Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So wrz 17, 2011 9:34 
Zielony Oszołom

Wysłałem dziś (17-09-2011) poniższy wniosek do Urzędu Dzielnicy.

Cytuj:
Wniosek o wytyczenie nowego odcinka chodnika i ścieżki rowerowej

Szanowni Państwo,
Wnoszę o wytyczenie chodnika i ścieżki rowerowej wzdłuż ul. Nowoursynowskiej: na odcinku od skrzyżowania z ul. Kabacką, do skrzyżowania z ul. Rzekotki. Długość wnioskowanego odcinka chodnika i ścieżki wynosi 100 metrów.

Załączam link to mapy z zaznaczonym proponowanym przebiegiem nowego fragmentu chodnika i ścieżki:
http://www.panoramio.com/photo/59103938
Obrazek

Wniosek motywuję tym, że ten fragment ul. Nowoursynowskiej stanowi część ruchliwego łącznika drogowego między Wilanowem i Konstancinem a Ursynowem. Jednocześnie jest to część popularnego szlaku pieszego i rowerowego z Ursynowa do Lasu Kabackiego.

Na wspomnianym odcinku ul. Nowoursynowskiej nie ma pobocza, chodnika, ani ścieżki rowerowej, a ruch samochodowy jest na tyle intensywny, że piesi i rowerzyści zmuszeni są do poruszania się polem obok jezdni, gdyż wejście na jezdnię jest wyjątkowo niebezpieczne, zresztą – ze względu na nieustannie jadące samochody – w zasadzie niemożliwe.

Załączam link do zdjęcia obrazującego typowe natężenie ruchu na tym odcinku:
http://static.panoramio.com/photos/orig ... 104066.jpg

Wzdłuż ul. Kabackiej jest już wytyczony chodnik i ścieżka rowerowa. Przedłużenie ich o 100 metrów wzdłuż ul. Nowoursynowskiej pozwoliłoby ominąć krytyczny odcinek jezdni, i wyprowadzić ruch pieszy i rowerowy na dalszy – całkowicie już spokojny - odcinek ul. Nowoursynowskiej.
Wytyczenie wnioskowanego chodnika i ścieżki rowerowej poprawiłoby więc znacznie bezpieczeństwo pieszych i rowerzystów, a jednocześnie powstałby ostatni brakujący fragment szlaku pieszego i rowerowego łączącego Ursynów z Lasem Kabackim.

Proponowany prze ze mnie nowy odcinek ścieżki rowerowej ma długość zaledwie około 100 metrów - a więc jego wytyczenie powinno być proste i niedrogie.

Dziękuję za zajęcie się moim wnioskiem, i proszę o odpowiedź drogą elektroniczną na mój adres e-mailowy

Pozdrawiam,
Krzysztof Nawrocki

PostNapisane: Pt wrz 23, 2011 19:12 
Zielony Oszołom

~Kris napisał(a):
Kilka dni temu - zapewne w wyniku moich kilkukrotnych interwencji - 'wyremontowano' fragmenty zniszczonej nawierzchni ścieżki rowerowej wzdłuż ul. Relaksowej
Poniższe zdjęcia załączam gotując się w bezsilnej złości.

http://static.panoramio.com/photos/orig ... 029052.jpg
http://static.panoramio.com/photos/orig ... 030508.jpg

Wysłałem w tej sprawie gorzki list do urzędnika z Urzędu Dzielnicy:

Cytuj:
Szanowna Pani,
Kilka dni temu obserwowałem ze smutkiem 'remont' kompletnie zniszczonej asfaltowej nawierzchni ścieżki rowerowej wzdłuż ul. Relaksowej.

Załączam linki do zdjęć tej ścieżki po remoncie.
http://www.panoramio.com/photo/59029052
http://www.panoramio.com/photo/59030508

Proszę zwrócić uwagę zarówno na jakość wykonania, jak i na ogólny stan starego asfaltu dookoła świeżo położonych łat.

