Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt lut 10, 2012 12:44 
Oberspammer

OK. Według mnie miarka się przebrała. Na pl. Bankowym postawiono 2 metrowy płot uniemożliwiający przedostanie się (póki co nielegalne) z przystanków tramwajowo-autobusowych w stronę Pragi na autobusowe przy błękitnym! Dla mnie to całkowita degręgolada inżynierii ruchu- przecież tam teraz mało co jeździ po ulicy (znacznie mniej niż pieszych mogłoby przechodzić, zwłaszcza, że to teraz bardzo potrzebne, a i tak zaganiamy ludzi pod ziemię 20 schodów w dół i w górę...) Zresztą już ten idiotyczny napis przy naprawie windy na peronie północnym mnie wkurzył: "Winda jest na sąsiednim peronie (5 metrów od ciebie), ale dymaj niepełnosprawny 200 metrów dookoła, bo tak jest legalnie". Absurd na absurdzie, absurdem pogania. Zastanawiam się jakie kroki podjąć.

Zdjęcia:
Obrazek
Obrazek

Ostatnio edytowano Pt lut 10, 2012 13:10 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt lut 10, 2012 13:03 
Greenpisarz

Tak, też zauważyłem - jeszcze parę dni temu ich nie było. A przecież teraz możliwość przejścia tamtędy jest jeszcze istotniejsza niż przed budową metra, bo jest przystanek autobusowy, w godzinach wieczornych wszystko jeździ rzadziej a mróz jest naprawdę duży (koksownika w tym miejscu nie ma). Powinni zrobić tam natychmiast zrobić tymczasową zebrę. A docelowo normalne przejście w poziomie jezdni.

PostNapisane: Śr lut 15, 2012 15:20 
Oberspammer

Cytuj:
Szanowni Państwo,
Wnioskuję o utworzenie tymczasowego, a docelowo stałego, przejścia dla pieszych przez południową jezdnię al. Solidarności na wysokości tzw.: błękitnego wieżowca, jako dodatkowe dojście do przystanku tramwajowo-autobusowego Metro Ratusz Arsenał 09. Przejście dla pieszych może zostać utworzone:
- po zachodniej stronie zadaszenia przystanku (wymaga demontażu kilku barier dla pieszych) lub;
- W centralnej części zadaszenia przystanku na wysokości wyjścia z przejścia podziemnego poprzez demontaż części elementów dwóch segmentów zadaszenia przystanku znajdujących się pomiędzy wyjściem z przejścia podziemnego oraz pierwszymi fotelami dla pieszych (4 i 5 segment od strony zachodniej). Utworzenie przejścia dla pieszych w tej formie wymaga przesunięcia przystanku Metro Ratusz Arsenał 55 bliżej ul. Andersa, na co jest odpowiednio duża ilość miejsca (przystanek funkcjonuje bez zatoki przystankowej na pazie ruchu).
Sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu Al. Solidarności i ul. Andersa powinna nadawać sygnał zielony dla tak utworzonego przejścia dla pieszych podczas fazy jazdy na wprost ul. Andersa oraz skrętu w lewo z Al. Solidarności na pl. Bankowy, co zapewniłoby pieszym ponad 30 sekund na pokonanie zaledwie 7 metrów szerokości jezdni.
Utworzenie tego przejścia dla pieszych jest koniecznie z następujących względów:
1. Trwa remont wind prowadzących z przejścia podziemnego na przystanek, co uniemożliwia lub znacznie utrudnia osobom z bagażem, wózkami dziecięcymi lub niepełnosprawnym dostanie się na przystanek. Aby nie korzystać ze schodów w przejściu podziemnym (ponad 20 schodów w dół i w górę, ok. 10 metrów różnicy poziomów) takie osoby muszą dokonać obejścia liczącego nawet 250 metrów, a mogłyby przejść zaledwie 7 metrów przez jezdnię.
2. W przejściu podziemnym (zwłaszcza na schodach prowadzących na przystanek) w godzinach szczytu panuje nadmierny tłok, który sprzyja działalności kieszonkowców oraz niekorzystnie wpływa na przepływ pieszych, co może powodować niepotrzebny stres dla pasażerów oraz negatywne opinie o zarządzaniu transportem publicznym.
3. Postulowane rozwiązanie zostanie wykonane w strefie I polityki transportowej m.st. Warszawy, w której ruch pieszy powinien być preferowany przed ruchem pojazdów mechanicznych i gdzie istniejące przejścia podziemne powinny być uzupełniane przejściami z poziomie jezdni, jako wyraz tejże preferencji.
Utworzenie tego przejścia dla pieszych jest możliwe, ponieważ:
1. Obecnie Al. Solidarności od pl. Bankowego do Dworca Wileńskiego jest ulicą zamkniętą dla ruchu samochodów prywatnych, a więc przenosi znacznie mniejszy potok pojazdów, co minimalizuje ryzyko potrącenia pieszego na tak utworzonym przejściu dla pieszych.
2. Istnieje możliwość włączenia przejścia dla pieszych w cykl sygnalizacji świetlnej skrzyżowania Al. Solidarności i ul. Andersa bez pogarszania przepustowości skrzyżowania dla samochodów, a nawet bez żadnej zmiany cyklu sygnalizacji świetlnej.
Wobec tego wnioskuję, jak na wstępie.

Kopiowanie i pamodyfikacje dozwolone.

Otrzymali: ZDM, ZTM, Koordynacja Remontów oraz Drogownictwo z Komunikacją razem wzięte. Mailem.

PostNapisane: Cz lut 16, 2012 10:35 
Oberspammer

Gotowa jest już petycja w tej sprawie na Petycje.pl:

http://www.petycje.pl/petycja/8453/o_ut ... _(warszawa).html

PostNapisane: Pt lut 17, 2012 13:16 
Oberspammer

A na TVN Warszawa już jest sonda i artykuł w tej sprawie. Wyniki sondy na razie do D:
http://www.tvnwarszawa.pl/ulice,news,wa ... 35799.html

PostNapisane: Pt lut 17, 2012 13:57 
Sympatyk

Niestety bez edukacji i poznania/poczucia alternatywy ludzie będą przeciwni...

PostNapisane: Pt lut 17, 2012 15:59 
Oberspammer

Zauważyłem, że sonda jest trochę myląca. Głosy na TAK rozbijają się na dwie opcje, a głosy na NIE mają tylko jedną opcję do wyboru. Albo z socjologią na bakier, albo to przemyślana socjomanipulacja.

PostNapisane: Pt lut 17, 2012 17:54 
Zielony Oszołom

Moim zdaniem ta trzecia odpowiedź jest w ogóle niejasna.

PostNapisane: Pt lut 17, 2012 18:41 
Oberspammer

Wydaje mi się w miarę zrozumiała: powinno być przejście przez obie jezdnie i torowisko.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pn lut 20, 2012 12:14 
Oberspammer

O Bankowym pisze także Rynek Kolejowy (http://www.rynek-kolejowy.pl/30985/Ziel ... zych_przy_ Blekitnym_Wiezowcu.htm), a dziś będę w Kurierze Warszawskim w tej sprawie. Akurat jak kręcili na Bankowym natrafili na... awarię także nowej dopiero co do oddanej do użytku windy na przystanku północnym.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona