Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr gru 14, 2011 15:33 
Bywalec

~Kris napisał(a):
artur.tondera napisał(a):
~Kris napisał(a):
W Holandii, czy w Austrii, typowym widokiem - przy dworcach kolejki - są setki rowerów stojących obok siebie, na przestrzeni porównywalnej z tą konstrukcją. Kurczę, może byśmy tak zeszli na ziemię!

Rozumiem, że hiperbola jest pięknym zabiegiem literackim, chciałbym jednak zobaczyć "setki" rowerów, zmieszczone na powierzchni 10,8mx2,7m (bo takie są wymiary parkingu który zajął pierwsze miejsce).
Tak, zejdźmy na ziemię...
Pzdr
Artur
ZTM
Panie Arturze, proszę uprzejmie:
http://whatthedutch.files.wordpress.com ... g_0546.jpg
(Utrecht Centraal station)

Ten parking to nie jest wybryk szaleńca - to jest kompromis, który wyrósł z realiów, ale za to powstał naprawdę. A my sobie bujamy w obłokach projektując monumentalne budowle na które nie ma miejsca, i na które nas nie stać.

Na zdjęciu, które, jak mniemam, obejmuje (front) podobną przestrzeń, jak ten "nasz" projekt parkingu, naliczyłem 25 rowerów. Abstrahując od tego, że taki parking nie spełniałby podstawowych parametrów, które miasto Warszawa (oraz ZM) wyznacza dla stojaków rowerowych, to nie widzę takiego zapotrzebowania, które wymuszałoby na nas takie drastyczne rozwiązania. Miejsca póki co mamy więcej niż rowerów...

PostNapisane: Śr gru 14, 2011 15:38 
Stały Bywalec

Mocne !
Ale chyba nie chciałbym z czegoś takiego korzystać.
No chyba, że mnie życie zmusi.
Na razie mogę podróżować razem z rowerem.

PostNapisane: Śr gru 14, 2011 16:07 
Stały Bywalec

Nie rozumiem uzyskiwania na siłę dużej ilości miejsc na rowery, tak jak te stojaki piętrowe.
Bardzo mi się podoba parking P&R w wawrze, jest tam dużo miejsca na rowery zadaszonego. Na miejscu jeszcze nie byłem, zawsze widziałem z skm.

PostNapisane: Śr gru 14, 2011 18:21 
Stały Bywalec

A może na razie niech będzie jak w projekcie?
Przecież w razie potrzeby i braku miejsca moduły
w dość prosty sposób da się zagęścić.
Ja w każdym bądź razie nie widzę możliwości
pozostawienia roweru na takim parkingu na np. 9-10 godzin.
Może gdybym używał pordzewiałego nieskładaka
bez dzwonka, oświetlenia, błotników, że o liczniczku nie wspomnę,
to byłbym odważniejszy. Albo nie miał innego wyjścia.
W KMach za rower się płaci.
Pożyjemy - zobaczymy. Życie weryfikuje wszystko.

PostNapisane: Śr gru 14, 2011 20:13 
Zielony Oszołom

Na zdjęciu, które, jak mniemam, obejmuje (front) podobną przestrzeń, jak ten "nasz" projekt parkingu, naliczyłem 25 rowerów. Abstrahując od tego, że taki parking nie spełniałby podstawowych parametrów, które miasto Warszawa (oraz ZM) wyznacza dla stojaków rowerowych, to nie widzę takiego zapotrzebowania, które wymuszałoby na nas takie drastyczne rozwiązania. Miejsca póki co mamy więcej niż rowerów...

Panie Arturze,
Dziękuję za cierpliwość w liczeniu rowerów na zdjęciu.
Zgódźmy się na kompromis, że w krajach z doświadczeniem w tej dziedzinie, na porównywalnej przestrzeni parkuje 'kilkakrotnie' więcej rowerów - i że jest to norma.