Pytanie, które mi się nasuwa, jest takie: czy stać naszą dzielnicę na wykonywanie tego typu 'remontów'? Czy nie uważa Pani, że jest to marnowanie czasu służb remontowych i publicznych pieniędzy na prowizorki, które nie zmieniają zupełnie katastrofalnego stanu tej ścieżki?
Czy nie byłoby oszczędniej i rozsądniej zerwać, i położyć nową nawierzchnię choćby na tym krótkim: około 50 metrowym odcinku? W ten sposób dzielnica zyskałaby porządny odcinek ścieżki, który przetrwałby co najmniej kilkanaście lat. Tymczasem remont takiej klasy, jak ten właśnie przeprowadzony, 'załatwia' być może sprawę mojej interwencji, ale stanu tego odcinka nie poprawia ani odrobinę, a w użytkownikach tej drogi - do których się zaliczam - może budzić jedynie poczucie złości i politowania.

Pozostaję z szacunkiem,
Krzysztof Nawrocki

Broni nie składam, ale będę wdzięczny za poradę - co dalej robić z tym urzędniczym potworkiem.

Dostałem odpowiedź z Urzędu Dzielnicy w tej sprawie.
(Przypominam, że jeszcze w czerwcu'2011 Urząd informował mnie, że remont tego odcinka zostanie wykonany w trzecim kwartale 2011 roku. )

Obrazek

Negatywnie odbieram brak nowego terminu - bo to oznacza, że duuuuuużo jeszcze czasu może upłynąć, zanim cokolwiek realnie się tu wydarzy.
Pozytywem, którego można się dopatrzeć w tej odpowiedzi jest natomiast stwierdzenie, że Urząd jest świadomy, iż ten odcinek ścieżki rowerowej jest dla mieszkańców ważny - czyli wnioski są, płyną, i odnoszą jakiś skutek.
Ja ze swojej strony staram się zgłaszać do Urzędu wszystkie dostrzeżone na tej ścieżce defekty (a jest ich naprawdę dużo) za pomocą formularza Internetowej Interwencji Drogowej na stronie Urzędu, do czego i Was gorąco zachęcam. Ta forma zgłoszeń jest wygodna (pozwala wskazać dokładnie miejsce na mapie), i widać wyraźnie, że odnosi jakiś skutek.
Link do formularza Interwencji Drogowej: http://www.ursynow.waw.pl/page/index.php?str=1780
Warto też zwrócić uwagę, że ścieżka rowerowa biegnąca wzdłuż ulicy Rosoła, której przedłużeniem jest ul. Relaksowa, nie jest kompletna - na odcinku od Jeżewskiego do Wąwozowej jedzie się po chodniku albo - ryzykując życiem - jezdnią ul. Rosoła. Parę dni temu 50 cm ode mnie zderzyły się tam dwa samochody, z których jeden prawdopodobnie właśnie mnie omijał, a drugi próbował go wyprzedzić na kończącym się pasie.
Pisząc swoje wnioski pamiętajcie o tym odcinku!

PostNapisane: Pt wrz 23, 2011 20:52 
Zielony Oszołom

~Kris napisał(a):
Chodzi o przedłużenie ścieżki przy ul. Belgradzkiej tak, żeby przecięła ul. Stryjeńskich, i dochodziła do ul. Moczydłowskiej. Wysłałem stosowny wniosek do Urzędu Dzielnicy:

Cytuj:
Wniosek o wytyczenie nowego odcinka ścieżki rowerowej.

Szanowni Państwo,
Wnoszę o przedłużenie zachodniego końca ścieżki rowerowej wzdłuż ul. Belgradzkiej o około 90 metrów tak, żeby przecięła ul. Stryjeńskich, i dochodziła do ul. Moczydłowskiej.

