Wysłałem dziś (17-09-2011) poniższy wniosek do Urzędu Dzielnicy.
Wniosek o wytyczenie nowego odcinka chodnika i ścieżki rowerowej
Szanowni Państwo,
Wnoszę o wytyczenie chodnika i ścieżki rowerowej wzdłuż ul. Nowoursynowskiej: na odcinku od skrzyżowania z ul. Kabacką, do skrzyżowania z ul. Rzekotki. Długość wnioskowanego odcinka chodnika i ścieżki wynosi 100 metrów.
Załączam link to mapy z zaznaczonym proponowanym przebiegiem nowego fragmentu chodnika i ścieżki:
http://www.panoramio.com/photo/59103938
Wniosek motywuję tym, że ten fragment ul. Nowoursynowskiej stanowi część ruchliwego łącznika drogowego między Wilanowem i Konstancinem a Ursynowem. Jednocześnie jest to część popularnego szlaku pieszego i rowerowego z Ursynowa do Lasu Kabackiego.
Na wspomnianym odcinku ul. Nowoursynowskiej nie ma pobocza, chodnika, ani ścieżki rowerowej, a ruch samochodowy jest na tyle intensywny, że piesi i rowerzyści zmuszeni są do poruszania się polem obok jezdni, gdyż wejście na jezdnię jest wyjątkowo niebezpieczne, zresztą – ze względu na nieustannie jadące samochody – w zasadzie niemożliwe.
Załączam link do zdjęcia obrazującego typowe natężenie ruchu na tym odcinku:
http://static.panoramio.com/photos/orig ... 104066.jpgWzdłuż ul. Kabackiej jest już wytyczony chodnik i ścieżka rowerowa. Przedłużenie ich o 100 metrów wzdłuż ul. Nowoursynowskiej pozwoliłoby ominąć krytyczny odcinek jezdni, i wyprowadzić ruch pieszy i rowerowy na dalszy – całkowicie już spokojny - odcinek ul. Nowoursynowskiej.
Wytyczenie wnioskowanego chodnika i ścieżki rowerowej poprawiłoby więc znacznie bezpieczeństwo pieszych i rowerzystów, a jednocześnie powstałby ostatni brakujący fragment szlaku pieszego i rowerowego łączącego Ursynów z Lasem Kabackim.
Proponowany prze ze mnie nowy odcinek ścieżki rowerowej ma długość zaledwie około 100 metrów - a więc jego wytyczenie powinno być proste i niedrogie.
Dziękuję za zajęcie się moim wnioskiem, i proszę o odpowiedź drogą elektroniczną na mój adres e-mailowy
Pozdrawiam,
Krzysztof Nawrocki