Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn cze 06, 2011 21:41 
Zielony Oszołom

Takie fajne coś znalazłem na krzyżówce ul. Królewskiej z ul. Marszałkowską (wlot z ul. Królewskiej po wschodniej stronie ul. Marszałkowskiej) -- miły krok w stronę rowerzystów, skuterów i motocyklistów.

Obrazek

PostNapisane: So paź 15, 2011 18:42 
Oberspammer

Wśród zmian tras linii tramwajowych i autobusowych związanych z budową stacji Dw. Wileński mnie najbardziej dziwi skierowanie linii 503 w obydwu kierunkach od mostu Grota-Roweckiego Wisłostradą i ul. Krasińskiego do Pl. Wilsona. Mam przeczucie, że to się skończy tak, że w obydwu kierunkach autobus utknie w korku na węźle Mostu Grota i Wisłostrady - przecież można skierować ten autobus od mostu Grota Roweckiego trasą Armii Krajowej i ul. Słowackiego do Pl. Wilsona. - w kierunku Nowodworów pozwoli to dojechać do mostu Grota - Roweckiego pasem dla autobusów pomiędzy ul. Słowackiego a mostem. Na wszelki wypadek napisałem o tym na formularz kontaktowy ZTM, zanim w poniedziałek się okaże, że ta trasa jest nie najlepsza - też macie takie przeczucie, że tak będzie?

PostNapisane: So paź 15, 2011 19:10 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Takie fajne coś znalazłem na krzyżówce ul. Królewskiej z ul. Marszałkowską (wlot z ul. Królewskiej po wschodniej stronie ul. Marszałkowskiej) -- miły krok w stronę rowerzystów, skuterów i motocyklistów.

Na całej Grzybowskiej teraz tak jest ! Na każdym skrzyżowaniu ! Natomiast na Placu Grzybowskim jest niekonsekwentnie, bo przed wyjazdem z placu na Grzybowską znak jest też właśnie taki jak na zdjęciu ale skręcić w lewo, zgodnie z oznakowaniem poziomym, można tylko buspasem :?

PostNapisane: Pn paź 24, 2011 20:53 
Admin

Jak wrażenia po zamknięciu placu Wileńskiego i mostu Śląsko-Dąbrowskiego?

Na dobry początek parę obserwacji z moich codziennych przejazdów (jak dotąd wyłącznie rowerem):

- Po tygodniu się trochę dotarło, autobusy nie stoją już przy Jagiellońskiej jak jedna wielka gąsienica;

- Wciąż jest jednak duży tłok w zasadzie we wszystkim co kursuje mostem Śląsko-Dąbrowskim - ludzie upakowani jak sardynki, obciach że miasto nie jest w stanie zaoferować przewozu w cywilizowanych warunkach jako alternatywy dla zamkniętego mostu;

- Wyrzucenie prywatnych samochodów z mostu spowodowało że ci, którzy mogą tamtędy legalnie jeździć, małpiego rozumu dostają i warp 3 próbują osiągnąć. Przoduje w tym zwłaszcza busiarstwo z Wołomina, Radzymina itp. Będą dzwony.

- Drugi efekt uboczny to zwiększenie atrakcyjności dla samochodów Grodzkiej jako wjazdu z Wisłostrady na Bankowy.

- Straż Miejska łapie, ale w sposób niezoptymalizowany. Dzisiaj rano np. w stronę centrum łapało dwóch, a pięciu w stronę Pragi. Efekt był taki, że ci w stronę Pragi się nudzili, a ci w stronę centrum nie nadążali i ponad połowę puszczali.

- Rozluźniło się w rejonie placu Teatralnego i placu Piłsudskiego, do Królewskiej włącznie.

PostNapisane: Wt paź 25, 2011 8:45 
Oberspammer

Na mnie najbardziej robi wrażenie CISZA, zwlaszcza na Białostockiej przy Targowej. Jak makiem zasiał.

PostNapisane: Wt paź 25, 2011 20:26 
Oberspammer

Wojtek napisał(a):
Na mnie najbardziej robi wrażenie CISZA, zwlaszcza na Białostockiej przy Targowej. Jak makiem zasiał.

Na mnie natomiast robi wrażenie chaos, jaki codziennie obserwuję na wlocia Al. Solidarności na
Pl. Bankowy od strony mostu - z pasa autobusowo-tramwajowego autobusy i tramwaje jadą prosto, a z przystanku Metro Ratusz 06 położonego tuż przed skrzyżowaniem autobusy skręcają w lewo na plac, więc za każdym razem mniej lub bardziej blokują ruch, gdy przebijają się na lewy pas. A gdyby tak z tego przystanku jechały autobusy jadące prosto, a z torowiska skręcały w lewo na plac - trzeba byłoby skrócić zielone dla samochodów, autobusów i tramwajów jadących od strony Al. Jana Pawła II, żeby autobusy z torowiska mogły skręcić w lewo na plac, ale może byłoby to bardziej sensowne :?:

PostNapisane: Śr paź 26, 2011 19:11 
Greenpisarz

Moje wrażenia po zamknięciu placu Wileńskiego i mostu Śląsko-Dąbrowskiego dotyczą jak dotychczas tylko przejazdów rowerem.