Załączam link to mapy z zaznaczonym proponowanym przebiegiem nowego fragmentu ścieżki.
http://static.panoramio.com/photos/orig ... 780812.jpg
Obrazek

Wniosek motywuję tym, że ruch rowerowy w na tym odcinku jest bardzo duży. Dotyczy to zwłaszcza przejścia dla pieszych przez ul. Stryjeńskich.
Popularny szlak rowerowy biegnący ul. Moczydłowską w kierunku Lasu Kabackiego oddzielony jest od ścieżki rowerowej na ul. Belgradzkiej tylko wspomnianym przejściem dla pieszych. Bliskość ścieżek po obu stronach skrzyżowania powoduje, że znakomita większość rowerzystów już obecnie przejeżdża przez przejście dla pieszych na ul. Stryjeńskich nie zsiadając z rowerów. Odbywa się to z pogwałceniem obowiązujących przepisów, ale jest naturalnym zachowaniem, do którego skłania obecna organizacja ruchu na tym skrzyżowaniu.

Przedłużenie ścieżki rowerowej na proponowanym prze ze mnie krótkim odcinku znakomicie poprawi bezpieczeństwo i komfort zarówno rowerzystów jak i pieszych.

Proponowany prze ze mnie nowy odcinek ścieżki rowerowej miałby długość zaledwie około 90 metrów i nie koliduje z żadną istniejącą infrastrukturą – a więc jego wytyczenie powinno być proste i niedrogie.

Dziękuję za zajęcie się moim wnioskiem, i proszę o odpowiedź drogą elektroniczną na mój adres e-mailowy.

Pozdrawiam,
Krzysztof Nawrocki

Urząd przekazał sprawę do ZDM. Czekam na ciąg dalszy

Obrazek

PostNapisane: Pt wrz 23, 2011 22:58 
Stały Bywalec

wiesz, pisałeś o tym wcześniej, ale nie jestem pewien czy jest sens pisać do Urzędu Dzielnicy w sprawie scieżek przy drogach znajdujacych się w zarządzie ZDM. To chyba tylko wydłuża cały proce przekazywania pism. Jeżeli zależy Ci, żeby dowiedział się o sprawie urząd dzilnicy, może lepiej po prostu puścić do nich kopię. Tak mi się wydaje, ale może wypowiedzieć się ktoś z większym doświadczeniem w "motywowaniu" urzędników.

PostNapisane: Pt wrz 23, 2011 23:10 
Stały Bywalec

Ja ostatnio interweniowałem w sprawie ścieżki rowerowej, która będzie biegła od parku JP 2 dalej przez tereny pod Kopą Cwila

Zgodnie z tymi dokumentami:
http://www.ursynow.pl/page/index.php?str=2024

ścieżka ma zostać wykonana z kostki betonowej a nie z asfaltu. Złożyłem wniosek w sprawie zmiany tej decyzji. Otrzymałem odpowiedź, że u dz. dostał zgodę na odstępstwo z biura drogownictwa i komunikacji, bo jest tam "Zachodni Pas Uzbrojenia, który obejmuje magistrale zasilajacą w media zachodnią część pasma ursynowskiego" ale mimo to "ponownie zostanie przeanalizowana możliwość zastosowania nawierzchni bitumicznej"

PostNapisane: Pt wrz 23, 2011 23:17 
Stały Bywalec

a odnosząc się do Rosoła - fakt, brakuje tam krótkiego odcinka ścieżki rowerowej i warto o tym urzędowi przypominać (tylko w tym przypadku ZDM). Takich miejsc (z brakiem ciagłości) na Ursynowie jest więcej - np. na Roentgena przy skrzyżowaniu z jedną z uliczek - zdaje się Makolągwy. tam jest nawet gorzej bo trzeba pokonać wielkie krawężniki i zamiast patrzeć czy nie nadjeżdża samochód na tym skrzyżowaniu. Poprosiłem o wstawienie się w naszym imieniu pani dyrektor z CH Ursynów (wszak tamtędy jeżdżą jej klienci rowerem na zakupy), która niedawno ustawiła pod Realem i Go Sport nowe stojaki.

