Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N kwi 17, 2011 21:46 
Początkujący

ale to kwestia chyba przejeżdżających tamtędy nielegalnie samochodów - ZDM wybudował tam obecnie fosę w postaci opaski bezpieczeństwa i jak słyszałem od robotników że mają być tez wygrodzenia... :)

PostNapisane: Wt kwi 19, 2011 19:51 
Zielony Oszołom

grzcie2083 napisał(a):
Niniejszym obalam mit o jakich kolwiek czynnościach (nie)wykonywanych na terenach podległych ZOM i jego wykonawcom .Fakt powyższy stwierdziłem już w X 2010r i trwa on do dziś ( zdjęcia z 07.04.2011r.)miejsce Warszawa ul Z.Krasińskiego 36 obok cukierni.
(...)
Gorąca prośba do aktywnych cyklistów o obserwację drażliwego miejsca.Czas pokaże jak szybko ZOM podniesie rękawicę.

A tu akurat niekoniecznie masz pełną rację. To jest błoto regularnie nanoszone przez samochody (dostawcze?) które wjeżdżają przez to co zostało z trawnika na "parking" w pobliżu budek sklepowych.

Ostatnio pojawiły tam się betonowe baby zagradzające przejazd, oczywiście rychło baby zostały tak przestawione, że spełniały wyłącznie rolę "dekoracyjną" (ach to społeczne zaangażowanie!)

Obrazek

Obrazek

Ale chyba kroi się tu jakieś rzeczywiste wygrodzenie - dziś zauważyłem słupki i oznakowanie poziome pośrodku drogi rowerowej, mam nadzieję że wkrótce dołączą do nich słupki na opasce ul. Broniewskiego, a trawnik będzie zrekultywowany.

Myślę że to efekt Twoich pism, Grzegorzu.

Obrazek

I na pocieszenie, w ramach oderwania od siermiężnej polskiej rzeczywistości: my tu o zmechanizowanym odśnieżaniu, a Berlin ma nawet specjalizowane zamiataczki do Dróg rowerowych:

Obrazek

:)

PostNapisane: Pt cze 17, 2011 13:16 
Zielony Oszołom

Broniewskiego/Krasińskiego 36 przy cukierni.
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=COXZ9sEN

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... ey=CKuHj3A
Z tego co widziałem na zdjęciach jest w miarę porządnie.

PostNapisane: N cze 19, 2011 15:06 
Zielony Oszołom

Rowerowy Szczecin

http://rowerowy.szczecin.pl/index.php?o ... Itemid=398

cyt"Systematyczne oczyszczanie dróg rowerowych kosztować będzie podatnika 0,15zł za 1 m? drogi, a oczyszczanie interwencyjne to koszt 0,30zł za 1 m?. kon cyt
Czyli rozumiem ze można za nie duże pieniądze dać ludziom czystą DDR , w lecie i zimie.A mówiłem już dawno temu rodzinie ,przenieśmy się do Szczecina.Jestem za.

PostNapisane: N cze 19, 2011 22:21 
Stały Bywalec

a i kontrpas jest przy miejscu parkingowym.

PostNapisane: Wt paź 04, 2011 21:11 
Oberspammer

Ponoć zimą 2011/2012 problem odśnieżania dróg rowerowych zniknie: Infrastruktura wnioskuje o usunięcie tego zapisu ze "Standardów". :twisted:

PostNapisane: Śr paź 05, 2011 16:29 
Oberspammer

Nie ma to jak innowacyjne podejście do rozwiązania problemu...

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pt lis 04, 2011 7:23 
Zielony Oszołom

Tej zimy rowerzyści utkną w zaspach
Życie Warszawy napisał(a):
Zarząd Oczyszczania Miasta nie przewidział pieniędzy na odśnieżanie dróg rowerowych. Powód? Oszczędności.

Ścieżki pokryte 30-centymetrową warstwą białego puchu, a w niektórych miejscach wręcz hałdami śniegu zgarnianego z chodników. Tak często wyglądała sytuacja w zeszłym roku. Podobnie będzie w tym sezonie.

– Ze względu na zdecydowanie mniejsze w porównaniu do chodników wykorzystanie ścieżek rowerowych zimą nie przewidujemy ich stałego odśnieżania – wyjaśnia Iwona Fryczyńska, rzeczniczka Zarządu Oczyszczania Miasta, który odpowiada za porządek na ok. połowie dróg rowerowych w Warszawie. – Ma to także uzasadnienie ekonomiczne: posiadamy ograniczone fundusze, nawet na oczyszczanie chodników.

– Zimą małą kto jeździ i to nie są efektywnie wydane pieniądze. Teraz wszędzie szukamy oszczędności – dodaje Piotr Guział, burmistrz Ursynowa. Tamtejszy urząd odpowiada za ok. 10 proc. dróg rowerowych w dzielnicy.

Rowerzyści nie zgadzają się z taką argumentacją. – To nie jest tak, że zimą na dwóch kółkach się nie jeździ i można nie odśnieżać ścieżek. Ludzie nie jeżdżą, bo na tych ścieżkach leży śnieg – odpowiada Maciej Sulmicki z Zielonego Mazowsza. – Postulowaliśmy już wielokrotnie, by odśnieżane były chociaż główne ścieżki komunikacyjne. Niestety bezskutecznie. Dla przykładu podam, że w Skandynawii, gdzie śniegu jest więcej, także zimą jeździ się na rowerach. Bo np. w Sztokholmie ścieżki są odśnieżane.

Zeszłej zimy w stolicy odśnieżanie dróg krajowych, wojewódzkich, powiatowych i gminnych, po których jeżdżą autobusy, kosztowało 90 mln zł. Urzędnicy szacują, że odśnieżanie dróg rowerowych mogłoby kosztować nawet 13 mln zł. mi

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Pt lis 04, 2011 10:08 
Oberspammer

Ciekawe, kiedy Biuro Infrastruktury/ZOM wpadnie na pomysł, żeby:
a.) Odśniezać chodniki (i ddr) mechanicznie -- szybciej i TANIEJ... (populizm! :mrgreen: )
b.) Zawierać umowę z jedną firmą na całe miasto, lub dzielnicę/kilka, żeby się pozbyć sporów kompetencyjnych -- co jest ciecia, co ZDMu, a co -- dzielnicy...

PostNapisane: Pt lis 04, 2011 19:01 
Zielony Oszołom

Ciekawą informację podał dziś 4.11.2011 TKW.Otóż Ratusz tylko w 2010 r wydal na córki spółki ,"fikcyjne" biuro prasowe,i inne zbędne inwestycje 31 000 000 !!!
Z powodzeniem starczyło by na lat parę na solidne odśnieżenie DDR w całym mieście.
Warszawa to nie Helsinki,Warszawa to nie wieś, i co by tu jeszcze z cytatów dodać?
Nie pozwolę dyskryminować mojej skromnej osoby ,aby w okresie od 31.10.2011 do 31 03 2012 nie móc poruszać się pojazdem jednośladowym ( do szerokości 90 cm PoRD)po tym co już jest czyli po DDR.
Jakim pisanym prawem Jaśnie Panująca zabrania ,dyskryminuje mnie rowerzystę?
W najbliższym czasie zapytam o powyższe dyrektora ZOM .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26  Następna strona