- Mimo, że jeżdżę raczej poza godzinami szczytu i tak jest duży tłok.

Olek napisał(a):
- Wyrzucenie prywatnych samochodów z mostu spowodowało że ci, którzy mogą tamtędy legalnie jeździć, małpiego rozumu dostają i warp 3 próbują osiągnąć. Przoduje w tym zwłaszcza busiarstwo z Wołomina, Radzymina itp. Będą dzwony.

Zgadza się. Niestety ja widzę jeszcze do tego taksówkarzy, którzy lubią wyprzedzać rowerzystów w odległości paru centymetrów. Szkoda, że Straż Miejska/Policja nie stoi tam z suszarkami.

Olek napisał(a):
- Straż Miejska łapie, ale w sposób niezoptymalizowany. Dzisiaj rano np. w stronę centrum łapało dwóch, a pięciu w stronę Pragi. Efekt był taki, że ci w stronę Pragi się nudzili, a ci w stronę centrum nie nadążali i ponad połowę puszczali.

Tak, to puszczanie też mnie zadziwiło. Ciekawe co będzie za miesiąc lub dwa - wrócą korki?

Nie rozumiem też dlaczego przegania się ludzi taki kawał od dworca Wileńskiego. Nie można było przystanku autobusowego w stronę centrum zrobić na przeciwko wyjścia z dworca? Po co mają tyle chodzić, skoro teraz to nie ma najmniejszego sensu? (żadnej nowej linii za skrzyżowaniem, żadnego źródła dojścia).

Ul. Wileńska miała służyć do parkowania - niestety miejsca parkingowe stoją niewykorzystane za to chodniki są zastawiane po staremu. SM w ogóle to nie interesuje, choć patroli w okolicy mnóstwo.

Ul. Środkowa na odcinku od 11 listopada do Stalowej ma zakaz parkowania po jednej stronie i dostała pierwszeństwo na skrzyżowaniu ze Strzelecką. W efekcie rowerzyści są strąbiani na bok przez samochody, (czego jedziesz środkiem jełopie!) , ale nawierzchnia poparkingowa to koleiny i dziury - do parkowania OK, ale nie do jazdy rowerem. Już nie piszę nawet o tym, że piesi zaczynają się bać przechodzić przez Środkową (jak było równorzędne, to kierowcy zwalniali i często przepuszczali, teraz tak jest tylko w jednym kierunku)

Aha, pisałem o tym do GW (pytanie 14 http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10516632,Jak_zmniejszyc_korki_na_Pradze__Odpowiadamy__cz__2_.html, ale jakoś poważnie tego nie potraktowali:
Nie wiem jak legalnie zjechać z placu Wileńskiego na DDR w al. Solidarności. Teraz tuż za przejściem dla pieszych (przy budynku PKP) jadę w lewo pod prąd na parking (na ogół nic tam nie jedzie). Ale jeśli to ma potrwać co najmniej dwa lata, a ja będę tak jeździł codziennie, to wolałbym, żeby było to rozwiązanie legalne. Macie jakiś pomysł na to?

PostNapisane: Cz paź 27, 2011 19:06 
Admin

jacor napisał(a):
Aha, pisałem o tym do GW (pytanie 14 http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10516632,Jak_zmniejszyc_korki_na_Pradze__Odpowiadamy__cz__2_.html, ale jakoś poważnie tego nie potraktowali:
Nie wiem jak legalnie zjechać z placu Wileńskiego na DDR w al. Solidarności. Teraz tuż za przejściem dla pieszych (przy budynku PKP) jadę w lewo pod prąd na parking (na ogół nic tam nie jedzie). Ale jeśli to ma potrwać co najmniej dwa lata, a ja będę tak jeździł codziennie, to wolałbym, żeby było to rozwiązanie legalne. Macie jakiś pomysł na to?

Ty to Ty, ale ja bym chciał do Parku Praskiego, a najbliższy legalny skręt w lewo to zdaje się Szwedzka. Mieli to poprawić, ale oczywiście zapomnieli:

http://www.zm.org.pl/?a=park_praski-114

W drugą stronę też jest trochę nie halo, bo z kończącej się ścieżki przed Targową nie ma legalnego zjazdu na jezdnię.