PostNapisane: Wt wrz 27, 2011 19:27 
Zielony Oszołom

aradoslaw napisał(a):
nie jestem pewien czy jest sens pisać do Urzędu Dzielnicy w sprawie scieżek przy drogach znajdujacych się w zarządzie ZDM. To chyba tylko wydłuża cały proce przekazywania pism.

Rozumiem Twoją argumentację - angażowanie Urzędu Dzielnicy ma sens tylko wtedy, jeśli Urząd czerpie z tego jakąś wiedzę, którą potem należycie wykorzystuje, albo jeśli ma większą 'siłę przebicia' w ZDM.

Poprosiłem Urząd Dzielnicy, żeby się wypowiedział czy chcą, i uważają za potrzebne, żeby te sprawy kierować do nich, czy też lepiej ( i oczywiście szybciej) będzie, jeśli będę się kontaktował bezpośrednio z ZDM czy ZOM. Ciekaw jestem, co odpowiedzą : )
... i oczywiście podzielę się tą odpowiedzią.

PostNapisane: Śr wrz 28, 2011 12:20 
Stały Bywalec

mój wnioske do BDiK w sprawie nawierzchni ścieżki rowerowej w Parku Kozłowskiego:

W sprawie: Nawierzchnia ścieżki rowerowej biegnącej przez Park Kozłowskiego
Szanowni Państwo,
Uprzejmie proszę o rozpatrzenie mojego wniosku w sprawie zmiany decyzji dotyczącej odstępstwa od „Standardów projektowych i wykonawczych dla systemu rowerowego w m. st. Warszawie” w kwestii zastosowania nawierzchni asfaltowej na ścieżce rowerowej biegnącej przez Park im. Romana Kozłowskiego.
Zgodnie z dokumentami przedstawionymi przez Urząd Dzielnicy Ursynów, jednostka ta uzyskała zgodę na odstępstwo od zastosowania nawierzchni asfaltowej, która jest bezpieczniejsza i wygodniejsza dla rowerzystów.
Zwracam uwagę na to, że ścieżka biegnąca wzdłuż Parku im. Romana Kozłowskiego jest jedną z głównych tras rowerowych wyprowadzającą ruch rowerowy z Ursynowa w stronę centrum . W kontekście braku realizacji velostrady w wariancie biegnącym wzdłuż al. KEN zachowanie wysokiego standardu i funkcjonalności ścieżki biegnącej przez Park Kozłowskiego jest tym bardziej zasadne.
W przypadku niemożliwości wykonania nawierzchni ścieżki w technologii asfaltowej na całej jej długości zwracam się z prośbą o ograniczenie fragmentu wykonanego z nawierzchni rozbieralnej do absolutnego minimum.
Jednocześnie proszę o zweryfikowanie czy projekt ścieżki rowerowej spełnia standardy projektowe i wykonawcze również w pozostałych aspektach, szczególnie w punktach skrzyżowania z przecinającymi ją ulicami osiedlowymi.

Podstawy formalne:

1 Zarządzenie nr 5523/2010 Prezydenta m. st. Warszawy z dnia 18 listopada 2010 r. w sprawie tworzenia korzystnych warunków dla rozwoju systemu transportu rowerowego na terenie miasta stołecznego Warszawy

2. Strategia Rozwoju Warszawy do 2020 r i jej pro rowerowe założenia;

Załączniki:
a) Odpowiedź na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z Urzędu Dzielnicy Ursynów m. st. Warszawy (w sprawie odstępstwa od standardów)
b) Odpowiedź na wniosek w sprawie zmiany nawierzchni ścieżki rowerowej
c) Plany zagospodarowania terenu w Parku im. Romana Kozłowskiego
http://www.ursynow.pl/page/index.php?str=2024

PostNapisane: Śr wrz 28, 2011 13:44 
Stały Bywalec

a jak pod drogą dla samochodów przebiega wodociąg, to też robią ją z kostki? bo mi się nie wydaje....

PostNapisane: Śr wrz 28, 2011 14:17 
Stały Bywalec

Rany, już myślałem że dyskusja kostka vs. asfalt już się skończyła.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 55  Następna strona