Autor Wiadomość
PostNapisane: So lut 18, 2012 14:07 
Początkujący

Witam. Jestem uczniem klasy trzeciej gimnazjum. W ramach Konkursu Wiedzy Obywatelskiej i Ekonomicznej muszę wykonać projekt rozwiązania jakiegoś społecznego problemu. Wybrałem do opracowania problem poprawy sytuacji rowerzystów w Warszawie. Jednym z kryteriów projektu jest skonsultowanie wybranych przeze mnie rozwiązań z ekspertem. I w tym miejscu dochodzimy do mojego problemu. Czy ktoś mógłby mi dać namiar na jakiegoś eksperta? Chcę wymyślić jakieś działania w zakresie bezpieczeństwa rowerzystów, bezpieczeństwa sprzętu rowerowego i komfortu poruszania się. Bardzo by mi na tym zależało, a projekt musi być gotowy do 28 lutego tego roku.

Ostatnio edytowano Pn lut 20, 2012 15:02 przez Michal1123c, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N lut 19, 2012 15:15 
Sympatyk

haha, też robię ten projekt, ale zrezygnowałem z tematu rowerowego.. :wink: stwierdziłem, że trudno ułożyć na tyle zawężony temat projektu, żeby rozwiązać problem ...

PostNapisane: N lut 19, 2012 17:24 
Oberspammer

Michał, jeśli byś sprecyzował, co chcesz skonsultować, to ludziom by się było łatwo określić, bo z ruchem rowerowym wiążą się tak rozmaite problemy (od prawnych i organizacji ruchu po psychologię zachowań poszczególnych grup uczestników ruchu a nawet sposób ubierania się na rower), że naprawdę trudno wyczuć w jakim zakresie poszukujesz eksperta.

PostNapisane: Pn lut 20, 2012 21:45 
Zielony Oszołom

gromanik napisał(a):
Michał, jeśli byś sprecyzował, co chcesz skonsultować, to ludziom by się było łatwo określić, bo z ruchem rowerowym wiążą się tak rozmaite problemy (od prawnych i organizacji ruchu po psychologię zachowań poszczególnych grup uczestników ruchu a nawet sposób ubierania się na rower), że naprawdę trudno wyczuć w jakim zakresie poszukujesz eksperta.

sailing_cyclist napisał(a):
haha, też robię ten projekt, ale zrezygnowałem z tematu rowerowego.. :wink: stwierdziłem, że trudno ułożyć na tyle zawężony temat projektu, żeby rozwiązać problem ...

Już wczoraj odpowiedziałem Michałowi na pw. m.in.:
"wybrany przez Ciebie problem jest zbyt szeroki. Równie dobrze mógłbyś przygotować pracę na temat tego, jak poprawić świat. Proponuję zawęzić: jak zachęcić uczniów i nauczycieli Twojej szkoły, żeby dojeżdżali do niej rowerem."
i dałem swojego emaila, ale na razie się nie odezwał.
Pytałem też, jakie kryteria musi spełniać ekspert, bo trudno tu o formalne kwalifikacje - ale odpowiedź jw., czyli jej brak.

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 21:47 
Sympatyk

tyle, co ja mogę powiedzieć na temat ekspertów : https://www.ceo.org.pl/sites/default/files/KWOiE/davBinary/KWOiE/2011%20-%202012/mazowieckie/informator_kwoie_mazowiecki_2012_01_16.pdf na stronie 6 są dokładne wymagania do takiego projektu , wszystko co wiedzą uczestnicy

Ale co do zaproponowanego przez ciebie tematu nie jest to problem jako taki... projekt musi być dokładnie "rozwiązaniem problemu" zgodnie z wytycznymi z linku powyżej

PostNapisane: Śr lut 22, 2012 10:04 
Zielony Oszołom

tyle, co ja mogę powiedzieć na temat ekspertów : https://www.ceo.org.pl/sites/default/files/KWOiE/davBinary/KWOiE/2011%20-%202012/mazowieckie/informator_kwoie_mazowiecki_2012_01_16.pdf na stronie 6 są dokładne wymagania do takiego projektu , wszystko co wiedzą uczestnicy

Informacja sprowadza się do tego, że to uczeń ma udowodnić kwalifikacje wybranego eksperta, według niesprecyzowanych kryteriów,, a jak mu się to nie uda, to cały projekt będzie oceniony na 0 pkt. Konkurs ma uczyć postaw obywatelskich...

Ale co do zaproponowanego przez ciebie tematu nie jest to problem jako taki... projekt musi być dokładnie "rozwiązaniem problemu" zgodnie z wytycznymi z linku powyżej

Sądzę, że to kwestia sformułowania tematu - czy "społeczny" oznacza, że rzecz musi dotyczyć miliona osób? Nie upieram się zresztą przy konkretnym temacie, to przecież nie mój projekt, proponuję tylko zawężanie w konkretnym kierunku. Na ostatniej konferencji rowerowej w polskim sejmie francuski "monsieur velo" (chyba najlepiej określić go jako rzecznika rowerzystów przy rządzie) przedstawiał dokładnie taki projekt (jedno liceum!) jako przykład skutecznej polityki rowerowej Francji. Zdaję sobie sprawę, że to może nie mieć znaczenia: jeśli nasz specjalista od WOSu nie dostrzeże w tym problemu społecznego, co jest niepokojąco prawdopodobne, to rzeczywista waga zagadnienia uczniowi nie pomoże.

PostNapisane: Śr lut 22, 2012 18:25 
Sympatyk

chodziło mi raczej o to, że inaczej trzeba byłoby sformułować ten temat bo nie jest on "problemem". Jest niewątpliwie bardzo ciekawym zagadnieniem pod względem uroweryzowywania naszego społeczeństwa - każda rewolucja (wiem że to dosyć przesadzona nazwa) musi się zacząć od małych społeczności... więc sądzę że "monsieur velo" podając jedno liceum jako przykład miał racje (choć może to tylko jedno i jedyne takie liceum, którym teraz chwali się przed całą Europą ;) )