Autor Wiadomość
 Tytuł: Rower w SKM
PostNapisane: Wt gru 13, 2011 18:10 
Zielony Oszołom

W barwach SKM jeździ kilka typów EZT - "Elfy", 19WE i najstarsze 14WE. Z punktu widzenia pasażerów z rowerami te ostatnie są najlepsze, gdyż mają najwięcej miejsc do powieszenia jednośladu w przeliczeniu na długość składu - 2x4=8 haków na 3 wagony. Pozostałe EZT wypadają gorzej - 19WE też ma 2x4=8 haków, ale jednostka na długość czterech wagonach, zaś Elfy to porażka - zaledwie 2x2=4 haki na aż pięć wagonów.

Pociągi typu 14WE mają jednak wadę: pod hakami są rozkładane siedzenia, z których ciężko zrezygnować nawet gdy rowerzysta chciałby skorzystać z wolnego haka. Byłem raz świadkiem (na szczęście nie uczestnikiem) bardzo głośnej kłótni nt. dostępu do tych haków, więc na początku siepnia zwróciłem się do spółki SKM z prośbą o rozwianie wątpliwości:
Cytuj:
Drugą sprawą są miejsca dla rowerów, a konkretnie haki do ich wieszania w składach typu 14WE. Pod tymi hakami są rozkładane siedzenia, z których korzystają pasażerowie. Pasażerowie ci rzadko kiedy ustępują miejsca aby inny pasażer mógł tam powiesić rower, nawet gdy są o to proszeni (raz nawet byłem świadkiem agresywnej reakcji pasażera, który
niemal zmusił rowerzystę do opuszczenia pociągu). Czy rowerzysta, który właśnie wsiadł do pociągu ma pierwszeństwo w korzystaniu z miejsc przeznaczonych dla rowerów (podobnie jak są miejsca siedzące z pierwszeństwem dla osób starszych lub z dziećmi), czy też miejsca te zajmowane są na zasadzie 'Kto pierwszy, ten lepszy'? Pragnę zauważyć, iż w drugim przypadku rower będzie musiał stać w przejściu, co zarówno zajmuje więcej miejsca, jak i ogranicza swobodę przemieszczania się innych pasażerów. Jeżeli jednak pierwszeństwo ma rower, to bardzo proszę aby w składach typu 14WE umieszczono czytelną informację o tym, aby w przyszłości uniknąć nieporozumień z pasażerami nieprzewożącymi rowerów.

W połowie października musiałem się przypomnieć, ale już 1,5 dnia później dostałem odpowiedź:
Cytuj:
Przepraszam Pana za brak odpowiedzi w miesiącu urlopowym sierpniu. Staram się odpowiadać na Państwa w ciągu 14 dni od wpłynięcia informacji na skrzynkę.
[...]
W pociągach SKM transportowane rowery zaleca się wieszać na wieszakach do tego przystosowanych i w takim przypadku osoba siedząca na siedzeniu pod wieszakiem powinna udostępnić miejsce w celu zawieszenia roweru. Postaram się poczynić starania odnośnie zawieszenia odpowiednich piktogramów dot. pasażerów z rowerem.

Dziś jechałem 14WE i nad hakami zobaczyłem takie cóś:
Obrazek
Obrazek

Wracałem tym samym pociągiem, ale w składzie na drugim końcu (pociąg składał się z 2 EZT) i tam jeszcze nie było tych naklejek, ale można mieć nadzieję że nieługo pojawią się we wszystkich pociągach.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

Tytuł: Re: Rower w SKM
PostNapisane: Pt gru 16, 2011 18:43 
Stały Bywalec

Fajnie, że coś zrobili i gratulację za inicjatywę, ale z doświadczeń wyniesionych z nowych wagonów Koleji Mazowieckich wiem, że taka naklejka ma raczej umiarkowany autorytet dla osoby bez roweru ktora już tam siedzi, szczególnie że te przedziały często okupowane są przez element okołożulerski.

PostNapisane: Pt gru 16, 2011 22:51 
Zielony Oszołom

Na wyjeździe do Kopenhagi jak jechaliśmy pociągiem do Szwecji też kilka osób nie wiedziało, że to miejsce na rowery i trzeba było ich uczyć. Tzn jak my pojawiliśmy się w środku z rowerami to zaczęło się gadanie, że to miejsce na rowery i siedzący zrobili minę jakby o tym nie wiedzieli i szybko uciekli.

PostNapisane: Pn lut 06, 2012 10:09 
Zielony Oszołom

Piwoslaw napisał(a):
Obrazek

No i moja radość była przedwczesna:( To był jedyny raz kiedy zobaczyłem tę naklejkę. Nie pamiętam numeru składu, w którym zrobiłem powyższe zdjęcie, więc nie wiem czy nie trafiam na niego czy też naklejka została zdjęta. Eh...

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Pn lut 06, 2012 11:15 
Oberspammer

Piwoslaw napisał(a):
Piwoslaw napisał(a):
http://i193.photobucket.com/albums/z195 ... _rower.jpg

No i moja radość była przedwczesna:( To był jedyny raz kiedy zobaczyłem tę naklejkę. Nie pamiętam numeru składu, w którym zrobiłem powyższe zdjęcie, więc nie wiem czy nie trafiam na niego czy też naklejka została zdjęta. Eh...

Zapytaj u źródła:
http://www.ztm.waw.pl/?c=115&l=1

PostNapisane: Pn lut 06, 2012 12:43 
Zielony Oszołom

Najpierw przejadę się kilkoma składami 14WE, aby podać numery boczne wagonów, w których brak naklejki.

PostNapisane: Cz mar 01, 2012 10:45 
Zielony Oszołom

Dziś wysłałem:
Cytuj:
Bardzo się ucieszyłem, gdy na początku grudnia ub.r. zobaczyłem w SKM typu 14WE napis nad miejscami dla rowerów wzywający do pomagania współpasażerom w umieszczaniu m.in. rowerów w miejscu do tego przeznaczonych. Niestety, przez ostatnie trzy miesiące okazało się, iż nie wszystkie jednostki mają takie napisy. Zauważyłem je tylko w dwóch składach (nr 107 i 108), zaś w co najmniej czterech (nr 102, 103, 104 i 105) takich napisów nie ma. Bardzo proszę o uzupełnienie braków, gdyż coraz cieplejsza pogoda przyczyni się do zwiększenia liczby rowerzystów w SKM.

Chciałbym też zauważyć, że problem z nieustępowaniem miejsca pod hakami dla rowerów dotyczy również najnowszych składów typu 27WE (ELF). W tych pojazdach, oprócz nałożenia miejsc siedzących i miejsc dla rowerów, dziwi bardzo mała ilość tych drugich - zaledwie cztery w całym pociągu. Podwojenie tej liczby nie powinno sprawiać problemów, a dołożenie kilku w środkowych wagonach pozwoliłoby uniknąć biegania wzdłuż peronu do któregoś z końców bardzo długiego pociągu (pozostałe typy pociągów są krótsze, a w trakcji zwielokrotnionej zawsze w połowie znajdują się dwa końce składów).