W barwach SKM jeździ kilka typów EZT - "Elfy", 19WE i najstarsze 14WE. Z punktu widzenia pasażerów z rowerami te ostatnie są najlepsze, gdyż mają najwięcej miejsc do powieszenia jednośladu w przeliczeniu na długość składu - 2x4=8 haków na 3 wagony. Pozostałe EZT wypadają gorzej - 19WE też ma 2x4=8 haków, ale jednostka na długość czterech wagonach, zaś Elfy to porażka - zaledwie 2x2=4 haki na aż pięć wagonów.
Pociągi typu 14WE mają jednak wadę: pod hakami są rozkładane siedzenia, z których ciężko zrezygnować nawet gdy rowerzysta chciałby skorzystać z wolnego haka. Byłem raz świadkiem (na szczęście nie uczestnikiem) bardzo głośnej kłótni nt. dostępu do tych haków, więc na początku siepnia zwróciłem się do spółki SKM z prośbą o rozwianie wątpliwości:
Cytuj:
Drugą sprawą są miejsca dla rowerów, a konkretnie haki do ich wieszania w składach typu 14WE. Pod tymi hakami są rozkładane siedzenia, z których korzystają pasażerowie. Pasażerowie ci rzadko kiedy ustępują miejsca aby inny pasażer mógł tam powiesić rower, nawet gdy są o to proszeni (raz nawet byłem świadkiem agresywnej reakcji pasażera, który
niemal zmusił rowerzystę do opuszczenia pociągu). Czy rowerzysta, który właśnie wsiadł do pociągu ma pierwszeństwo w korzystaniu z miejsc przeznaczonych dla rowerów (podobnie jak są miejsca siedzące z pierwszeństwem dla osób starszych lub z dziećmi), czy też miejsca te zajmowane są na zasadzie 'Kto pierwszy, ten lepszy'? Pragnę zauważyć, iż w drugim przypadku rower będzie musiał stać w przejściu, co zarówno zajmuje więcej miejsca, jak i ogranicza swobodę przemieszczania się innych pasażerów. Jeżeli jednak pierwszeństwo ma rower, to bardzo proszę aby w składach typu 14WE umieszczono czytelną informację o tym, aby w przyszłości uniknąć nieporozumień z pasażerami nieprzewożącymi rowerów.
W połowie października musiałem się przypomnieć, ale już 1,5 dnia później dostałem odpowiedź:
Cytuj:
Przepraszam Pana za brak odpowiedzi w miesiącu urlopowym sierpniu. Staram się odpowiadać na Państwa w ciągu 14 dni od wpłynięcia informacji na skrzynkę.
[...]
W pociągach SKM transportowane rowery zaleca się wieszać na wieszakach do tego przystosowanych i w takim przypadku osoba siedząca na siedzeniu pod wieszakiem powinna udostępnić miejsce w celu zawieszenia roweru. Postaram się poczynić starania odnośnie zawieszenia odpowiednich piktogramów dot. pasażerów z rowerem.
Dziś jechałem 14WE i nad hakami zobaczyłem takie cóś:

Wracałem tym samym pociągiem, ale w składzie na drugim końcu (pociąg składał się z 2 EZT) i tam jeszcze nie było tych naklejek, ale można mieć nadzieję że nieługo pojawią się we wszystkich pociągach.