w hełmach -- tylko kolarze, chorzy psychicznie i Amerykanie :wink: (to takie holenderskie przysłowie).
Dziwnym trafem twarde statystyki wykazują, że w krajach, w których jest najwyższy procent jeżdżących w hełmach, jest również najwyższy procent rannych i zabitych rowerzystów.
Wnioski?
Nie tędy droga...

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 18:44 
Początkujący

Monty B. Ike napisał(a):
Przymykanie oka przez Policje na ewidentne łamanie prawa (przekraczanie prędkości, w tym przy szkołach itp.), parkowanie w rejonie skrzyżowania, olewanie przez Straż Miejską kwestii wywożenia źle parkujących -- daje takie efekty, jakie widać.
Olivier Schneider, Francuz, zajmujący się polityką rowerową we Francji, mówił, że w Paryżu (trochę większe miasto od Warszawy) samochód zwożony jest błyskawicznie. Zawiózł stary telewizor do recyklingu, wszedł z kolegą do sklepu, jak wrócili -- samochodu NIE BYŁO.

No dobrze ale ani ZM ani DOPR , ani żadna inna organizacja nie zmieni Policji czy Straży Miejskiej

Monty B. Ike napisał(a):
głupi są ci, co nie jeżdżą w kamizelkach odblaskowych, bo bezrefleksyjne powtarzanie bredni panów milicjantów do zwiększenia brd nie prowadzi, jedynie naraża na śmieszność.

Niechęć do jeżdżenia w kamizelkach odblaskowych wynika z tego że rowerzyści nie chcą zostać zaszufladkowani.
W swoim życiu przejechałem już grubo ponad 300000 km, nie jednokrotnie na trasie spotykałem nieoznakowanego w żaden sposób rowerzystę, włos się jeży na głowie jak dostrzegasz kogoś takiego będąc od niego 30m.
Tak twierdzisz ze kask jest zły, a widziałeś kiedyś skutki uderzenia głową o asfalt??

Monty B. Ike napisał(a):
Nie tędy droga...

to gdzie ta droga, wskaż mi ją :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona