MB napisał(a):
Witam. Często odwiedzam tą stronę, bardzo doceniam Wasze starania o lepsze drogi rowerowe w Warszawie i postanowiłem się też powypowiadać na forum.
Witamy i zachęcamy do wypowiadania się również w innych wątkach

Cytuj:
Chciałbym poruszyć następujący problem: od dawna mówi się o pomyśle wydzielenia pasa tramwajowo-autobusowego na trasie WZ, ostatnio gdy był wytyczany tymczasowy pas dla tramwajów znowu mówiono, że wkrótce będzie wydzielony na stałe pas dla autobusów i tramwajów, więc może w końcu coś z tego będzie. Tylko czy wiadomo coś, czy przy tej okazji będzie tu też jakoś zorganizowany porządnie również ruch rowerowy?
W koncepcji kompleksowej modernizacji trasy tramwajowej W-Z (wspólne przystanki tramwajowo-autobusowe itp.) są przewidziane drogi dla rowerów po obu stronach jezdni na odcinku mostowym. Główny problem to konieczność poprzesuwania słupów trakcyjnych.
Cytuj:
Wąskim gardłem byłby sam tunel, ale może i tu jakoś dałoby się upchnąć owe pasy dla rowerów ?
Nie za bardzo. O ile dobrze liczę, to brakuje 75 cm z każdej strony, żeby się zmieścić w przepisach. Inna sprawa, że polskie przepisy mają spore zapasy i Holendrzy, Angole czy Czesi by tutaj spokojnie pas zmieścili.
Ale ja osobiście mam spore obawy przed wyznaczeniem pasu w tunelu w kierunku wschodnim - grozi to seryjnymi kolizjami na wylocie, pomiędzy rowerzystami jadącymi prosto na most a kierowcami skręcającymi w prawo, w Nowy Zjazd.
Są dwa, właściwie trzy pomysły na objazd tunelu dla osób, które boją się jechać razem z samochodami:
1. Stary pomysł Krzyśka Rytla - trawers skarpy na południe do Bednarskiej i dalej ul. Bednarską do Krakowskiego Przedmieścia. Problem polega na konieczności przejścia przez prywatne grunty (w tym przez bramę kamienicy), a mieszkańcy Mariensztatu mają uraz do rowerzystów.
2. Kładka nad ul. Grodzką, przed przystankami, łącząca ścieżkę po północnej stronie mostu z tymi krzaczorami pod Zamkiem. Dalej trzeba by policzyć spadek, ale na oko wydaje się, że wystarczy miejsca na łagodny wjazd na plac Zamkowy. Tutaj oczywiście zaprotestuje konserwator zabytków, ZTP i pewnie z pięciu innych nieszczęśliwych.
3. Udostępnić windę dla rowerzystów - tutaj pomysł blokuje ZDM.
Reasumując - sprawa jest trudna, więc zostawiliśmy ją sobie na później. Na razie idziemy na łatwiznę

Mogę jedynie polecić nękanie ZDM pismami w sprawie windy...