Dlaczego tak jest?
1. Bo tak jest taniej (czyli można zrobić więcej, za te same pieniądze)
2. Bo przestrzeń miejska jest ograniczona, i dostępne miejsce powinno być efektywnie wykorzystywane.
3. Bo mądrze zrobionego parkingu nie trzeba potem przerabiać - i płacić za to. (Co będzie, jak liczba rowerzystów wzrośnie z 10 do 14? )
4. Bo obiekty oszczędnie gospodarujące miejscem pozwalają miastu zrobić więcej na tej samej przestrzeni (Postawimy gdzieś taką wiatę, a potem okaże się, że tym samym zablokowaliśmy na wieki możliwość zbudowania w tym miejscu ścieżki rowerowej - bo zajęliśmy całą dostępną przestrzeń)

Monumentalne budowle powstają tam, gdzie nie działa ekonomia i zdrowy rozsądek. Skoro w Holandii nie powstają takie parkingi jak ten z projektu, to stawiam tezę, że u nas też nie powstaną, albo - co gorsza - zbudujemy jeden, wyczerpiemy budżet na następne 5 lat, i z przyczyn obiektywnych, ale w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku - zakończymy projekt.

PostNapisane: Śr gru 14, 2011 21:55 
Stały Bywalec

Nie ma co przesadzać - nie mamy tylu rowerzystów co kraje rowerowe i zdążymy trzy razy zmienić infrastrukturę zanim odczujemy potrzebę kompresowania rowerów. Normalnie robić i nie przesadzać, tyle powiem.

PostNapisane: Śr gru 14, 2011 22:19 
Bywalec

~Kris napisał(a):
Dlaczego tak jest?
1. Bo tak jest taniej (czyli można zrobić więcej, za te same pieniądze)
2. Bo przestrzeń miejska jest ograniczona, i dostępne miejsce powinno być efektywnie wykorzystywane.
3. Bo mądrze zrobionego parkingu nie trzeba potem przerabiać - i płacić za to. (Co będzie, jak liczba rowerzystów wzrośnie z 10 do 14? )
4. Bo obiekty oszczędnie gospodarujące miejscem pozwalają miastu zrobić więcej na tej samej przestrzeni (Postawimy gdzieś taką wiatę, a potem okaże się, że tym samym zablokowaliśmy na wieki możliwość zbudowania w tym miejscu ścieżki rowerowej - bo zajęliśmy całą dostępną przestrzeń)

Monumentalne budowle powstają tam, gdzie nie działa ekonomia i zdrowy rozsądek. Skoro w Holandii nie powstają takie parkingi jak ten z projektu, to stawiam tezę, że u nas też nie powstaną, albo - co gorsza - zbudujemy jeden, wyczerpiemy budżet na następne 5 lat, i z przyczyn obiektywnych, ale w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku - zakończymy projekt.

Nie mogę się do końca zgodzić. Zabawne jest to, że przy ogłoszeniu o wynikach konkursu na TVN Warszawa, w komentarzach mnóstwo razy powtarza się teza, że przecież trzeba budować metro, wiaty przystankowe, itp itd więc po co wiaty rowerowe. Z drugiej strony tutaj na forum, zarzut jest, że za mało, skoro można więcej. Należą się zatem dwa słowa wyjaśnienia.

W bieżącym roku ZTM postawił w różnych miejscach Warszawy prawie sto stojaków + 50 na P+R Al. Krakowska + za moment 75 na P+R Wawer. To nie jest tak, że nie rozumiemy, jak stawiać proste stojaki u-kształtne bez zbędnych ceregieli przestrzennych. W wielu miejscach wykorzystywaliśmy właśnie różne zatoczki, zapomniane chodniki itp. Jednak parkingi rowerowe, które mają być pokłosiem tego konkursu odpowiadają na troszkę inną potrzebę. Nie wszyscy rowerzyści w Warszawie mają poczucie, że rower może stać i moknąć, nieoświetlony i niestrzeżony. To trochę jak z parkingami P+R - one są robione właśnie w takim "wyższym" standardzie po to, żeby zachęcić tych, których zachęcić trudno. Moim zdaniem nikogo z tego forum nie muszę zachęcać do jeżdżenia rowerem, co więcej, wiem też po sobie, że jak człowiek jest zdeterminowany, to się przypnie i wepchnie z rowerem dosłownie wszędzie. To, co stawiamy sobie za cel, to rozruszanie tych, którzy rowery może nawet mają, ale boją się dojechać nimi do środków komunikacji publicznej - bo siodełko będzie mokre jak deszcz spadnie, bo ukradną, bo się przewróci... Te wiaty nie będą też stawiane w miejscach o dużym zagęszczeniu urbanistycznym - to by było bez sensu. Planujemy raczej takie lokalizacje (jak np. pobliże stacji kolejowych), którym miejsca nie brakuje, a które naszym zdaniem mają cechy węzłów przesiadkowych. Stąd też nie ma aż takich obaw o pozostałą infrastrukturę rowerową - bo ruch w takiej, dajmy na to, Choszczówce, nie jest aż tak zabójczy, żeby nie dało się ulicami dojechać rowerem do stacji.
Jasne - wszystko można wytanić, ale moim skromnym zdaniem, nie zawsze powinno być to celem wszystkich działań w mieście.

Na koniec chciałbym dodać uwagę z zakresu "oglądania zagranicy". Owszem, byłem i w Holandii i w Kopenhadze i w ogóle na rowerowym "Zachodzie", ale także tam, oprócz rzuconych gór rowerów przy dworcach głównych, mamy architekturę podobną do proponowanej przez ZTM:
http://cyclingcultures.org.uk/blog/wp-c ... arking.jpg
a czy ładniejszą? Czy tańszą? Trudno rozsądzić (chociaż nie, ładniejszą to raczej nie ;)

PostNapisane: Śr gru 14, 2011 22:31 
Admin

~Kris napisał(a):
Zgódźmy się na kompromis, że w krajach z doświadczeniem w tej dziedzinie, na porównywalnej przestrzeni parkuje 'kilkakrotnie' więcej rowerów - i że jest to norma.

Jest to norma w sytuacji, w której pod dworcem kolejowym masz 5-10 tysięcy chętnych do zostawienia roweru, dosłownie zero miejsc parkingowych dla samochodów, a gęstość zabudowy jest 2-3x wyższa niż w Warszawie. My na razie jesteśmy na etapie "nie zostawię roweru na ulicy, bo ukradną", w której takie dopieszczenie potencjalnych chętnych ma swoje zalety. Dopóki rower zajmuje mniej miejsca niż samochód, to i tak się to opłaca.

Osobiście bardziej podoba mi się B+R wrocławski, ale to kwestia gustu.

PostNapisane: Cz gru 15, 2011 0:15 
Zielony Oszołom

ok - ustępuję pod naporem krytyki.
Być może pomysł jest rzeczywiście fajny i da rezultaty. Moje zastrzeżenia wynikają tylko z prostackiej empirii.
Chętnie dam się przekonać faktom, że nie miałem racji. Powodzenia!

PostNapisane: Cz lut 23, 2012 23:23 
Stały Bywalec

wszyscy, którzy bywają na Ursynowie wiedzą jak wyglądają stojaki przed urzędem dzielnicy - są to ordynarne wyrwikółka.

ale bardzo mi się podoba jak wygląda odpowiedź zarządu dzielnicy na pytanie dlaczego są niezgodne ze standardami:
"stojaki zostały zainstaloane na okres próbny z zamiarem sprawdzenia ich przydatności i popularności wśród rowerzystów" ;)

http://bip.warszawa.pl/NR/exeres/DE2B1B ... meless.htm

no, ale jak widać ostrzał z wielu stron ma sens, bo mają wkrótce zakupić nowe stojaki :)

zresztą inne wątki w tej odpowiedzi na interpelacje też są ciekawe, np. o zbieraniu opinii od dyrekcji szkół. już 7 miesiąc zbierają te opinię od szkół, chociaż to robota na kilka dni... no ale chyba nie ma co liczyć na szybkie załatwianie spraw przez polskie urzędy ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona