Przy bliższej okazji pojadę tam i zrobię zdjęcia co i jak wygląda, jakie jest oznakowanie i jak dokładnie te słupki stoją. A tymczasem pod artykułem pojawił się ciekawy komentarz:
Cytuj:
Re: Pułapka na rowerzystów: Słupki wyrosły na śro
Autor: Gość: piwszy mieszkaniec IP: *.181.246.81.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.10.11, 11:37
Problem nie w tym, że postawiono słupki, tylko w tym, że zostały postawione w sposób, który uniemożliwia ich bezpieczne ominięcie. Słupek powinien znajdować się w osi drogi dla rowerów. W obecnej chwili, jeśli komuś stanie się krzywda, odpowiadać będzie za to wspólnota, skoro ona zleciła postawienie słupków, a sposób ich ustawienia jest niezgodny z przepisami.
Piszą, że to ich (wspólnoty) teren, ale czy na pewno? Mamy jeszcze takie pojęcie, jak służebność, i może miasto wcale tego terenu wykupywać nie musiało? - tego nie wiemy.
Jeśli jednak musiało, to ciekawi mnie, na jakiej zasadzie postawiło znaki na terenie, do którego nie mają prawa. Idźmy dalej. Nie jestem pewien, ale zdaje się, że aby wybudować elementy infrastruktury drogowej (nawet na swoim terenie) należy wykonać projekt organizacji ruchu, oraz go zatwierdzić. Jeśli tego nie zrobiono, jest to samowola budowlana.
Kolejny szczegół, to, to, że przedstawiony na zdjęciu chodnik, to zgodnie z oznakowaniem, droga pieszo-rowerowa, a co za tym idzie, rowerzysta jest zobowiązany, aby się tą drogą poruszać. Jakość i sposób zaprojektowania odcinka od Szwedzkiej do Wileńskiego pominę milczeniem, bo na to słów szkoda - powinno się tam zdjąć oznakowanie, i przywrócić możliwość jazdy jezdnią.