Z innej beczki: pod Starym Miastem radosny chaos. Część autobusów zatrzymuje się na torowisku, część przy krawędzi jezdni. Dzisiaj widziałem jak idący do tramwaju wyprzedzali autobus lewą stroną ;-)

PostNapisane: Pt paź 28, 2011 8:20 
Greenpisarz

olek napisał(a):
Ty to Ty, ale ja bym chciał do Parku Praskiego, a najbliższy legalny skręt w lewo to zdaje się Szwedzka. Mieli to poprawić, ale oczywiście zapomnieli:

http://www.zm.org.pl/?a=park_praski-114

No właśnie - zastanawiałem się kiedy to zrobią. Skąd wiesz, że zapomnieli? Może się szykują i lada chwila będzie? :-)

olek napisał(a):
W drugą stronę też jest trochę nie halo, bo z kończącej się ścieżki przed Targową nie ma legalnego zjazdu na jezdnię.

Hm, ścieżka faktycznie urywa się przed skrzyżowaniem, ale ja zjeżdżam jakoś chwilę wcześniej którymś z wjazdów bramowych PKP. To chyba legalne? W końcu "jadę w innym kierunku" :-)

olek napisał(a):
Z innej beczki: pod Starym Miastem radosny chaos. Część autobusów zatrzymuje się na torowisku, część przy krawędzi jezdni. Dzisiaj widziałem jak idący do tramwaju wyprzedzali autobus lewą stroną ;-)

Ciekawe co się tam dzieje jak zatrzymują się dwa autobusy?
Ja rozumiem, że część pojazdów ma przystanki bustrampasowe, a część na jezdni (przy Miśkach i na Bankowym) ale mogliby ustalić, że przy starówce wszystkie mają bustrampasowe. Nie mówiąc juz o tym, żeby wszyscy jeździli tymi bustrampasami (i zostawili prawy pas rowerzystom ;-)

PostNapisane: Śr lis 02, 2011 19:57 
Admin

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... datow.html

Cytuj:
Gdzie jest Straż Miejska? Pilnuje mostu. 2700 mandatów

Od dwóch tygodni strażnicy kontrolują wjazd na zamknięty most Śląsko-Dąbrowski. Wlepili już 2700 mandatów, ale kierowców łamiących zakaz nie ubywa. - Strażników brakuje za to w innych miejscach Pragi - denerwuje się nasz czytelnik.

Gdzie są strażnicy?

Z wielkim zaciekawieniem obserwuję wielką aktywność warszawskiej Straży Miejskiej w zatrzymywaniu i karaniu kierowców, którzy nie respektują zakazu wjazdu na Trasę W-Z i most Śląsko-Dąbrowski. Codziennie rano idę przez ten most do pracy i popołudniu wracam spacerem do domu.

W czwartek ok. godz. 17:00 - na obydwu krańcach niniejszego mostu stwierdziłem łącznie obecność aż 14 Strażników Miejskich oraz jednego Pana Policjanta. Ja nawet rozumiem obecność tychże służb, to ich praca. Lecz dlaczego było ich aż tylu?

[...]

Strażnicy pilnują mostu

Mimo tak dużych wysiłków strażników, liczba kierowców łamiących zakaz wjazdu na most nie maleje. Straż Miejska podsumowała dwa tygodnie funkcjonowania stałego patrolu na moście. Łącznie strażnicy wystawili 2733 mandaty. 17 razy sprawę skierowano do sądu. W kolejnych dniach liczba mandatów nie maleje. Kierowcy nadal próbują przejeżdżać mostem.

Wyniki kontroli:
18.10.2011 - ukarano 153 kierowców.
19.10.2011 - nałożono 216 mandatów, skierowano do sądu 2 wnioski o ukaranie.
20.10.2011 - mandatami ukarano 185 kierowców, do sądu skierowano 4 wnioski o ukaranie
21.10.2011 - 224 mandaty, 26 pouczeń, 3 wnioski do sądu
22.10.2011 - mandatami ukarano 212kierowców, 30 kolejnych pouczono
23.10.2011 - nałożono 257 mandatów, pouczono 19 osób
24.10.2011 - nałożono 197 mandatów, pouczono 32 osoby, wystawiono 1 wniosek do sądu, ujęto 2 nietrzeźwe osoby
25.10.2011 - mandatami ukarano 192 osoby, do sądu skierowano 2 wnioski, 19 kierowców pouczono
26.10.2011 - 188 mandatów, 24 pouczenia, 1 wniosek do sądu
27.10.2011 - 231 mandatów, 19 pouczeń, 2 wnioski do sądu
28.10.2011 - 197 mandatów, 27 pouczeń
29.10.2011 - 152 mandaty, 1 wniosek do sądu, 23 pouczenia
30.10.2011 - 161 mandatów, 23 pouczenia
31.10.2011 - 168 mandatów, 16 pouczeń, 1 wniosek do sądu

150+ mandatów dziennie x 500 zł, to da jakieś 2 miliony miesięcznie. Za to można by dodatkowych 200 strażników zatrudnić i wyposażyć, a nie tylko 14.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona